Met de route.nl app ontdek jij de mooiste routes om te fietsen en wandelen. Kies uit meer dan 150.000 fiets- en wandelroutes of creëer je eigen avontuur door zelf routes te maken. Hulp of inspiratie nodig? Op deze pagina hebben wij een aantal tips verzameld om je nog beter op pad te kunnen sturen met de route.nl app voor Android en iPhone.

route.nl app tips voor wandelen en fietsen


1. Fiets- en wandelroutes toevoegen aan favorieten

De voorbereiding van een fietstocht of een wandeling begint met het uitzoeken van een leuke route. Lekker neuzen op de route.nl app en uiteindelijk routes uitzoeken die aan al jouw wensen voldoen. Maar hoe vind je zo’n route later nog terug tussen ons enorme aanbod? Wat had je ook alweer precies ingevuld in het zoekveld? En op welke provincie had je eigenlijk gezocht? Om eindeloze zoektochten te voorkomen, kun je routes bewaren in de app. Dit doe je door de routes toe te voegen aan je favorieten.

Hoe plaats ik een route bij mijn favorieten?

Je kunt een route favoriet maken door bij de route op het icoontje in de vorm van een ster te klikken. Deze route kun je vervolgens altijd makkelijk terugvinden onder het kopje ‘favorieten’ in de app. Sla alle routes die je nog zou willen wandelen of fietsen op als favoriet en creëer op deze manier een soort verlanglijstje. Zo hoef je nooit meer eindeloos te zoeken naar die ene mooie route die je dagen geleden toevallig had gevonden.

Vind de mooiste routes in de route.nl app!2. Download wandel- en fietsroutes op je mobiele telefoon voor offline gebruik

Je bent net lekker aan het wandelen in een prachtig rustig natuurgebied en dan valt het internetbereik van je telefoon weg. Zoek dan maar eens uit welke kant je precies op moet. Onbegonnen werk als je voor het eerst in een gebied bent. Maar geen paniek, wij hebben de oplossing! Je kunt de routes uit de route.nl app namelijk offline zetten op je telefoon, waardoor je ze overal kunt raadplegen. De weg vinden was nog nooit zo gemakkelijk. Bekijk demostratiefilm.

Hoe zet je een route offline?

Als je een route hebt gevonden die je graag wilt gaan fietsen of wandelen, kun je deze gemakkelijk offline zetten met een paar klikken:
1.download offline fietsroutes Open de route die je offline wil gebruiken en klik in de detailpagina op het icoon.
2.download ook offline wandelroutes Download de route.
3.vind al je gedownloade fiets- en wandelroutes terug Je kan nu zonder internet de route gebruiken.


Download routes voor offline gebruik op een plek met WiFi. Dan maak je niet onnodig gebruik van je databundel op je telefoon. 

Vergeet niet: Verwijder offline routes die je niet meer gebruikt. Dit doe je door op het icoontje van een vuilnisbak te klikken. Dan blijft er altijd genoeg plaats op je telefoon beschikbaar voor nieuwe routes.3. Weet precies waar je bent op kaart met GPS

Sommige wandelaars en fietsers vinden het geen enkel probleem een route te volgen aan de hand van een papieren kaart, maar dit werkt niet voor iedereen goed. Zeker als je op de fiets zit is zo’n grote kaart die je uit moet klappen maar lastig. Je moet steeds stoppen om je route te kunnen bepalen met de kaart en als je pech hebt weet je op een gegeven moment totaal niet meer waar je bent. De dynamische kaarten van de route.nl app lossen al deze problemen in één klap op.

Hoe gebruik ik de kaarten in de route app?

Als je een route hebt gevonden die je graag wilt volgen, kun je deze openen door erop te klikken. Je komt dan vanzelf bij de dynamische routekaart terecht waarop je makkelijk kunt in- en uitzoomen door je vingers over het scherm te bewegen. Het is mogelijk om de routekaart op volledig scherm te openen voor meer overzicht. Tijdens je tocht kun je in de app steeds bekijken waar je je bevindt op de route door de geïntegreerde GPS-bepaling. Ook volgt de app de afgelegde knooppunten. Zo weet je altijd waar je bent en hoef je niet onnodig lang te zoeken waar je naartoe moet.4. Leuke tips voor onderweg

Wandelen of fietsen door mooie landschappen is natuurlijk al hartstikke leuk, maar misschien vind je het ook leuk om interessante bezienswaardigheden te bekijken ter afwisseling. Denk aan oude kastelen, molens en musea. Verder is het ook wel fijn om af en toe een pauze in te lassen met een hapje en een drankje tijdens een tocht. Dan is het wel belangrijk dat er leuke terrasjes, restaurants en andere eetgelegenheden op de route liggen.

Op de kaarten in de app vind je daarom leuke bezienswaardigheden, cafés, restaurants en overnachtingsmogelijkheden terug die wij speciaal voor jou hebben geselecteerd. Verder worden VVV-kantoren, groene parkeerplaatsen en treinstations duidelijk aangegeven op de kaarten. Zo ben je altijd op de hoogte van de leukste plekjes in de buurt om een kopje koffie te drinken, een hapje te eten of een beetje cultuur te snuiven en je kunt handige plekken om bijvoorbeeld je auto te parkeren makkelijk vinden.

Download de route.nl app en ga eropuit!5. Wandel en fiets inspiratie opdoen in onze nieuwsbrief of een van onze routeboeken

Blader jij liever door de route.nl routeboeken om mooie routes te vinden in plaats van te zoeken in de app? Ook dan kun je de route.nl app makkelijk gebruiken. Je kunt het routenummer dat in het magazine wordt vermeld natuurlijk intypen in het zoekveld van de app, maar er is een makkelijkere manier: de QR-code scanner. Met deze scanner kun je de routes uit het magazine binnen één klik openen in de app. Zo kun je je favoriete routes uit het magazine makkelijk openen op je telefoon tijdens het wandelen of fietsen. 

Hoe gebruik ik de QR-scanner?

Als je de route.nl app opent vind je de QR-scanner in de linkerbovenhoek. Klik op dit icoon en je wordt vanzelf meegenomen naar de QR-scanner. Hiermee kun je alle QR-codes scannen die bij de routes staan in onze magazines. Zorg voor voldoende licht, houd je telefoon op ongeveer 5 centimeter afstand, houd de telefoon zo stil mogelijk en wacht tot het beeld scherp is gesteld. De QR-code wordt dan vanzelf gescand. Als dat is gelukt wordt de route vanzelf geopend in de app. Bekijk demonstratiefilm.6. Blijf up-to-date met de route.nl nieuwsbrief

Als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste routes? In onze nieuwsbrief ontdek je mooie, nieuwe routes voor zowel fietsen als wandelen. We delen bijzondere genietmomenten en houden je op de hoogte van de leukste fietsproducten. Bovendien vind je unieke acties en aanbiedingen om je avonturen nog leuker te maken. Laat je inspireren en plan je volgende uitje met onze tips en aanbevelingen!7. Bergop en bergaf met het hoogteprofiel

Wil jij niet verrast worden door pittige heuvels op je route, terwijl je had gerekend op een ontspannen fietstochtje? Maak dan gebruik van de hoogtegrafieken bij onze routes en ga voorbereid op pad. Deze grafieken bij de routes laten je precies zien hoeveel hoogtemeters een route heeft en waar de route precies bergop en bergaf loopt. Je vindt deze grafieken bij de route informatie aan de rechterkant van het scherm. Wil je de hoogtegrafiek in detail bekijken? Klik dan op het onderste icoontje op het menu aan de rechterkant van de routekaart. Deze hoogtegrafieken kun je ook bekijken tijdens het plannen van een route in de routeplanner en verder kun je het hoogteprofiel in de app bekijken. 

Meer weten over alle mogelijkheden van het hoogteprofiel? Lees dan dit artikel.

route.nl app tips hoogteprofiel


8. Navigatie met gesproken begeleiding op je telefoon

De route.nl app is uitgebreid met een volledige navigatiefunctie. Je kon eerder al gebruikmaken van het kompas tijdens het fietsen en wandelen, waarmee je precies kunt zien waar je je bevindt op de route. Dat kan nu nog steeds, maar je kunt je ook laten leiden door navigatie met gesproken begeleiding zoals je dat bijvoorbeeld gewend bent van het navigatieapparaat in je auto. Zo hoef je niet meer zelf te zoeken, maar alleen maar de gesproken instructies op te volgen onderweg. Dan kun je zelf lekker genieten van je omgeving in plaats van alsmaar te kijken of je nog de goede richting uit gaat. Wil je dat zelf wel eens uittesten? Probeer de vernieuwde app dan 7 dagen gratis zonder verdere verplichtingen. Na deze proefmaand kun je gebruik blijven maken van de nieuwe functies voor €14.99 per jaar. Meer weten over de vernieuwde app? Lees dan dit artikel of bekijk demonstratiefilm.

route.nl app tips navigatie


9. Koppel de route.nl app met de Gezondheidsapp op je iPhone

Het is sinds kort ook mogelijk om de premium app te koppelen aan de Apple Gezondheidsapp op je iPhone. Zo kun je gemakkelijk bijhouden hoe vaak je een fietstocht of een wandeling maakt en welke afstanden je aflegt binnen bijvoorbeeld een maand. Wil je stap voor stap weten hoe je dit kunt doen? Lees dan dit artikel.

Koppel de apps

route.nl app tips gezondheidsapp Apple


10. Log in met je account 

Heb je een account op onze website? Dan kun je nu ook inloggen met dat account in de route.nl app op je smartphone of je tablet. Daardoor kun je ook in de app zonder omwegen je zelfgemaakte routes bekijken die je hebt uitgestippeld met de routeplanner. Je vindt je eigen routes bij ‘mijn routes’ in je account. Verder worden de routes die je als favoriet markeert in de app en op de website gesynchroniseerd via je account. Als je bent ingelogd zie je dus ál je favoriete routes op een rijtje. Je account op de website en de app sluiten dus voortaan naadloos op elkaar aan. Verder is het ook mogelijk om je account te koppelen aan je Facebook- of Google-account als je dat handig vindt. Je kunt dan inloggen met de gegevens van je social media-account. 

Vind een route of maak er zelf één met route.nl!Wandelen en fietsen met de route.nl app