Krimpenerwaard

Wie de Krimpenerwaard verkent, heeft het gevoel in een levensgroot en prachtig schilderij te zijn. Alles voor een heerlijk dagje uit of een korte vakantie in eigen land vind je in de Krimpenerwaard. Het oer-Hollandse groene veenweidelandschap, waar de koeien nog gewoon in de wei staan en waar je kunt genieten van rust en ruimte. Naast weidelandschap en natuur, zijn in de Krimpenerwaard ook mooie dorpjes en gezellige stadjes te vinden.

Waar ligt de Krimpenerwaard

De Krimpenerwaard is een landelijk gebied met levendige dorpen en stadjes. Het is een aantrekkelijke, groene oase in het midden van de Randstad, dichtbij Gouda, Rotterdam en Utrecht.

Blauwe grenzen

Drie rivieren vormen de grens van de Krimpenerwaard: de Lek, de Vlist en de Hollandse IJssel. Metershoge rivierdijken en stenen kades beschermen Schoonhoven, Bergambacht, Ammerstol, Lekkerkerk en Krimpen aan de Lek tegen de stroom van de majestueuze Lek. De molens in de Krimpenerwaard laten zien hoe het water vroeger uit de polders werd gemalen. Zo kon het land worden bebouwd en konden er gewassen groeien. In de afgelopen eeuwen is dankzij de rivieren ook veel economische activiteit ontstaan. De Hollandse IJssel is de verbinding over water tussen Utrecht en de Rotterdamse havens. Inwoners en toeristen genieten elk seizoen van de vele recreatiemogelijkheden die het water biedt.

Ontdek de Krimpenerwaard

Ontdek de Krimpenerwaard

Natuur & Cultuur

Vogels spotten

De Krimpenerwaard heeft de vogelliefhebber veel te bieden. Bijvoorbeeld de Eendenkooi Bakkerswaal, een uniek natuurgebied dat je ook via een excursie kunt ontdekken. Langs de Lekdijk tussen Krimpen aan de Lek en Lekkerkerk kun je door de gleuven van het vogelkijkscherm de vogels op de Kooiplas goed zien. In mei trekt het karakteristieke geluid van de grutto de aandacht op de graslanden van Polder Laag-Bilwijk. Er is zelfs een kans dat je hier de zeer zeldzame zomertaling spot. De Berkenwoudse Driehoek biedt vanaf een verhoogd aangelegd observatiescherm een fraai uitzicht over een weidevogelrijk deel van de Polder Berkenwoude. Bij de Vogelplas langs de rand van Polder Middelblok komen verschillende eendensoorten en steltlopers samen. Vanuit de vogelkijkhut zie je de honderden vogels vaak heel dichtbij. En op de route naar de hut toe kun je ook al van alles spotten! Van zangvogels tot insecten en kleine zoogdieren.

Proef de Kirmpenerwaard

Goudse Kaas is bekend over de hele wereld, maar weinig mensen weten dat de originele Goudse Boerenkaas voornamelijk in de Krimpenerwaard wordt gemaakt en niet in Gouda. De kazen in de vorm van een wiel met een gewicht tot wel 16 kilo worden van oudsher verhandeld in Gouda en daaraan hebben deze kazen hun naam te danken. Op de kaasboerderijen in de Krimpenerwaard wordt iedere dag hard gewerkt om te voldoen aan de grote vraag naar de prijswinnende Goudse Boerenkaas. In Nederland wordt er gemiddeld zo’n 750.000 ton Goudse Kaas gemaakt en ongeveer 2% daarvan is echte Goudse Boerenkaas die op een boerderij, veelal in de Krimpenerwaard, wordt gemaakt. Leestip: Hoe wordt Goudse Boerenkaas gemaakt?

Historie

Het unieke veenweidegebied zorgt voor fraaie flora en fauna. Maar de Krimpenerwaard biedt nog veel meer. Bijvoorbeeld de kleinschalige boerencultuur. Of het Streekmuseum voor de Krimpenerwaard (Krimpen aan den IJssel). Hier leer je meer over het leven in de Krimpenerwaard in afgelopen eeuwen. Je kan een bezoekje brengen aan een melkgeiten-boerderij of een echte ambachtelijke klompenmaker. Wat komt er allemaal kijken bij een gezonde balans tussen water en land in de Krimpenerwaard? Je ziet het in het poldermuseum Gemaal de Hooge Boezem in Haastrecht. Alles over ontginning, bemaling en meer.

 


Op avontuur in de Krimpenerwaard 

Het oer-Hollandse landschap van de Krimpenerwaard vormt een prachtig decor voor een fietstocht of een wandeling. Geniet van groene veenweidelandschappen met grazende koeien in de wei, mooie dorpjes met authentieke boerderijen en gezellige stadjes zoals Haastrecht en de bijzondere Zilverstad Schoonhoven. Water is een belangrijke factor in dit gebied met de vele sloten, riviertjes en kanalen die het landschap doorkruisen. De Krimpenerwaard is ook bekend om de overheerlijke streekproducten die je er kunt proeven. Kortom, de ideale locatie voor een spetterend dagje uit of een weekendje weg.

Fietsroute 464733 - Van koe tot kaas in de Krimpenerwaard
56,69 km

Van koe tot kaas in de Krimpenerwaard

Fietsroute 464733 | Zuid-Holland | Gouda | 56,69 km

De wereldberoemde karakteristieke Goudse kaas worden al eeuwenlang verhandeld in Gouda. De kazen worden alleen niet gemaakt in de stad waaraan ze hun naam hebben te danken. Dat gebeurt namelijk in cheese valley in de polders om Gouda heen. Stap op de fiets en maak kennis met weilanden vol koeien, bloemrijke slootkanten, oude boerderijen, historische wegen, recreatiegebieden en sfeervolle dorpjes en stadjes in dit gebied. Deze route voert je langs oude kaasboerderijen en historische wegen in de Krimpenerwaard.

Natuurpracht en gastvrijheid
Natuurliefhebbers en vogelaars kunnen op diverse punten op de route een stukje omrijden om te genieten van de weidenatuur en de vele vogels die er te vinden zijn. Verder fiets je langs dorpjes als Stolwijk, Ouderkerk aan den IJssel en langs de historische stad Gouda. Proef onderweg van de gastvrijheid van de ondernemers: koop kaas en andere producten bij de boer of maak kennis met de streekgerechten in een van de gezellige restaurantjes. Wat dacht je bijvoorbeeld van een lekker gerecht met ‘Goudse Boerenkaas’?

Typische veenweidegronden
Het landschap van de Krimpenerwaard bestaat voornamelijk uit veenweides. Zo’n duizend jaar geleden was de Krimpenerwaard nog een moerasgebied totdat het gebied werd drooggelegd. De planten in het moeras vormden samen de huidige veenbodem. Veenbodems zijn te nat voor akkerbouw en daarom zijn er hier weilanden aangelegd om vee op te houden.

Meer weten over hoe Goudse Kaas wordt gemaakt voordat je deze route gaat verkennen? Lees dan dit artikel. Wil jij meer weten over de achtergrond van deze streek? Open dan de inspiratiepagina van de Krimpenerwaard.

Deze route is in samenwerking met de Gemeente Krimpenerwaard en VVV Gouda tot stand gekomen
partner logo

Aangeboden door:

Gemeente Krimpenerwaard

Wie de Krimpenerwaard verkent, heeft het gevoel in een levensgroot en prachtig schilderij te zijn beland. Alles voor een heerlijk dagje uit of een korte vakantie in eigen land vind je in de Krimpenerwaard.