Odenwald

Vanwege het legendarisch mooie landschap en de vele legendes rondom burchten en kastelen is het Odenwald inderdaad "gewoon legendarisch". Het landschapspark Bergstrasse-Odenwald behoort tot het wereldwijde netwerk van geo-parken van de Unesco. Karakteristiek voor het landschap zijn de licht met gemengd bos begroeide bergkruinen, te midden waarvan zachte, brede valleien uitwaaieren naast lang doorlopende hogere gedeelten met naaldbossen en dalen zo steil als ravijnen.

image© CC BY Thomas Gierth

Fietsen en wandelen in de natuur

Het onvervalste natuurlandschap nodigt met zijn gezonde lucht, romantische dalen en rivieren, beken en meren uit tot wandelen en fietsen over speciaal daarvoor gemarkeerde wegen. Geweldig om weer nieuwe energie op te doen. De 132 km lange Alemannenweg is door de Duitse wandelaarsbond aangemerkt als Qualitätsweg voor Duitsland te voet. Daarnaast zijn er in het Odenwald allerlei hele en halve dagtochten mogelijk die beoordeeld zijn op hun kwaliteit. Zeer geschikt om per fiets af te leggen is het Drielandenfietspad van 225 km, dat kilometerslang pal langs de rivieren loopt. Maar er kunnen ook hoogtes worden beklommen van waar af er een heerlijk uitzicht is.

Veel te zien in dorpen langs de route

Zoals Michelstadt met het "stadhuis op stelten" en de Einhardsbasiliek, Erbach met het Duits Ivoormuseum en de grafelijke collecties in het slot, Lindenfels, met de hoog boven de stad gelegen burchtruïne, en paleis Lichtenberg in Fischbachtal. Historische stadskernen en oude, eerbiedwaardige stukken muurwerk verplaatsen je naar het verleden. Voor een overzicht van vijftig miljoen jaar geschiedenis kun je terecht in de groeve van Messel, het eerste wereldnatuurerfgoed van de Unesco in Duitsland. Speciaal aanbevolen voor gezinnen met kinderen zijn bijvoorbeeld het bergdierenpark Erlenbach, het Eulbacher park, het wildpark Brudergrund, het speelgoedmuseum en het klimpark AbenteuerWald. Voor mensen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis is er de limes, de oude Romeinse grens compleet met wachthuisjes, kastelen en torens. Verder is hier nog het Felsenmeer met zijn vele rotsen en de driekante galg.

Eten en drinken

Eten en drinken doet men in Odenwald met smaak. Zeer authentiek zijn de "Odenwaldrestaurants", die onder het motto "Fantastisch...! Natuurlijk uit de regio" uitsluitend gebruik maken van lokale ingrediënten. Gefeest wordt er in Odenwald het hele jaar door. Volksfeesten en folklore, handgemaakte sierkunst, boerenmarkten en allerlei culturele manifestaties. Het liefst met gasten erbij.

image kopie© CC BY Hessen Agentur - Paavo Blåfield

Ontdek Odenwald per fiets

Een fietstocht door het Odenwald is ook een reis door het verleden. De vele historische kastelen, prachtige kerken, middeleeuwse vakwerkgebouwen en talrijke burchten zijn de tekenen van een bewogen geschiedenis. En voor fietsers biedt het Odenwald talloze mogelijkheden om op goed bewegwijzerde fietspaden bekend te raken met de regio en zijn geschiedenis. De vlakke rivierdalen zijn bij uitstek geschikt voor fietsen met het gezin. De omloop van Beerfeld, de Twee-Burchtenroute, de Hohe Straße en de Gersprenzenalweg zijn zonder overdreven veel inspanning op de fiets te doen. Voor een gezonde mengeling van sport en plezier is er de Drie-Landenroute.

Ben jij meer een wandelliefhebber?

Het Odenwald is het romantische bosgebergte tussen de Rijn, Main en Neckar. Het landschap is kenmerkend voor de met lichtgemengde bossen bedekte bergtoppen en is sinds 2004 een “UNESCO-Geopark”. Gezonde lucht, romantische valleien en rivieren, beken en meren nodigen uit tot wandelen.

partner logo

Aangeboden door:

Hessen Toerisme

In het hart van Duitsland vind je Hessen: het gebied van vakwerk flair en wijncultuur, diepe bossen en sprookjeskastelen. Hessen betovert met zijn grote keus aan activiteiten voor onbekommerde vakantiedagen. Hier woonden meer dan 200 jaar geleden de gebroeders Grimm. De plaatsen waar ze woonden en werkten, hun wereldberoemde sprookjes en hun politieke activiteiten in de historische Frankfurter Paulskirche vormen vandaag de dag het decor voor wandelaars en fietsers, voor culturele bezoeken en stedentrips en voor heerlijke dagen ver weg van de hectiek van alledag. Ga mee op reis door het boeiende Hessen - het land van de gebroeders Grimm.