Naturpark Altmühltal

In het hart van Beieren vliegt de oervogel

Midden in Beieren, tussen Neurenberg en München, ligt het Natuurpark Altmühltal, een waar natuur- en vrijetijdsparadijs. De langzame stroom van de Altmühl, ruige rotsen en jeneverbesheides, waarop de herders hun "Altmühltaler schapen" laten grazen, tekenen het landschap. Tegelijkertijd is dit een getuige van de lange geschiedenis, die 150 miljoen jaar geleden begon. In die tijd werd Natuurpark Altmühltal een tropische lagune van het Jurameer, bewoond door zeereptielen, beweeglijke roofzuchtige dinosaurussen en de oervogel Archaeopteryx. Het fossiel van deze belangrijke schakel tussen dinosauriërs en vogels is tot nu toe alleen in Natuurpark Altmühltal gevonden.

De geschiedenis heeft de regio echter ook veel cultuurschatten gegeven, waaronder trotse kastelen, statige kloosters en steden, die een glanzende barokuitstraling hebben. Genieten is het belangrijkste in Natuurpark Altmühltal: naast de schapen tref je er ook verse vis en de uitstekende bieren van de talrijke brouwerijen.

Voor meer informatie: www.naturpark-altmuehltal.de

image© Tourismusverband Naturpark Altmühltal

Met kano, fiets en wandelrugzak vakantie vieren

Een zee midden in Beieren? Een lagune, waarin zeereptielen duiken en waarover de oervogel Archaeopteryx zijn ronde vliegt? Dat speelde zich zo’n 150 miljoen jaar geleden af in Natuurpark Altmühltal. Deze historie beleef je vandaag de dag in fossielopgravingen of -musea en actief in de natuur tussen bizarre rotsen, jeneverbesheides en markante rivierdalen – bijvoorbeeld op de 160 km lange "Altmühltal-Radweg", die tot de meest geliefde fietsroutes van Duitsland behoort. Door het vlakke verloop en de afstand tot het drukke verkeer is het uitstekend geschikt voor families. Wie de Altmühl liever te voet volgt start een tocht op de 200 km lange "Altmühltal-Panoramaweg". Deze is niet alleen gekroond tot "Qualitätsweg Wanderbares Deutschland", maar hoort ook bij de "Top Trails of Germany".

Op de beide routes sluiten talrijke andere wegen aan, die je midden in de natuur en cultuur van de regio brengen, en je heerlijke mogelijkheden bieden om het Natuurpark Altmühltal vanuit een andere hoek te ontdekken. Zo is de Altmühl uitstekend geschikt voor boottochten en nodigen de kalkrotsen uit voor een klimtocht van diverse moeilijkheidsgraden.

image kopie© Tourismusverband Naturpark Altmühltal