Bureau Toerisme Laag Holland logo

Eindeloos Genieten: Laag Holland, het Nationaal Landschap dat zich direct ten noorden van Amsterdam zo weids en landelijk uitstrekt heeft je ontzettend veel te bieden. Deze veelheid aan mooie, leuke en lekkere dingen in het gebied komen het beste 'live' tot hun recht. Kom dus snel met je fiets deze kant op om zelf te dwalen over de uitgestrekte velden, het vers gehooide gras te ruiken en te luisteren naar het gekwetter van de vele soorten weidevogels die hier rondfladderen. Of om te genieten van de goed bewaarde monumenten in de beschermde stads- en dorpskernen, die vaak bijzondere verhalen en geheimen uit vroegere tijden met zich meedragen. En onderweg geniet je natuurlijk van een vers streekgerecht in één van de vele toprestaurants.

De highlights van

Laag Holland

Laag Holland beschikt over vele hoogtepunten waarvan de Zaanse Schans en Volendam de meest bekende zijn. Maar er is nog meer. Pittoreske dorpjes zoals Broek in Waterland met haar houten huizen en Graft-De Rijp met zijn rijke, historische verleden. Sfeervolle Zuiderzeestadjes zoals Monnickendam met een prachtig vergezicht richting het schilderachtige eiland Marken. Daar lijkt het soms net een openlucht museum. En wat dacht je van de bijzondere strak geometrische indeling van de Beemster? De forten van de Stelling van Amsterdam vormen hier zelfs een Werelderfgoed in een Werelderfgoed. Hoe bijzonder is dat! Kortom Laag Holland is je bezoek meer dan waard!

 


Ontdek de uitgestrekte polder- en veenweidelandschappen met vrolijk kwetterende vogels in Laag-Holland en kom tot rust. De blauwe lucht op een mooie dag steekt prachtig af tegen het groen van de weilanden, waardoor je het gevoel krijgt dat je een ansichtkaart binnen ben gefietst. Laag Holland maakt het schilderachtige beeld dat veel buitenlanders van Nederland hebben meer dan waar.


In Laag Holland vind je verschillende steden en dorpjes met een rijke cultuurhistorie. Bekijk monumentale gebouwen met prachtige oude gevels, neem een kijkje in interessante musea en leer meer over het gebied, bewonder kunstwerken in een van de vele ateliers en maak kennis met bekende bezienswaardigheden.


De klederdracht uit Volendam is misschien wel het bekendste van heel Nederland en ook de klederdracht van Marken is een echte toeristentrekpleister. Achter deze klederdracht, maar ook achter andere traditionele gebruiken schuilen de meest boeiende verhalen.


Laag Holland ligt in een landelijke omgeving vol polders en boerderijen waar producten op ambachtelijke manier worden bereid. Streekproducten zoals kaas en wijn uit Laag Holland moet je gewoon eens proberen. Breng een bezoekje aan Laag Holland en proef de Hollandse polders. Bevrijdingsroute door Laag Holland
Zaandam, Purmerend, de Zaanse Schans en de omgeving van deze gebieden in Laag Holland barsten van de interessante verhalen die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding die daarop volgde. Het is dan ook niet gek dat het route.nl Live Event op 5 mei voor een deel in het teken stond van de oorlogshistorie van het gebied. Samen met ruim vijftig fietsliefhebbers blikten we tijdens dit fietsevent terug op de oorlog én vierden we de vrijheid op de fiets.

Impressiefilm

Tijdens het route.nl Live Event op vrijdag 5 mei 2017 hebben we een sfeerimpressie gemaakt in de vorm van een filmpje. Ben jij benieuwd hoe het route.nl Live Event eruitziet? Bekijk dan de film. Kijk voor meer leuke lokale tips op www.laagholland.com. Wil jij graag deze tocht ook fietsen? Open route.


De Watersnoodramp van 1916

In januari 2016 was het precies honderd jaar geleden dat de Zuiderzee met zijn grillige klauwen langs de kust van Noord-Holland raasde. Aangezet door een fikse noordwesterstorm wist hij hier in de nacht van 13 op 14 januari door de dijken heen te breken en nam vervolgens zegevierend bezit van het achtergelegen land. Maar liefst een derde deel van Noord-Holland lag onder water. Hier en daar reikte het waterpeil zelfs tot de daken. Het was overigens niet de eerst keer dat de Zuiderzee zich zo liet gelden. Dijkdoorbraken hoorden al eeuwen bij het dagelijkse leven getuige de aanwezigheid van poelen, braken, wielen, waaien en kolken. Toch was voor de overheid de maat dit keer vol. In 1918 wordt de Zuiderzeewet aangenomen en niet lang daarna werd – onder leiding van ir. Cornelis Lely – een start gemaakt met de bouw van de Afsluitdijk. Naar aanleiding van deze herdenking zijn er op diverse plekken in het gebied waterpeilbordjes geplaatst die aangeven hoe hoog het water hier in 1916 stond.

Route-tip - Ervaar de invloed van het water...

Fietsroute 345568 - Fietsen onder de zeespiegel in Laag Holland
46,74 km

Fietsen onder de zeespiegel in Laag Holland

Fietsroute 345568 | Noord-Holland | Waterland | 46,74 km

Deze route neemt je mee door Volendam, Monnickendam en het eiland Marken. Je fietst door de uitgestrekte polders van Laag Holland, het unieke oer-Hollandse landschap onder de zeespiegel.

Watersnood Waterland
Vanuit het startpunt fiets je naar the Experience Volendam. Met een virtual realitybril kun je hier de watersnoodramp beleven die Waterland in 1916 trof. In Monnickendam kun je de historische binnenstad vol huizen uit de zeventiende en achttiende eeuw bewonderen: wauw!

Schiereiland Marken
De Waterlandse Zeedijk voert je vervolgens naar het pittoreske Marken. De Rond Marken Excursie leert je meer over de geschiedenis van dit schiereiland. Het Paard van Marken is een iconische vuurtoren uit 1839. Bij Bistro de Verkeerde Wereld geniet je even van een lekkere pauze. Met het veerpont van de Volendam Marken Express keer je terug naar Volendam.

De mooiste plekjes

om af te stappen

Op zoek naar een gezellige theetuin met een mooi terras aan het water? Of is het een bewolkte dag en ga je liever naar het museum? En als je meerdere dagen in Laag Holland wil fietsen heb je natuurlijk ook een overnachtingsadres nodig. Onder dit kopje vind je de mooiste plekjes van Laag Holland. Dus neem gauw een kijkje en maak een plan voor een leuk dagje uit of vakantie in Laag Holland!


Laag Holland is een gebied dat bijkans uit zijn voegen barst van de ongerepte natuur, de gezellige stadjes en de originele activiteiten. Logisch dus dat deze streek op het gebied van overnachtingsaccommodaties ook wel het een en ander te bieden heeft. De mogelijkheden om hier te blijven slapen zijn dan ook schier oneindig en het ene adres is nog leuker en origineler dan het andere. Blijf je slapen?


Artikelen

Lees onze nieuwste, populairste en leukste artikelen over Laag Holland.
Ontdek de leukste verhalen met ons.

Download
de Laag Holland appLaag Holland Android App