Saksen: Land van Belevenissen

Cultuur en natuur in optimale balans

Steeds meer mensen ontdekken de schoonheid van Saksen. Unieke landschappen en prachtige natuurgebieden. Met bruisende steden als Dresden en Leipzig en vele authentieke stadjes. Het land herbergt een schatkist aan kunst, architectuur en historie. In alle jaargetijden is er van alles te doen en te beleven. En zeker wandelaars en fietsers zullen het beamen: “Saksen. Werelds!”

Langs de grens met Tsjechië bepalen middelgebergten (Elbsandsteingebirge, Erzgebirge, Vogtland en Zittauer Gebirge) het beeld. Grote delen hiervan zijn landschappen met een beschermde status. De rivierdalen van de Elbe hebben met hun oude stadjes en wijngaarden een heel eigen charme en atmosfeer. Het vriendelijke platteland heeft een glooiend heuvellandschap en wordt afgewisseld met historische stadjes, waaronder Bautzen, Freiberg, Görlitz, Meissen, Pirna, Torgau en Zwickau.

 

Beeld video© CC-BY Frank Lochau - Procopter

Geschiedenis

De Saksische volksaard is trots en onafhankelijk. De vorsten van Saksen waren eens een partij om rekening mee te houden. De meest invloedrijke was ongetwijfeld August de Sterke, die in de tweede helft van de 17e eeuw zijn stempel drukte. Nijverheid, handel en mijnbouw brachten grote voorspoed in het land, waardoor de bevolking erin slaagde eventuele buitenlandse overheersers buiten de deur te houden. Na WO II werd Saksen een deel van de DDR. De ‘Wende’, de omwenteling in 1990, vond haar oorsprong in het Saksische Leipzig. Sindsdien is de ‘Freistaat Sachsen’ een Bundesland met een eigen regering en parlement.

 

image wandelen© CC-BY Oybin_00160

Cultureel hart

Saksen is het culturele hart van Duitsland. Kunst, muziek en architectuur bloeien op topniveau. Natuurlijk zijn Dresden en Leipzig toppers, maar ook in andere delen van Saksen is het culturele leven rijk ontwikkeld. Daarnaast is Saksen beroemd in het maken van…. Ja, wat niet. Denk aan auto’s, wijn, sieraden, horloges, porselein, speelgoed en muziekinstrumenten. Hierover is toeristisch van alles te vinden.

Het bezoeken van kastelen en paleizen is één van de meest populaire vakantieactiviteiten. In Saksen zijn ze voordelig te bezoeken met de ‘Schlosserlandkaart’. Deze geeft 10 dagen onbeperkt entree tot bijna 50 toplocaties, waaronder Jachtslot Moritzburg, Slot Colditz, paleis Pillnitz Dresden of de Vesting Königstein. De kaart kost slechts 42 euro voor twee volwassenen en kinderen. Maak een reis door de wereld van ridders en paleislakeien in Schlosserland Sachsen.

 

image fietsen© CC-BY Sylvio Dittrich

Actieve ontspanning

Te voet of per fiets een nieuwe omgeving ontdekken is een geweldige ervaring. In de deelstaat lopen tientallen grote meerdaagse langeafstandsroutes. Ze hebben allemaal een uniek karakter. Niet alleen qua landschap en bezienswaardigheden, maar ook qua zwaarte van het traject. Bekende zijn de Muldedal route (langs kastelen als Slot Colditz) en de Lutherweg Sachsen in het spoor van Maarten Luther. Voorkeur voor routes met weinig hoogteverschil of juist een stevig pad door de bergen? Er is altijd een route die past bij individuele wensen.

 

image fietsen kopie© CC-BY TMGS LOHSE

Rivierroutes ideaal voor toerfietsers

Nederlanders fietsen graag, maar velen vermijden liever grote hoogteverschillen. Daarom is fietsen ideaal langs egale rivieroevers. Saksen biedt vier bewegwijzerde rivierfietsroutes. De bekendste is de Elberadweg, maar er zijn meer mooie rivierroutes. Ook langs de Mulde, Neisse (Oder) en Spree lopen fietsroutes met een ideale balans tussen natuur en cultuur. Wandelaars, fietsers en mountainbikers die op zoek zijn naar nieuwe uitdagingen vinden veel van hun gading in Saksen.

Op diverse meerdaagse routes wordt een bagageservice geboden, in het Duits ‘Wandern ohne Gepäck’ genaamd. De bagage wordt dan naar het volgende verblijfsadres gebracht. Op route.nl worden diverse fiets- en wandelroutes voorgesteld, maar er zijn er nog veel meer. Veel wandel- en fiets plezier in Saksen, het land van belevenissen. De Nederlandstalige website van het verkeersbureau vertelt er meer over.

 

partner logo

Aangeboden door:

Vakantieregio Saksen

Ontdek Werelds Saksen, land van belevenissen

Saksen is de Duitse toeristische ontdekking van de laatste tijd. Steeds meer mensen genieten van de rijke cultuur, de boeiende geschiedenis, de mooie natuur, bruisende steden, gezellige marktstadjes, fantastische kuuroorden en vele attracties en bezienswaardigheden. Beleef een onvergetelijke ontdekkingsreis.