Bollenstreek logo

De lente beleef je pas echt in de bollenstreek. Dat is namelijk het seizoen waarin de bloemen uit de grond schieten in deze regio na een lange winter en alle bollenvelden veranderen in één groot kleurenfestijn. Maak een tochtje tussen de uitgestrekte velden vol voorjaarsbloemen zoals narcissen, hyacinten en tulpen en neem alle regenboogkleuren en frisse geuren in je op. Daar word je vanzelf vrolijk van, zelfs op dagen dat het zonnetje zich niet wil laten zien. Willen die lentekriebels bij jou maar niet komen? Plan dan snel een tripje naar de bloemenstreek en breng wat kleur in je leven.Op zoek naar de bloemenvelden

De bloemenstreek barst in het voorjaar van de adembenemend mooie velden vol bloemen, maar het verschilt van jaar tot jaar wanneer deze velden precies in bloei staan. Hoe weet je nu precies waar je moet zijn om de mooiste bloemen te bewonderen? Met de bloemenradar kun je in één oogopslag zien waar de velden in bloei staan. Check de radar dus zeker even voordat je op pad gaat. Fietsen en wandelen tussen de bollenvelden

Stap snel op je fiets of trek je wandelschoenen aan en ga op pad tussen de bloemenvelden van de bloemenstreek. De bloemenvelden in deze regio staan maar een paar maanden per jaar in bloei, dus grijp je kans nu je deze bloemenzee nog kunt bewonderen.

Zien en doen

Breng kleur in je leven tussen de bloemenvelden

De Keukenhof is dé trekpleister van de Bloemenstreek. In deze prachtige aangelegde tuinen waan je je even in een andere wereld, maar er is nog veel meer te zien en te doen in deze streek. Ontdek het zelf tijdens een fietstocht of een wandeling.


De Bollenstreek staat vol met mooie historische bouwwerken die vaak iets te maken hebben met de bloembollenteelt. Neem een kijkje bij deze mooie plekjes en leer meer over de geschiedenis van deze streek.
Wil je de bloembollenvelden niet alleen bekijken, maar ook iets van deze pracht meenemen naar huis? Bezoek dan een van de vele pluktuinen in deze regio en pluk zelf een mooie bos bloemen.

Overal waar je kijkt

bloemen in alle kleuren

Bloemenvelden

Het landschap in de Bloemenstreek bestaat voor een groot gedeelte uit zandgronden waarin bloembollen het beste tot bloei komen. Dit gebied vol kleurrijke bloemen vind je dicht bij zee tussen Leiden en Haarlem. De eerste bloemen die zich laten zien op de velden zijn de krokussen en daarna volgen eind maart de tulpen, narcissen en hyacinten die de streek tijdelijk veranderen in het kleurrijkste gebied ter wereld. In de nazomer is het de tijd van de gladiolen, dahlia’s, anjers en asters. Er valt kortom genoeg te ontdekken op de bloemenvelden in de lente- en zomermaanden. Vanuit de vele gezellige dorpjes in de Bloemenstreek sta je binnen een mum van tijd tussen de uitgestrekte bloemenvelden. Je hoeft dus nooit lang te zoeken naar deze kleurrijke trekpleisters. Zoek snel een mooie zonnige dag uit en maak een tochtje door de Bloemenstreek. Dit bijzondere plaatje moet je gewoon eens met eigen ogen zien.

Route-tip: Wandelen door mooie kleurrijke gebieden

Wandelroute 558444 - Ontdek de bloembollenvelden bij Noordwijkerhout
16,68 km

Ontdek de bloembollenvelden bij Noordwijkerhout

Wandelroute 558444 | Zuid-Holland | Noordwijkerhout | 16,68 km

Deze route neemt je vanuit Noordwijkerhout mee langs de bloembollenvelden waar deze regio zo bekend om staat. Verder wandel je langs de rand van de Amsterdamse Waterleidingduinen en door andere mooie groene gebieden. Dat is puur genieten van natuurpracht!

Het Hart van de Bollenstreek
Het startpunt van deze route ligt in Noordwijkerhout. In de omgeving van Noordwijkerhout vind je het grootste oppervlakte aan kleurrijke bollenvelden van de gehele streek en daarom wordt de plaats ook wel het ‘Hart van de Bollenstreek’ genoemd. In Noordwijkerhout kun je onder andere een kijkje nemen bij Het Witte Kerkje, een historische kerk in het centrum van Noordwijkerhout. Vervolgens wandel je het buitengebied van Noordwijkerhout in. Hier kun je genieten van het ene bloembollenveld na het andere met prachtig kleurrijke bloemen. Verder wandel je langs het Oosterduinse meer. Het meer is ontstaan door afgravingen van de voormalige Oosterduinen in de jaren ’50 en ’60. Het zand dat werd afgegraven werd gebruikt door een kalkzandsteenfabriek in de omgeving.

Landgoed Sancta Maria
Vervolgens wandel je via De Zilk weer terug naar Noordwijkerhout. Je loopt daarbij langs het landgoed Sancta Maria. Dit landgoed staat vol met monumentale bomen en verder kun je er genieten van imponerende vergezichten.

De Zilk
De Zilk is een klein dorpje dat helemaal in het teken staat van de bollenteelt en dan met name de hyacintenteelt. Traditioneel hadden de grote bollenkwekers hun bedrijf in de ‘Kleine Zilk’ en de ‘Grote Zilk’ werd gebruikt als woongebied voor de arbeiders die zich bezighielden met de bollenteelt. In april vind je langs de wegen allerlei mooie kunstwerken die gemaakt zijn met hyacintenbloemetjes, een bijzonder gezicht om eens te zien. Verder kom je ook langs Kinderboerderij de Dierenhoeve.