Het huidige IJsselmeer, het Markermeer en de steden en dorpjes eromheen hebben een rijke geschiedenis. De Zuiderzeeroute neemt je in een ronde mee langs het gehele meer, waarbij je onder andere door het eeuwenoude Enkhuizen, het authentieke Volendam en de Hanzestad Kampen fietst.

 

Uitwaaien op de Zuiderzeeroute

Deze langeafstandsfietsroute is een aanrader als je graag meerdere dagen achter elkaar fietst. Onderweg heb je een prachtig uitzicht over de voormalige Zuiderzee. In 1932 werden de Zuiderzee en de Waddenzee van elkaar afgesloten met de Afsluitdijk om watersnoodrampen te voorkomen in de toekomst. Langs de route vind je allerlei leuke horecagelegenheden waar je een lekker hapje kunt eten of een nachtje kunt blijven slapen. Het startpunt van de route ligt in Enkhuizen. Breng hier een bezoekje aan het Zuiderzeemuseum. Vanuit hier fiets je naar het puntje van Noord-Holland om via de Afsluitdijk naar Friesland te fietsen. Vervolgens kun je uitwaaien langs de rand van het IJsselmeer en daarna fiets je door naar het Nationaal Park Weerribben-Wieden naar Kampen.

 

Natuurpracht op de Veluwe

Het laatste gedeelte van de route loopt van Kampen terug naar Enkhuizen via Amsterdam. Onderweg fiets je door de sprookjesachtige bossen op de Veluwe. Geniet van de schaduw tussen de bomen en houd je ogen goed open. Misschien krijg je dan wel een edelhert of een marter te zien.

 

Wil je de Zuiderzeeroute graag volgen aan de hand van een handige pocketgids? Bestel de fietsgids Zuiderzeeroute dan hier. 

 

 

Dag 1

Dag 1. Van Enkhuizen naar Ferwouden - 85 km

Op de eerste dag van deze fietsvakantie maak je een flinke tocht vanuit het Noord-Hollandse Enkhuizen naar het Friese Ferwouden. Je fietst daarbij de gehele Afsluitdijk over, almaar rechtdoor over het uitgestrekte asfalt terwijl je tegen de wind strijdt. 

Startpunt: Zuiderzeemuseum nabij knooppunt 14


Dag 2

Dag 2. Van Ferwouden naar Rijs - 32 km

Na de stevige tocht over de Afsluitdijk is het tijd voor een wat meer ontspannen ritje op dag twee. Vanuit Ferwoude fiets je door het rustige groene landschap van Friesland. Kom hier heerlijk tot rust met uitzicht op het IJsselmeer.


Startpunt: Restaurant De Gulden Leeuw nabij knooppunt 22
Hoteltip: Hotel Gaasterland 


Dag 3

Dag 3. Van Rijs naar Zwartsluis - 69 km

Vanuit Rijs zet je koers naar het gebied van de Friese Meren en het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Het natuurpark is het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Noordwest-Europa. Fiets door dit bijzondere landschap heen en ontdek de natuur om je heen. 

Startpunt: Hotel Gaasterland nabij knooppunt 16
Dag 4

Dag 4. Van Zwartsluis naar Harderwijk - 59 km

Op deze dag verruil je Friesland voor Overijssel en vervolgens fiets je verder naar Gelderland. Onderweg maak je kennis met de historische bezienswaardigheden in de Hanzesteden Kampen, Elburg en Harderwijk. In die laatste stad ligt het eindpunt van dag vier. 

Startpunt: Hotel Zwartewater nabij knooppunt 93
Dag 5

Dag 5. Van Harderwijk naar Muiderberg - 58 km

Vervolgens zet je je tochtje voort langs de Veluwerandmeren naar Muiderberg. Deze meren zijn ontstaan bij de aanleg van de polders die nu Flevoland vormen. Aan de rand van het Nijkerkernauw vind je een oud stoomgemaal dat leuk is om te bekijken. 


Startpunt: Hotel Allure Lounge & Diner nabij knooppunt 82
Dag 6

Dag 6. Van Muiderberg naar Volendam - 72 km

Op de een na laatste dag van deze fietsvakantie rijd je naar de rand van Amsterdam en vervolgens verder door Noord-Holland naar Volendam. Je fietst daarbij langs het IJmeer en het Markermeer, dus het water is nooit ver weg in deze omgeving. 


Startpunt: Hotel Restaurant Het Rechthuis nabij knooppunt 17
Dag 7

Dag 7. Van Volendam naar Enkhuizen - 53 km

Tijd voor het laatste stukje van deze mooie fietstocht. Vanuit Volendam fiets je naar Hoorn en verder naar Enkhuizen. Maak wat tijd vrij om een kijkje te nemen in dit dorp en deze stadjes, want deze plekken barsten stuk voor stuk van de historie. 

Startpunt: Hampshire Golfhotel Waterland nabij knooppunt 95
Eindpunt: Zuiderzeemuseum nabij knooppunt 147 daagse fietstocht langs de voormalige Zuiderzee

Fietsroute 359902 - Zuiderzeeroute
416,68 km

Zuiderzeeroute

Fietsroute 359902 | Noord-Holland | Enkhuizen | 416,68 km

Het huidige IJsselmeer, het Markermeer en de steden en dorpjes eromheen hebben een rijke geschiedenis. De Zuiderzeeroute neemt je in een ronde mee langs het gehele meer, waarbij je onder andere door het eeuwenoude Enkhuizen, het authentieke Volendam en de Hanzestad Kampen fietst.

Uitwaaien op de Zuiderzeeroute
Deze langeafstandsfietsroute is een aanrader als je graag meerdere dagen achter elkaar fietst. Onderweg heb je een prachtig uitzicht over de voormalige Zuiderzee. In 1932 werden de Zuiderzee en de Waddenzee van elkaar afgesloten met de Afsluitdijk om watersnoodrampen te voorkomen in de toekomst. Langs de route vind je allerlei leuke horecagelegenheden waar je een lekker hapje kunt eten of een nachtje kunt blijven slapen. Het startpunt van de route ligt in Enkhuizen. Breng hier een bezoekje aan het Zuiderzeemuseum. Vanuit hier fiets je naar het puntje van Noord-Holland om via de Afsluitdijk naar Friesland te fietsen. Vervolgens kun je uitwaaien langs de rand van het IJsselmeer en daarna fiets je door naar het Nationaal Park Weerribben-Wieden naar Kampen.

Natuurpracht op de Veluwe
Het laatste gedeelte van de route loopt van Kampen terug naar Enkhuizen via Amsterdam. Onderweg fiets je door de sprookjesachtige bossen op de Veluwe. Geniet van de schaduw tussen de bomen en houd je ogen goed open. Misschien krijg je dan wel een edelhert of een marter te zien.

Ingekorte route

Is de hele Zuiderzeeroute fietsen je iets teveel van het goede? Dan kun je ook gaan voor een ingekorte versie van de tocht. Neem bijvoorbeeld het veer van Enkhuizen naar Urk en fiets vervolgens weer terug naar Enkhuizen. Je fietst een stukje door de Flevopolder waar je kunt genieten van de rust. Verder kun je hier twee schitterende sluiscomplexen bekijken: de Hoge Knarsluis en de Lage Knarsluis.

We hebben deze route onderverdeeld in 7 dagetappes. Je vindt deze etappes hier:
Wil je deze etappes volgen via een handige pocketgids? Bestel hier dan de fietsgids Zuiderzeeroute.
Leestip I: Van Zuiderzee tot aan IJsselmeer
Meer weten over het onstaan van de IJsselmeer voordat je deze route zelf gaat verkennen? Lees dan dit artikel.
Leestip II: 7-daagse fietsvakantie langs de voormalige Zuiderzee
De Zuiderzee fietsroute is een van de mooiste lange afstand fietspaden van Nederland. Bekijk de diverse reismogelijkheden.
Wandeltip:
Stadswandeling door historisch Enkhuizen.


Bijzondere plekjes langs de route


Tekst: Linda Milder