Fietserspad

Pieterpad voor Fietsers

Fietsen van de Groninger waddenkust naar Maastricht
Op zoek naar een mooie en gevarieerde meerdaagse fietstocht? Dan is het Fietserspad echt iets voor jou. Deze fietstocht loopt zoveel mogelijk langs het Pieterpad en de route neemt je mee van de Groningse Waddenkust naar Maastricht. Zo kun je genieten van de pracht van de langeafstandswandeling het Pieterpad en alle mooie bezienswaardigheden, maar dan op de fiets. Maak maar alvast wat tijd vrij in je agenda en ga lekker op pad.

9 etappes om uit te kiezen

Het Fietserspad volgt zo getrouw mogelijk de route van het Pieterpad over een lengte van zo’n 500 kilometer. Deze route hebben we onderverdeeld in 9 verschillende etappes. Kies een van de etappes uit die je graag zou willen volgen, las een fietsvakantie in en volg de gehele route of verdeel de etappes over het jaar en maak steeds weer een leuk tochtje in het weekend. Het kan allemaal!

Houd jij meer van wandelen?
Volg dan de route het Pieterpad

Welke etappe ga jij verkennen?

De eerste etappe van het Pieterpad route map image 13,32km
De eerste etappe van het Pieterpad
Wandelroute 517783 | Het Hogeland | Groningen | 13,32 km
Vanuit Hotel Waddenweelde in Pieterburen kun je de eerste kilometers van het befaamde Pieterpad lopen. In de Groningse polder wandel je voornamelijk langs waterwegen naar Winsum.Pittoresk PieterburenVoordat je Pieterburen uit gaat, is het leuk om even in dit mooie plaatsje rond te kijken. Er zijn hier enkele fraaie panden te zien, zoals de Petruskerk uit de eerste helft van de vijftiende eeuw en de Vier Winden, een koren- en pelmolen uit 1846. Het Zeehondencentrum Pieterburen is verder natuurlijk een bekende attractie. Net boven Eenrum kom je door het Oosterbos dat begin jaren zeventig bij een ruilverkaveling is ontstaan.WierdedorpenEenrum is een van de mooiste wierdedorpjes in de Marne. Het geniet beschermd dorpsgezicht, onder meer vanwege de dertiende-eeuwse kerk die voor een deel uit tufsteen is opgebouwd. Ook de prachtige Michaelkerk in Mensingeweer stamt uit de dertiende eeuw. Hollands Welvaart is een korenmolen uit 1855. Aan het Winsumerdiep kun je bij het gezellige Marenland Recreatie een terrasje met uitzicht op het water pakken. Je tocht eindigt even verderop bij Station Winsum.PieterpadHet Pieterpad (LAW 9) is de bekendste langeafstandswandelroute van Nederland. Hij leidt je vanaf het Groningse Pieterburen naar de Sint-Pietersberg in Limburg. Het pad heeft een lengte van ongeveer 492 kilometer en is onderverdeeld in 26 etappes. De route geeft je een prachtige kijk op het gevarieerde Nederlandse landschap. Ook kom je door verschillende historische plaatsjes. Het pad is ontworpen door de vriendinnen Toos Goorhuis-Tjalsma en Bertje Jens. Ze waren ontevreden over het gebrek aan lange afstandswandelpaden in Nederland. Van 1978 tot 1983 hebben ze vele wandelingen gemaakt om de route uit te zetten. Bestaande paden werden soms gecombineerd met nieuwe routes. In 1983 werd het Pieterpad officieel in gebruik genomen.Wil je vanuit Hotel Waddenweelde ook eens wadlopen? Wandel dan route 519255 en boek een wadlooparrangement. Wil je vanuit Marenland Recreatie eens naar Groningen wandelen? Loop dan route 530023.Leestip!Onderweg kom je ook verschillende bezienswaardigheden tegen. Hierover vertellen we je meer.Wil je ook de andere etappes van het Pieterpad lopen? Bekijk hier dan alle etappes.
Garnwerd: entree met brug en molen ©m66roepers
De tweede etappe van het Pieterpad route map image 21,95km
De tweede etappe van het Pieterpad
Wandelroute 537930 | Het Hogeland | Groningen | 21,95 km
Deze route neemt je mee over het tweede gedeelte van het Pieterpad van Winsum naar Groningen. Onderweg kun je genieten van het open landschap, maar je komt ook genoeg bezienswaardigheden tegen die de moeite waard zijn om te bekijken.Fietsen door open landschappenHet wierdedorpje Winsum vormt het startpunt van deze etappe van het Pieterpad. In het centrum van Winsum kun je een kijkje nemen bij De Boog, een stenen boogbrug uit de 19e eeuw. Deze brug vormt de verbinding tussen het voormalige dorp Obergum en Winsum. Vervolgens wandel je door het open Groningse landschap in de richting van Garnwerd. Daarna wandel je een stukje langs de loop van het Reitdiep. Geniet van het uitzicht over het water en de rust die je hier vindt. Even verderop kom je langs de Nederlandse Hervormde Kerk. Vooral het dak van deze kerk is interessant om te zien, want er zijn patronen in gemaakt met gekleurde dakpannen.Door het Noorderplantsoen naar GroningenVervolgens wandel je via Wierum verder naar Groningen. Aan de rand van het centrum van Groningen vind je het Noorderplantsoen. Dit park is aangelegd op de plek waar in de 17e eeuw de verdedigingswallen van de stad werden gebouwd. Daarna wandel je verder het Martini Hotel Groningen in het centrum van Groningen. Hier kun je heerlijk comfortabel overnachten na een actieve dag.PieterpadHet Pieterpad (LAW 9) is de bekendste langeafstandswandeling van Nederland. De gehele route loopt van het Groningse Pieterburen naar de Sint-Pietersberg in Zuid-Limburg. Het pad heeft een lengte van ongeveer 492 kilometer en het is onderverdeeld in 26 etappes. Onderweg kun je genieten van de gevarieerde landschappen die Nederland te bieden heeft. Het Pieterpad wordt al gebruikt sinds 1983.Wil je ook de andere etappes van het Pieterpad lopen? Bekijk hier dan alle etappes.
De derde etappe van het Pieterpad route map image 23,75km
De derde etappe van het Pieterpad
Wandelroute 537933 | Groningen | Groningen | 23,75 km
Je begint je wandeling in het historische centrum van Groningen. Vervolgens ga je op verkenning door het Drentse landschap. In deze streek vind je het bekenstelsel van de Drentsche Aa met bloemrijke weiden langs het water, grote stille heidevelden met schapen en eeuwenoude hunebedden. Je kunt onderweg een kijkje nemen bij Hunebed G01, Hunebed D03 en Hunebed D04. Verder kom je ook langs Molen De Helper aan de rand van het Paterswoldsemeer. Deze molen werd gebouwd in 1863 en in 1971 werd de molen verplaatst naar de huidige plek. Deze route maakt deel uit van het Pieterpad, een langeafstandswandelpad (LAW 9) dat van Pieterburen naar de Sint-Pietersberg in Limburg loopt. Het pad bestaat uit 26 etappes die bij elkaar opgeteld wel 492 kilometer beslaan!
De vierde etappe van het Pieterpad route map image 18,09km
De vierde etappe van het Pieterpad
Wandelroute 538457 | Tynaarlo | Drenthe | 18,09 km
Geniet van het prachtige landschap van Nationaal Landschap Drentsche Aa met de vierde etappe van het Pieterpad. Tijdens deze wandeltocht loop je van Zuidlaren naar Rolde dwars door het gebied de Drentsche Aa. Brinkdorp Zuidlaren De route begint al meteen goed. In Zuidlaren loop je langs enkele oude brinken. Deze omgeving is zo mooi en goed bewaard gebleven, dat het beschermd dorpsgezicht geniet. Dat geldt ook voor het voormalige sanatorium Dennenoord, een parkachtig landschap net buiten Zuidlaren. Even later wandel je langs B&B Schipborg, een comfortabel overnachtingsadres aan de rand van Nationaal Landschap Drentsche Aa. Drentsche Aa De Drentsche Aa is een van de weinige beken in Nederland die zijn oorspronkelijke loop nog heeft. In het schilderachtige beekdal zie je houtwallen, enkele heidevelden en schilderachtige esdorpen met Saksische boerderijen. Dit gebied staat bekend als het best bewaarde beekdallandschap van West-Europa, je waant je hier af en toe in de negentiende eeuw. De etappe eindigt in het mooie esdorp Rolde. Bij Rolder’s Patathoes kun je hier op je gemak weer bijtanken. Streekmuseum Het Dorp van Bartje De Drentse schrijver Anne de Vries schreef twee streekromans met Bartje Bartels als hoofdfiguur. Bartje is een jongetje met een eigen wil getuige de bekend geworden uitspraak “Ik bid nie veur bruune boon'n”. In streekmuseum het Dorp van Bartje vind je onder meer een expositie over De Vries en zijn werk. Ook krijg je er een beeld over de Drentse cultuurhistorie, onder meer met een tentoonstelling over de etstoelzitting: de oude Drentse rechtbank.
De vijfde etappe van het Pieterpad route map image 20,33km
De vijfde etappe van het Pieterpad
Wandelroute 538460 | Aa en Hunze | Drenthe | 20,33 km
De vijfde etappe van het Pieterpad neemt je mee van Rolde naar Schoonloo. Deze dorpjes liggen allebei op de Rolderrug, een hoger gelegen gebied van 60 kilometer lang dat zich uitstrekt door Drenthe en Groningen.Esdorp RoldeJe begint aan de rand van het mooie Rolde. Al snel kom je langs Rolder’s Patathoes, je kunt hier wat eten en drinken om met voldoende energie op pad te gaan. Aanvankelijk wandel je door de uitlopers van het Nationaal Landschap Drentsche Aa, een lieflijk landschap met hooilanden en houtwallen. Zo zagen grote delen van Drenthe er honderdvijftig jaar geleden uit!TrekkerskeiVervolgens loop je Boswachterij Gieten-Borger door. In dit uitgestrekte bos vind je een mix van naald- en loofbomen. Hoe dieper je het bos in loopt, hoe stiller het wordt. Je komt langs een heideveldje waarin het Meindersveen ligt, een prachtig plekje! In Schoonloo zie je enkele mooie oude boerderijen. Ook kom je langs de Trekkerskei. Deze 25.000 kg zware zwerfkei werd in 1966 gevonden.
De zesde etappe van het Pieterpad route map image 24,25km
De zesde etappe van het Pieterpad
Wandelroute 538461 | Aa en Hunze | Drenthe | 24,25 km
Het zesde gedeelte van het Pieterpad loopt dwars door het Drentse landschap heen van Schoonloo naar Sleen. Onderweg kun je heerlijk tot rust komen in uitgestrekte bossen en genieten van het geluid van fluitende vogeltjes. Lekker genieten van de natuur, wat wil je nog meer?Wandelen door de bossenHet dorpje Schoonloo wordt omgeven door boswachterij Schoonloo. Dit bosgebied maakt deel uit van het Ellertsveld en het werd voor een deel aangelegd door werklozen tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog in het kader van werkverschaffing. Vroeger werd het bos voornamelijk gebruikt voor de houtproductie, maar nu doet het voornamelijk dienst als een mooi gebied voor fietsers en wandelaars. In deze boswachterij vind je onder andere het Schoonloërveld. Ooit was dit gebied een kale vlakte met heide en esgronden, maar aan het begin van de vorige eeuw is het omgetoverd tot een prachtig bosgebied. In deze omgeving kun je zomaar oog in oog komen te staan met herten of Gallowayrunderen als je een beetje rustig doet.Op naar SleenUiteindelijk kom je uit in Sleen. Dit dorpje grenst aan het natuurgebied Sleenerzand. Verder vind je hier een mooi eeuwenoud hunebed met de naam ‘Papeloze kerk’. Het hunebed ligt midden in een bosgebied.PieterpadIn Nederland vind je verschillende langeafstandswandelingen, maar het Pieterpad is de bekendste van allemaal. Deze route vormt slechts één van de 26 etappes van de route die loopt van Pieterburen in Groningen naar de Sint-Pietersberg in Maastricht. Kies een van de mooie etappes uit om te wandelen of verken de hele tocht. De keuze is aan jou!Wil je ook de andere etappes van het Pieterpad lopen? Bekijk hier dan alle etappes.
De zevende etappe van het Pieterpad route map image 21,42km
De zevende etappe van het Pieterpad
Wandelroute 538462 | Coevorden | Drenthe | 21,42 km
Deze etappe van het Pieterpad neemt je mee van Sleen naar Coevorden door het Drentse landschap. Onderweg kun je genieten van de rust en ruimte in een open landschap vol landbouwgebieden. Maak kennis met kleine dorpjes en ontspan in de natuur.De hoogste kerktoren van DrentheHet startpunt van deze wandeling ligt in Sleen. Dit dorp werd zo’n 4500 jaar geleden al bewoond en dat zie je terug aan de verschillende hunebedden in de omgeving van Sleen. Verder vind je in Sleen een grote kerk met de hoogste kerktoren van Drenthe van maar liefst 68 meter hoog. Deze toren zie je al van heinde en verre liggen. Vanuit Sleen wandel je door prachtige groene gebieden naar de dorpen Holsloot en Dalerveen. Beide dorpen zijn van oorsprong veendorpen met bebouwing in lintvorm. Deze dorpen ontstonden aan de rand van grote veenmoerassen.Monumentale bouwwerken in CoevordenVervolgens wandel je verder naar Coevorden. Je eindigt je tochtje uiteindelijk in het centrum van de stad. In deze oude vestingstad valt genoeg te beleven. Aan het einde van de 16e eeuw en aan het begin van de 17e eeuw werd er een stervormige stadsgracht om Coevorden heen aangelegd en verder werden er veel historische gebouwen hier neergezet. Grote delen hiervan zijn verloren gegaan, maar andere delen kun je nog steeds bekijken.Het PieterpadHet Pieterpad is de bekendste langeafstandswandeling van heel Nederland. Als je van grote afstanden wandelen houdt, dan moet je het Pieterpad echt eens proberen. Het gehele Pieterpad bestaat uit 26 etappes, waarvan deze etappe er één is. De gehele route neemt je mee van Pieterburen naar de Sint-Pietersberg in Maastricht. Je kunt ervoor kiezen om bepaalde etappes van het pad te wandelen, maar je kunt natuurlijk ook de uitdaging aangaan en de gehele route volgen.Wil je ook de andere etappes van het Pieterpad lopen? Bekijk hier dan alle etappes.
De achtste etappe van het Pieterpad route map image 20,72km
De achtste etappe van het Pieterpad
Wandelroute 538464 | Coevorden | Drenthe | 20,72 km
Deze route neemt je mee van het Drentse Coevorden naar het Overijsselse Hardenberg. Je wandelt daarbij langs de Overijsselse Vecht in het Vechtdal. Dit groene gebied is zo´n 2500 hectare groot en je vindt er boswachterijen en allerlei andere mooie natuurgebieden. Maak kennis met dit grensgebied van Drenthe en Overijssel.Door het Vechtdal wandelenHet beginpunt van deze route ligt bij het station van Coevorden. Vanuit hier wandel je door het groene Vechtdal naar Gramsbergen. Dit stadje heeft een rijke historie die terug gaat tot de prehistorie. Toen woonden er hier namelijk al mensen. De sporen hiervan kun je bekijken in het Info Centrum Vechtdal in Gramsbergen. Sommige voorwerpen die hier worden tentoongesteld dateren van 8000 voor Christus. In 1442 kreeg Gramsbergen stadsrechten. Een deel van Gramsbergen geniet beschermd stadsgezicht. Maak dus zeker even wat tijd vrij om hier rond te struinen en bewonder alle historische bouwwerken die je hier tegenkomt.Verder op pad naar HardenbergVervolgens wandel je over een brug de Vecht over naar Ane. Vanuit hier wandel je langs de loop van de Vecht naar Hardenberg. Je wandelt daarbij door het Engelandse Bos en door andere mooie groene gebieden. Uiteindelijk kom je uit in het centrum van Hardenberg.Het PieterpadDeze route maakt deel uit van het Pieterpad, de bekendste langeafstandswandeling van Nederland. De gehele route bestaat uit 26 etappes die je meenemen van het puntje van Groningen naar Zuid-Limburg. De route start in Pieterburen en eindigt bij de Sint-Pietersberg, vandaar de naam van het pad. Deze route vormt de achtste etappe van het pad. Volg deze etappe afzonderlijk of volg de gehele route en laat je verrassen door alle mooie gebieden die je onderweg tegenkomt.Wil je ook de andere etappes van het Pieterpad lopen? Bekijk hier dan alle etappes.
De negende etappe van het Pieterpad route map image 22,29km
De negende etappe van het Pieterpad
Wandelroute 538465 | Hardenberg | Overijssel | 22,29 km
Lekker wandelen met de Vecht aan je zijde. Dat kan met deze route die je meeneemt over de negende etappe van het Pieterpad. Je wandelt dwars door het Vechtdal van Hardenberg naar Ommen en onderweg kun je genieten van de rust en ruimte in de natuur. Dat is nog eens écht ontspannen!Het brinkdorpje RheezeHet centrum van Hardenberg vormt het startpunt van deze route. Vanuit hier wandel je langs de oever van de Vecht naar Rheeze. Je wandelt daarbij door broekbossen, weelderige bossen vol jeneverbesstruiken en over rivierduinen. Rheeze is een historisch brinkdorpje dat al bestaat sinds de middeleeuwen. Op de goed bewaard gebleven brink vind je eeuwenoude boerderijen die je mee terugnemen naar lang vervlogen tijden. Er valt kortom genoeg te zien in Rheeze. Het dorpje heeft dan ook niet voor niets een beschermd dorpsgezicht.Op weg naar OmmenDaarna wandel je door de bossen in de richting van Junne. De bomen in het bos rondom Junne werden tot eind jaren ’60 gekapt als mijnhout voor de mijnen in Limburg. Uiteindelijk kom je uit aan de rand van Ommen. Deze stad is ontstaan aan de rand van de Vecht op een plek waar de rivier doorwaadbaar was.Het PieterpadDeze route maakt deel uit van het Pieterpad, de bekendste langeafstandswandelroute van Nederland. De gehele route beslaat 26 etappes die lopen van de waddenkust van Groningen tot bij de Sint-Pietersberg in Zuid-Limburg. Volg de verschillende etappes door oostelijk Nederland of kies een van de etappes uit en verken een deel van de route. De keuze is aan jou!Wil je ook de andere etappes van het Pieterpad lopen? Bekijk dan hier alle etappes.
Wandeling Beerzerveld, Beerze en Vechtdal route map image 14,07km
Wandeling Beerzerveld, Beerze en Vechtdal
Wandelroute 538467 | Ommen | Overijssel | 14,07 km
Je route gaat van start bij Hotel-Café-Restaurant-Snackbar Beerzeveld. Beerzerveld is ontstaan ten tijde van de negentiende-eeuwse turfwinning. De hier gewonnen brandstof werd door de Twentse textielindustrie gebruikt. Het is hier al meteen lekker rustig wandelen. Verderop loop je door natuurgebied Beerze met zijn naaldbossen, stuifzandvlaktes en jeneverbesstruiken. Landgoed Beerze ligt in het hart van het gebied. Je komt ook door het mooie oude Beerze, een plaatsje met beschermd dorpsgezicht. Bij Vechtdal Hooglanders kun je even pauzeren en in de boerderijwinkel iets lekkers kopen, de Hooglanders zijn prachtige dieren om te zien. Door het bos en langs de Vecht wandel je verder. De Hut Mariaborch toont je nog wat historie over Mariënberg. Je loopt terug langs het Mariënberg-Vechtkanaal en de oever van het Kanaal Almelo-De Haandrik.
De elfde etappe van het Pieterpad route map image 16,28km
De elfde etappe van het Pieterpad
Wandelroute 538540 | Hellendoorn | Overijssel | 16,28 km
De elfde etappe van het Pieterpad loopt dwars door het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Geniet van de uitgestrekte heidevelden, stuifzandgebieden en loofbossen in dit nationale park en kom even volledig tot rust middenin de natuur terwijl je op weg gaat naar Holten.Natuurschoon op de Sallandse HeuvelrugDeze wandeling neemt je mee van Hellendoorn naar Holten. Het beginpunt van de route ligt bij een parkeerplaats in Hellendoorn. Zet hier je auto neer en maak je klaar voor een prachtige tocht vol natuurschoon. Net buiten Hellendoorn vind je de Hellendoornse Berg, een 40 meter hoge heuvel op de Sallandse Heuvelrug. Vervolgens wandel je over de Sallandse Heuvelrug, een van de grootste natuurgebieden van heel Overijssel. De natuur is hier gevarieerd en vooral in augustus en september is het prachtig op de heidevelden. De struikheide komt in die maanden namelijk tot bloei. Dit nationale park vormt verder het leefgebied van onder andere een van de laatste populaties korhoenders in Nederland. Verder vind je hier onder andere nachtzwaluwen, zandhagedissen en hazelwormen.Aan de voet van de HolterbergAan het einde van de route kom je uit in het dorp Holten aan de voet van de Holterberg. Vlak buiten Holten vind je de restanten van het middeleeuwse kasteel De Waerdenborch. Neem hier zeker een kijkje als je geïnteresseerd bent in geschiedenis.Het PieterpadHet hele Pieterpad bestaat uit 26 etappes die je meenemen van de Groningse waddenkunst naar de Sint-Pietersberg in Zuid-Limburg. Deze route vormt slechts een van deze etappes. Je kunt ervoor kiezen om alleen deze route te volgen, maar je kunt je tochtje natuurlijk ook uitbreiden met andere etappes. Het ligt er helemaal aan of jij zin hebt in een lange tocht of niet. Kies zelf welk gebied jij wilt ontdekken.Wil je ook de andere etappes van het Pieterpad lopen? Bekijk dan hier alle etappes.
De twaalfde etappe van het Pieterpad route map image 14,71km
De twaalfde etappe van het Pieterpad
Wandelroute 538541 | Rijssen-Holten | Overijssel | 14,71 km
Als je op deze etappe van het Pieterpad bent aanbeland, is het tijd om de grens van Overijssel naar Gelderland over te steken. Zo zet je je tochtje voort naar het uiteindelijke eindpunt van het Pieterpad in Zuid-Limburg. Deze route neemt je mee van Holten naar Laren door rustige buitengebieden.Wandelen over de BeusebergHet startpunt van deze etappe van het Pieterpad is op een praktische plek gelegen. De route begint namelijk bij het treinstation van Holten. Parkeer je auto op het eindpunt van de route en neem vervolgens de trein naar het beginpunt van de route. Zo heb je geen problemen met vervoer als je aan het einde van de route aankomt. Vanuit Holten wandel je over de Beuseberg, een heuvel van zo’n 34 meter hoogte. Op eerste Paasdag wordt er ieder jaar een paasvuur ontstoken op deze heuvel. Vervolgens wandel je door een groen coulisselandschap vol mooie doorkijkjes tussen de bossen en de weilanden naar Laren.Landgoederen in LarenMidden in Laren vind je het eindpunt van deze wandeling. In dit dorpje vind je tal van eeuwenoude landgoederen met kastelen en landhuizen. Neem dus zeker de tijd om eens rond te kijken in Laren als je van oude bouwwerken houdt. Je vindt hier onder andere Huis Verwolde dat is ingericht tot een museum.Het PieterpadDeze etappe is de twaalfde etappe van het Pieterpad. De andere etappes lopen van het noorden van Groningen naar Holten en van Laren naar de Sint-Pietersberg in Maastricht. Volg het hele Pieterpad en leer het oosten van Nederland kennen of kies een of enkele etappes uit om te voet te ontdekken. De keuze is aan jou.Wil je ook de andere etappes van het Pieterpad lopen? Bekijk dan hier alle etappes.
De dertiende etappe van het Pieterpad route map image 13,48km
De dertiende etappe van het Pieterpad
Wandelroute 538542 | Lochem | Gelderland | 13,48 km
Wil je het rustige en groene gebied tussen Laren en Vorden eens verkennen? Volg dan de dertiende etappe van het Pieterpad. Je loopt door een boerenland met akkers, weides en weelderige bossen. Geniet van de stilte in dit gebied en maak je hoofd even helemaal leeg tijdens het wandelen.Het kastelendorp VordenHet Gelderse dorpje Laren vormt het startpunt van deze route. Rond 1650 werd er een kapel in dit dorp gebouwd. Die kapel werd in 1835 vervangen door de huidige Kerk van Laren. Om het dorp heen vind je tal van landgoederen met kastelen en landhuizen. Dit is ook hetgeen waar Laren bekend om staat. Vanuit hier wandel je kilometerslang door onbebouwd gebied vol natuur in de richting van Vorden. Vorden staat ook wel bekend als het ‘kastelendorp’ aangezien je er maar liefst acht kastelen vindt. Dicht bij het eindpunt van deze route vind je Kasteel Vorden. Neem hier zeker eens een kijkje als je houdt van historische gebouwen.Een eerbetoon aan het PieterpadIn Vorden werd het Pieterpad officieel in gebruik genomen in 1983. Het pad is uitgezet door twee vrouwen die van mening waren dat er te weinig langeafstandswandelpaden waren in Nederland. In Vorden vind je een bronzen plaquette als eerbetoon aan deze vrouwen. Deze route vormt de dertiende etappe van het Pieterpad. Het gehele Pieterpad neemt je mee van Groningen naar Zuid-Limburg.Kasteel VordenDe eerste vermelding van Kasteel Vorden stamt uit 1315. Door de eeuwen heen is het kasteel verschillende keren in verval geraakt en weer opgeknapt. Zo werd het geplunderd tijdens de Tachtigjarige Oorlog en na de Tweede Wereldoorlog kwam het leeg te staan. In 2004 is het kasteel weer helemaal in oude glorie hersteld.Wil je meer weten over het erfgoed in de Gelderse Streken? Lees onze nieuwste artikelen over Gelderland.Of wil je ook de andere etappes van het Pieterpad lopen? Bekijk hier dan alle etappes.
De veertiende etappe van het Pieterpad route map image 17,01km
De veertiende etappe van het Pieterpad
Wandelroute 538544 | Bronckhorst | Gelderland | 17,01 km
De veertiende etappe van het Pieterpad neemt je mee van Vorden naar Zelhem. Onderweg wandel je door uitgestrekte groene natuurgebieden waar je niets anders hoort dan de fluitende vogeltjes. Verder vind je in deze omgeving verschillende eeuwenoude bezienswaardigheden die de moeite waard zijn.Oude tradities in ZelhemVervolgens loop je verder naar het eindpunt van de route in het centrum van Zelhem. In dit dorp wordt ’s avonds om negen uur nog altijd de papklok geluid. Vroeger werd deze klok geluid om het sluiten van de stadspoort aan te kondigen. Dat was destijds het teken voor de mensen op het land om naar huis te gaan en te gaan eten. Deze traditie wordt trouw in stand gehouden in Zelhem.Het PieterpadDeze route maakt deel uit van het Pieterpad. Het gehele Pieterpad loopt van de waddenkust in Groningen helemaal naar de Sint-Pietersberg in Zuid-Limburg. Je kunt ervoor kiezen om enkele etappes van dit pad te volgen, maar je kunt natuurlijk ook het gehele pad volgen.Wil je ook andere etappes van het Pieterpad lopen? Bekijk hier dan alle etappes.
De vijftiende etappe van het Pieterpad route map image 17,93km
De vijftiende etappe van het Pieterpad
Wandelroute 538545 | Bronckhorst | Gelderland | 17,93 km
Tussen Zelhem en Braamt vind je een onbebouwd groen gebied dat zich perfect leent voor een mooie wandeltocht. Stap lekker door in dit mooie gebied en maak je hoofd leeg terwijl je geniet van alle natuurschoon om je heen. Onderweg kom je verschillende bezienswaardigheden tegen die de moeite waard zijn.Landgoed SlangenburgHet startpunt van deze route ligt bij Zelhem. Net buiten dit dorp kun je een kijkje nemen bij Museum Smedekinck. In dit erfgoedmuseum kun je oude kleding, opgravingen, een ouderwetse keuken en nog veel meer uit lang vervlogen tijden bekijken. Zo kun je jezelf even helemaal onderdompelen in het Zelhem van vroeger. Daarna is het tijd om weer terug te keren naar het heden en je wandeling voort te zetten. Na iets meer dan 7 kilometer wandelen kom je langs de tweede bezienswaardigheid op de route: Kasteel Slangenburg uit de 17e eeuw. Om het kasteel heen liggen bossen, akkers, lanen, grachten, vijvers en weilanden die het Landgoed Slangenburg vormen. Een prachtige omgeving om even doorheen te slenteren.De Braamse MolenAan het einde van de route kom je uit in het dorpje Braamt. Daar kun je de Braamtse Molen bewonderen, een korenmolen uit 1856. Dit is een van de weinige molens in Nederland die is uitgerust met Beckers kleppen en Beckers neuzen. De molen is tegenwoordig buiten bedrijf.Het PieterpadDeze etappe is een van de etappes van het Pieterpad. Het gehele traject van het Pieterpad neemt je mee van de Groninger waddenkust naar de Sint-Pietersberg in Maastricht. Je hoeft natuurlijk niet de gehele route te volgen. Je kunt er ook voor kiezen om slechts deeletappes te verkennen.Wil je ook andere etappes van het Pieterpad lopen? Bekijk hier dan alle etappes.
De zestiende etappe van het Pieterpad route map image 24,21km
De zestiende etappe van het Pieterpad
Wandelroute 538547 | Montferland | Gelderland | 24,21 km
Deze etappe van het Pieterpad neemt je mee door een bebost gebied en langs de oever van de Rijn. Onderweg ontdek je verschillende historische plekjes met elk hun eigen verhaal en verder steek je de Rijn over met een veerpontje. Ga snel op pad en bewonder alle moois in deze omgeving.Wandelen door het BergherbosBraamt is het startpunt van deze wandeling. Vanuit hier wandel je naar het Bergherbos, een 1837 hectare groot natuurgebied op stuwwallen dat doorloopt over de Duitse grens. Vanaf de hoger gelegen plekken in dit gebied kun je genieten van een prachtig weids uitzicht. Je wandelt een stukje door Duitsland in de omgeving van de Eltenerberg, een berg van ruim 83 meter. Vervolgens wandel je weer de grens over naar Nederland in de richting van Spijk en Tolkamer. Op het laatste gedeelte van de route stap je aan boord van een veerpontje om de Rijn over te steken naar Millingen aan de Rijn.Millingen aan de RijnIn Millingen aan de Rijn, het eindpunt van deze route, vind je onder andere een luisterpunt van de Liberation Route. Op deze plek kom je meer te weten over de evacuatie van het dorp op 18 oktober 1944 tijdens de Tweede Wereldoorlog. Verder kun je even verderop een replica van een romeins patrouilleschip bekijken.Het PieterpadDeze etappe maakt deel uit van het Pieterpad. Het hele Pieterpad loopt van de waddenkust in Groningen naar de Sint-Pietersberg in Maastricht. Kies zelf welke etappes van het pad je wilt lopen of verken het gehele Pieterpad verspreid over meerdere dagen. Zo maak je kennis met de verschillende landschappen en mooie bezienswaardigheden door Nederland heen.Let op: Check de vaartijden van het pontje op deze route voor vertrek online. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.Wil je ook de andere etappes van het Pieterpad lopen? Bekijk hier dan alle etappes.
De zeventiende etappe van het Pieterpad route map image 20,32km
De zeventiende etappe van het Pieterpad
Wandelroute 538548 | Berg en Dal | Gelderland | 20,32 km
De zeventiende etappe van het Pieterpad neemt je vlak langs de Duitse grens mee van Millingen aan de Rijn naar Groesbeek. Je wandelt daarbij door open gebieden vol weilanden en akkers, maar ook over beboste landgoederen en door kleine dorpjes. Tijd om te starten met deze gevarieerde wandeling!Prachtig groene natuurgebiedenJe begint je wandeling in Millingen aan de Rijn en vanuit hier loop je een open gebied binnen waar je heerlijk tot rust kunt komen. Geniet hier van het uitzicht over de velden terwijl je koers zet naar Leuth en het Duitse Zyfflich. Deze twee dorpjes liggen in De Duffelt, een laaggelegen gebied dat bekendstaat om de boerderijen die hier gebouwd zijn op hoge wierden. Vervolgens wandel je door het natuurgebied van De Duivelsberg en over het Landgoed van Jurgens naar Groesbeek. Deze gebieden bestaan voornamelijk uit weelderige loosbossen en ze maken pas sinds 1949 deel uit van Nederland. Daarvoor waren deze groene gebieden grondgebied van Duitsland.Pannenkoekenhuis De DuivelsbergNa zo’n 14 kilometer kun je een pauze inlassen bij pannenkoekenhuis De Duivelsberg. Geniet hier van een drankje en een overheerlijke pannenkoek om een nieuwe energievoorraad aan te leggen voor het laatste gedeelte van de route. Je eindigt je tocht uiteindelijk in Groesbeek. Dit dorp is gelegen op de uitlopers van de Nederrijnse heuvelrug.Het PieterpadDeze route maakt deel uit van het Pieterpad, een wandelpad dat zich uitstrekt van het puntje van Groningen tot in Zuid-Limburg. Op dit pad kun je kennismaken met de verschillende landschappen en de mooie bezienswaardigheden die Nederland rijk is. Je hoeft natuurlijk niet de gehele route te verkennen. Je kunt er ook voor kiezen om één of enkele etappes van het Pieterpad te lopen.Wil je ook de andere etappes van het Pieterpad lopen? Bekijk hier dan alle etappes.
De achttiende etappe van het Pieterpad route map image 20,67km
De achttiende etappe van het Pieterpad
Wandelroute 538549 | Berg en Dal | Gelderland | 20,67 km
Deze achttiende etappe van het Pieterpad voert je van het Gelderse Groesbeek naar het Limburgse Gennep. Je wandelt daarbij voornamelijk door prachtige uitgestrekte bosgebieden. Op deze route waan je je even ver weg van de bewoonde wereld. De perfecte omgeving om je hoofd leeg te maken en te genieten van al het moois in de natuur.
De negentiende etappe van het Pieterpad route map image 21,83km
De negentiende etappe van het Pieterpad
Wandelroute 538550 | Gennep | Limburg | 21,83 km
De achttiende etappe van het Pieterpad loopt van Gennep naar Vierlingsbeek langs de oever van de Maas. Onderweg kun je genieten van het uitzicht over de Maas, maar je wandelt ook langs de rand van het Nationaal Park De Maasduinen. Geniet geblazen voor natuurliefhebbers!Vestingstad GennepHet gezellige stadje Gennep vormt het startpunt van deze wandeling. Gennep is een vestingstad en dat zie je nog terug aan onder andere het stadhuis, de Martinustoren en het Petershuis die je eventjes meenemen naar vroegere tijden. Op de plek waar ooit de stadsmuur van Gennep stond vind je nu de Keramiekmuur Gennep. De keramieken in deze muur zijn gemaakt door Pieter Arts en ze verwijzen naar de historische kern van Gennep. Geniet even van de gemoedelijke sfeer die in dit stadje hangt en zet daarna koers naar de Limburgse natuur.Nationaal Park MaasduinenVlak voordat je door Afferden wandelt, loop je langs de rand van Nationaal Park Maasduinen. Dit natuurgebied vormt de langste rivierduinengordel van Nederland. Het park bestaat uit heidevelden, stuifduinen en bossen die elkaar afwisselen. Vanuit Afferden steek je de Maas over met een pontje en vervolgens wandel je verder naar Vierlingsbeek, waar het eindpunt van de route ligt.Het PieterpadDeze route maakt deel uit van het Pieterpad, een van de bekendste langeafstandswandeling van Nederland. De gehele route bestaat uit 26 etappes die van de Groningse Waddenkust naar Zuid-Limburg lopen. Maak kennis met de mooie Limburgse natuur met deze route of ga het avontuur aan en verken het gehele Pieterpad. De keuze is aan jou.Let op: Vaartijden van pontjes kunnen door de seizoenen heen verschillen. Check van tevoren dus of het pontje in deze route wel vaart op de gewenste tijd.Wil je ook de andere etappes van het Pieterpad lopen? Bekijk hier dan alle etappes.
Fietsroute Venray en omgeving ©Fietsroutes in beeld
De twintigste etappe van het Pieterpad route map image 21,24km
De twintigste etappe van het Pieterpad
Wandelroute 538551 | Boxmeer | Noord-Brabant | 21,24 km
Etappe nummer twintig van het Pieterpad neemt je mee van Vierlingsbeek naar Swolgen. Op deze route vind je prachtige landgoederen en andere groene gebieden die een heerlijk decor vormen voor een stevige wandeling. Verder loop je door gezellige Limburgse plaatsjes met een gemoedelijke sfeer.Vanuit Vierlingsbeek naar Landgoed GeysterenVierlingsbeek, het startpunt van deze wandeling, ligt aan de Romeinse heerbaan die vroeger van Maastricht naar Nijmegen liep. De Romeinen hadden hier eeuwen geleden invloed en dat merk je nu nog aan vondsten die zijn gedaan in de buurt van Vierlingsbeek. Zo zijn er op de dekzandrug tussen Vierlingsbeek en Maashees urnen uit de Gallo-Romeinse tijd en Romeinse munten gevonden. Probeer je maar eens voor te stellen hoe het hier in de Romeinse tijd uitzag als je hier wandelt. Vanuit Vierlingsbeek loop je naar Wanssum over het Landgoed Geysteren. Dit landgoed stamt uit 1806 en je vindt er mooie natuurgebieden met akkers, weidevelden, oude boerderijen, bossen, statige lanen en vennen.Op naar SwolgenVanuit Wanssum zet je koers naar het eindpunt in Swolgen. Je wandelt daarbij door Meerlo. In het noorden van Swolgen vind je een landbouwgebied waar veel asperges, de delicatesse waar Limburg bekend om staat, worden geteeld. Je eindigt je tochtje in het centrum van Swolgen.Het PieterpadDeze etappe maakt deel uit van een meerdaagse langeafstandswandeling over het Pieterpad. De volledige route bestaat uit 26 etappes die je van het noorden van Groningen naar Zuid-Limburg meenemen. Onderweg kun je genieten van de verschillende landschappen van alle provincies waar je doorheen komt en alle bezienswaardigheden die langs de route liggen.Wil je ook de andere etappes van het Pieterpad lopen? Bekijk hier dan alle etappes.
De 21e etappe van het Pieterpad route map image 19,99km
De 21e etappe van het Pieterpad
Wandelroute 538552 | Horst aan de Maas | Limburg | 19,99 km
Tijdens etappe 21 van het Pieterpad wandel je vanuit Swolgen naar Venlo. Je maakt daarbij kennis met mooie natuurgebieden op beide oevers van de Maas. Ook loop je door gezellige Limburgse plaatsjes zoals Grubbenvorst en door het centrum van Venlo.Natuurpracht bij oude MaasgeulenVanuit Swolgen wandel je zo een uitgestrekt gebied in met verschillende natuurgebieden die op elkaar aansluiten. Dichtbij Swolgen vind je bijvoorbeeld Het Schuitwater. Dit gebied bestaat uit natte en kurkdroge gronden die elkaar afwisselen rondom een oude Maasgeul. Geniet hier van open water, moerasbossen, vochtige graslanden, elzenbroekbossen, heidevelden en akkers . Vervolgens wandel je verder over de Houthuizerheide, een kleinschalig maar gevarieerd bosgebied. Dwars door het kerkdorp Grubbenvorst zet je koers naar de Maas. Daar steek je het water over met een pontje, in de richting van Velden. Langs de rand van het natuurgebied Zwart Water loop je verder naar Venlo. Dit natuurgebied bestaat onder andere uit een berken-eikenbos tussen Venlo en Velden.De historische binnenstad van VenloJe eindigt je tocht bij het treinstation in het centrum van Venlo. De historische binnenstad van Venlo bestaat uit oude straatjes met mooie gebouwen vol historie, maar je vindt hier ook leuke winkelstraten en gezellige plekjes om neer te strijken voor een hapje en een drankje. De ideale plek om even bij te komen van je wandeling.Het PieterpadDeze etappe maakt deel uit van het laatste gedeelte van het Pieterpad. Deze langeafstandswandeling bestaat uit 26 etappes en het startpunt van de route ligt aan de kust in het noorden van Groningen. Het eindpunt van de route ligt in Zuid-Limburg bij de Sint-Pietersberg. Je kunt ervoor kiezen om een of enkele etappes te volgen, maar je kunt natuurlijk ook de uitdaging aangaan en de gehele route verkennen. De keuze is aan jou!Wil je ook de andere etappes van het Pieterpad lopen? Bekijk hier dan alle etappes.Let op: Check van tevoren wat de vaartijden zijn van het pontje tussen Grubbenvorst en Velden. Door de seizoenen heen variëren deze tijden, dus kijk het even na voor vertrek.
De 22e etappe van het Pieterpad route map image 23,93km
De 22e etappe van het Pieterpad
Wandelroute 538554 | Venlo | Limburg | 23,93 km
Vanaf het station van Venlo begin je aan de 22e etappe van het Pieterpad. Een route die je door het centrum van Hanzestad Venlo leidt, waarna je alleen nog maar door bos en heide naar Swalmen wandelt. Genieten!Hanzestad VenloTijdens de Tweede Wereldoorlog is een groot deel van het historische centrum van Venlo verwoest. Toch zijn er nog enkele monumentale juweeltjes te vinden. Je ziet o.a. de Sint-Joriskerk uit 1718. Ook kom je langs het stadhuis op de Markt, oorspronkelijk stamt dit fraaie gebouw uit de veertiende eeuw.Brachter WaldDe rest van de route geniet je volop van de prachtige natuur in deze grensregio. Je wandelt o.a. door het licht glooiende Jammerdal. Hier zijn enkele voormalige kleigroeves omgevormd tot een natuurgebied met vochtige elzenbossen. Verderop loop je een tijdje op de grens en zelfs even door Duitsland in het uitgestrekte Brachter Wald. Wat is het hier heerlijk stil! Het laatste deel van de route wandel je door de Swalmvallei met zijn prachtige vochtige bossen.
De 23e etappe van het Pieterpad route map image 21,69km
De 23e etappe van het Pieterpad
Wandelroute 538555 | Roermond | Limburg | 21,69 km
Tijdens de 22e etappe van het Pieterpad zet je je tocht op weg naar het zuiden van Limburg voort. Deze route neemt je mee door het midden van Limburg vanuit Swalmen naar Montfort. Onderweg wandel je door gezellige plaatsjes en langs historische landgoederen met kastelen. Op deze route is het kortom genieten geblazen van natuur en cultuur.Eeuwenoude kastelen bekijkenHet startpunt van deze route ligt in Swalmen en vanuit hier zet je koers naar Roermond. Je komt daarbij achtereenvolgens langs Kasteel Hillenraad en Kasteel Zuidewijk. Kasteel Hillenraad, net buiten Swalmen, is een van de mooiste kastelen van heel Limburg met een gracht eromheen. Het kasteel is rijkelijk versierd en daardoor lijkt het bouwwerk eerder op een charmant buitenhuis dan op een weerbaar kasteel. Kasteel Zuidewijk is een monumentale kasteelhoeve in Boukoul. Het kasteel bestaat uit een herenhuis met een boerderij en verschillende andere gebouwen. Bewonder deze historische bouwwerken en wandel vervolgens verder langs de rand van Roermond.Op naar MontfortVia Melick en Sint Odiliënberg loop je naar het eindpunt van deze route in Montfort. Dit stadje ligt in de vallei van de Vlootbeek tussen verschillende landgoederen in. Je vindt hier tal van mooie bezienswaardigheden zoals de ruïnes van Kasteel Montfort.Het gehele PieterpadDeze etappe is slechts een van de vele etappes die het Pieterpad telt. De gehele meerdaagse wandeltocht loopt helemaal van Groningen naar Limburg door het oosten van Nederland. Ben je wel in voor een beetje avontuur? Volg dan dit gehele pad of kies een paar etappes uit die jouw mooi lijken.Wil je ook de andere etappes van het Pieterpad lopen? Bekijk hier dan alle etappes.
De 24e etappe van het Pieterpad route map image 23,23km
De 24e etappe van het Pieterpad
Wandelroute 538557 | Roerdalen | Limburg | 23,23 km
Het einde van het Pieterpad komt al in zicht als je deze etappe volgt. Je wandelt tijdens dit tochtje vanuit Montfort naar Sittard. Je verkent te voet verschillende natuurgebieden en gezellige plaatsjes. Ook steek je eventjes de grens over naar Duitsland in de buurt van de Limburgse grens.Kasteel MontfortVlakbij het startpunt in Montfort vind je Kasteel Montfort. Dit kasteel dateert uit 1260 en het was eeuwenland een van de grootste kastelen van Nederland. Die titel heeft het kasteel tegenwoordig niet meer, maar toch is de ruïne van dit kasteel nog altijd de moeite waard om te bekijken. Ga eventjes terug in de tijd bij dit kasteel en kom meer te weten over het boeiende verleden van de ‘Heerlickheit Montfort’. Vanuit de Panoramazaal van het kasteel heb je een prachtig uitzicht over de landgoederen om het kasteel heen en ook de kasteeltuin is een bezoekje waard. Deze bezienswaardigheid mag je kortom niet missen op deze route.Langs de Duitse grensDe rest van de route neemt je mee in de richting van het Duitse Schalbruch. Vervolgens wandel je langs de grens verder naar Sittard. Je eindigt je tochtje uiteindelijk in het centrum van Sittard. Maak hier kennis met de mix van historische gebouwen en moderne bouwwerken waar deze stad bekend om staat.Het gehele PieterpadDeze etappe vormt een van de laatste etappes van het Pieterpad. Hierna volgen er nog twee etappes die je naar de Sint-Pietersberg bij Maastricht leiden. Het startpunt van deze meerdaagse wandeltocht ligt bij Pieterburen en vanuit hier wandel je door het oosten van Nederland helemaal naar het zuiden van het land toe. Een hele opgave, maar de landschappen, bezienswaardigheden en gezellige plaatsjes onderweg zijn het meer dan waard.Wil je ook de andere etappes van het Pieterpad lopen? Bekijk hier dan alle etappes.
De 25e etappe van het Pieterpad route map image 21,95km
De 25e etappe van het Pieterpad
Wandelroute 538558 | Sittard | Limburg | 21,95 km
Het eindpunt is bijna in zicht als je bent aanbeland bij deze etappe. Op deze route wandel je vanuit Sittard naar Valkenburg door het glooiende Limburgse landschap. Onderweg kun je genieten van de rust in de natuur en verder wandel je door verschillende charmante dorpjes.Dwars over een golvende laagvlakteTrek je wandelschoenen aan en loop vanuit het centrum van Sittard naar het gehucht Windraak. Vanuit hier wandel je over het plateau van Doenrade, een golvende laagvlakte, naar Puth en verder naar Spaubeek. Het plateau ligt op zo’n 100 meter boven zeeniveau en het is ontstaan door afslijting van het land door rivieren en beken om het plateau heen. Vervolgens loop je door uitgestrekte groene gebieden verder naar Valkenburg. Je komt daarbij langs de rand van het Ravenbosch. Dit hellingbos heeft grote hoogteverschillen van soms wel zo’n 50 meter. Je vindt hier onder andere een eikenbos, een essenbos, twee vijvers en moerasgebiedjes.Mergelstadje ValkenburgJe eindigt je wandeling aan de rand van Valkenburg aan de Geul. Dit mooie mergelstadje ligt verscholen tussen de mosgroene heuvels van het Heuvelland. Neem een kijkje bij de kasteelruïnes en andere bezienswaardigheden in deze stad, ga lekker winkelen of strijk neer op een terrasje of in een restaurant voor een hapje en een drankje.Verken het hele PieterpadDeze etappe is de op een na laatste etappe van het Pieterpad. De voorgaande 24 etappes nemen je helemaal mee van het Groningse Pieterburen naar Zuid-Limburg. Onderweg kun je genieten van het veranderende landschap, tal van bijzondere bezienswaardigheden en leuke steden en dorpjes. Je kunt natuurlijk een paar mooie etappes uitkiezen, maar je kunt deze meerdaagse wandeltocht natuurlijk ook helemaal verkennen. Het is het zeker weten waard!Wil je ook de andere etappes van het Pieterpad lopen? Bekijk hier dan alle etappes.
De 26e etappe van het Pieterpad route map image 15,65km
De 26e etappe van het Pieterpad
Wandelroute 538559 | Valkenburg | Limburg | 15,65 km
Het is tijd om het laatste stukje van het Pieterpad af te leggen door het prachtige heuvellandschap rondom Maastricht. Deze route loopt vanaf de rand van Valkenburg door de heuvels naar Maastricht. Op deze route kun je dus zowel genieten van natuurpracht als van de charme van de binnenstad van Maastricht.Gezellig BemelenHet eerste gedeelte van deze route neemt je mee vanuit Valkenburg naar Bemelen en verder naar de rand van Maastricht. Het landschap bestaat hier uit glooiende groene weides, kleine bosgebieden en heuveltoppen die je een prachtig uitzicht over de wijde omtrek geven. Bemelen is een pareltje in de heuvels rondom Maastricht. Je vindt hier verschillende gezellige restaurants waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje en verder worden er hier regelmatig leuke activiteiten georganiseerd. Ga bijvoorbeeld op fossieljacht in een kalksteengroeve vanuit Bemelen.Sfeer proeven in MaastrichtDaarna wandel je verder door het centrum van Maastricht. Geniet van de prachtige historische gebouwen die je hier ziet en de gezelligheid die hier in de lucht hangt. Zin in een hapje en een drankje? In Maastricht is er keuze te over op het gebied van leuke restaurants en terrasjes. Vanuit Maastricht wandel je verder naar de Sint Pietersberg, net buiten de stad.Het eindpunt van het PieterpadHet eindpunt van het Pieterpad ligt bij de ENCI Groeve. Je vindt hier een uitzichtplatform waar je echt even een kijkje moet nemen. Op dit platform komt er een einde aan je prachtige tocht over het Pieterpad. Heb je slechts een paar etappes verkend van het Pieterpad? Neem dan zeker ook eens de tijd om de andere etappes te ontdekken. Alle 26 etappes van het Pieterpad zijn absoluut de moeite waard.Wil je ook de andere etappes van het Pieterpad lopen? Bekijk hier dan alle etappes.
route.nl

route.nl

Route.nl is een gratis site voor het ontdekken van mooie fiets- en wandelroutes. Samengesteld door VVV, Staatsbosbeheer, Vereniging Natuurmonumenten, Falk, route.nl en andere partners.

Meer over route.nl