VVV Midden-Limburg logo

Nationaal Park De Meinweg is een natuurgebied in Midden-Limburg, ten oosten van Roermond. Dit gebied maakt samen met Duitse natuurgebieden deel uit van het grensoverschrijdende natuurgebied Grenspark Maas-Swalm-Nette. De Meinweg bestaat uit een voor Nederland zeldzaam terrassenlandschap met steile overgangen tussen de terrassen. Het hoogste punt van dit nationale park is het Wolfsplateau dat op ongeveer 80 meter boven NAP ligt. Het natuurpark wordt doorsneden door De Roode Beek en de Boschbeek, twee beken die vanaf de plateaus naar de lagergelegen Roer lopen. Maak kennis met dit bijzondere terrassenlandschap op je fiets of te voet met een mooi tochtje.

Ontdek het landschap

Het Nationaal Park De Meinweg is ontstaan door de schurende werking van het water van de Maas en de Rijn en door aardverschuivingen bij de drie breukvlakken diep in de aardkorst die onder dit gebied lopen, waaronder de bekende Peelrandbreuk. Zo ontstond het geologisch gezien bijzondere landschap met steile overgangen tussen de drie verschillende terrassen. Het hoogteverschil tussen het hoogste terras en het laagste terras is ongeveer 50 meter. Op die terrassen zijn twee beekdalen ontstaan van de Boschbeek en de Roode Beek. Rondom deze beken en beekdalen vind je kleine vennetjes, weelderige bosgebieden en heidevelden. Een prachtige groene omgeving vol variatie kortom.

Natuur, overal waar je kijkt


Bijzondere flora en fauna

Het Nationale Park De Meinweg heeft zowel droge heidegebieden als vochtige bossen. Daardoor vind je hier een grote verscheidenheid aan dieren en planten. Tot op heden zijn er maar liefst 767 verschillende soorten planten en bomen gevonden in dit natuurgebied. Aan weerzijden van de Roode Beek vind je bijvoorbeeld een prachtig elzenbroekbos met zwarte elzen als dominerende boomsoort. Verder vind je hier verschillende zeggesoorten en veenmossen. Op de heidevelden vind je voornamelijk dopheide en hier en daar zie je ook veenpluis, zonnedauw, snavelbies en veenbessen op de vochtigere stukjes heide. De dieren die vooral voorkomen in dit gebied zijn reptielen en amfibieën. Denk daarbij aan adders, zandhagedissen, de gladde slang, heikikkers en vinpootsalamanders. Adders zijn de meest voorkomende diersoort in Nationaal Park De Meinweg. Er leven hier naar schatting zo’n 400 adders. Je herkent deze dieren aan de donkere zigzagstreep op hun rug. Verder vind je hier maar liefst 266 verschillende soorten paddenstoelen.


Heidekikker

Heidekikker


Zwarte Els

Zwarte Els


Paddenstoelen

Paddenstoelen


Ontdek de geschiedenis van
Nationaal Park Meinweg

Boeiende cultuurhistorie

De Meinweg kent een lange geschiedenis. Jagers uit de Steentijd bewoonden dit gebied namelijk al zo’n 400.000 jaar geleden. Dat is gebleken uit verschillende historische opgravingen die hier zijn gedaan. Destijds was dit gebied een ongerept bosgebied dat zich goed leende voor de jacht. In de ijzertijd streken de eerste boeren neer in dit gebied en in de middeleeuwen werden de eerste nederzettingen hier gevestigd. Er werden veel bomen gekapt en zo gingen er veel bosgebieden verloren. Dit vormde de basis voor de heidevelden die je nu vindt in dit gebied. Aan het begin van de 19e eeuw bestond de Meinweg voornamelijk uit heidevelden en heidevennen. Rond 1930 werden veel heidevelden omgespit en beplant met bomen. Dat heeft het afwisselende landschap van het huidige natuurgebied gevormd. Midden in de bossen van het nationale park vind je de restanten van het voormalige College St. Ludwig. Tot 1979 werd dit gebouw gebruikt als klooster en jongensinternaat door de paters Franciscanen.

De mooiste routes in
Nationaal Park Meinweg


Plekjes die je niet mag missen

Een stuk wandelen of fietsen en onderweg genieten van een kop thee in de zon of een kop warme chocolademelk bij de open haard. Het is eigenlijk heel makkelijk, je moet het alleen wel doen. Speciaal voor jou is de redactie op pad geweest. We verzamelden de mooiste terrassen en de allerleukste bezienswaardigheden. Adressen voor een gezellige dag uit, een paar uur in de bossen of fietsvakantie op een onvergetelijke plek. Voor een moment van rust, even tijd voor elkaar en genieten van de natuur en tal van lokale lekkernijen. Het is gezond en het geeft je energie, mooie momenten en fijne herinneringen.Misschien ook interessant voor je?