Nedersaksen  logo

Vakantieland Nedersaksen heeft je ontzettend veel te bieden. Steden in alle soorten en maten zoals de historische stad Celle vol vakwerkhuizen of de universiteitsstad Göttingen, prachtige gevarieerde landschappen zoals de Lüneburger Heide en de waddenkust in het noorden van Duitsland, leuke belevingsparken voor jong en oud en tal van fiets- en wandelpaden. Je vindt het er allemaal. Plan een gezellig weekendje weg met het hele gezin in Nedersaksen of ga juist voor een actieve vakantie met vrienden of je partner en verken Nedersaksen te voet of per fiets. Er valt zoveel te doen in Nedersaksen!

Wat ligt Nedersaksen?

Nedersaksen is een deelstaat die tussen de rivieren de Eems en de Elbe ligt in het noordwesten van Duitsland. Het westen van Nedersaksen grenst aan Overijssel, Drenthe en Groningen. Het is de enige Duitse deelstaat die aan zee ligt, maar waar je ook bergen vindt. Aan variatie geen gebrek dus. Bekende steden waar je een bezoekje aan kunt brengen in Nedersaksen zijn onder andere Bremen, Hannover, Wilhelmshaven, Osnabrück en Hameln. Vanuit Utrecht sta je binnen ongeveer 2 uur in Lingen, het meest zuidwestelijke puntje van Nedersaksen. Andere steden liggen verder weg zoals Göttingen. Om daar te komen zit je ongeveer 4.5 uur in de auto. Het ligt er dus maar net aan waar je naartoe wilt of je een flink reisje staat te wachten voordat je op je fiets kunt stappen of je wandelschoenen aan kunt trekken om Nedersaksen te verkennen.
Nordseeküsten-Radweg


De Nordseeküsten-Radweg is een vrij nieuwe langeafstandsfietsroute in Duitsland. De route neemt je vanuit Hamburg mee door zes Duitse deelstaten langs de Noordzeekust. Trek maar flink wat tijd uit als je deze route wilt fietsen, want de gehele route is ruim 550 kilometer lang. Een tochtje voor de fanatieke fietser die gek is op fietsen langs de kust. Onderweg maak je onder andere kennis met het nationale park Nedersaksische Waddenzee, een uniek leefgebied voor een groot aantal dieren en planten langs de kust. Verder liggen er ook tal van gezellige steden op de route om te verkennen. Sommige steden hebben een eigen haven en een levendig maritiem verleden en andere steden zijn bruisende badplaatsen. Je vindt het allemaal op deze route, zolang het maar met de Noordzee te maken heeft. Verder fiets je door bosgebieden en langs mooie historische bezienswaardigheden. Daar gaat je fietsershart beslist harder van kloppen.

Route-tip: Dagenlang uitwaaien aan de Noordzeekust

Fietsroute 548185 - Nordseeküsten-Radweg
546,37 km

Nordseeküsten-Radweg

Fietsroute 548185 | Hamburg | Hamburg | 546,37 km

De Nordseeküsten-Radweg is een vrij nieuwe langeafstandsfietsroute van ruim 550 kilometer. Deze route neemt je mee door maar liefst zes Duitse deelstaten langs de kust van de Noordzee. Je fietst daarbij vanuit Hamburg helemaal naar de grens van Nedersaksen met Groningen. Een route voor de fanatieke fietser die niet terugdeinst voor een flinke meerdaagse tocht.

Badplaatsen en havensteden
Het startpunt van deze route ligt bij Finkenwerder, een voormalig eiland in de Elbe dat tegenwoordig deel uitmaakt van de stad Hamburg. Vanuit hier fiets je langs de loop van de Elbe naar de Noordzee toe. Op de rest van de route kun je lekker uitwaaien langs de Noordzeekust. Je fietst daarbij door mooie rustige natuurgebieden en door verschillende badplaatsen en havensteden. Wat dacht je bijvoorbeeld van Bremerhaven waar je een bezoekje kunt brengen aan het Duitse scheepvaartmuseum? Een tussenstop maken op het strand kan onder andere in de badplaatsen Wremen, Dorum en op het strand aan het Dorumer Diep.

De Waddenzee als Werelderfgoed
Op het laatste gedeelte van de route fiets je langs het Nationaal Park Nedersaksische Waddenzee. Dit park staat sinds 2009 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Je eindigt je tochtje net over de grens in het Nederlandse dorp Bad Nieuweschans.

Kasteel van Jever
Het Kasteel van Jever is een waar pareltje op deze route. Dit kasteel stamt uit de 14e eeuw, al is het door de eeuwen verschillende keren verbouwd. Zo werd de imposante toren van het kasteel bijvoorbeeld gebouwd in de loop van de 15e en 16e eeuw. In de 19e eeuw werd het kasteel gebruikt als nevenresidentie voor de hertogen van Oldenburg. Sinds 1921 is er een museum te vinden in het kasteel.

Op zoek naar andere leuke routes en tips in Nedersaksen? Lees dan meer op deze pagina.


Fiets of wandel door heel Nedersaksen

Er valt zoveel te ontdekken in Nedersaksen, of je nu graag fietstochten maakt of liever wandelt. De volgende routes nemen je mee door de mooiste gebieden van Nedersaksen. Laat je langs natuurgebieden, steden, dorpen en bezienswaardigheden leiden en sta versteld van alle schoonheid die je hier tegenkomt.


De pareltjes van Nedersaksen

In Nedersaksen liggen vooral veel adembenemend mooie kastelen die boven het landschap uitsteken. Geniet van de pracht van deze bouwwerken en laat je meeslepen door de boeiende historische verhalen die in deze kastelen verborgen liggen. Je kijkt je ogen uit in Nedersaksen.