De Utrechtse Heuvelrug

Al fietsend door de bossen, langs de vele landgoederen en kastelen en de uitgestrekte velden, ontdek je de grootse natuur, maar verken je ook ieder detail. De Heuvelrug is het mooiste en meest veelzijdige fietsgebied van Nederland. De Heuvelrug biedt het geschikte terrein voor elke tocht, of je op zoek bent naar een vlak parcours of juist heuvelachtig, over bospaden of verharde weg, op de Heuvelrug is alles mogelijk! Er zijn veel indrukwekkende afstapmomenten en ook meer dan voldoende leuke en verrassende locaties waar je jezelf en je fiets kan opladen. Kijk voor insider tips op fietsen.opdeheuvelrug.nl

Zie de Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug bestaat uit een hoge zandrug vol uitgestrekte bossen en heidevelden die een perfect decor vormen voor mooie fietstochten en wandelingen. Naast mooie natuurgebieden die het gelijknamige Nationaal Park rijk is vind je op de Utrechtse Heuvelrug veel kastelen en buitenplaatsen, militair erfgoed en historische dorpjes en steden met bijzondere verhalen. Daarnaast bestaat het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug uit rustige en relatief schone gebieden waar je helemaal kunt opladen. Het maakt niet uit of je een echte natuurliefhebber bent of juist meer van cultuur houdt, op de Utrechtse Heuvelrug krijg je de dag wel om.

image© CC BY RBT Heuvelrug & Vallei / Anne Hamers

Ervaar de schone boslucht en ontdek de sporen opde Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug is vooral bekend om haar lommerrijke bossen, heidevelden en zandverstuivingen. Maar wist je dat De Utrechtse Heuvelrug ook een Nationaal Park is en mede daardoor relatief schonen (en stille) natuur herbergt? Kom opladen in de natuur en ontdek, naast dat het gezond is om in schone lucht te fietsen, het cultureel erfgoed. Langs de zuidflank van de Heuvelrug loopt een reeks van excentrieke buitenplaatsen en kastelen met prachtig aangelegde tuinen en parken. Onderstaande route voert je naast deze stijlvolle buitenplaatsen langs kronkelende paden, door pittoreske dorpen, dichte bossen en prachtige duin- en heidegebieden. Een verrassende en originele route om kennis te maken met de diversiteit van de Heuvelrug.

Fietsroute 420545 - Ontdek de sporen op de Heuvelrug
57,25 km

Ontdek de sporen op de Heuvelrug

Fietsroute 420545 | Utrecht | Driebergen-Rijsenburg | 57,25 km

Deze route staat bol van de bezienswaardigheden. De Utrechtse Heuvelrug staat vooral bekend om haar lommerrijke bossen, heidevelden en zandverstuivingen. Maar wist je dat De Utrechtse Heuvelrug ook een Nationaal Park is en mede daardoor relatief schone (en stille) natuur herbergt? Kom opladen in de natuur en ontdek, naast dat het gezond is om in schone lucht te fietsen, het cultureel erfgoed. Langs de zuidflank van de Heuvelrug loopt een reeks van excentrieke buitenplaatsen en kastelen met prachtig aangelegde tuinen en parken. De route voert je naast deze stijlvolle buitenplaatsen langs kronkelende paden, door pittoreske dorpen, dichte bossen en prachtige duin- en heidegebieden. Een verrassende en originele route om kennis te maken met de diversiteit van de Heuvelrug. Stap in Doorn even af bij Rijwielspecialist van den Berg!
image kopie© CC BY RBT Heuvelrug & Vallei / Anne Hamers

Ontdek Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Uitgestrekte heuvelachtige bossen vol vogels en andere dieren, heidevelden die prachtig paars kleuren als ze in bloei zijn, vennen die een beetje verkoeling bieden op warme dagen en eeuwenoude stuifzandgebieden, je vindt het allemaal in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Je zou bijna vergeten dat Nederland zo mooi en gevarieerd kan zijn. 

Duik in het verleden van het culturele erfgoed

De Utrechtse Heuvelrug staat niet alleen bekend om de mooie natuur, maar ook om een rijk verleden. De kastelen en buitenplaatsen, musea en militair erfgoed herbergen veel sporen uit het verleden en geven je een kijkje in het leven van vroeger. Ontdek de Nederlandse geschiedenis. De locaties liggen op korte reisafstand van elkaar, ideaal om per fiets te bezoeken.

Weg met prikkels en drukte

In de natuur ervaar je rust en stilte. En waar je hoor tegenwoordig nog stilte? Waar geluid stress en spanning veroorzaakt zorgt stilte ervoor dat je hoofd en lijf kunt ontspannen. Een ander bijkomend voordeel van de natuur is dat in grote delen van de natuur de lucht relatief schoon is. Wij zochten de routes voor je bij elkaar waar je echt even kunt opladen in de natuur. Gratis, dichtbij en altijd toegankelijk! Dus waar wacht je nog op? Voor meer informatie en routes in de provincie Utrecht kijk op opladenindenatuur.nu

De mooiste plekjes om af te stappen

Bij een leuk dagje uit op de Utrechtse Heuvelrug hoort een kopje koffie, een lunch of een diner. Wij hebben de leukste plekjes in en rondom de Heuvelrug voor je uitgezocht, zodat je weet waar je terecht kunt als je toe bent aan een pauze. Een nachtje blijven slapen kan natuurlijk ook in een van de overnachtingsmogelijkheden die we verzameld hebben. Eén dag is eigenlijk ook veel te kort om alle moois op de Heuvelrug te bekijken.

partner logo

Aangeboden door:

Regionaal Bureau voor Toerisme
Heuvelrug & Vallei

Het mooie aan fietsen op de Utrechtse Heuvelrug is de enorme diversiteit. Al fietsend door de bossen van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, langs de vele landgoederen en kastelen en de uitgestrekte velden, ontdek je de grootse natuur, maar verken je ook ieder detail. Op www.opdeheuvelrug.nl vind je meer informatie over fietsen, de regio en de leukste arrangementen voor tijdens je fietstocht.