Vlaamse Meesters route

Vlaanderen: Vakmanschap in het hart van Europa

Deze inspiratieroute laat je kennismaken met vakmanschap in het hart van Europa: Vlaanderen. Duik in de leefwereld van de grootste meester aller tijden en ontdek de werken van onder andere van Eyck, Bruegel en Rubens. Ook maak je kennis met de Vlaamse Primitieven en lokale kunstenaars.

Stap op je fiets en ga op pad langs boeiende musea, belevingscentra, eeuwenoude abdijen, kerken, kloosters en kastelen. Op die manier ontdek je het verhaal van de Vlaamse bakermat van heel wat Europese kunst en cultuur. Een must-see voor elke kunstliefhebber die graag fietst!

De grote kunstbewegingen

Op het hoogtepunt van de postmiddeleeuwse artistieke vernieuwing vond je in Vlaanderen de grote kunstbewegingen van die tijd: de Vlaamse Primitieven, de renaissance en de barok. Deze route geeft een inkijkje in de leefwereld van de kunstenaars van die tijd.

content 2

Inspirerende landschappen en steden

Ook de prachtige Vlaamse landschappen en het leven van alledag in dorpen en steden inspireerde de Vlaamse Meesters tot het schilderen van hun mooiste kunstwerken. Ga hier op pad en ontdek het allemaal zelf.

Boeiende musea

Verder vind je tal van gerenommeerde musea in Vlaanderen met zowel internationale als regionale naam en faam. Ook deze musea kun je prima ontdekken tijdens deze fietstocht.

content 3

Langs kathedralen en kastelen

Al sinds de middeleeuwen dwingen de Vlaamse Meesters internationaal bewondering af met hun vakmanschap, creativiteit en technische innovaties. Sommige van hun mooiste werken zijn her en der te bewonderen op bijzondere plaatsen. Zo neemt deze route je mee langs tal van kathedralen en kastelen.

Bourgondisch genieten

Een fietstocht is niet compleet zonder een paar pauzemomenten met een lekker hapje en een drankje. Langs deze route vind je tal van cafeetjes, terrasjes, restaurants, brouwerijen, abdijen en andere gezellige plekjes waar je terecht kunt om je trek te stillen of iets te drinken. Maak dus zeker genoeg tijd vrij voor pauzes. Tijd om op pad te gaan!

3 Populairste trajecten

Fietsroute 139025 - Mechelen, Rumst en Boom
54,28 km

Mechelen, Rumst en Boom

Fietsroute 139025 | Antwerpen | Mechelen | 54,28 km

Maak een op een andere manier kennis met Mechelen en omgeving. Deze fietsroute onthult allerlei aantrekkelijke plekjes langs de Dijle rivier. Dichtbij het startpunt van de route kan je een kijkje nemen bij het Natuurpunt Bezoekerscentrum Mechels Rivierengebied in het geval dat je uitgebreide informatie over het gebied wenst voor je vertrekt. De route start bij knooppunt 62 bij de brug over de Dijle. Je volgt de rivier dat als een groen lint in het landschap ligt, tot aan de Rupelstreek met de plaatsen Boom en Rumst. In de Rupelstreek floreerde ooit de baksteenproductie. Van de 153 fabrieken zijn er nu nog maar 3 overgebleven. Je passeert fraaie natuurgebieden zoals het Mechels Broek en het Zennegat waar de rivieren Dijle en Zenne en het Kanaal Leuven-Dijle bijeen komen. Het Mechels Broek is een nat en open moeras zoals de naam “broek” al doet vermoeden. Veel watervogels beschouwen deze grote zandwinningput als een belangrijk restaurant en dus is het gebied ideaal voor de vogelspotter om er eens een kijkje te nemen. Het jaar rond zijn er altijd wel gevleugelde vrienden te vinden. In het voorjaar komen blauwborsten, rietzangers, waterrallen, zomertalingen om er een nestje te bouwen. In het najaar bereiden visarenden en kiekendieven zich hier voor op de grote trek die ze gaan ondernemen. In de winter voelen grote groepen eenden zich het goed thuis. En soms komen hele groepen ooievaars die het ooievaarsproject in het nabij gelegen dierenpark Planckendael liever vermijden. Als je het Mechels Broek achter je laat, passeer je de Nekker een groot sport- en recreatiepark. Voor je het schitterende historische centrum van Mechelen in fietst, leidt de route je langs De Kruidtuin dat een rijke cultuurgeschiedenis heeft. Deze groene oase aan de rand van de stad is in de middeleeuwen als tuin voor de commanderij van Pitzemburg aangelegd. Na afschaffing van de ridderorde wordt de tuin getransformeerd naar een formele Franse tuin, en tenslotte naar het huidige park in Engelse stijl. Bezoek het standbeeld van Rembert Dodoens die schreef in de zestiende eeuw het Cruydenboek schreef. Dit is het allereerste werk over geneeskundige planten en kruiden.
Fietsroute 968113 - Vlaamse Meesters route etappe 1
34,63 km

Vlaamse Meesters route etappe 1

Fietsroute 968113 | Antwerpen | Lier | 34,63 km

2018 - 2020 is het ideale moment om de Vlaamse Meesters route te verspreiden. Op het programma: de heropening van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, Bruegel die 450 jaar overleden is en de restauratie en terugkeer van het Lam Gods naar de Sint-Baafskathedraal. Werk een fietsroute uit langs boegbeelden die internationaal geroemd zijn voor vakmanschap, creativiteit en technische innovaties.
Fietsroute 968161 - Vlaamse Meesters route etappe 10
33,81 km

Vlaamse Meesters route etappe 10

Fietsroute 968161 | Antwerpen | Mechelen | 33,81 km

2018 - 2020 is het ideale moment om de Vlaamse Meesters route te verspreiden. Op het programma: de heropening van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, Bruegel die 450 jaar overleden is en de restauratie en terugkeer van het Lam Gods naar de Sint-Baafskathedraal. Werk een fietsroute uit langs boegbeelden die internationaal geroemd zijn voor vakmanschap, creativiteit en technische innovaties.