Land in Friesland

Land in Friesland: de regio waar je het andere (Fries)land bezoekt. Met de stad Dokkum (één van de oudste steden van Nederland!) met haar mooie bolwerken en rijke historie als beroemd keerpunt in de elfstedentocht. Het wijdse land van ons Wadden Wereld erfgoed, het knusse van ons Nationaal landschap de Noardlike Fryske Wâlden met meren en pingo’s. Onze Nationale Parken; Alde Feanen en Lauwersmeer. Beide waterrijk en vogelrijk met uitzonderlijke vogelsoorten voor de liefhebber. Het Dark Sky Park Lauwersmeer waar het overdag net zo schitterend is als tijdens die kraakheldere nachten vol sterren…

Als je het goed bekijkt, heeft Noordoost Friesland alles dat je in een land zou verwachten: stad, boerenland, zee en kust, bos en wijdsheid. Met recht Land in Friesland dus.

image© CC-BY Sjaak Kempe

Het is het gebied van de Waldpyk, de eigenzinnig Fries die “Leaver dea as slaaf is”. En de Fries van de Noordelijke klei; beiden aan de buitenkant wat ondoordringbaar en vooral relativerend: maak je niet druk, doe lekker normaal. Maar onder dat dunne laagje zit veel emotie. Als het gaat om eigen huis en haard en vooral om zijn mooie Friese streek waar het rustig is, waar je land in jezelf, waar je niet zoveel moet, maar vooral ook heerlijk geniet van de eenvoud van dingen, kan hij geraakt worden door iets kleins. En vergeet niet zijn flinke dosis zelfspot.

Ja, hier kun je landen: In het mooie, gemoedelijke land enerzijds en bij die Trotse Fries (geboren of hier permanent geland) met humor en groot gastheerschap met liefde voor zijn omgeving.

image© CC-BY Kitty Terwolbeck

Welke route kies jij?

Misschien houden we het wel teveel voor onszelf, maar we hebben ontzettend veel te fietsen en wandelen hier; over prachtige fietspaden en mooie kronkelende weggetjes. Verhalenroutes, de historische Dokkumtochten of de Waddenbeleving; het is maar een greep uit de routes waarmee je weer echt landt.

Niets moet

En daar genieten onze bezoekers van. Gewoon even niets te moeten. En als je dan toch graag iets wilt, dan wordt je verrast door de passie van de gastheer als hij over zijn omgeving vertelt. Of je tipt over puur en streekgebonden gerechten van de lokale waard. En even een patatje halen, is hier heel normaal. Als je weer geland bent, doe je wat de bewoners hier ook doen: genieten van wat er is en wat je hebt.

Image© CC-BY haroldmeerveld
partner logo

Aangeboden door:

Land in Friesland

www.landinfriesland.nl

www.eropuitinfriesland.nl