Heb je zin om aan de slag te gaan met de routeplanner om je eigen tochten uit te stippelen? Dan ben je hier aan het juiste adres. Je vindt hieronder uitleg over alle verschillende opties van de routeplanner. Zo kun jij een route samenstellen die voldoet aan al jouw wensen en deze vervolgens openen in de app of printen om op pad te gaan. Neem ook een kijkje bij de legenda om meer te weten te komen over alle icoontjes en kleuren op de planner. Alvast veel fiets- en wandelplezier!

1. Inloggen met je account

Om een eigen route te kunnen maken en opslaan dien je ingelogd te zijn op onze website. Klik op de roze button met ‘inloggen’ rechtsboven op de website en vul je gegevens in of registreer je via de button met ‘registreren’ als je dat nog niet eerder hebt gedaan. Vervolgens klik je ‘routeplanner’ in de blauwe balk bovenaan de website.

2. Weergave van je locatie

Als je de routeplanner voor de eerste keer opent, zal je browser je vragen of je je locatie wilt delen. Geef daar toestemming voor als je graag wilt dat de planner de plaats waar jij je bevindt weergeeft. Zo kun je gemakkelijk routes plannen vanuit bijvoorbeeld je woonplaats.

Ga op pad met

Route Premium

3.000.000+ miljoen downloads

Onbeperkt routes opslaan

Offline navigatie

3. Opties in het menu

Aan de linkerkant van het scherm zie je een menu met verschillende iconen waarmee je de kaart handig in kunt richten zoals jij wilt. 

   

   • Plus en min
    Met deze twee knoppen kun je in- en uitzoomen op de kaart.

   • Wandelen of fietsen
    Daaronder zie dit icoontje van een fietser of een wandelaar. Klik hierop om te kiezen tussen de fiets- en de wandelknooppunten. We beschikken helaas nog niet over de wandelknooppunten van heel Nederland, dus op sommige plekjes kun je helaas geen wandelroute plannen via de knooppunten.

   • Horecagelegenheden
    Klik hier om te selecteren wat voor soort horecagelegenheden jij wilt zien op de kaart.

   • Handig voor onderweg
    Hiermee kun je handige informatie inschakelen op de kaart zoals parkeerplaatsen en VVV-punten.

   • Leuke plekjes om te ontdekken
    De verrekijker daaronder laat je alle opties zien die te maken hebben met bezienswaardigheden en andere leuke plekjes om onderweg te bezoeken zoals kastelen, forten en molens.

   • Foto’s bekijken
    Hiermee kun je kiezen om foto’s te bekijken van mooie plekken op de kaart. Deze foto’s zijn gemaakt door andere fietsers en wandelaars.

   • Hoogteverschil
    Deze optie geeft je de mogelijkheid om het hoogteprofiel in te schakelen. Dat profiel laat zien hoeveel hoogtemeters er in je route zitten.

  4. Opties op de kaart

  Je kunt de kaart verslepen door je linkermuisknop vast te blijven houden en te slepen. Vermijd daarbij de knooppunten, want deze worden geselecteerd als je erop klikt. Door te scrollen kun je verder in- en uitzoomen. Bovenaan de kaart vind je een zoekveld waarmee je plaatsen, bezienswaardigheden en horecagelegenheden kunt zoeken op naam.

  Let op: De routeplanner werkt niet goed in combinatie met een Adblocker. Schakel je Adblocker dus uit voordat je aan de slag gaat.

  5. Knooppunten en pinpoint

  Een route uitstippelen doe je door knooppunten aan te klikken. Je kunt de punten een voor een aanklikken, maar je kunt ook twee punten die ver uit elkaar liggen aanklikken. De tussenliggende knooppunten worden dan vanzelf geselecteerd. De planner kiest daarbij de snelste route over het knooppuntennetwerk tussen de twee punten. Wil je graag ergens fietsen of wandelen buiten het netwerk om? Dan kun je gewoon op het punt klikken waar je heen wilt. Er verschijnt dan een pinpoint, een blauw icoontje.

  6. Routepunten wijzigen

  Aan de rechterkant van de kaart zie je een lijst met alle knooppunten op je route en de lengte van je tocht. Klik rechts op het kruisje naast een knooppunt om dit punt te verwijderen uit de route. Je kunt het knooppunt ook op de kaart aanklikken en klikken op ‘verwijderen’. Als je een nieuw knooppunt toevoegt aan je route, dan verschijnt deze helemaal onderin de lijst. Je dient dit punt dan zelf te verslepen in de lijst naar de plek waar het knooppunt hoort. Klik daarvoor met je linkermuisknop op de drie bolletjes links van het knooppunt in de lijst en versleep het knooppunt.

  7. Een GPX-bestand uploaden

  Het is ook mogelijk om een kant-en-klaar GPX-bestand te uploaden in de routeplanner. Klik daarvoor aan de rechterkant van het scherm op de button met ‘GPX’. Selecteer vervolgens het bestand naar jouw keuze en klik op ‘Importeer de route’. De route verschijnt vervolgens vanzelf in de planner.

  8. De route opslaan

  Als je klaar bent met het plannen van je route klik je op ‘opslaan’. Er wordt dan een scherm geopend waarin je de laatste puntjes op de i kunt zetten voor je route. (onderstaande tekst aangeven met pijltjes op screenshot menu)

    

    • Naam van de route
     Je bent verplicht om je route een naam te geven. Zo kun je de route later ook weer terugvinden tussen al je gemaakte routes.

    • Route openbaar maken
     Vervolgens kun je de route openbaar maken door op het open slotje te klikken. Daarmee wordt de route zichtbaar voor anderen in de route.nl app en op de website.

    • Informatie over je route
     Vul hier alle aanvullende informatie in die je kwijt wilt over de route.

    • Route kenmerken
     Hier kun aangeven wat voor soort route je hebt gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan een route door het bos, een tocht langs het water of een rolstoelvriendelijke route. Het is niet verplicht om hier iets in te vullen.

    • Foto’s
     Als laatste kun je foto’s toevoegen aan je route. In dit scherm krijg je alle foto’s te zien die je ooit op onze website hebt geplaatst. Klik op ‘Upload foto’s’ om nieuwe foto’s toe te voegen. Als je op een foto klikt, dan wordt deze roze omrand en je ziet rechtsboven een vinkje. Dat betekent dat de foto wordt getoond bij je route. Klik op sluiten als je alle foto’s hebt aangeklikt die je toe wilt voegen. Klik rechtsboven bij een foto op het kruisje als je de foto weer weg wilt halen bij je route.

    
   Als alles naar wens is kun je klikken op ‘opslaan’ onderaan het scherm. Je route is daarna klaar voor gebruik.

   9. Zelfgemaakte routes terugvinden

   Klik rechtsboven op onze website op je naam als je ingelogd bent en klik vervolgens op ‘mijn routes’. Daar zie je een lijst met alle routes je die zelf gemaakt hebt. Klik op het oogje rechts van de route om de route te bekijken. Met het potloodje kun je de route opnieuw bewerken en als je op de prullenbak helemaal rechts klikt, wordt de route verwijderd. In de app vind je je zelfgemaakte routes ook terug in je account, maar je kunt ze ook opzoeken via het routenummer.

   10. Op pad met je route

   Je kunt je zelfgemaakte route openen in de app of printen op papier als hulpmiddel onderweg. Verder kun je je route ook opslaan als GPX-bestand. Dit bestand kun je vervolgens bijvoorbeeld op je fietsnavigatie zetten. Kijk op deze pagina voor meer informatie.

   Help, ik heb een probleem!

   Ondervind je problemen bij het plannen van een route? Neem dan eerst een kijkje bij de veelgestelde vragen om te zien of je vraag daar wordt beantwoord.