Nedersaksen

Fietsen en wandelen in Nedersaksen

Onderweg tussen de Noordzee en de Harz

Op blote voeten door de Waddenzee waden, klimmen in het middelgebergte de Harz of een Pelgrimsroute volgen: in het veelzijdige Nedersaksen kan het allemaal. Op 476.000 vierkante meter wisselen berglandschappen, brede rivieren, moerassen, heiden en de Waddenzee zich af.

Ontdek Nedersaksen op de fiets en volg de rivieren de Elbe, Ems en de Weser, fiets langs de kust met het UNESCO-Werelderfgoed de Waddenzee of maak een dagtocht van boerderijwinkel naar boerderijwinkel. Fiets mee van sprookjesachtige plaatsen in het Weserbergland, over uitgestrekte heidevelden tot aan de zilte lucht van de Noordzee. Kies bijvoorbeeld voor de Elbefietsroute of de Weserfietsroute, die beiden al jaren tot de populairste langeafstandsfietsroutes van Duitsland behoren. Voor veel actieve vakantiegangers is fietsen de leukste manier om de charme van Nedersaksen te leren kennen. Dankzij een sterk uitgebouwd fietspadennetwerk en goed bewegwijzerde routes is fietsen voor veel actieve vakantiegangers de leukste manier om de charme van Nedersaksen te leren kennen, van grote stad, tot historische binnenplaats tot de landelijke levensstijl.

image© CC BY TourismusMarketing Niedersachsen GmbH

Afwisseling in het middelgebergte

Het voorjaar en de herfst zijn de ideale seizoenen voor een actieve vakantie in de Harz. Waar de Harzer Hexenstieg tot de Duitse Top Trails behoort, geldt de Baudensteig meer als een Geheimtipp onder de wandelaars. De route verbindt de mooiste herbergen in het bos en de bergrestaurants met elkaar. Hier vind je nog traditionele lekkernijen op de kaart, zoals erwtensoep en wild zwijn met rode kool. Natuurliefhebbers kiezen voor Bad Harzburg als vertrekpunt van hun wandelingen en hopen op de Luchstour schuwe dieren te spotten. Romantici komen op de Liebesbankweg aan hun trekken. De regio is ook ideaal voor wielrenners en mountainbikers. De G4 Tour de Kultur Goslar voert je door loof – en sparrenbossen én langs UNESCO-Werelderfgoed, zoals de mijn Rammelsberg en de binnenstad van Goslar.

image© CC BY Nationalpark Harz / Siegfried Richter


Wandelen en fietsen langs de Waddenzee

Het is er niet alleen erg mooi, met het hoge zoutgehalte in de lucht doet wandelen langs de Noordzee ook de luchtwegen goed. Wie op zoek is naar een bijzondere belevenis, wandelt op blote voeten en geniet van een gratis voetmassage op de Waddenbodem. Een klassieker onder de wadwandelingen is de route Cuxhaven – Neuwerk en terug per boot. Ook de Oostfriese eilanden hebben veel te bieden, zo kan men in Nedersaksen wandelen rondom gehele eilanden – Baltrum loop je al in één dag! Fietsen kan er natuurlijk ook: aan de kust is er een groot aabod aan E-bikes en toerfietsen die verhuurd worden.

image© CC BY TMN/Francesco Carovillano


Weidse uitzichten over de heide

Een uniek, weids landschap: dat is de Lüneburger Heide. Populair is de gecertificeerde wandelroute Heidschnuckenweg, waarvan de tweede etappe in 2014 door het Wandermagazin als Duitslands mooiste wandelroute werd gekozen. Tussen Buchholz en Handeloh knipster het heldere heidezand onder je voeten, jeneverbessenstruiken en kleine vakwerkdorpjes doemen op in de ochtendmist – het lijkt wel een sprookjesboek. Naast de Heidschnuckenweg zijn er nog tal van andere wandelroutes over de Lüneburger Heide, zowel dagtochten als meerdaagse wandeltochten. De meeste routrs vind je in het natuurpark Südheide en rondom Bispingen.

image© CC BY TMN/Francesco Carovillano


Wandel over de vlakke Nordpfaden

Welkom in de vlakste wandelregio van Nedersaksen! Tussen Hamburg, Bremen en Hannover lopen 24 wandelroutes met een lengte van 5 tot 32 kilometer. Wandel door schilderachtige landschappen, langs typische boerendorpen en kleine steden. De mystieke heiden, betoverende bossen en kronkelende rivieren garanderen afwisseling. De wandelroutes zijn zo goed gemarkeerd dat verdwalen hier onmogelijk is! Vier van de Nordpfaden ontvingen in maart 2016 het predikaat „Qualit“tsweg – traumtour“ van de Duitse wandelbond.

image © CC BY TourismusMarketing Niedersachsen GmbH


Meer regio's via Germany Travel:


partner logo

Aangeboden door:

Germany Travel