Fietsen in de Ardennen

© CC-BY WBT

Fietsen in Wallonië en de Ardennen, het ultieme vakantiegevoel dichtbij!

In de Ardennen kun je fietsen door prachtige landschappen met heuvels, rivieren en veel groen. Er zijn fietstochten met én zonder hoogteverschillen met een overheersende rol voor de ongerepte natuur. Wallonië bestaat uit vijf provincies: Belgisch Luxemburg, Luik, Namen, Waals-Brabant en Henegouwen. Iedere provincie heeft kenmerkende landschappen en typerende bezienswaardigheden. De Belgische Ardennen strekken zich uit over de provincies Luik, Belgisch Luxemburg en Namen. Als mensen over ‘de Ardennen’ spreken, hebben ze het vooral over Belgisch Luxemburg.

© CC-BY A Morelle

Wallonië is ook beroemd om haar water en wellness o.a. in Spa en Chaudfontaine. Bezoek de bronnen en ontdek de weldaad van het natuurlijke bronwater. De steden zijn perfect om je vakantie in het groen te combineren met een fijne citytrip! Je kunt genieten van moderne kunst tot street art, de lekkerste Belgische biertjes proeven en struinen door pittoreske winkelstraatjes. Ontdek het unieke Unesco-werelderfgoed in de steden Namen, Mons, Doornik, Luik en Charleroi.

© CC-BY WBT

In de regio vind je veel kastelen en historische abdijen. Wist je dat je in veel Waalse trappistenabdijen de lekkerste Belgische biertjes en kazen kunt proeven? Fiets langs kastelen en bezoek knusse dorpjes. Fiets vooral eens langs bij lokale producenten voor Luikse wafels en wereldberoemde chocola.

© CC-BY WBT

In de Ardennen kun je naast fietsen en mountainbiken ook tal van outdoor activiteiten ondernemen. Abseilen, boomklimmen, bergbeklimmen, kanoën, kajakken, raften of suppen. Uitdagende watersporten vind je in het merengebied van de Lacs de l’Eau d’Heure en het meer van Robertville. Surfen, wakeboarden, waterskiën of waterskibaan.

Dicht bij huis valt er heel veel moois te ontdekken in de Belgische Ardennen.

hoge venen ©Dominik Ketz
Fietsroute Rond het meer van de Gileppe  route map image 15,33km
Fietsroute Rond het meer van de Gileppe
Fietsroute 2114551 | Jalhay | Wallonië | 15,33 km
Deze fietstocht neemt je mee naar het Hertogenwald, het "Bos van de Hertogen", op de hoogvlakten van de Oostkantons. De route loopt langs het kunstmatige meer van de Gileppe, dat ontstond na de bouw van de stuwdam in 1875. Je fietst in een uitgestrekt landschap van naaldbomen en je geniet van vergezichten over de diepe valleien met kabbelende beekjes. Dit is een plek voor natuurliefhebbers. Op het einde van jouw tocht kun je uitrusten in de toren van de stuwdam, 77 meter hoog. In het restaurant boven wacht een uitzicht van 360°, een onvergetelijke belevenis! Voor de actievelingen is er een boomklimpark AccroPark, voor extra sensatie. Maak van de gelegenheid gebruik om deze fietstocht te combineren met de ontdekking van andere meren en natuurpareltjes in de omgeving. Ga op ontdekking in de Hoge Venen, het oudste en grootste natuurpark van België. Het is stuk voor stuk een omweg waard!
natuurpark hoge venen-eifelen ©wbt - david samyn
Ovelo - De Hoge Venen tussen Rur en Warche route map image 40,08km
Ovelo - De Hoge Venen tussen Rur en Warche
Fietsroute 1274575 | Waimes | Wallonië | 40,08 km
Twee natuurlandschappen, één route. Deze fietstocht is opgedeeld in twee delen, de bosgebieden met uitgestrekte veenplekken in het Natuurpark Hoge Venen-Eifel en de open weidegebieden rond de Warche. Daarbij steek je tweemaal het meer van Robertville over met prachtig uitzicht. Bezoekerscentrum Centre de Nature van Botrange is het startpunt en vanaf daar fiets je door de bossen naar de vallei van Bayehon. Vergeet niet de waterval Cascade de Bayehon te bezoeken. Na een tochtje met hoogteverschil kom je aan bij de eerste oversteek van het meer van Robertville, de ideale plek voor liefhebbers van een verfrissende duik in het natuurwater. Vervolg de route en kom na een tweede oversteek van het meer bij een oude spoorwegbedding. Op de rails naast het fietspad word je vergezeld door draisines (een klein aangedreven trapvoertuig).
EuroVelo 5 route map image 281,79km
EuroVelo 5
Fietsroute 3909094 | Drogenbos | Brussels Hoofdstedelijk Gewest | 281,79 km
Wie fietst langs de EuroVelo 5 route, zal heel wat ongekende schatten ontdekken en dit zowel op het vlak van natuur, architectuur, cultuur als brouwerijerfgoed. De route voert je langs rustige wegen, kanaalsluizen, ophaalbruggen, natuurparken, de pittoreske dorpjes van het Pajottenland, het Zoniënwoud, verschillende uit kalksteen opgetrokken dorpjes, alle bekende monumenten van Brussel en nog veel meer Belgische pracht en praal. Je ontdekt er alles wat België te bieden heeft vanop de fiets.Op deze pagina wordt het Waalse gedeelte uitgelicht van Brussel naar Martelange.
kasteel van beloeil ©Coralie Cardon
Unesco fietsroute route map image 626,70km
Unesco fietsroute
Fietsroute 2114487 | Doornik | Wallonië | 626,70 km
Cultuur en historie ontdekken in Wallonië. Deze langeafstandsroute is verdeeld in elf etappes en je kiest zelf hoeveel etappes je wilt fietsen. Deze fietsroute leidt langs Unesco-erkend erfgoed, de leukste bezienswaardigheden en de mooiste dorpjes. De route loopt van Tournai (Doornik) vlakbij het Franse Lille tot aan Blegny boven Luik bij de Nederlandse grens. In Tournai start je bij de 850 jaar oude kathedraal en onderweg kom je langs mooie kasteeltjes zoals Beloeil. Op het gezellige Grote Plein in Mons (Bergen) kun je een terrasje pakken en bij de scheepslift van Strépy-Thieu kun je deze indrukwekkende hydraulische lift ontdekken. Niet te missen zijn de hangende tuinen van Thuin, het unieke street art in Charleroi en natuurlijk Dinant en Durbuy! Natuurliefhebbers genieten van de Henegouwse vlaktes en het Unesco Global Geopark Famenne-Ardenne. Bourgondiërs smullen van rustmomenten in een brouwerij zoals Maredsous of in de zon aan de oevers van de Maas.
'lacs de l'eau d'heure' ©wbt- david samyn
Tour van de Meren van Eau d'Heure route map image 36,38km
Tour van de Meren van Eau d'Heure
Fietsroute 1274573 | Cerfontaine | Wallonië | 36,38 km
Deze route loopt langs het grootste en prachtige merencomplex van België, l'Eau d'Heure. Een mooie route in een landelijke omgeving van watervlaktes, bossen en velden. De meren zijn uitzonderlijk want Les Lacs de l'Eau d'Heure zijn kunstmatig aangelegd. De route is perfect voor gezinnen en gemakkelijk aan te passen omdat je rond een meer kunt fietsen of een grote lus kunt maken. Beleef op en rondom het meer verschillende activiteiten zoals watersport, park met boomparcours of maak een tour met de unieke Amfibus. Met mooi weer kun je genieten van het strand, zwemmen of picknicken. Voor de liefhebbers van Belgische bieren kun je de brouwerij van Silenrieux op afspraak bezoeken. Deze fietstocht is een combinatie van de route ‘1000 bornes à vélo’ en een RAVeL route, één van de mooiste RAVeL’s van het land. Een aanrader voor waterliefhebbers.
Slag bij Waterloo ©wbt - d. vasilov
Waals-Brabant route map image 28,61km
Waals-Brabant
Fietsroute 1274571 | Waterloo | Wallonië | 28,61 km
De fietstocht begint in het stadshart van Waterloo, in het centrum. Begin met een bezoek aan het historische Wellingtonmuseum, een indrukwekkend museum over de Slag bij Waterloo. Fiets tussen de bomen van het beukenbos van Soignes en adem de frisse lucht. Bekijk het  prachtige kasteel van Terhulpen en bezoek de Stichting Folon, met werken van kunstenaar Jean-Michel FOLON. Geniet van de Waalse landschappen bij Lasne. Om hierna de gebeurtenissen van de Slagbij Waterloo te herbeleven op het originele slagveld van 18 juni 1815, aan  de voet van de Heuvel van de Leeuw bij het Memoriaal 1815. Geniet van het uitzicht bovenop de 40 meter hoge heuvel met de bekende leeuw, die nog steeds ‘brult’ richting Frankrijk. Sluit de route af met een Waalskaasje en een ambachtelijk lokaal biertje in de knusse straatjes van Braine-l’Alleud.
Meuse à Vélo ©wbt - denis erroyaux
Maasfietsroute route map image 154,30km
Maasfietsroute
Fietsroute 1274569 | Hastière | Wallonië | 154,30 km
Rustig fietsen langs de Maas in Wallonië met de route ‘La Meuse à Vélo’. Dit is een internationale route voor fietsers van alle niveaus. Deze volledige fietstocht start in de Franse Vogezen, volgt de oevers van de Maas en doorkruist Frankrijk en België om in Nederland te eindigen. In Wallonië heet dit traject ‘De route van de Citadellen’ en je kunt zelf bepalen hoe lang je de route maakt. Zowel aan de rechter- als aan de linkeroever fiets je door prachtige landschappen en passeer je charmante steden en uniek gelegen dorpjes. Je fietst via de prachtige steden Hastière, Dinant, Namen, Hoei en Luik naar Visé. De perfecte formule om enkele dagen van de prachtige natuur te genieten, steden te bezoeken en te genieten van het Bourgondische Wallonië.
houffalize ©wbt - sprl cernix-pierre pauquay
Provincie Belgisch Luxemburg: Van Houffalize tot Bastogne - De RAVeL Lijnen 613 en 163  route map image 21,08km
Provincie Belgisch Luxemburg: Van Houffalize tot Bastogne - De RAVeL Lijnen 613 en 163
Fietsroute 1274567 | Houffalize | Wallonië | 21,08 km
Deze historische route leidt je, zodra je Houffalize verlaat, naar het historische hart van de “Slag om de Ardennen”. In de diepe valleien in de omgeving snuif je de geschiedenis op. Deze regio is echter ook gekend dankzij de wielersport en Houffalize is het kloppende hart van de mountainbike. Dankzij de RAVeL kun je veilig en rustig afdalen naar de groene long van de Belgische Ardennen zonder hellingen. Je doorkruist niet alleen dichtbegroeide bossen met loof- en naaldbomen maar ook weidse landschappen met boerderijen. Daarna kom je aan in Bourcy, een knus dorpje op 500 meter boven de zeespiegel. Vanaf daar fiets je verder om zo Bastogne te bereiken. In Bastogne kun je genieten van leukewinkels, indrukwekkende musea en monumenten en natuurlijk eindigen met specialiteiten van de streek en lokale wijn.
Strépy-Thieu ©wbt - sprl cernix-pierre pauquay
RAVeL van het historische Canal du Centre route map image 37,33km
RAVeL van het historische Canal du Centre
Fietsroute 1274564 | Binche | Wallonië | 37,33 km
Stel je vijf scheepsliften voor, een draaiende brug, een kanaalbrug van 500 meter en een sluisdeur. Dit alles ontdek je tijdens deze fietsroute van nauwelijks 20 kilometer. Op deze route beleef je technische snufjes op en rondom het water en geniet je van het Waalse landschap. Je ontdekt de grote lift van Strépy-Thieu en fietst langs het Centrumkanaal. Vervolgens fiets je in de richting van drie andere liften, waarvan de eerste in 1888 in gebruik is genomen. In Houdeng-Aimeries ontdek je een indrukwekkende draaibrug en in La Louvière deberoemde Italiaanse Kantine, gebouwd in 1947. Als kers op de taart steek je de impostante 500m lange kanaalbrug van Sart over om te eindigen bij de grote kabelbaan van Strépy-Thieu. Wat een beleving!
VISITWallonia.be

VISITWallonia.be

Jansweg 1 2011 KL Haarlem +31 (0) 20 524 43 42 info.nederland@visitwallonia.be www.visitwallonia.be

Meer over VISITWallonia.be