VVV Arnhem-Nijmegen logo

Beleef het verhaal van Gelderland

De twee Gelderse steden Arnhem en Nijmegen vormen het kloppend hart van een gebied met cultuurhistorie, attracties, natuur en evenementen van internationaal niveau. Bos en heide vind je aan de Veluwezoom, de grootste rivieren van Nederland doorkruisen de regio in het midden. Het Rijk van Nijmegen staat bekend als ideaal gebied voor wandelaars, fietsers en hardlopers. De regio Arnhem Nijmegen ligt ten zuiden van de Veluwe, het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland. Een regio bij uitstek geschikt voor het maken van fiets- en wandeltochten.Fietsen en wandelen in de regio

Kies je voor bos of heide? Of houd je meer van een open landschap langs de grote rivieren?
Met de mooiste stadjes van Nederland als pleisterplaats onderweg. Hieronder geven we je een aantal verschillende routetips.

Genieten van het erfgoed van de Gelderse streken


'Kastelen!' Dat is waar menigeen aan denkt bij de rijke geschiedenis van de Gelderse streken.  Maar ook aan Romeinen, Hanzesteden, WO2 en de Veluwe. Ieder van deze iconen zet de schijnwerper op een ander deel van die historie. De Romeinen bouwden hier 2000 jaar geleden hun meest noordelijke steden. En kasteelheren drukten eeuwenlang hun stempel op de omgeving en de samenleving. In de 13e en 14e eeuw zorgde het Hanzeverbond voor grote welvaart in de aangesloten Hanzesteden. Welvaart die anno nu nog steeds is te zien. Maar ook de recente historie vormde het landschap. Veel in de regio herinnert aan de verschrikkelijke gebeurtenissen van 1944 en 1945. De Gelderse streken - wat een verhaal.
Wie aan de provincie Gelderland denkt, heeft direct associaties met rijke historie. In Gelderland streken meer dan tweeduizend jaar geleden de Romeinen al neer. Zij bouwden hier de stad Noviomagum, het huidige Nijmegen. Nijmegen werd dankzij zijn gunstige ligging een uitvalsbasis voor de Romeinse legers die nog verder naar het noorden wilden oprukken. De Bataven die hier al woonden, werden bondgenoten van de Romeinen. Als medestanders kregen zij bepaalde voorrechten, zoals vrijstelling van belasting. Verschillende fiets- en wandelroutes brengen de Romeinse historie tot leven. 

De cultuur-historische fietsroute Via Romana leidt door het Nederlands-Duitse grensgebied tussen Xanten en Nijmegen en biedt veel historische bezienswaardigheden. Basis is de eeuwenoude Romeinse Limesstraat, die als leger- en ook handelsroute nederzettingen en forten met elkaar verbond. Hierdoor zijn talrijke imposante overblijfselen van de Romeinse cultuur als attractie op deze route te beleven. Beginpunten zijn Ulpia Noviomagus Batavorum (het huidige Nijmegen) en de Colonia Ulpia Traiana (bij Xanten gelegen), die beide rond 100 n. C. stadsrechten kregen.

Routetips
Wie aan de provincie Gelderland denkt, heeft direct associaties met rijke historie. De grote hoeveelheid kastelen en adellijke huizen bevestigt dat beeld. Er waren er wel zo´n kleine 400; daarvan zijn er anno 2016 nog zo´n 170 over. Die kastelen en hun bezitters hebben niet alleen een grote stempel gedrukt op de Gelderse geschiedenis, maar ook op de ontwikkeling van het landschap. De bouwgeschiedenis van de kastelen gaat vele eeuwen terug. Al in de vroege middeleeuwen werden er op strategische punten verdedigingswerken gesticht, waarvan sommige in later eeuwen uitgroeiden tot grotere complexen.

Routetips
De Noord-Duitse Hanze was een middeleeuws verbond van steden, ontstaan uit een samenwerking van kooplieden die zich gezamenlijk wilden verdedigen tegen belagers. Het woord Hanze betekent bewapende schare of gemeenschap. Door samen te werken konden handelslieden zichzelf en hun handelswaar beter beschermen: eendracht maakt macht. Oorspronkelijk waren vooral Duitse steden rond de Oostzee lid van de Hanze. Vanaf de 13e eeuw sloten ook diverse Nederlandse steden zich aan, onder andere DoesburgZutphenHattemHarderwijkElburgArnhemNijmegenTiel en Zaltbommel.

Routetips
Op 17 september 2016 is het 72 jaar geleden dat Operation Market Garden begon. Met snelle acties vanuit de lucht en over de grond wilden geallieerde troepen in 1944 de bruggen over de Nederlandse rivieren innemen. Op deze manier omzeilden de geallieerde troepen de Siegfriedlinie, die Duitsland beschermde vanaf de Zwitserse grens tot bij Kleve. Men hoopte met een snelle opmars naar het hart van Duitsland de oorlog voor de kerst te kunnen beëindigen. Nijmegen en grote delen van Brabant werden tijdens Operation Market Garden bevrijd. Maar het offensief stokte dramatisch bij de brug in Arnhem. Velen moesten nog tot mei 1945 wachten op de vrijheid. In september herdenken we Operation Market Garden en vieren we de vrijheid. Tal van fiets- en wandelroutes voeren langs de plekken van de strijd.

Routetips


De mooiste plekjes langs de routes