Beieren logo

Dolce Vita in de Beierse Jura

De Beierse Jura staat bekend om de rotslandschappen en geurende jeneverbesheides. Heel bijzonder zijn die in het Lauterachtal tussen Regensburg en Neurenberg. Door de op cipressen lijkende boomstammen van de jeneverbes, het bijna mediterrane subklimaat van het dal en de geur van wilde tijm waant u zich eerder in Toscane dan midden in Beieren.

In dit droomlandschap voelen wandelaars en fietsers zich bijzonder goed. Zo lopen enkele wandelpaden direct over de jeneverbesheide en bieden ze prachtige uitzichten. Fietsers volgen de familievriendelijke paden in het dal. De tochten lopen langs romantische bedevaartskerken, kasteelruïnes en dorpen.

 Twee maal per jaar worden de jeneverbesheides door schaapskuddes begraasd, die zo zorgen voor het behoud van dit unieke cultuurlandschap. Daarnaast is het Juradistl-schaap een culinaire specialiteit van de regio. Al even smakelijk zijn de Lauterach-forellen, of het wildbraad, dat jaarlijks tijdens de wildweken op het bord verschijnt. Zo is het Beierse Toscane ook in culinair opzicht een klein zusje van de originele streek.

Voor meer informatie:www.amberg-sulzbacher-land.de/nl

Locatie foto

Wandelen en fietsen in de Beierse Jura

Foto © StefanGruber

Wandelen en fietsen in de Beierse Jura

 De Beierse Toscane in het Lauterachtal is een landschap om verliefd op te worden: De stroom van de Lauterach passeert mediterrane-achtige karstlandschappen, imposante rotsen, geurende jeneverbesheides, lichte pijnboombossen en schaduwrijke beukenbossen. Natuurliefhebbers kunnen hier dieren en planten zien, die elders zeldzaam geworden zijn. Op de rotshellingen huist de slechtvalk en in de Jurabeken kan men de ijsvogel aantreffen. Op de kalkgrond groeien talrijke orchideesoorten, de Kartuizer anjer en trilgras.

 In dit pure natuurlandschap liggen bijvoorbeeld de bekroonde Qualitätswanderwege Jurasteig en Erzweg. Maar ook een jeneverbeswandeling, de Jakobsweg, en talrijke andere regionale rondgangen bieden wandelaars een grote keuze. Voor fietsers is er de Lauterachtalradweg, die langs de Jurabeek slingert. Verdere rondgangen voor fietsers ontsluiten de hoogvlaktes aan beide zijden van het dal. Talrijke e-bike-laadstations langs de route maken gebruik van elektrische fietsen mogelijk. Voor wandelaars en fietsers is uitgebreid kaartmateriaal beschikbaar, dat gratis kan worden besteld via tourist@amberg-sulzbach.de.

Nog meer ontdekken in Beieren