Ontdek Duitsland

In Duitsland raak je al snel verwend

Duitsland heeft zóveel te bieden. Het land is groot - van oost naar west over de 600 kilometer en van noord naar zuid zelfs bijna 900 kilometer! – en de landschappen wisselen elkaar in rap tempo af. Zin om langs een rivier te fietsen, langs kastelen, wijngaarden en leuke vakwerkstadjes? Of ga je liever wandelen door de uitgestrekte loofbossen en een stuk of wat waanzinnige uitzichtpunten?

In Duitsland raak je al snel verwend. En dat geldt niet alleen voor de wandel- en fietsmogelijkheden hier: ook als je aan het eind van de dag hongerig aanschuift in een van die knusse restaurantjes kom je niets tekort. Erop uit dus, met een van de mooie routes die wij alvast voor je samen hebben gesteld – of plan zelf een leuk tochtje!

3 mooie regio's

Foto© CC BY Saarland

Nedersaksen

Onderweg tussen de Noordzee en de Harz

Op blote voeten door de Waddenzee waden, klimmen in het middelgebergte de Harz of een Pelgrimsroute volgen: in het veelzijdige Nedersaksen kan het allemaal. Op 476.000 vierkante meter wisselen berglandschappen, brede rivieren, moerassen, heiden en de Waddenzee zich af.

Route tips

Wandelroute 1261038 - Noordpad Hölzerbruch-Mals
26,72 km

Noordpad Hölzerbruch-Mals

Wandelroute 1261038 | Nedersaksen | Basdahl | 26,72 km

Nordpfad Hölzerbruch-Malse: schilderachtige bossen en beekdalen
Het ‚Nordpfad‘ Hölzerbruch-Malse leidt door stille bossen en beekdalen in een grotendeels onaangetast landschap. Twee beekjes, de Lune en de Geeste, ontspringen hier om later als rivier uit te monden in de Weser. Een wandeling die je het dagelijks leven laat vergeten. Bezienswaardigheden langs de weg zijn de sculptuur – en landschapstuin ‚Blaue Leiter’en het bosgebied Hölzerwald en Forst Malse. Tip: de historische Moorexpress is een nostalgische trein die in de zomerweekenden en op feestdagen rijdt tussen Bremen, Worpswede en Bremervörde. Hij stopt ook op het station Basdahl-Kluste, nabij het startpunt van de wandelroute.
Wandelroute 1261019 - Wattwanderung von Neßmersiel zur Insel Baltrum
8,65 km

Wattwanderung von Neßmersiel zur Insel Baltrum

Wandelroute 1261019 | Nedersaksen | Dornum | 8,65 km

Wadlopen in de Noordzee
Het hele jaar door voel je de enorme krachten van wind en water in de Waddenzee. Terwijl er bij vloed enkel water te zien is, komt er bij eb een heel nieuw landschap vrij. Door de getijden is de zeebodem om de zes uur droog, ideaal voor wandelaars en natuurliefhebbers om op ontdekkingstocht te gaan! Tot ver in het glinsterende getijdengebied, soms zelfs tot aan de Noordzee-eilanden voor de kust, kan men te voet op verkenning.
UNESCO-Werelderfgoed
In het wad heb je een uniek uitzicht op het vaste land, de Oost-Friese eilanden, de zee en de natuur. Ontdek de meer dan 10.000 planten- en diersoorten die typisch zijn voor de wadden. De Waddenzee is een uniek natuurlijk landschap en sinds 2009 UNESCO Werelderfgoed!
Er zijn tal van tochten in de Waddenzee in Nedersaksen: naast kustwandelingen zijn er ook wandelingen van het vaste land naar de Oost-Friese eilanden. Wandel bijvoorbeeld van Nessmersiel naar Baltrum, een tocht van 2,5 uur. Tip: maak je vakantie nog unieker door te kiezen voor een bijzondere accommodatie. Overnacht bijvoorbeeld op het strand in een van de strandkorven!
Fietsroute 546676 - Van Weser naar Elbe langs de Aller
258,08 km

Van Weser naar Elbe langs de Aller

Fietsroute 546676 | Saksen-Anhalt | Eggenstedt | 258,08 km

De beste manier om van Weser naar Elbe te komen is heel makkelijk. Je hoeft alleen maar de loop van de rivier de Aller te volgen. De Aller Cycle Route neemt je mee langs deze rivier over een afstand van zo’n 250 kilometer. Onderweg kun je de ene highlight na de andere bewonderen langs het water.

Vakwerhuizen en Duitse auto’s
Het startpunt van deze route ligt in Verden. Deze stad is bekend geworden door haar paardenshows en wedstrijden voor paarden. Als paardenliefhebber zit je hier dus helemaal op je plek. Vanuit hier steek je via een brug de Aller over en daarna fiets je door mooie natuurgebieden en via leuke plaatsjes helemaal naar het eindpunt in Eggenstedt. Onderweg fiets je onder andere door de voormalige residentiestad Celle. Hier vind je meer dan 500 eeuwenoude vakwerkhuizen in het oude centrum van de stad. Even verderop kun je in de wereld van Volkswagen duiken bij de Autostadt tentoonstelling in Wolfsburg.

Natuurschoon bewonderen
Natuurliefhebbers kunnen hun hart ook zeker ophalen op deze route. De oevers van de Aller bestaan uit lieflijke landschappen, licht glooiende gebieden en mooie natuurreservaten. Je fietst over grotendeels verharde paden die heerlijk rustig gelegen zijn. Dat is heerlijk ontspannen fietsen zonder zorgen!

Natuurpark Elm-Lappwald
Op het laatste gedeelte van deze fietstocht kom je langs de rand van het natuurpark Elm-Lappwald. Dit park is ten oosten van de stad Braunschweig gelegen. Dit gebied bestaat uit heuvelruggen met boslandschappen erop. Verder vind je hier veenlandschappen en heidevlaktes die het park tot een gevarieerd natuurgebied maken. Maak zeker even een omweggetje door dit natuurpark als je daar tijd voor hebt.
Image© CC BY TMN/Francesco Carovillano

Saarland

Saar & de Moezel; Wandel door Duitslands mooiste rivierengebied

Het Saarland is een van de populairste wandelregio’s in Duitsland. Je vindt er tal van goed bewegwijzerde rondwandelingen, die via natuurlijke paden door de ongrepte natuur voeren. Een bijzonder natuurfenomeen is de bocht in de rivier de Saar, de Saarschleife. Onze tip: bekijk de Saarschleife vanaf 42 meter hoogte! Een 800 meter lang boomtoppenpad slingert door de bomen en eindigt bij een uitzichttoren, waarvandaan je een prachtig uitzicht over het dal hebt. Een ander hoogtepunt is de Panoramaweg Perl. Deze route, op het drielandenpunt Duitsland, Luxemburg en Frankrijk, voert door orchideëenweiden en bossen en biedt een schitterende blik op de Moezel.

Route tips

Wandelroute 1258076 - Panoramaweg Perl
8,64 km

Panoramaweg Perl

Wandelroute 1258076 | Saarland | Perl | 8,64 km

Panoramaweg Perl
Deze rondwandeling loopt door een beschermd natuurgebied langs de Duits-Franse grens. Je wandelt korte stukken door bossen en grotendeels over hooggelegen weiden, met weidse uitzichten over het Saarland, Luxemburg en de Moezel. Hier groeien maar liefst 17 verschillende wilde orchideëensoorten. De wijnbouwgemeente Perl is het startpunt van deze premium wandelroute.
Lengte: 8.00 km. Hoogtemeters: 530 m. Duur: 2:15 h
Wandelroute 1260983 - Saarschleife Tafeltour
16,69 km

Saarschleife Tafeltour

Wandelroute 1260983 | Saarland | Mettlach | 16,69 km

Saarschleife Tafeltour
Deze rondwandeling begint met het bekende panorama van Duitslands mooiste rivierbocht: de Saarschleife. De imposante burchtruïne Montcair en de overtocht met de enige pont van het Saarland over de Saar zijn slechts enkele hoogtepunten. De wandeltocht voert door stille bossen en verrast met spectaculaire uitzichten.
image© CC BY Saksen / Frank Exß

Saksen

Drie totaal verschillende steden in één streek.

Saksen begint steeds populairder te worden onder toeristen en dat is niet gek. De deelstaat heeft een boeiende geschiedenis, prachtige natuurgebieden en bruisende steden vol gezelligheid en cultuur. Als je door Saksen wandelt of fietst zal je al snel merken dat hier veel mooie paleizen en kastelen zijn gebouwd. Zo kun je een bezoekje brengen aan Jachtslot Moritzburg, Slot Colditz, paleis Pillnitz Dresden, de Vesting Königstein of een van de andere oude residenties van edelen.

Route tips

Fietsroute 1258084 - Kikkerfietsroute
268,81 km

Kikkerfietsroute

Fietsroute 1258084 | Saksen | Bernsdorf | 268,81 km

UNESCO habitat met kikvorsen én wolven!
De ‘Froschradweg’ (Kikkerfietsroute) voert door het heide- en merengebied van de Oberlausitz. Een zeer natuurrijk gebied in het oostelijk deel van Saksen. Begin- en eindpunt is het stadje Hoyerswerda. De tocht zal met name natuurliefhebbers aanspreken. Flora en fauna zijn in deze zeer streek meer dan de moeite waard. In deze rustige omgeving nestelen vele vogelsoorten. Het landschap is bekend om zijn rijkheid aan orchideeën.
Het gebied is de tevens bakermat van de terugkerende wolf in Duitsland. Er leven 16 roedels met circa 100 wolven. Het informatiebureau ‘Wolven in Saksen’, opgericht door het Saksische Ministerie van Milieu en Landbouw, verzorgt excursies in de sporen van wolven om geïnteresseerden kennis te laten maken met dit unieke dier in de natuur.
Naast natuur zijn er ook andere belevenissen om even van de fiets te stappen. Kastelen zijn te vinden in Hoyerswerda en Neschwitz. Bij Bad Muskau is een bijzondere treinreis te maken met de ‘Muskauer Waldeisenbahn’. De landschapstuinen in Bad Muskau behoren tot het UNESCO werelderfgoed. Een deel van de route voert over het Oder-Neisse fietspad, langs de oevers van de gelijknamige rivier die de grens met Polen vormt. De kikkerfietsroute is geschikt voor fietsers van alle leeftijden.
Routelengte: 260 km
Routemarkering: logobordjes ‘Froschradweg’
Reisinformatie: www.radwandern-oberlausitz.de
Fietsroute 1258088 - HÖHENSTEIN KLINGENTHAL
49,58 km

HÖHENSTEIN KLINGENTHAL

Fietsroute 1258088 | Saksen | Klingenthal | 49,58 km

Natuurpark Vogtland/Erzgebirge ook voor winterwandelingen

Het Natuurpark Vogtland/Erzgebirge in Saksen grenst aan Tsjechië. Dit middelgebergte, met toppen boven 1.000 meter, biedt een rijk natuurschoon en vele panoramische uitzichten. Rond het muziek- en wintersportstadje Klingenthal is de ‘Höhensteig’ uitgezet; een afwisselende cirkelwandelroute met een lengte van bijna 50 kilometer.
Klingenthal heeft een lange traditie in het maken van muziekinstrumenten, waaronder accordeons en mondharmonica’s. Diverse makers tonen bezoekers graag hun vakmanschap. Maar het zijn niet alleen natuurschoon en muzikale noten op deze route. Het Vogtland is ook bekend om haar thermen en kuuroorden. Uit het gebergte stroomt heilzaam bronwater dat op diverse plekken gebruikt wordt in thermen en kuurbaden. Relax hier met lichaam en geest na een heerlijke wandeldag.
De route is te wandelen in alle jaargetijden. Klingenthal is ook een bekende wintersportbestemming met diverse skipistes en loipen. Naast wintersportactiviteiten zijn ook winterwandelingen een aanrader in het uitgestrekte bos/sneeuwlandschap.
Routelengte: 48 km
Reisinformatie: www.vogtland-tourismus.de
Fietsroute 1256689 - ERZGEBIRGE FIETSROUTE
219,44 km

ERZGEBIRGE FIETSROUTE

Fietsroute 1256689 | | | 219,44 km

Saksisch middelgebergte vol UNESCO werelderfgoed
Doorkruis het Erzgebirge op de ‘Sächische Mittelgebirge’ fietsroute van oost naar west. Startpunt is Schöna aan de Elbe bij het Elbsandsteingebirge (Nationaal Park Sächsische Schweiz). Eindpunt is Wildenthal (vlakbij Johanngeorgenstadt). De route van bijna 250 kilometer biedt de fietser overweldigende natuur en geweldige vergezichten. Een ideale omgeving voor een compleet gevoel van onthaasting.
In het natuurrijke Erzgebirge werden van oudsher grondstoffen gevonden, waaronder zilver. In de 19e eeuw raakten veel mijnen uitgeput en ging de bevolking op zoek naar nieuwe bronnen van inkomsten. Velen gingen over op houtbewerking en het Erzgebirge ontwikkelde zich tot leverancier van houten meubels, speelgoed en kerstartikelen. De regio geniet faam als ‘het Duitse kerstland’.
In deze omgeving komt de fietser ook bezienswaardigheden tegen over de bloeiperiode van de (zilver)mijnbouw. Ruim 400 objecten die met de mijnbouwcultuur te maken hebben zijn in 2019 op de UNESCO werelderfgoedlijst geplaatst. De locaties omvatten voormalige mijnen, werktuigen, transportsystemen en historische stadjes. De route komt door Annaberg-Buchholz en Marienberg, plaatsen die floreerden op de mijnbouw. Eén van de UNESCO-objecten is het muntmeester-gebouw in Annaberg. Het huisvest nu hotel Wilder Mann; overnachten kan hier in werelderfgoed.
Het Erzgebirge is een middelgebergte met over het algemeen een vrij geleidelijk hoogteverval. De meeste hoogteverschillen in deze fietsroute liggen rond de 400 meter. Geschikt voor ervaren fietsers. De route is eventueel te verlengen richting het Vogtland, aangeduid als ‘Radfernweg I-6’.
Routelengte: 244 km
Reisinformatie: www.erzgebirge-tourismus.de

Opzoek naar een meerdaagse route?

Oranje route

2.100 km lang je komt langs 22 belangrijke plaatsen voor ons Koningshuis.

Wilt u de Oranjes op de fiets volgen? Dan vindt je hier de routes, waarvan sommige ziijn bewegwijzerd met Oranjeroutebordjes, zoals de route van Nassau naar Dillenburg en die van Apeldoorn naar Lingen. Andere trajecten fietst u langs bestaande langeafstandsroutes.

Bekijke de route


partner logo

Aangeboden door:

Germany Travel