Op route.nl staan alle mooie routes, deze routes zijn door toonaangevende organisaties gemaakt. Je kunt deze routes naar gelieve openen, bekijken, gebruiken, downloaden en delen met je vrienden en kennissen. Deze routes kun je uiteraard niet aanpassen. Je kunt echter je eigen routes maken in de route.nl fiets- en wandelrouteplanner. Het is mogelijk om je route publiekelijk te maken dan vind je jouw route terug op route.nl in de categorie “routes van gebruikers” en kun je je route zelfs terugvinden in de route.nl App! De fiets- en wandelrouteplanner is multifunctioneel; Je kunt routes via het befaamde fietsroutenetwerk plannen, via de weg of een combinatie daarvan. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor het plannen van een wandelroute.

Je persoonlijke routes en instellingen

Om gebruik te maken van de gratis fiets- en wandelrouteplanner dien je in te loggen. Niemand kan jouw routes aanpassen, het zijn tenslotte jouw eigen routes! Ze zijn ook niet zichtbaar voor andere tenzij je ze publiekelijk openstelt. In de rechter bovenzijde zie je jouw naam staan, wanneer je hier op klikt heb je de mogelijkheid om instellingen aan te passen of om naar andere persoonlijke pagina’s te gaan.

Ben je ingelogd, dan kun je direct aan de slag om een route te gaan plannen. Je ziet dan een grote kaart hier onder leggen we de onderdelen uit:

  1. De kaart kun je verslepen met je muis door de linker muisknop ingeklikt te houden.
  2. Het in- en uitzoomen van de kaart doe je door te scrollen of je kunt links bovenaan het kaartbeeld op + of – klikken.
  3. In het zoekveld bovenin het kaartbeeld kun je zoeken naar een locatie, deze wordt dan ook aan je route toegevoegd.
  4. Aan de rechterzijde van het scherm zie je de resultaten van je activiteiten zoals de lengte van de gekozen route in kilometers, de tijd.
  5. Aan de linkerzijde van het scherm kun je allerlei elementen zoals knooppunten en bijzondere locaties toevoegen aan de kaart. Deze elementen kun je dan vervolgens toevoegen aan je route. Op deze manier maak je de route echt bijzonder en uniek.

Plan je route, we gaan van start!

Nu je de kaart geopend hebt, kun je in 3 eenvoudige stappen een route maken.

In enkele minuten is je route gereed. En, zoals je weet: oefening baart kunst! Is het je eerste keer? probeer dan enkele routes uit en ga daarna je echte route maken. Je zult zien hoe gemakkelijk je de mooiste routes kunt maken!

Stap 1) Selecteer de gewenste fiets- of wandelnetwerken en de kaartelementen

Alvorens te plannen kun je de routeplanner precies naar je eigen smaak inrichten. Hiertoe kun je simpel en snel diverse kaartelementen als bezienswaardigheden in de kaart plaatsen. Route.nl heeft honderdduizenden locaties voor je gereed staan. Keuze genoeg dus!

Wandelen of fietsen via knooppunten

Geef aan of je wilt gaan wandelen of fietsen. Vink daaronder ook aan of je via het fiets- of wandelroute netwerk wilt gaan plannen. De kaart zal direct geladen worden met het fiets- of wandelroute netwerk met alle beschikbare knooppunten als je dat hebt aangegeven.

Gezellig! Kies je start- en rustpunten

Als je onderweg wilt stoppen voor een versnapering of drankje of gebruik wilt maken van mooie uitzichten vanuit het terras, ben je hier aan het juiste adres. Vink aan wat je op de kaart wilt zien.

Handig voor onderweg

Vink aan welke praktische informatie je wilt verkrijgen. Van VVV en parkeergelegenheden tot aan hulpverlenende instanties. De gekozen categorieën worden in de kaart geplaatst.

Leuk en interessant om te zien

Prachtige kastelen, burchten, boerderijen, eeuwenoude gebouwen en legio andere bezienswaardigheden kun je op de kaart plaatsen. Maak van je route een feest! Vink aan waar je interesse naar uitgaat.

Ontdek je plekje

Collega fietsers en wandelaars hebben van mooie plekjes afbeeldingen gemaakt en kun je zelf zien en op de kaart plaatsen. Zo vind je de mooiste locaties van fiets- en wandel liefhebbers!

Stap 2) Plan je route

De routeplanner is nu geheel ingericht naar je eigen smaak. Alle kaart elementen staan op de kaart en je kunt door deze aan te klikken deze aan je route toevoegen.Voorbeeld werking van de nieuwe routeplanner

Kies je startpunt of je locatie

Kies provincie, streek, plaats of adres waar je wilt gaan wandelen of fietsen. De routeplanner probeert de kaart te positionioneren waar jij je bevind. Uiteraard kun je de kaart met de muis verschuiven naar de gewenste locatie.

Bepaal je startlocatie

Selecteer knooppunten of je gekozen kaart elementen om toe te voegen aan je route
Kies op basis van je selectie knooppunten, bijzondere locaties, horeca en andere zaken door deze met een muisklik te activeren in de route. Als je een element geactiveerd hebt, zie je dat direct in de rechterzijde van het scherm. Het knooppunt of ander element wordt in de routelijst getoond. Bij activatie van 2 elementen tekent de routeplanner automatisch met blauwe lijn de route op de kaart. Een kind kan de was doen, zo eenvoudig!

  • Als je een routepunt zoals bijvoorbeeld een knooppunt wilt verwijderen, klik dan op het icoon in de route en kies verwijderen. De route wordt direct aangepast.
  • Als je de volgorde van de knooppunten of andere locaties wilt veranderen, kun je in het rechterscherm links van de naar op het icoon () met de linkermuisknop het punt naar boven of onderen verslepen. De route wordt direct aangepast.
  • De routeplanner maakt een rondrit van je route wanneer dat rechts onderaan het rechter scherm “Maak een rondrit van deze route” aanvinkt.

Stap 3) Bewaar, print, download GPX route & deel je route

De routeplanner is nu geheel ingericht naar je eigen smaak. Alle kaart elementen staan op de kaart en je kunt door deze aan te klikken deze aan je route toevoegen.

Opslaan, Printen en downloaden als GPX van een route

Route klaar? Sla je route op!

Als je de route wilt opslaan wordt een nieuwe dialoogscherm geopend. Hierin wordt gevraag of je de route privé houdt of openbaar wilt publiceren op route.nl, zodat andere gebruikers ook je route kunnen fietsen. In dat laatste geval wordt om additionele informatie gevraagd die je route vervolmaakt. Je kunt uiteraard zelf bepalen of je de route openbaar maakt.

Het is dus beslist de moeite waard de route te vervolmaken en onderweg op je eigen mobiele telefoon de route af te leggen.

Print je route

Als je de route wilt printen wordt een nieuwe dialoogscherm geopend. Hierin wordt gevraagd of je een routebeschrijving, een knooppunt wijzer of een fietslabel wilt uitprinten. Je kunt ook alles uitprinten. De kaart wordt overigens altijd afgedrukt, uiteraard. Aan de hand van je keuze wordt je route geprint en kun je deze route meenemen.

De route als GPX voor je GPS navigatie

Je kunt je route ook als GPX downloaden voor je wandel- of fietsnavigatie door op de GPX button te klikken.

Mijn routes

Bekijken je route via het inlog menu door op “Mijn routes” te klikken. Je kun ook bestaande routes van anderen als favoriet maken op route.nl. Deze routes vind je terug onder de knop “Mijn favoriete routes”.

Je route openen

Als je de route openbaar hebt gemaakt. Kun je ook je eigen routes in je GRATIS App favoriet maken.
Heb je nog geen App? Download hem hier.

Aan de slag met de routeplanner!

Kom je er niet uit?

Extra hulp met de routeplanner

Klik links onderaan op het vraagteken, en wordt je verder geholpen. Hierin hebben we een aantal bekende struikelblokken uitgelegd of je neem direct contact met ons op door een mailtje te sturen.