Liefde voor Limburg logo
Nationaal Park De Groote Peel ligt in het noorden van Limburg bij de grens met Noord-Brabant. Dit natuurgebied is 1500 hectare groot en het bestaat uit een hoogveengebied waar vroeger veel turf werd gestoken. Tegenwoordig kun je er heerlijke wandelen en fietsen tussen de vogels die in grote getalen in dit waterrijke gebied leven. Vroeger vond je in deze omgeving een enorm groot hoogveengebied dat de grens vormde tussen Brabant en Limburg. De Groote Peel is het enige stukje dat daarvan is overgebleven. Geniet van de rust in dit aaneengesloten natuurgebied en voel je een met de natuur.

Ontdek het landschap

Na de laatste ijstijd werd het warmer en vochtiger in Nederland. Het ijs ten noorden van Nederland begon te smelten, maar in de Peelstreek kon dit smeltwater niet goed wegstromen. Zo ontstonden de eerste peelvennen met riet en andere begroeiing. Deze planten stierven regelmatig af, maar door zuurstofgebrek werden deze planten niet verteerd. Zo vulde het water zich met dood plantenmateriaal en na een tijdje ontstond er daardoor laagveen. Aan de randen van het laagveen begon veenmos te groeien en uiteindelijk werd het laagveen volledig bedekt door dit mos. Zo ontstond er door de eeuwen heen een hoogveengebied. Het hoogveen wordt tegenwoordig goed beschermd, want het komt nog maar op een paar plekken in Nederland voor.

Indrukwekkende natuurpracht


Bijzondere flora en fauna

Hoogveengebieden zijn voedselarm en daarom vind je er niet veel planten en dieren. De huidige peel is een stuk vruchtbaarder door de aanvoer van voedingsstoffen via de regen. Daardoor komen er toch enkele plant- en diersoorten voor. De hoogveenplanten die je in dit gebied kunt vinden zijn onder andere de vleesetende zonnedauw, veenmos in allerlei soorten en maten, lavendelheide en veenpluis. Op de drogere delen van De Groote Peel groeit struikheide, klokjesgentiaan en grote wolfsklauw. Dit waterrijke en rustige gebied werkt als een magneet op vogels. De Groote Peel staat dan ook bekend als een vogelrijk gebied. Je kunt hier onder andere de dodaard, geoorde fuut, roerdump, grauwe gans, bruine kiekendief en de nachtzwaluw spotten. In de herfstperiode is De Groote Peel gesloten voor fietsers en wandelaars, omdat onder andere kraanvogels dan neerstrijken in het gebied tijdens hun wintertrek. Ook ganzen zijn dan vaak in grote aantallen op zoek naar voedsel in de Peel.


Zonnedauw

Zonnedauw

Lavendelheide

Lavendelheide

Veenpluis

Veenpluis

Terug naar de steentijd

in Nationaal Park De Groote Peel

Boeiende cultuurhistorie

De Peelstreek werd al in de Steentijd bewoond. Dat hebben onderzoekers afgeleid uit vondsten van prehistorische voorwerpen van steen en bot. Toen het veen maar bleef groeien en groeien waren veel inwoners van de Peelstreek genoodzaakt om te vertrekken naar de gebieden rondom de Peel. Uit de Bronstijd en de IJzertijd zijn er dan ook nauwelijks sporen te vinden in dit gebied. In 1910 vond een turfsteker wel een Romeinse helm tussen het veen. Vanaf de 13e eeuw werd er turf gewonnen in de Peel en vanaf de 19e eeuw gebeurde dit echt op grote schaal. De sporen hiervan zijn nog steeds zichtbaar in Nationaal Park De Groote Peel in de vorm van peelvaarten en peelbanen. Peelvaarten werden voornamelijk gegraven in Noord-Brabant om water af te voeren en om het turf te vervoeren. In Limburg werden er voornamelijk peelbanen gemaakt om met karren vol turf over te rijden. 


Route-tip

Fietsroute 566028 - Historisch Weerterland fietsroute
49,36 km

Historisch Weerterland fietsroute

Fietsroute 566028 | Limburg | Weert | 49,36 km

Deze route van 48 kilometer neemt je mee langs de mooiste plekken van Weert en Nederweert. Vooral geschiedenisliefhebbers kunnen hun hart ophalen op deze route vol historische pareltjes, maar ook als natuurliefhebber zit je goed in dit gebied.

Eeuwenoude urnenvelden
Het start- en eindpunt van deze route ligt bij het Fietsterras Bi-j Siem, een prachtig pand waar de eigenaars de eeuwenoude traditie voortzetten in een modern jasje. Drink hier een lekker kopje koffie en stap daarna op je fiets. Vanuit hier zet je koers naar het natuurgebied De IJzeren Man, dat in de buurt van Weert ligt. In dit gebied heb je veel recreatieve mogelijkheden zoals: een camping, een klimbos, een Natuur- en Milieucentrum en nog veel meer. De moeite waard om hier even af te stappen. Daarna fiets je door naar de prehistorische urnenvelden op de Boshoverheide. Dit veld is een beschermd Rijksmonument en behoort tot de grootste prehistorische urnenvelden van West-Europa. Stap van je fiets af en neem een kijkje bij deze bijzondere grafheuvels uit 1050 tot 400 voor Christus. Er zijn hier naar schatting meer dan 3000 doden begraven.

Het Weerterbos
Vervolgens fiets je verder door de Hugterheide en over het Weerterbos. Dit bos ligt in Nederweert en bestaat uit bos- en heidegebied en graslanden. Na ruim 23 kilometer fietsen kun je een pauze inlassen bij Huyskamer Daatjeshoeve om te genieten van een lekker hapje en een drankje. Even verderop kom je langs de St. Joseph molen en het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof. Dit museum bestaat uit historische gebouwen waar 375 vrijwilligers oude ambachten en gebruiken demonstreren aan het publiek. Kijk hier even rond en waan je in vroegere tijden.

Kanalen Vierhoek – Sluis 15
Als je het kanaal over bent gefietst, kom je uit bij Sluis 15. Deze sluis en waterkrachtcentrale is gebouwd in de jaren ’20 van de vorige eeuw. Deze sluis is in de plaats gekomen voor de oude sluis, deze was geplaatst tijdens het graven van het kanaal tussen Wessem en Nederweert. Bij de sluis ligt de oude Waterkrachtcentrale Nederweert, een bijzonder monument. De centrale is eigendom van Rijkswaterstaat en wordt beheerd door de Stichting Waterkrachtcentrale Roeven Nederweert.

Een unieke molen
Een stukje verder op de route fiets je ook nog langs molen Windlust, de enige molen in Limburg die olie slaat. De molen is daarmee uniek in zijn soort. Omdat de molen regelmatig draait kun je een afspraak maken om de molen te bezichtigen. Je eindigt je tocht weer bij Bi-j Siem, waar je bij kunt komen van deze mooie tocht.

Meer weten over de mooiste bezienswaardigheden uit verschillende periodes uit de geschiedenis? Lees dan dit artikel. Of neem een kijkje op de inspiratiepagina van Limburg.

De mooiste routes en leukste plekjes
in Nationaal Park De Groote Peel

Plekjes die je niet mag missen

Een stuk wandelen of fietsen en onderweg genieten van een kop thee in de zon of een kop warme chocolademelk bij de open haard. Het is eigenlijk heel makkelijk, je moet het alleen wel doen. Speciaal voor jou is de redactie op pad geweest. We verzamelden de mooiste terrassen en de allerleukste bezienswaardigheden. Adressen voor een gezellige dag uit, een paar uur in de bossen of fietsvakantie op een onvergetelijke plek. Voor een moment van rust, even tijd voor elkaar en genieten van de natuur en tal van lokale lekkernijen. Het is gezond en het geeft je energie, mooie momenten en fijne herinneringen.Misschien ook interessant voor je?