Fietsen langs kastelen in een fruitig landschap

De Stroopfabriek is gelegen langs het fietsroutenetwerk tussen knooppunten 152 en 136,  ideaal dus om een bezoek te combineren met een fietstocht door het glooiende landschap langs de vele bezienswaardigheden. Borgloon telt maar liefst tien kastelen die dominant waken op de heuveltoppen of zich verschuilen in de valleien, stuk voor stuk juweeltjes die symbool staan voor een rijk verleden.

* Het kasteel van Rullingen is een waterkasteel uit de 17de eeuw. Het 13 ha grote domein omvat het kasteel met slotgracht, een geometrische Franse tuin, een parkbos, een waardevolle hoogstamboomgaard met honderden fruitbomen en een heuse wijngaard van 1 ha.

* Kasteel Hulsberg (1882) werd gebouwd op een heuvel die 108 meter boven de zeespiegel reikt. Omwille van deze heuvelsite is het kasteel een opvallend oriëntatiepunt in het landschap.

* De oudste vermelding van het Kasteel Mariagaarde in Hoepertingen gaat terug tot 1150. In de 17de en 18de eeuw werd het verbouwd tot een prachtig adellijk herenhuis.

Deelgemeente Gors-Opleeuw telt maar liefst drie prachtige kastelen: het kasteel van Gors, het kasteel van Opleeuw en kasteel Bellevue. Niet voor niets was Gors-Opleeuw in 2008 genomineerd als één van de mooiste dorpen van Vlaanderen.

In Bommershoven zijn twee kastelen. Het kasteel van Bommershoven en kasteel Terhove. Het kasteel van Rijkel is een 17de-eeuws U-vormig waterkasteel. Kasteel De Klee ligt in een domein dat vroeger tot het patrimonium van de abdij van Herkenrode behoorde. Nu rest er nog een herenhuis uit 1907 met 17de-eeuwse hoektoren en een vierkantshoeve. De kastelen zijn niet toegankelijk m.u.v. het kasteel van Gors na reservatie.

Een fiets huren in Borgloon kan eenvoudig online via www.fietsparadijslimburg.be Wij zorgen dat je stalen ros klaarstaat in het toeristisch onthaal van de stroopfabriek en geven je tips voor een mooie fietsroute.

Welkom in Borgloon!

Foto © Bertrand Brughmans