Fietsen over het knooppuntennetwerk

Fietsknooppunten route.nl app

In heel Nederland en België is een netwerk ontwikkeld bestaande uit fietsknooppunten.

Bij iedere weg verandering staat een bordje met het richting en het nummer van het volgende knooppunt. Zo hoef je alleen deze bordjes in de gaten te houden in plaats van het letten op de straatnamen of fietsnavigatie en kun je meer geniet van de omgeving. Wist je dat je met de route.nl app je eigen routes langs fietsknooppunten kan maken? Download de app!

Fietsknooppunten route.nl app

Hoe werkt het fietsroutenetwerk?

Een fietsknooppunt is een genummerde kruising of splitsing in een regionaal routenetwerk. Tussen deze punten lopen recreatieve verbindingsroutes. De bewegwijzering van deze routes is herkenbaar als een rechthoekig groen-wit bord met omcirkelde nummers. Via de nummers op de borden fiets je van knooppunt naar knooppunt. Op deze kaart wordt dit aangeduid met een verbindingslijn voorzien van afstand. Je bepaalt hierdoor zelf je route en afstand. De knooppuntroutes maken vooral gebruik van autoluwe wegen en fietspaden en zijn in twee richtingen bewegwijzerd. Bij de knooppunten staan informatiepanelen die je informeren over het knooppuntennetwerk in de betreffende regio.

fietsroutenetwerk
route langs fietsknooppunten maken

Maak je eigen route langs fietsknooppunten

Heb jij de bordjes langs de weg zien staan en wil jij graag je eigen route uitstippelen langs fietsknooppunten? Met de Route.nl app heb je de vrijheid om je eigen fietsroute te creëren door eenvoudigweg fietsknooppunten te selecteren. Met een paar tikken op het scherm kun je knooppunten toevoegen aan je route en zo je eigen persoonlijke avontuur plannen. Bovendien kan je met Route.nl premium routes openbaar opslaan zodat anderen jouw routes kunnen verkennen. Download nu de Route.nl app en ga eropuit!

Fietsknooppunten combineren met LF-routes

De fietsknooppunten sluiten naadloos aan op de lange afstand fietsroutes (LF-routes), die steden en landelijke gebieden verbinden en ideaal zijn voor meerdaagse fietstochten. Nederland biedt ruim 4.500 km aan LF-routes en Vlaanderen 1.500 km. Knooppunten zijn perfect voor dagtochten, terwijl LF-routes geschikt zijn voor langere trektochten of fietsvakanties. De LF-routes zijn in beide richtingen bewegwijzerd met witmetalen bordjes met groene opschriften, die rijrichting, routenummer en in België ook de routenaam aangeven. LF-routes en regionale knooppunten vullen elkaar goed aan, waardoor je makkelijk kunt overstappen tussen beide netwerken.

lange fietsroutes (LF) combineren met fietsknooppunten
Lange fietsroutes langs knooppunten

LF-routes langs fietsknooppunten vinden

In de Route.nl app vind je een uitgebreide selectie van meer dan 150.000 wandel- en fietsroutes. Hiermee kun je moeiteloos de perfecte route kiezen die aansluit bij jouw voorkeuren, zoals afstand, tijdsduur en praktische informatie zoals parkeermogelijkheden, hoogteverschillen, bezienswaardigheden, en plekken om even te pauzeren voor een hapje, drankje of overnachting. Maak gebruik van de handige zoekfunctie om routes langs knooppunten te ontdekken. Download de route.nl app nu en probeer het zelf!

Is de route onderweg anders?

Het knooppuntennetwerk is regelmatig onderhevig aan veranderingen om fietsroutes veiliger te maken. Merk je tijdens het fietsen dat de route aanduiding op de weg verschilt met die wij aangeven, laat het ons dan weten. Dit kun je doorgeven op meldpuntroutes.nl