Hoek van Zuid-Holland

© Danny Taheij

Hoek van Zuid-Holland is het nieuwste fietsgebied van Nederland. Het wordt gevormd door Westland, Hoek van Holland, Maassluis, Vlaardingen, Schiedam, Midden-Delfland en Delft. Het gebied is rijk aan water, het oudste polderlandschap van Nederland, historische tuinderslaantjes tussen kassen, een prachtige kust, traditionele jeneverstokerijen en eeuwenoude dorps- en stadskernen. Wij nodigen je van harte uit dit verrassende en afwisselende gebied fietsend en wandelend te ontdekken.

Westland

Het Westland, een prachtige kustregio in Zuid-Holland, is de perfecte bestemming voor een leuk uitje deze zomer. Stap op je fiets of ga te voet op pad en maak kennis met de duinen, het strand, de historische kernen vol monumenten en de vele glazen kassen die dit gebied de bijnaam ‘Glazen Stad’ hebben opgeleverd.

De regio is nog redelijk onontdekt door toeristen, dus je kunt hier lekker genieten van de rust. Waar wacht je nog op? Snel naar Westland!

Courgette soep fietsen langs leuke stalletjes in het Westland route map image 31,42km
Courgette soep fietsen langs leuke stalletjes in het Westland
Fietsroute 829380 | Westland | Zuid-Holland | 31,42 km
Een mooie fietstocht maken en onderweg verse ingrediënten verzamelen voor een lekker avondmaal. Dat kan perfect in het tuinbouwgebied Westland met haar vele glazen kassen. Deze route neemt je mee langs verschillende plekjes waar je alle ingrediënten kunt kopen voor Westlandse courgettesoep.Van moestuin naar courgettekwekerijHet is tijd om op de fiets te stappen richting het Westlands Museum. Breng een bezoekje aan dit museum en de historische moestuin om meer te weten te komen over de geschiedenis van de tuinbouw in Westland. In het winkeltje bij het museum kun je terecht voor groenten en fruit uit de moestuin. Vanuit hier fiets je verder naar Poeldijk en Monster. Onderweg naar Monster kun je gele courgettes voor de soep inslaan bij courgettekwekerij Van Vliet. Staat dit stalletje er niet omdat het even geen courgetteseizoen bij hen is? Dan staan er nog vijf andere punten in de route om courgettes te kopen: Courgettefleur, het stalletje aan de Laan van de Heilige Lambertus, Boeregoed Buurtkas en Farmshop, Biefit Gezondheidswinkel en het winkeltje van het Westlands Museum.Stalletjes langs de wegVanuit Monster fiets je een stukje door het duingebied en daarna zet je koers naar ’s-Gravenzande en Naaldwijk. Onderweg kom je langs verschillende stalletjes en winkels waar je de overige ingrediënten voor de courgettesoep kunt kopen.Vergeet je kleingeld nietHeb je zin in een gezond toetje na de courgettesoep? Koop onderweg dan ook wat aardbeien of kersen als deze verkrijgbaar zijn. Het aanbod van de stalletjes en winkels verschilt per seizoen. Vergeet ook niet om kleingeld mee te nemen, want op de meeste plekken kun je alleen contant betalen.Deze route wordt aangeboden door Fietsen voor m'n Eten - Marja van der Ende.Zin gekregen in courgettesoep? Bekijk het recept hier.
© CC BY Gemeente Delft

Delft

De prachtige historische binnenstad van Delft verrast! Slenterend langs de eeuwenoude grachten waan je je in de Gouden Eeuw. Je ontdekt er het verhaal van Nederland en Willem van Oranje, je ontmoet er Johannes Vermeer en beleeft er het wereldberoemde Delfts Blauw.

In het gezellige centrum van de studentenstad vind je historische pleinen, verborgen hofjes, gezellige terrassen, trendy horeca en unieke en eigenzinnige shops en galeries. Het ruime aanbod aan overnachtingen en de centrale ligging maken Delft een ideale uitvalsbasis voor trips naar het strand, Rotterdam, Den Haag, Leiden en Amsterdam.

gemeenlandshuis ©Ervaar Maassluis
Gouden Eeuw Route route map image 40,19km
Gouden Eeuw Route
Fietsroute 919673 | Midden-Delfland | Zuid-Holland | 40,19 km
Ontdek alle hoogtepunten uit de Gouden Eeuw! Via Delft, Midden-Delfland en Maassluis kom je langs talloze monumentale gebouwen en belangrijke plekken, welke zeker een bezoek waard zijn. De route start op de parkeerplaats aan de Woudseweg in ’t Woudt. Halverwege kun je een kijkje nemen bij Royal Delft, de laatst overgebleven aardewerkfabriek uit de 17e eeuw. Bewonder het museum en wandel door de fabriek waar ambachtslieden nog volop aan het produceren zijn, volledig met de hand volgens eeuwenoude tradities. De Gouden Eeuw was een bloeiperiode voor de economie, kunst en wetenschap en laat een rijke geschiedenis na. Deze route biedt een uniek kijkje in deze bijzondere periode en brengt je langs verschillende prachtige plekken in Delft, Midden-Delfland en Maassluis.

Midden-Delfland

Midden-Delfland is dé achtertuin van de steden Rotterdam, Den Haag en Delft. Een oer-Hollands polderlandschap waar de koe in de wei staat en de grutto het icoon is.

In dit agrarisch cultuurlandschap vind je eeuwenoude boerderijen, verhalen over het trekvaartverleden, authentieke dorpen en geniet je van streekproducten en gastvriendelijkheid op één van onze vele terrasjes. Ervaar zelf de rust en ruimte op de fiets of per voet in deze groene oase zo dichtbij de stad. Wees welkom!

Streekproducten Midden-Delfland ©Jeroen Beelen
Boodschappenroute in Midden-Delfland route map image 15,63km
Boodschappenroute in Midden-Delfland
Fietsroute 3066633 | Vlaardingen | Zuid-Holland | 15,63 km
Middenin de Randstad, tussen de steden Den Haag, Delft, Rotterdam, Vlaardingen en Maassluis, worden prachtige streekproducten gemaakt. Vol van smaak, met liefde en vakkennis geproduceerd. Ontdek wat het prachtige open en groene veenweide-landschap van Midden-Delfland je te bieden heeft. Kijk voor het plannen van je fietsrit goed naar de openingstijden van de verschillende locaties! Op zaterdag zijn alle locaties geopend, dus wellicht is dat de perfecte dag voor een heerlijk boodschappenritje door Midden-Delfland!Informatie over de streekproductenlocaties:Hoeve Rust-hoffVoor biologische zuivel en rundvlees van eigen Blaarkoppen.Geopend op woensdag, vrijdag en zaterdag.Bavette FarmshopSmaakvol en (h)eerlijk vlees van eigen boerderij, geweldige versmaaltijden, wijnen en delicatessen.Geopend van woensdag t/m zondagMelk Lokaal WestgaagZelfbedieningsautomaten voor overheerlijke melk van roodbonte koeien en verse kaas en eieren.Geopend van maandag t/m zaterdagBoerderij LandlustVoor zuivel (A2-melk), graas eieren, graas kaas en vlees van eigen jersey koeien.Geopend op woensdag en zaterdagKaas & Zuivel boerderij van WindenWinkel met melk, karnemelk, boter, yoghurt, kwark, vanille boerenvla, Goudse Boerenkaas, rundvlees, varkensvlees en streekproducten als jam en honing.Geopend op dinsdag, vrijdag en zaterdagHoeve BouwlustRuim assortiment aan verse groenten en fruit, lokaal geproduceerde zuivel, lokaal vlees, eieren, Boerenijs en lang houdbare producten en cadeauartikelen.Geopend van maandag t/m zondagJumbo BuitenhofBij deze Jumbo vestiging in Delft zijn streekproducten te koop van Heerlijk van Dichtbij.Dagelijks geopend
© Gemeente Hoek van Holland

Hoek van Holland

Met diverse (inter)nationale wandel- en fietsroutes is Hoek van Holland bij uitstek te verkennen per fiets of te voet. De diversiteit aan natuur levert continu veranderende landschappen. Zo ontdek je binnen een paar uur de bossen, duinen, polders en het water. Wandel langs de Nieuwe Waterweg en zie de enorme schepen voorbij varen richting de Rotterdamse haven.

Fiets door Nationaal Park Hollandse Duinen en voel de zeewind door je haren of beleef de strijd tegen het water bij de Maeslantkering, het sluitstuk van de Deltawerken. Even bijkomen van een actieve dag? Geniet dan tijdens een lunch of diner van het indrukwekkende uitzicht bij een van de vele restaurants of strandpaviljoens in Hoek van Holland.

fietsers bij de maeslantkering ©Maarten van der Meer
Glazen Stad route map image 32,55km
Glazen Stad
Fietsroute 917756 | Rotterdam | Zuid-Holland | 32,55 km
De fietsroute Glazen Stad start bij Tourist Information Hoek van Holland vlakbij fietsknooppunt 94 op de Stationsweg 11 te Hoek van Holland. De route loopt voornamelijk door het Westland, de Glazen Stad. Een folder met de route is verkrijgbaar bij Tourist Information Hoek van Holland.
© Klazien Zomer

Maassluis

Maassluis is een prachtige maritieme stad met een rijke historie. Deze sfeer ontdek je in de haven en in de historische binnenstad. Wanneer je via het historische Stadshart en haar levendige vlieten door het centrum loopt, kom je langs talloze monumenten en andere bezienswaardigheden. Wil je gaan winkelen, dan heb je voldoende keuze uit de verschillende winkelcentra die Maassluis rijk is.

Voor een hapje en een drankje kun je terecht in de gezellige restaurants en eetcafés waar je in een informele en ontspannen sfeer ook een drankje kunt nuttigen. Houd je meer van groen, dan biedt de mooie achtertuin van Maassluis, het natuurgebied ‘De Vlietlanden’, volop mogelijkheden.

bombardement ©Wikifrits
Beeldentocht Maassluis route map image 10,31km
Beeldentocht Maassluis
Fietsroute 1044734 | Maassluis | Zuid-Holland | 10,31 km
Deze route is voor liefhebbers van "Kunst in de buitenruimte"Zo komt u onder andere langs het monument Bombardement van L. Droppert, een stand beeld van Abraham Kuyper gemaakt door Frank Letterie, een beeld van pratende vrouwen van S. Krosch en nog vele andere kunstwerken.
© CC BY Gemeente Schiedam

Schiedam

Talloze jeneverdistilleerderijen en – branderijen, de hoogste molens ter wereld en monumentale pakhuizen. Jeneverhoofdstad en distillers district Schiedam is met haar oud-hollandse binnenstad de verrassende parel van Nederland. Gelegen aan het water en midden in het groen. De rondvaartboot brengt je langs oude havens, historische schepen en karakteristieke ophaalbruggen. Een bruisende horeca en bloeiend cultureel leven met vier bijzondere musea: het jenevermuseum, museummolen, coöperatiemuseum en het Stedelijk museum Schiedam met moderne kunst van na 1945.

De TOP Schiedam (Schiedamseweg) is een mooie uitvalsbasis voor prachtige fiets – en wandelroutes door Schiedam en het achterland.

fietsers_dsc9511 ©J. Nijs Nijs / Schiedam Partners
Rondje Schiedam route map image 29,29km
Rondje Schiedam
Fietsroute 1047429 | Schiedam | Zuid-Holland | 29,29 km
Talloze jeneverdistilleerderijen en – branderijen, de hoogste molens ter wereld en monumentale pakhuizen. Jeneverhoofdstad en distillers district Schiedam is met haar oud-hollandse binnenstad de verrassende parel van Nederland. Gelegen aan het water en midden in het groen. De rondvaartboot brengt je langs oude havens, historische schepen en karakteristieke ophaalbruggen. Een bruisende horeca en bloeiend cultureel leven met vier bijzondere musea: het jenevermuseum, museummolen, coöperatiemuseum en het Stedelijk museum Schiedam met moderne kunst van na 1945.De TOP Schiedam (Schiedamseweg) is een mooie uitvalsbasis voor prachtige fiets – en wandelroutes door Schiedam en het achterland.
© CC BY Gemeente Vlaardingen

Vlaardingen

Wees welkom in Vlaardingen! Water en historie zijn volop aanwezig in deze stoere industriële havenstad, direct aan de Nieuwe Maas. Laat je verrassen door een wandeling langs de sfeervolle jachthaven, oude Markt, Stadhuis en Grote Kerk. In de knusse binnenstad vind je ook een leuk aanbod van winkels, horeca en een bioscoop. Onze tip: bezoek ook Museum Vlaardingen en de historische zeillogger De Balder.

De natuur is altijd dichtbij; in de Broekpolder ravotten kinderen in het Klauterwoud en kun je geweldig mountainbiken en wandelen. Vanuit de Broekpolder is het goed aan te lopen of te fietsen naar de Zuidbuurt; een prachtig stukje Oud-Holland tussen Vlaardingen en Maassluis.

21054[1] ©Louis Haagman
Rondje Broekpolder route map image 9,21km
Rondje Broekpolder
Wandelroute 1043732 | Vlaardingen | Zuid-Holland | 9,21 km
Deze route voert langs de Vlaardingse Vaart.Langs de Vlaardingse vaart zie je drassige oeverlandjes met bijzondere vegetatie van orchideeën, veenpluis,kleine ratelaar en moeraskartelblad. De route gaat verder langs de Boonervliet die samen met twee andere vlieten het boezemland de Vlietlanden vormt. Dit boezemgebied stamt uit de tijd dat de gebieden verkaveld zijn en bevatten zeer waardevolle flora en fauna. Ook hier vind je langs de oevers moeraslandjes met bijzondere planten. Nadat we de Boonervliet verlaten gaat de route verder langs de Broekpolder, waar je uitzicht hebt over de Aalkeetbuitenpolder. Hier kan je het hoogteverschil met de omgeving goed ervaren.De Broekpolder was tot de jaren 60 een laaggelegen polder die in de jaren 60-70 is opgehoogd met slib uit de Rotterdamse havens. Het is een van de weinige gebieden in de omgeving die boven NAP liggen. Op het havenslib is een ruig en stoer recreatiegebied ontstaan. Lopend door het gebied kan je zomaar oog in oog komen te staan met een schotse hooglander die zorgt dat het gebied open blijft.Open en meer gesloten delen zorgen voor de nodige variatie in het gebied. Hetlaatste stuk van de route gaat door een voormalig productiebos die is ingericht als speelbos: het Klauterwoud. Hier zie je her en der speelaanleidingen enklautertoestellen, waar vooral kinderen kunnen ravotten en waar het motto is: vies worden mag. De route eindigt weer bij de Polderpoort.
De Hoek van Zuid-Holland

De Hoek van Zuid-Holland

De Hoek van Zuid-Holland wordt gevormd door Westland, Hoek van Holland, Maassluis, Vlaardingen, Schiedam, Midden-Delfland en Delft. Het gebied biedt een gevarieerde ervaring voor fiets- en wandeltochten, van zee en duinen, glazen kassen, de Nieuwe Waterweg, polderlandschap, oude jeneverstokerijen en oud-Hollandse binnensteden. Ga hier lekker op pad en maak kennis met alles wat de Hoek van Zuid-Holland te bieden heeft.

Meer over De Hoek van Zuid-Holland