Fietsen in de Ardennen

© CC-BY WBT

Fietsen in Wallonië en de Ardennen, het ultieme vakantiegevoel dichtbij!

In de Ardennen kun je fietsen door prachtige landschappen met heuvels, rivieren en veel groen. Er zijn fietstochten met én zonder hoogteverschillen met een overheersende rol voor de ongerepte natuur. Wallonië bestaat uit vijf provincies: Belgisch Luxemburg, Luik, Namen, Waals-Brabant en Henegouwen. Iedere provincie heeft kenmerkende landschappen en typerende bezienswaardigheden. De Belgische Ardennen strekken zich uit over de provincies Luik, Belgisch Luxemburg en Namen. Als mensen over ‘de Ardennen’ spreken, hebben ze het vooral over Belgisch Luxemburg.

© CC-BY A Morelle

Wallonië is ook beroemd om haar water en wellness o.a. in Spa en Chaudfontaine. Bezoek de bronnen en ontdek de weldaad van het natuurlijke bronwater. De steden zijn perfect om je vakantie in het groen te combineren met een fijne citytrip! Je kunt genieten van moderne kunst tot street art, de lekkerste Belgische biertjes proeven en struinen door pittoreske winkelstraatjes. Ontdek het unieke Unesco-werelderfgoed in de steden Namen, Mons, Doornik, Luik en Charleroi.

© CC-BY WBT

In de regio vind je veel kastelen en historische abdijen. Wist je dat je in veel Waalse trappistenabdijen de lekkerste Belgische biertjes en kazen kunt proeven? Fiets langs kastelen en bezoek knusse dorpjes. Fiets vooral eens langs bij lokale producenten voor Luikse wafels en wereldberoemde chocola.

© CC-BY WBT

In de Ardennen kun je naast fietsen en mountainbiken ook tal van outdoor activiteiten ondernemen. Abseilen, boomklimmen, bergbeklimmen, kanoën, kajakken, raften of suppen. Uitdagende watersporten vind je in het merengebied van de Lacs de l’Eau d’Heure en het meer van Robertville. Surfen, wakeboarden, waterskiën of waterskibaan.

Dicht bij huis valt er heel veel moois te ontdekken in de Belgische Ardennen.

hoge venen ©Dominik Ketz
Fietsroute Rond het meer van de Gileppe  route map image 15,33km
Fietsroute Rond het meer van de Gileppe
Fietsroute 2114551 | Jalhay | Wallonië | 15,33 km
Deze fietstocht neemt je mee naar het Hertogenwald, het "Bos van de Hertogen", op de hoogvlakten van de Oostkantons. De route loopt langs het kunstmatige meer van de Gileppe, dat ontstond na de bouw van de stuwdam in 1875. Je fietst in een uitgestrekt landschap van naaldbomen en je geniet van vergezichten over de diepe valleien met kabbelende beekjes. Dit is een plek voor natuurliefhebbers. Op het einde van jouw tocht kun je uitrusten in de toren van de stuwdam, 77 meter hoog. In het restaurant boven wacht een uitzicht van 360°, een onvergetelijke belevenis! Voor de actievelingen is er een boomklimpark AccroPark, voor extra sensatie. Maak van de gelegenheid gebruik om deze fietstocht te combineren met de ontdekking van andere meren en natuurpareltjes in de omgeving. Ga op ontdekking in de Hoge Venen, het oudste en grootste natuurpark van België. Het is stuk voor stuk een omweg waard!
natuurpark hoge venen-eifelen ©wbt - david samyn
Ovelo - De Hoge Venen tussen Rur en Warche route map image 40,08km
Ovelo - De Hoge Venen tussen Rur en Warche
Fietsroute 1274575 | Waimes | Wallonië | 40,08 km
Twee natuurlandschappen, één route. Deze fietstocht is opgedeeld in twee delen, de bosgebieden met uitgestrekte veenplekken in het Natuurpark Hoge Venen-Eifel en de open weidegebieden rond de Warche. Daarbij steek je tweemaal het meer van Robertville over met prachtig uitzicht. Bezoekerscentrum Centre de Nature van Botrange is het startpunt en vanaf daar fiets je door de bossen naar de vallei van Bayehon. Vergeet niet de waterval Cascade de Bayehon te bezoeken. Na een tochtje met hoogteverschil kom je aan bij de eerste oversteek van het meer van Robertville, de ideale plek voor liefhebbers van een verfrissende duik in het natuurwater. Vervolg de route en kom na een tweede oversteek van het meer bij een oude spoorwegbedding. Op de rails naast het fietspad word je vergezeld door draisines (een klein aangedreven trapvoertuig).
VISITWallonia.be

VISITWallonia.be

Jansweg 1 2011 KL Haarlem +31 (0) 20 524 43 42 info.nederland@visitwallonia.be www.visitwallonia.be

Meer over VISITWallonia.be