Laag Holland

Eindeloos Genieten: Laag Holland, het Nationaal Landschap dat zich direct ten noorden van Amsterdam zo weids en landelijk uitstrekt heeft je ontzettend veel te bieden. Deze veelheid aan mooie, leuke en lekkere dingen in het gebied komen het beste ‘live’ tot hun recht. Kom dus snel met je fiets deze kant op om zelf te dwalen over de uitgestrekte velden, het vers gehooide gras te ruiken en te luisteren naar het gekwetter van de vele soorten weidevogels die hier rondfladderen. Of om te genieten van de goed bewaarde monumenten in de beschermde stads- en dorpskernen, die vaak bijzondere verhalen en geheimen uit vroegere tijden met zich meedragen. En onderweg geniet je natuurlijk van een vers streekgerecht in één van de vele toprestaurants.

Te voet of per fiets door Laag-Holland

Vanwege haar open en overzichtelijke karakter en haar oneindige vergezichten is Laag Holland de uitgelezen plek om in rond te reizen. Er zijn door de jaren heen heel wat routes uitgestippeld. Routes om te fietsen en te wandelen. Bijgaand geven we je een aantal mooie en karakteristieke routes van dit gebied.

© Bureau Toerisme Laag-Holland

De highlights van Laag Holland

Laag Holland beschikt over vele hoogtepunten waarvan de Zaanse Schans en Volendam de meest bekende zijn. Maar er is nog meer. Pittoreske dorpjes zoals Broek in Waterland met haar houten huizen en Graft-De Rijp met zijn rijke, historische verleden. Sfeervolle Zuiderzeestadjes zoals Monnickendam met een prachtig vergezicht richting het schilderachtige eiland Marken. Daar lijkt het soms net een openlucht museum. En wat dacht je van de bijzondere strak geometrische indeling van de Beemster? De forten van de Stelling van Amsterdam vormen hier zelfs een Werelderfgoed in een Werelderfgoed. Hoe bijzonder is dat! Kortom Laag Holland is je bezoek meer dan waard!

De Watersnoodramp van 1916

In januari 2016 was het precies honderd jaar geleden dat de Zuiderzee met zijn grillige klauwen langs de kust van Noord-Holland raasde. Aangezet door een fikse noordwesterstorm wist hij hier in de nacht van 13 op 14 januari door de dijken heen te breken en nam vervolgens zegevierend bezit van het achtergelegen land. Maar liefst een derde deel van Noord-Holland lag onder water. Hier en daar reikte het waterpeil zelfs tot de daken. Het was overigens niet de eerst keer dat de Zuiderzee zich zo liet gelden. Dijkdoorbraken hoorden al eeuwen bij het dagelijkse leven getuige de aanwezigheid van poelen, braken, wielen, waaien en kolken. Toch was voor de overheid de maat dit keer vol. In 1918 wordt de Zuiderzeewet aangenomen en niet lang daarna werd – onder leiding van ir. Cornelis Lely – een start gemaakt met de bouw van de Afsluitdijk. Naar aanleiding van deze herdenking zijn er op diverse plekken in het gebied waterpeilbordjes geplaatst die aangeven hoe hoog het water hier in 1916 stond.

Route-tip - Ervaar de invloed van het water...

Zuiderwoude ©Bureau Laag Holland
Fietsen onder de zeespiegel in Laag Holland route map image 44,80km
Fietsen onder de zeespiegel in Laag Holland
Fietsroute 345568 | Waterland | Noord-Holland | 44,80 km
Deze route neemt je mee door Volendam, Monnickendam en het eiland Marken. Je fietst door de uitgestrekte polders van Laag Holland, het unieke oer-Hollandse landschap onder de zeespiegel.Watersnood WaterlandVanuit het startpunt fiets je naar the Experience Volendam. Met een virtual realitybril kun je hier de watersnoodramp beleven die Waterland in 1916 trof. In Monnickendam kun je de historische binnenstad vol huizen uit de zeventiende en achttiende eeuw bewonderen: wauw!Schiereiland MarkenDe Waterlandse Zeedijk voert je vervolgens naar het pittoreske Marken. De Rond Marken Excursie leert je meer over de geschiedenis van dit schiereiland. Het Paard van Marken is een iconische vuurtoren uit 1839. Bij Bistro de Verkeerde Wereld geniet je even van een lekkere pauze. Met het veerpont van de Volendam Marken Express keer je terug naar Volendam.

De mooiste plekjes om af te stappen

Op zoek naar een gezellige theetuin met een mooi terras aan het water? Of is het een bewolkte dag en ga je liever naar het museum? En als je meerdere dagen in Laag Holland wil fietsen heb je natuurlijk ook een overnachtingsadres nodig. Onder dit kopje vind je de mooiste plekjes van Laag Holland. Dus neem gauw een kijkje en maak een plan voor een leuk dagje uit of vakantie in Laag Holland!

Eten & Drinken

Overnachten

Highlights

Laag Holland

Laag Holland

De achtertuin van Amsterdam Bureau Toerisme Laag Holland is sinds 2010 dé destinatiemarketing organisatie (DMO) voor de regio Laag Holland. Samen met onze partners promoten wij Laag Holland doorlopend bij zowel regionale, nationale en internationale bezoekers en verleiden wij hen om naar Laag Holland te komen. We combineren het grote en bekende aanbod met de verborgen parels van de regio, zodat we Laag Holland als aantrekkelijke bestemming positioneren voor vrijetijdsbesteding en (meerdaags) verblijf.

Meer over Laag Holland