Forten, langs de Waterlinies

Een gracht om een kasteel, een singel om een stad: het gebruik van water als middel om land te beschermen gaat ver terug in de tijd. Ook bij de Waterlinies was water hét wapen tegen de vijand.

Waterlinies zijn oer-Hollandse verdedigingswerken die vertrouwden op “inundatie”: het onder water zetten van laaggelegen polderland. Tegenwoordig zijn het prachtige groene gebieden met parels van forten, vestingsteden en kastelen. Geniet van theater, een tentoonstelling, lekker eten, varen, trouwen en romantisch overnachten. Je vindt het allemaal op de forten van de Nederlandse Waterlinies. Via een groot aantal fiets- en wandelroutes kan je de mooiste cultuurhistorische plekjes van Nederland ontdekken.

image© Forten.nl

Routes langs forten, bunkers en sluizen

Van Den Helder tot Bergen op Zoom; in de verschillende Waterlinies zijn volop wandel- en fietsroutes ontwikkeld. In Muiden is het begin- en startpunt van de Fortenlandroute. Deze fietsroute van 34 km voert langs zeven forten die deel uitmaken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Vanaf het streektransferium de Linielanding in Nieuwegein (langs de A27) starten diverse wandel- en fietsroutes richting Houten en Culemborg (met de Liniepont). De fietsroute in de Vesting3hoek kronkelt langs de Linge en komt langs imposante forten en de historische vestingsteden Gorinchem en Woudrichem. De Grebbelinie kent een fietsroute van 33 km rondom Scherpenzeel en Renswoude waarbij je forten, eethuisjes en loopgraven aan doet. Beleef de unieke vestingwallen van ’s-Hertogenbosch via een tocht ‘vestingfietsen’ in de Zuiderwaterlinie. Fiets mee en ontdek de verborgen schatten en verrassende verhalen van ons bijzondere erfgoed.

image kopie© Forten.nl

Slapen op een fort van basic tot super-de-luxe

De Waterlinies zijn uitermate geschikt voor meerdaagse tochten dankzij de vele overnachtingsmogelijkheden langs de routes. Slapen op de plek waar vroeger explosieven werden opgeslagen, dat kan in het prachtig gerestaureerde Fort Bakkerskil vlakbij de Biesbosch. Het fort is omgetoverd tot een sfeervolle Bed & Breakfast met slaapzalen, luxe twee- en vierpersoonskamers met een eigen badkamer en ruime appartementen. Voel je een ridder of jonkvrouw en breng de nacht door op Slot Loevestein. Overdag deel je het kasteel met anderen, maar ?s avonds heb je het rijk alleen. Fort Vuren, gelegen aan de overzijde van Slot Loevestein, biedt ook slaapmogelijkheden in diverse prijsklassen. Van een simpele kamer waar vermoeide wandelaars of fietsers hun slaapzak kunnen uitrollen, tot mooie B&B-kamers voorzien van eigen sanitair. Voor avontuurlijke mensen is zelfs een bunker ingericht als gastenverblijf voor vier personen. Wil je een meerdaagse fietstocht maken in de Stelling van Amsterdam? Ontspan dan een nachtje bij Fort Resort Beemster (Zuidoostbeemster). Naast de uitgebreide sauna, spa en wellness kan je overnachten in de oude manschapskamers. Op steenworp afstand van de Grebbelinie, in Woudenberg, ligt De Boerenstee. Hier kun je in een unieke liniehut verblijven in een aarden wal. Kamperen op een historische plek, midden in de natuur is mogelijk bij Fort Spion (Loosdrecht), Fort aan de Klop (Utrecht), Werk aan de Korte Uitweg (Houten) en camping de Lievelinge (Vuren-Lingebos).

Image

Fort als decor

Op de forten valt veel te beleven. Ieder jaar is er een uitgebreid en gevarieerd activiteitenprogramma. Cupcakes bakken, spannende speurtochten en expedities, abseilen of een vleermuishuisje bouwen. Maar ook feestelijke theater- en muziekvoorstellingen, vaartochten, bijzondere kunsttentoonstellingen, buitenbioscoop en niet te vergeten prachtige wandel- en fietstochten. Kortom een gevarieerd aanbod voor jong en oud.

Kijk hier voor meer informatie

Image

Naar Buiten

Wil je meer weten over de forten, de natuurwaarden en de restauratie van de gebouwen? Ga dan eens mee met een rondleiding. Op diverse forten kan je terecht voor een wandeling over het fortterrein onder begeleiding. Ontdek waar de soldaten sliepen, wat ze aten en hoe ze hun tijd doorbrachten voor en tijdens de mobilisatie. Bovendien zal je versteld staan van de prachtige, soms zeldzame, flora en fauna op en rond de forten.

Kijk hier voor meer informatie

Image

Eten & drinken

De Waterlinies bieden een scala aan culinaire mogelijkheden. Geniet van een goede lunch of een smakelijk diner in een van de vele restaurants. Rust uit op een van de terrassen tijdens een fiets- of wandeltocht, bestel een picknickmand of neem deel aan een kookworkshop. Wil je liever een high tea, wijnproeverij of een zomeravond BBQ met de hele familie? Alles is mogelijk en dan ook nog eens in een mooie, groene en cultuurhistorische omgeving.

Kijk hier voor meer informatie

partner logo

Aangeboden door:

Forten.nl

Het Waterliniepad

De lange afstand wandelpaden (LAW) van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en van de Stelling van Amsterdam zijn samengevoegd tot een nieuwe route van maar liefst 350 km lang. De gids, doordrenkt van historie, is te koop in de boekhandel en via Wandelnet.

Bestel de route hier

FORT! magazine

Bekijk nu online het FORT! magazine; een eigentijds jaarlijks tijdschrift over forten, vestingsteden en (water)linies in Nederland. Of vraag het magazine op en lees hem thuis op de bank.

Bestel het FORT! magazine