Beieren

Beieren - traditioneel anders
de Donaudoorgang bij Weltenburg in Beieren

image Weltenburg

Beieren staat voor traditie en een gevoel van thuisland. Nergens anders in Duitsland cultiveren de lokale bevolking hun gewoonten zoals in de staat Beieren. Diepgeworteld, authentiek en toch modern, dat wil zeggen "traditioneel anders" - dat is de aard van de Beierse bevolking: ze brengen moderne ideeën naar beproefde beroepen en ambachten en ze ontwikkelen en herinterpreteren elementen van hun erfgoed. De lokale bevolking zorgt er op haar eigen individuele en onnavolgbare wijze voor dat haar gewoontes behouden blijven en daarmee een deel van haar Beierse identiteit. Dit gevoel wordt ook aan hun gasten overgebracht: De bezoeker dompelt zich onder in de gastvrije sfeer en kan zo genieten van een authentieke Beierse belevenis - traditioneel en toch uniek anders.

 

Image

Tussen kunstschat en koeienweide: Josef Orterer's Staffelalm

Op 1.320 meter boven de zeespiegel verheft de Staffelalm zich boven de Opper-Beierse stad Jachenau - een gezicht zoals geschilderd: De groene weiden en bossen liggen langs de hut onder de top van de Rabenkopf. In de buurt grazen de runderen onder de blauw-witte lucht, die dicht genoeg bij elkaar lijkt te komen. Op de houten bank voor de ingang strekken de wandelaars hun vermoeide benen uit. Vanaf de Staffelalm genieten ze van een prachtig uitzicht vanuit de gemeente Jachenau over de uitlopers van de Alpen tot aan München.

Wie hier rust, kan een stevige snack in de bergidylle en een heel bijzonder kunstgenot verwachten. De Staffelalm herbergt namelijk twee fresco's van een wereldberoemde schilder: Franz Marc - mede-oprichter van de Blauer Reiter. Tussen 1900 en 1914 bezocht hij regelmatig de Alpen en liet zich inspireren door het indrukwekkende bergpanorama. Sindsdien is het gebouw gedecoreerd met het beeld van een stierenkop. Boven de keldertrap sieren een hinde en een hert in het groen ook de muur.

Het melkmeisje Britta Purzer is gewend geraakt aan een echte Marc in de melkstal. Ze woont op de Staffelalm tijdens de zomermaanden. Daar zorgt ze voor het vee en de gasten. Ze biedt de wandelaars een snack aan: kaasbrood, spekbrood en een "G'mischtes Brettl" - de combinatie van beide. Het brood wordt door het melkmeisje zelf gebakken, de kaas wordt geleverd door Josef Orterer van zijn boerenkaasmakerij.

 

image

Persoonlijke tip van Josef Orterer:

De regio biedt hoogtepunten in elk seizoen. Eind april of begin mei is het de moeite waard een omweg te maken naar de Rappin-kloof als de gentiaan in volle bloei staat. De slipper van de dame - een zeldzame orchideeënsoort - bloeit ook in deze tijd van het jaar. De hele kloof is dan een paradijs van kleuren.

In de zomer is de Walchensee met zijn heldere water een must - dit is het mooiste zwemmeer in de verre omtrek. Ervaren wandelaars mogen de Benediktenwand niet missen. Daar heb je een goede kans om steenbokken van dichtbij te zien. Maar dat is nog niet alles - op de top ervaren wandelaars een ongelooflijk uitzicht op de bergwereld.

 

content_right

partner logo

Aangeboden door:

Bavaria Tourism

Stap op je fiets of ga lekker wandelen in Beieren en ontdek de indrukwekkende landschappen en levendige steden waar deze regio bekend om staat. Kristalheldere meren, weelderige bossen, oude kastelen met een rijke historie, gezellige stadscentra waar je terecht kunt voor overheerlijke maaltijden en drankjes, je vindt het hier allemaal. Ontspannen is kortom geen enkel probleem in Beieren.