Haßberge

Romantische kastelen, historische burchten en Beierse specialiteiten in Natuurpark Haßberge

Natuurpark Haßberge ligt in het zonnige noorden van Beieren tussen de kunststad Schweinfurt, de residentiestad Coburg en het werelderfgoed Bamberg. Het zacht glooiende natuurlandschap wordt gesierd door bonte gemengde bossen, uitgestrekte weidedalen, natuurlijk stroompjes en historische wijnbergen. Met talrijke plekken vol verhalen te midden van de onberoerde natuur zijn de Haßberge ook bekend als “Land van burchten, kastelen en ruïnes”.

Tijdens historische wandel- en fietstochten treffen natuurliefhebbers unieke dichters, wereldschrijvers of astronomen zoals Friedrich Rückert, Jean Paul en Regiomontanus. Bij aankomst in romantische vakwerkplaatsjes wordt de gastvrijheid in gezellige horeca of door families gedreven brouwerijen in ere gehouden. In de wijn- en bierregio Franken is er met Silvanerwein uit het Abt-Degen-Weintal tot het traditioneel gebrouwen lagerbier voor elk wat wils. Daarbij worden seizoensgerechten uit Franken geserveerd, van een luxe broodmaaltijd tot vis en lokale gewassen of een uitgebreide wildmaaltijd.

 

image© CC BY Nellie Kirchner

Aankomen, diep doorademen en de natuur beleven

Natuurpark Haßberge in het zonnige noorden van Beieren is een nog haast onontdekte regio, die ver van de stress van alledag uitnodigt tot wandelingen en fietstochten te midden van de ongerepte natuur. Het zacht glooiende landschap van in totaal 804 vierkante kilometer loopt langs gemengde bossen, waterlopen en boomgaarden naar de met zon overgoten wijnbergen in het Abt-Degen-Weintal. Meer dan de helft van het natuurpark is bedekt met bos, waar de uil, houtsnip, bever en wilde kat hun thuis vinden. Aan de rand ervan tref je zeldzame plantensoorten zoals de grote Adonisroos, de Weinbergtulp of de paarse klaver. Te midden van uitgestrekte weidedalen stuiten wandelaars en fietsers op ooit machtige burchten, ruïnes en romantische kastelen. Themawegen nodigen uit de sporen van dichters, wereldschrijvers en astronomen te volgen naar spannende belevenissen in de natuur. In het noordoosten bij Ebern en Maroldsweisach grenst het Natuurpark Haßberge aan Thüringen, terwijl de Main de brug naar Natuurpark Steigerwald in het zuiden vormt.

 

image kopie kopie© CC-BY Florian Trykowski