Nationaal Park De Maasduinen

Tussen de Maas en de Duitse grens in het noorden van Limburg vind je het Nationaal Park De Maasduinen. Dit natuurgebied maakt deel uit van het Rivierpark Maasvallei. De Maasduinen vormen de langste rivierduinengordel van heel Nederland en daarom is dit natuurgebied zo uniek. Het nationale park strekt zich uit over ruim 20 kilometer en het is ruim 4500 hectare groot. Genoeg te ontdekken dus met een mooie fietstocht of wandeling.

volledige afbeelding kopie

Ontdek het landschap

Het landschap van dit nationale park wordt beheerst door de stuifzandruggen die zijn ontstaan door een samenspel van water, wind en activiteiten van de mens. De Maas en de Rijn hebben hier eeuwenlang zand en grind afgezet. De wind heeft vervolgens stuifzandruggen gevormd van dit zand en zo kon het huidige landschap ontstaan. Verder hebben de rivieren hier verschillende terrassen uitgesleten die variëren in hoogte. In het nationale park vind je zowel paraboolduinen als streepduinen. Paraboolduinen zijn hoefijzervormige duinen. Als een deel van deze duinen wordt weggeblazen door de wind ontstaan er streepduinen die in principe uit de armen van de paraboolduinen bestaan. Naast de duinen vind je hier ook heidevelden en bosgebieden.

Bijzondere flora en fauna

In Nationaal Park De Maasduinen vind je een grote variatie aan dieren en planten, waaronder enkele zeldzame varianten. Zo vind je hier op sommige plekken gladde slangen, zandhagedissen en bevers. Verder trekken kraanvogels in het voor- en najaar over de Maasduinen heen. Ze strijken dan vaak neer bij de vennen in dit gebied, zoals het Heerenven op Landgoed de Hamert. De vogels rusten hier uit en vervolgens zetten ze hun reis voort. Als je geluk hebt zie je de kraanvogels overvliegen. Deze vogels vind je bijna nergens anders in Nederland. Wat planten en bomen betreft is vooral de zomereik en de grove den opvallend aanwezig in De Maasduinen. Deze bomen groeien door het hele nationale park heen. Verder vind je in het natuurgebied het zeldzame plantje klokjesgentiaan. Dit plantje staat op de rode lijst, omdat het bijna niet meer voorkomt in Nederland. In juli tot september komen de blauwpaarse bloemen van dit plantje tot bloei.

Bevers

Bevers


Kraanvogels

Kraanvogels


Klokjesgentiaan

Klokjesgentiaan


volledige afbeelding

Boeiende cultuurhistorie

De Maasduinen hebben een lange geschiedenis en dat zie je terug aan alle historische bezienswaardigheden in dit natuurpark. Zo vind je hier bijvoorbeeld grafheuvels en grafvelden die teruggaan tot zo’n 4000 jaar voor Christus. Bij deze graven zijn in het verleden oude klokbekers opgegraven die aantonen dat er hier in de prehistorie al mensen leefden. Verder vind je hier het Vorstengraf, een van de grootste grafheuvels van Nederland. Ook vind je hier sporen van de iets recentere geschiedenis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er namelijk kilometerslange loopgraven gegraven in dit gebied. Als je op de top van een van de paraboolduinen staat kun je deze loopgraven goed zien, zoals de loopgraven op Landgoed de Hamert. Verder vind je hier verschillende historische kastelen en resten van kastelen die hier ooit gestaan hebben. De Maas was vroeger ontzettend belangrijk voor de handel en daarom bouwden veel mensen hun kastelen langs de Maas.

Route-tip: Ervaar de stadjes langs de Maas

Fietsroute 551523 - Tussen Maas en Grens
37,13 km

Tussen Maas en Grens

Fietsroute 551523 | Limburg | Arcen | 37,13 km

Deze prachtige fietsroute van een kleine 40 kilometer, genaamd Tussen Maas en Grens, start in het centrum van het toeristische dorpje Arcen. Parkeren kan bij de Schanstoren. Je fietst het eerste stuk langs de Maas en komt uit in het dorpje Velden. Via de Veldense gehuchten Hasselt en Schandelo fiets je langs de grens dwars door de bossen van Landgoed Arcen. Landgoed Arcen is voormalig onderdeel van Kasteel Arcen. Het gebied is onder andere herkenbaar aan enkele voormalige lanen en de ijskelder van het kasteel. Het bestaat voornamelijk uit naald- en loofbossen en geldt als een van de populairste fiets- en wandelgebieden in de regio.

Je vervolgt de route langs de Duitse grens. Via Landgoed de Hamert, een gebied in Nationaal Park De Maasduinen keer je terug naar het beginpunt in Arcen. Landgoed de Hamert bestaat uit de typische paraboolduinen, Maasweiden, droge loof- en naaldbossen, heidevelden, en nog veel meer. Eveneens een populair wandel- en fietsgebied. 

Eenmaal terug in Arcen kun je neerstrijken op een van de vele gezellige terrassen in het centrum of aan de Maas.
volledige afbeelding

Plekjes die je niet mag missen

Een stuk wandelen of fietsen en onderweg genieten van een kop thee in de zon of een kop warme chocolademelk bij de open haard. Het is eigenlijk heel makkelijk, je moet het alleen wel doen. Speciaal voor jou is de redactie op pad geweest. We verzamelden de mooiste terrassen en de allerleukste bezienswaardigheden. Adressen voor een gezellige dag uit, een paar uur in de bossen of fietsvakantie op een onvergetelijke plek. Voor een moment van rust, even tijd voor elkaar en genieten van de natuur en tal van lokale lekkernijen. Het is gezond en het geeft je energie, mooie momenten en fijne herinneringen.