Land in Friesland

De regio waar je het andere (Fries)land bezoekt. Maak een stadswandeling door Dokkum met haar mooie bolwerken en rijke historie als beroemd keerpunt in de Elfstedentocht en Bonifatius. Of fiets van stad naar het Wad om vervolgens de Wouden te doorkruisen.

Vergeet ook niet om de nacht mee te maken in bijvoorbeeld Nationaal Park de Alde Feanen, Nationaal Park Lauwersmeer of aan de Waddenkust van het UNESCO Werelderfgoed: sterren fonkelen je tegemoet en de natuur is zeker zo adembenemend als overdag.

Als je het goed bekijkt, heeft Noordoost Friesland alles dat je in een land zou verwachten: stad, dorpjes met klinkerweggetjes, boerenland, zee en kust, bos en weidsheid. Tel daar een heel uitgebreid fietspadennetwerk en een grote diversiteit aan wandelmogelijkheden bij op en je bent in Land in Friesland!

image© CC BY Land in Friesland

Nationaal Parken: niet één maar twee!

Het Lauwersmeer ontstond 50 jaar geleden door de afsluiting van de zee. Een uniek natuurgebied ontstond. Vandaag de dag staat het park bekend als fantastische mogelijkheden om vogels te spotten, waaronder de Zeearend. En het draagt de bijzondere titel van Dark Sky park, waar je de nacht prachtig kunt ervaren.

De Alde Feanen is een goed verborgen geheim, bijna te goed. Eenmaal in dit gebied is de kans groot dat je terug blijft komen: het prachtige verveningsgebied met bos, water en strand waar je telkens weer nieuwe dingen ontdekt. Fiets eens de pontjesroute of ga op avontuur op de Freek Vonkroute. En natuurlijk ga je het water op: zeilen, suppen, roeien, nachtvaren; alles kan.

image© CC BY Land in Friesland

Elfsteden, Bonifatius en de Admiraliteit komen samen in Dokkum

Historische panden vol geschiedenis: Dokkum draagt vele verhalen met zich mee. Een fijne kleine stad voor een mooie stadswandeling met een stop op een van de mooie terrassen. Vergeet ook niet de IJSfontein te bezoeken, een van de bijzondere Elfstedenfonteinen. En zoek de sporen van Bonifatius in de beroemde Kapel.

De Noardlike Fryske Walden: de wouden van de boer

Natuurbeheer door de boeren; dat levert een prachtig bewaard landschap op. Denk je bij Elzensingels en klinkerweggetjes niet aan Friesland? Zoek dan direct een mooie route door dit gebied en laat je verrassen door het lichtglooiende land.

Image kopie© CC BY Land in Friesland

Welke route kies jij?

Misschien houden we het wel teveel voor onszelf, maar we hebben ontzettend veel te fietsen en wandelen hier; over prachtige fietspaden en mooie kronkelende weggetjes. Verhalenroutes, de historische Dokkumtochten of de Waddenbeleving; het is maar een greep uit de routes waarmee je weer echt landt.

Image© CC BY Land in Friesland

Niets moet

En daar genieten onze bezoekers van. Gewoon even niets te moeten. En als je dan toch graag iets wilt, dan wordt je verrast door de passie van de gastheer als hij over zijn omgeving vertelt. Of je tipt over puur en streekgebonden gerechten van de lokale waard. En even een patatje halen, is hier heel normaal. Als je weer geland bent, doe je wat de bewoners hier ook doen: genieten van wat er is en wat je hebt.

Image© CC BY Land in Friesland
partner logo

Aangeboden door:

Land in Friesland

www.landinfriesland.nl

www.eropuitinfriesland.nl