Noordrijn-Westfalen

Verrassend anders. Heerlijk dichtbij.

Vaak zijn het juist de korte uitstapjes dicht in de buurt die de energie weer snel op peil  brengen. Dat Noordrijn-Westfalen zo geliefd is voor korte vakanties, komt daarom niet zomaar uit de lucht vallen. Net over de grens, bereikbaar op maar twee uur rijden van de Randstad is er voor elk wat wils met levendige en historische steden, een subliem cultureel aanbod en afwisselende natuurlandschappen.

Met zo’n 50.000 km wandelpaden en 14.000 km fietspaden is NRW bovendien een echt mekka voor actieve vakantiegangers. Of vlak en zonder hellingen, met indrukwekkende panorama's, op oude spoorlijnen of sportief door de bergen – in Noordrijn-Westfalen vindt gegarandeerd iedereen het juiste pad.

www.nrw-vakantie.nl

Eifel© Tourismus NRW e.V._Dominik Ketz

Eifel

Vuur, water, lucht, aarde - nauwelijks een andere regio in Duitsland werd zo vormgegeven door de elementen, dan het middelgebergte Eifel. De Eifel staat vooral bekend vanwege zijn wilde natuur en fantastische wandelpaden, maar ook de fietsers komen hier aan hun trekken. Tal van wandelpaden en fietsroutes lopen voorbij aan de twee waarschijnlijk mooiste Eifeldorpjes, Monschau en Bad Münstereifel. In het Nationalpark Eifel, de einige nationaalpark in Noordrijn-Westfalen, vind je de natuur nog in zijn meest oorspronkelijke vorm.

www.eifel.info/nl

Siegen-Wittgenstein© Klaus-Peter Kappest

Siegen-Wittgenstein

Weg van de drukte. Op naar de rust. Luisteren naar de stilte van het bos. Bekijk de groene toppen van de bomen, hoe ze zachtjes heen en weer bewegen. Voel de stoere boomstammen. En dan zie je ineens het bos, mooie vakwerkhuisjes, indrukwekkende kastelen en oeroude getuigenissen van de mijnbouw. Ons bos is onze grootste schat. Niet alleen, omdat we er meer van hebben dan welke regio in Duitsland dan ook. Maar ook omdat het zo gevarieerd is. Net zoals zijn gebruik: een wandelparadijs, avontuurlijke speelplaats, waterreservoir, hout- en energiebron. Wij passen goed op ons bos.

Meer informatie

Het Bergisches Land© Dominik Ketz

Het Bergisches Land

Het groene middelgebergte in het Natuurpark Bergisches Land lokt met uitgestrekte wandel- en fietsroutes. De afwisseling tussen natuur en industriële cultuur, groene bossen, meren en rivieren maar ook charmante kleine steden zorgt ervoor, dat het zo mooi is. Typisch voor het Bergisches Land zijn de fascinerende panorama's, die te zien zijn van de uitgestrekte bergtoppen. Wandelaars vinden er eenvoudige dagtochten met beleveniswaarde maar ook meerdaagse, inspannende etappewandelingen. Fietsers kunnen net zo goed een sportief uitstapje maken, maar ook een gezellige rit op voormalige treintrajecten met nauwelijks een helling. De kerken en kastelen, boerderij- en streekmusea evenals kleine dorpjes en blauwe meren bieden een ideale gelegenheid voor een pauze. Een 'Bergische Kaffeetafel' is een must voor een langere pauze tussendoor.

Meer infromatie

Fiets- en wandelparadijs Niederrhein© NT Agentur Berns

Fiets- en wandelparadijs Niederrhein

Puur natuur: Dat is Niederrhein. Je kunt het gevarieerde landschap tussen Rijn en Maas het beste op de fiets verkennen. Het fietspadennetwerk is meer dan 2.000 kilometer lang. Het jaarlijkse hoogtepunt: de 'Niederrheinischer Radwandertag' (Nederrijnse fietsdag) met tot wel 30.000 deelnemers, vindt ieder jaar weer op de 1e zondag in juli plaats. Wie zijn fiets niet zelf wil meebrengen, kan een groen 'NiederrheinRad', zelfs als pedelec, op ca. 40 verhuurstations gewoon huren. Niederrhein biedt ook voor de nieuwe trendsport hiking het ideale terrein. Fantastische natuur met rivieren, meren en bossen. Je bent op weg op onderscheiden premium-wandelpaden in het natuurpark Schwalm-Nette.

www.niederrhein-tourismus.de

RadRegionRheinland© Rhein-Erft Tourismus e.V.

Radregion Rheinland

De regio rondom Keulen en Bonn onderscheidt zich door een zeer gevarieerd landschap, dat zowel voor de recreatieve fietsers en families, maar ook voor mountainbikers en wielrenners tal van dagelijkse en meerdaagse toeren biedt.

Links van de Rijn rijd je hoofdzakelijk op vlakke routes, langs de rivieren de Erft of de Rijn, door het Natuurpark Rheinland, voorbij aan de dagbouw en talrijke burchten en kastelen.

Rechts van de Rijn bevindt zich het Natuurpark Siebengebirge (Zevengebergte) met de “Drachenfels” en het natuurpark Bergische Land. Beklim de heuvels van het middelgebergte of fiets over de fietspaden op voormalige treintrajecten, heel gemoedelijk over de heuvels, geniet van het uitzicht op het groene landschap of fiets langs de rivieren in het dal.

Meer informatie

Welkom in het Sauerland! © Sauerland-Tourismus e.V.

Welkom in het Sauerland!

Je gedachten de vrije loop laten, de geur van de natuur inademen en ieder takje horen bewegen in het bijzondere landschap. Op bospaden fietsen en wandelen en  de hectiek van het alledaagse leven even vergeten. De natuur in je op laten nemen. 's Winters de sneeuw onder je schoenen horen knarsen. Dit en nog veel meer heeft het Sauerland je het hele jaar door te bieden. 

Meer informatie

De Bergische Drie© Die Bergischen Drei

De Bergische Drie

Wanneer mensen op de hoogtes en in de dalen van een middelgebergte leven en daar met bijzonder veel water gezegend zijn, dan daagt dat de uitvindersgeest uit. Als gevolg daarvan verlopen de wegen dan van de ene plaats naar de andere over hoge viaducten, door tunnels en haarspeldbochten. Zelfs de Wupper heeft zich een baan gezocht, die niet altijd een directe weg naar de Rijn is. Een menig wandelaar is verbaast, geheel onverwacht opnieuw aan de oever van de rivier te staan. Water is kracht – dat heeft men al vroeg ontdekt: hier begon de industrialisering van Europa. Uit de slijperen en weverijen werden wereldwijde marktleiders. De natuur is weer tot rust gekomen. Industriecultuur en landschap – nergens anders zijn deze zo dicht bij elkaar als bij de Bergische Drie.

Meer informatie

Andere prachtige routes© Tourismus NRW, D. Ketz
intro