Fietsen over het knooppuntennetwerk

In heel Nederland en België is een netwerk ontwikkeld bestaande uit fietsknooppunten.

Bij iedere weg verandering staat een bordje met het richting en het nummer van het volgende knooppunt. Zo hoef je alleen deze bordjes in de gaten te houden in plaats van het letten op de straatnamen of fietsnavigatie en kun je meer geniet van de omgeving.

Hoe werkt het fietsroutenetwerk?

Een fietsknooppunt is een genummerde kruising of splitsing in een regionaal routenetwerk. Tussen deze punten lopen recreatieve verbindingsroutes. De bewegwijzering van deze routes is herkenbaar als een rechthoekig groen-wit bord met omcirkelde nummers. Via de nummers op de borden fiets je van knooppunt naar knooppunt. Op deze kaart wordt dit aangeduid met een verbindingslijn voorzien van afstand. Je bepaalt hierdoor zelf je route en afstand. De knooppuntroutes maken vooral gebruik van autoluwe wegen en fietspaden en zijn in twee richtingen bewegwijzerd. Bij de knooppunten staan informatiepanelen die je informeren over het knooppuntennetwerk in de betreffende regio.

Combineren met LF-routes

De fietsknooppunten sluiten perfect aan op de lange afstand fietsroutes (LF-routes). Deze LF fietsroutes zijn doorgaande fietsroutes die stad en landelijke gebied op een aantrekkelijke wijze met elkaar verbinden en zijn ideaal voor meerdaags fietsen. Samen vormen zij in Nederland een landsdekkend netwerk van ruim 4.500 km en het Vlaamse LF-netwerk omvat 10 routes, samen goed voor zo’n 1.500 km fietsplezier. Daar waar de fietsknooppunten ideaal zijn voor het fietsen van een dagtocht, is het LF-netwerk speciaal geschikt voor trektochten of fietsvakanties. Het hele LF-netwerk is in twee richtingen bewegwijzerd met rechthoekige witmetalen bordjes met groene opschrift in België. De bordjes vermelden zowel de rijrichting, het LF-routenummer als in België ook met routenaam. LF-routes en de regionale fietsknooppunten vullen elkaar aan. Je kunt een afzonderlijke LF-route in z’n geheel volgen of van een doorgaande LF-route overstappen op een regionaal knooppuntennetwerk en verder de LF-route weer oppakken. Bekijk de LF Routes.

is de route onderweg anders?

Het knooppuntennetwerk is regelmatig onderhevig aan veranderingen om fietsroutes veiliger te maken. Merk je tijdens het fietsen dat de route aanduiding op de weg verschilt met die wij aangeven, laat het ons dan weten. Dit kun je doorgeven op meldpuntroutes.nl