De Zuiderzee route

In 417 km het gebied rondom het ijselmeer ontdekken

Het huidige IJsselmeer, het Markermeer en de steden en dorpjes eromheen hebben een rijke geschiedenis. De Zuiderzeeroute neemt je in een ronde mee langs het gehele meer, waarbij je onder andere door het eeuwenoude Enkhuizen, het authentieke Volendam en de Hanzestad Kampen fietst.

Uitwaaien op de Zuiderzeeroute

Deze langeafstandsfietsroute is een aanrader als je graag meerdere dagen achter elkaar fietst. Onderweg heb je een prachtig uitzicht over de voormalige Zuiderzee. In 1932 werden de Zuiderzee en de Waddenzee van elkaar afgesloten met de Afsluitdijk om watersnoodrampen te voorkomen in de toekomst. Langs de route vind je allerlei leuke horecagelegenheden waar je een lekker hapje kunt eten of een nachtje kunt blijven slapen. Het startpunt van de route ligt in Enkhuizen. Breng hier een bezoekje aan het Zuiderzeemuseum. Vanuit hier fiets je naar het puntje van Noord-Holland om via de Afsluitdijk naar Friesland te fietsen. Vervolgens kun je uitwaaien langs de rand van het IJsselmeer en daarna fiets je door naar het Nationaal Park Weerribben-Wieden naar Kampen.

Zuiderzeeroute

€ 6.95

Ga op fietsvakantie met deze gids en ervaar alle moois van het IJsselmeer en de gebieden eromheen op de fiets. De geschiedenis van de Zuiderzee komt helemaal tot leven op deze route. Je fietst onderweg vanuit Enkhuizen in een grote ronde om het IJsselmeer heen. De gids staat boordevol boeiende bezienswaardigheden, gezellige horecagelegenheden en nog veel meer leuks dat je niet mag missen.

In je WinkelwagenMeer informatie

Op pad, zo als jij het wilt

417 kilometer leg je niet in 1 dag af, daarom hebben we deze lange route opgedeeld in ettappes.
Ieder etape heeft een praktisch of mooi start en eindpunt en is met zorg samengesteld.

Aan jou de vraag; hoeveel kilometer wil jij ongeveer per dag afleggen?

Kaart van route 747476 - Zuiderzeeroute etappe 1: van Enkhuizen naar Workum
Zuiderzeeroute etappe 1: van Enkhuizen naar Workum
 • Noord-Holland
 • Enkhuizen
 • 92,62 km
 • Fietsroute 747476
Bekijk de route
Kaart van route 747478 - Zuiderzeeroute etappe 2: Van Workum naar Rijs
Zuiderzeeroute etappe 2: Van Workum naar Rijs
 • Friesland
 • Workum
 • 31,25 km
 • Fietsroute 747478
Bekijk de route
Kaart van route 747480 - Zuiderzeeroute etappe 3: Van Rijs naar Zwartsluis
Zuiderzeeroute etappe 3: Van Rijs naar Zwartsluis
 • Friesland
 • Rijs
 • 80,19 km
 • Fietsroute 747480
Bekijk de route
Kaart van route 747482 - Zuiderzeeroute etappe 4: Van Zwartsluis naar Harderwijk
Zuiderzeeroute etappe 4: Van Zwartsluis naar Harderwijk
 • Overijssel
 • Zwartsluis
 • 63,48 km
 • Fietsroute 747482
Bekijk de route
Kaart van route 747483 - Zuiderzeeroute etappe 5: Van Harderwijk naar Muiderberg
Zuiderzeeroute etappe 5: Van Harderwijk naar Muiderberg
 • Gelderland
 • Harderwijk
 • 64,89 km
 • Fietsroute 747483
Bekijk de route
Kaart van route 747584 - Zuiderzeeroute etappe 6: Van Muiderberg naar Purmerend
Zuiderzeeroute etappe 6: Van Muiderberg naar Purmerend
 • Noord-Holland
 • Muiderberg
 • 45,92 km
 • Fietsroute 747584
Bekijk de route
Kaart van route 747587 - Zuiderzeeroute etappe 7: van Purmerend naar Enkhuizen
Zuiderzeeroute etappe 7: van Purmerend naar Enkhuizen
 • Noord-Holland
 • Purmer
 • 51,58 km
 • Fietsroute 747587
Bekijk de route
Fietsroute 747476 - Zuiderzeeroute etappe 1: van Enkhuizen naar Workum
92,62 km

Fietsroute 747476 | Noord-Holland |Enkhuizen | 92,62 km

Deze eerste etappe van de Zuiderzeeroute neemt je mee langs het bovenste gedeelte van het IJsselmeer, de voormalige Zuiderzee. Een groot gedeelte van deze route neemt je mee over de Afsluitdijk van het puntje van Noord-Holland naar Friesland. Kilometerslang uitwaaien gegarandeerd!

Fietsen langs het water
Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen vormt het startpunt van deze route. Neem een kijkje in dit museum voordat je op je fiets stapt om meer te weten te komen over de geschiedenis van de Zuiderzee. Zo kom je alvast meer te weten over het water dat constant aan je zijde is op de gehele Zuiderzeeroute. Vanuit Enkhuizen fiets je langs het water naar Medemblik en Den Oever. Bewonder onderweg de spierwitte Vuurtoren De Ven, Kasteel Radboud uit 1288 en Vuurtoren van Den Oever. Vanuit Den Oever fiets je ruim 30 kilometer over de Afsluitdijk met prachtige vergezichten over het water. Deze dijk sluit het IJsselmeer af van de Waddenzee en de dam beschermt Nederland tegen overstromingen.

Hotel Restaurant De Gulden Leeuw

Eenmaal aangekomen in Friesland rijd je langs het water naar de plaatsjes Makkum, Gaast en Ferwoude. Je eindigt je tocht uiteindelijk in Workum bij Hotel Restaurant De Gulden Leeuw. Hier kun je genieten van een welverdiend hapje en een drankje of ga voor een comfortabele overnachting.

De Afsluitdijk
De imposante Afsluitdijk waar je overheen fietst werd aangelegd tussen 1927 en 1932. Aan beide kanten van de Afsluitdijk liggen sluizen voor de scheepvaart. Blijf hier dus zeker eventjes kijken als je van grote schepen houdt. Langs de weg op de Afsluitdijk ligt een fietspad waar je heerlijk ontspannen overheen kunt fietsen.

Wil je de Zuiderzeeroute verder verkennen? Bekijk hier dan etappe 2 van de route.
Lees hier meer over de fiets- en wandelprovincies Noord-Holland en Friesland.
Fietsroute 747478 - Zuiderzeeroute etappe 2: Van Workum naar Rijs
31,25 km

Fietsroute 747478 | Friesland |Workum | 31,25 km

Op de tweede etappe van de Zuiderzeeroute zet je vanuit Workum koers naar Stavoren en verder naar Rijs. Je fietst constant langs de rand van het IJsselmeer met prachtige uitzichten over het water. Verder maak je kennis met gezellige Friese dorpjes en je kunt verschillende bezienswaardigheden bewonderen vanaf je pedalen.

Leuke plekjes ontdekken
Begin je dag met een lekker ontbijt bij Hotel Restaurant De Gulden Leeuw en stap daarna op je fiets. Vanuit Workum rijd je door het uitgestrekte Friese landschap naar Hindeloopen. Direct aan het begin van je tocht kom je langs de Nylânnermolen. Als de wieken van deze historische molen uit de 18e eeuw draaien, dan mag je er binnen stappen en het bouwwerk vanbinnen bewonderen. Een stukje verderop kun je de vele bezienswaardigheden in het kleine stadje Hindeloopen bekijken zoals de Westertoren en de oude vissershaven. Vervolgens fiets je verder naar Stavoren en Mirns.

Hotel Gaasterland
Aan de rand van het IJsselmeer vind je het Rode Klif dat bestaat uit keileem met een bijzondere rode kleur. Langs deze bezienswaardigheid rijd je naar het eindpunt bij Hotel Gaasterland. Neem hier plaats voor een welverdiende maaltijd en blijf daarna logeren in een van de sfeervolle hotelkamers.

Een typisch Friese bezienswaardigheid
Een andere bezienswaardigheid op deze route is een klokkenstoel. Deze klokkenstoel werd in 1723 gebouwd op een kerkhof in Mirns ter vervanging van de kerk die hier ooit stond. De klokkenstoel werd verwoest in de tweede wereldoorlog en is in 1953 herbouwd. Klokkenstoelen komen door heel Nederland voor, maar je vindt ze vooral in Friesland.

Wil je de Zuiderzeeroute verder verkennen? Dat kan met etappe 3 van de route.
Lees hier meer over alle moois dat Friesland te bieden heeft.
Fietsroute 747480 - Zuiderzeeroute etappe 3: Van Rijs naar Zwartsluis
80,19 km

Fietsroute 747480 | Friesland |Rijs | 80,19 km

Op de derde etappe van de Zuiderzeeroute fiets je de grens over van Friesland naar Overijssel. Een gedeelte van de route neemt je mee langs de rand van het IJsselmeer en verder zet je koers langs ‘nieuw land’ dat is gewonnen op de Zuiderzee.

Bezienswaardigheden langs het water
Start je dag rustig met een kopje koffie bij Hotel Gaasterland en stap daarna op je fiets richting het IJsselmeer. Het eerste gedeelte van de route neemt je mee door kleine Friese plaatsjes op steenworp afstand van het meer, zoals Oudemirdum. Verder kom je onderweg langs het Mirnser Klif en het Oudemirdumer Klif. Bij het laatste klif vind je een uitkijkpunt met prachtig uitzicht over het IJsselmeer. Neem de tijd om hier eventjes van te genieten. Een stukje verderop kun je een kijkje nemen bij het Ir D.F. Woudagemaal, een historisch stoomgemaal dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, en het bijbehorende bezoekerscentrum.

Nationaal Park Weerribben-Wieden
Daarna fiets je dwars door de polders naar het Nationaal Park Weerribben-Wieden, het grootste laagveenmoeras van West-Europa. Kom lekker tot rust in dit gebied vol uitgestrekte rietlanden, plassen, sloten en moerasbossen. Uiteindelijk kom je aan bij Hotel Zwartewater in Zwartsluis. Sluit hier gezellig je dag af.

Molen De Foeke
In het rietland aan de rand van het natuurgebied de Wieden vind je de kleine molen De Foeke. Vroeger stonden er overal in deze regio zulke molens om veengebieden te bemalen. Zo bleef het turf dat lag te drogen in de veenderijen droog. Vanaf het begin van de 20e eeuw werd er geen turf meer gewonnen en daarom verdwenen de tjaskermolens ook uit het landschap.

Ontdek de Zuiderzeeroute verder met etappe 4 van de route.
Meer lezen over Friesland en Overijssel? Klik dan hier.
Fietsroute 747482 - Zuiderzeeroute etappe 4: Van Zwartsluis naar Harderwijk
63,48 km

Fietsroute 747482 | Overijssel |Zwartsluis | 63,48 km

Je bent aangekomen bij het vierde deel van de Zuiderzeeroute. Deze etappe neemt je mee langs de randmeren tussen Flevoland, Overijssel en Gelderland in. Voor de drooglegging van de polders van Flevoland en de aanleg van de Afsluitdijk maakten deze meren deel uit van de Zuiderzee.

Fietsen langs de Veluwerandmeren
Hotel Zwartewater in Zwartsluis is het beginpunt van deze tocht. Vanuit hier fiets naar het veerpontje dat je over het water naar Genemuiden vervoert. Vervolgens rijd je verder naar IJsselmuiden en Kampen. Daarna zet je langs de Veluwerandmeren koers naar Harderwijk. Je komt daarbij achtereenvolgens langs het Drontermeer, het Veluwemeer en het Wolderwijd. Het water en de mooie uitzichten die daarbij horen zijn kortom nooit ver weg op deze route. Verder kun je onderweg een kijkje nemen in de vestingstad Elburg. Vroeger was dit een welvarende Hanzestad en dat zie je nog terug aan alle historische bezienswaardigheden die je hier vindt zoals de Vischpoort.

Van Hanzestad naar Hanzestad
Je eindigt je tocht in een andere historische Hanzestad op de Veluwe: Harderwijk. Maak kennis met deze knusse stad en rust uit van je tocht met een hapje en een drankje bij Hotel Allure Lounge & Diner. Je kunt hier natuurlijk ook blijven logeren om ultiem uit te rusten.

De Essenburgh
Net buiten Hierden kom je langs de Kasteel De Essenburgh. Dit sprookjesachtige kasteel uit 1652 is prachtig gelegen tussen al het groen waar de Veluwe bekend om staat. Ook het landgoed waar dit kasteel op ligt is de moeite waard met prachtige Engelse landschapstuinen en een historisch kloostergebouw. Bewonder deze pareltjes midden in de bossen.

Smaakt deze route naar meer? Ga dan verder op pad met etappe 5.
Lees meer over de pareltjes van Overijssel en Gelderland.
Fietsroute 747483 - Zuiderzeeroute etappe 5: Van Harderwijk naar Muiderberg
64,89 km

Fietsroute 747483 | Gelderland |Harderwijk | 64,89 km

Het vijfde deel van de Zuiderzeeroute leidt je langs de oevers van de Veluwerandmeren. Je doorkruist daarbij Gelderland, Utrecht en je eindigt uiteindelijk in Noord-Holland. Onderweg kun je historische bezienswaardigheden bekijken die alles te maken hebben met water.

Op naar vissersdorp Spakenburg
Het Hotel Allure Lounge & Diner in de oude Hanzestad Harderwijk vormt het startpunt van deze etappe. Vanuit hier fiets je langs de Veluwerandmeren het Wolderwijd, het Nuldernauw en het Nijkerkernauw naar Spakenburg. Dit voormalige vissersdorp lag voor de aanleg van de Afsluitdijk aan de Zuiderzee. Je vindt hier nu nog allerlei monumentale gebouwen en plekken zoals de oude visafslag en de visrokerij. Een deel van Spakenburg is een beschermd dorpsgezicht, dus er valt hier genoeg moois te zien. Op weg naar Spakenburg kun je verder een kijkje nemen bij het Putter stoomgemaal en het stoomgemaal Arkemheen. Deze stoomgemalen hebben lange tijd de omliggende polders drooggehouden. Bij extreme waterstanden worden de gemalen nog in werking gezet.

Hotel Restaurant Het Rechthuis
Via Huizen fiets je naar het eindpunt in Muiderberg. Daar kun je neerstrijken bij Hotel Restaurant Het Rechthuis om na te kletsen met een hapje en een drankje erbij. Overnachten behoort hier natuurlijk ook tot de mogelijkheden.

Vestingstad Naarden
Op het laatste gedeelte van deze route kom je langs Naarden. Deze historische vestingstad staat bekend om haar bijzondere stervorm met dubbele omwalling, poortgebouwen en bastions die stammen uit de 17e eeuw. Neem een kijkje in Naarden om kennis te maken met dit militaire verleden van de stad en geniet dan meteen van alle gezelligheid.

Vervolg je tocht met etappe 6 van de Zuiderzeeroute.
Wil je meer mooie plekjes ontdekken in de provincies waar je doorheen fietst? Neem dan een kijkje op de pagina van Gelderland, Utrecht of Noord-Holland.
Fietsroute 747584 - Zuiderzeeroute etappe 6: Van Muiderberg naar Purmerend
45,92 km

Fietsroute 747584 | Noord-Holland |Muiderberg | 45,92 km

We zijn alweer aanbeland bij het voorlaatste deel van de Zuiderzeeroute. Op deze zesde etappe fiets je vanuit Muiderberg langs het IJsselmeer naar onder andere Diemen, Volendam en Purmerend. Geniet onderweg van de uitgestrekte polders en de bezienswaardigheden die alles te maken hebben met water.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie
Hotel Restaurant Het Rechthuis in Muiderberg vormt het startpunt van deze route. Vanuit hier ben je binnen een mum van tijd in de vestingstad Muiden. In deze historische stad vind je verschillende gebouwen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie zoals het Muizenfort en het bekende Muiderslot. Deze historische verdedigingslinie met allerlei forten werd aangelegd in 1815 om het land beter te kunnen beschermen in oorlogstijd. Verder fiets je over de imposante zeesluis van Muiden, waar regelmatig mooie schepen binnenvaren. Vanuit hier zet je koers in de richting van Diemen en vervolgens fiets je verder naar Monnickendam en Volendam door de polders.

Uitrusten in Purmerend
Daarna is het nog maar een klein stukje fietsen door Edam en verder naar het eindpunt in Purmerend.

De Katwoudermolen
Net buiten Volendam kun je een kijkje nemen bij de Katwoudermolen. Deze molen bemaalt de omliggende polders en weidevelden. De molen werd hier gebouwd rond 1649 en rond 1650 in gebruik genomen. In 1986 werd de molen gerestaureerd, waarbij er een nieuwe kap met wieken werd geplaatst.

Sluit de prachtige Zuiderzeeroute af met de laatste etappe van deze tocht.
Ontdek meer mooie plekjes in Noord-Holland en in Laag Holland.
Fietsroute 747587 - Zuiderzeeroute etappe 7: van Purmerend naar Enkhuizen
51,58 km

Fietsroute 747587 | Noord-Holland |Purmer | 51,58 km

Het is tijd voor het laatste gedeelte van de Zuiderzeeroute. Deze zevende etappe neemt je mee van Purmerend naar Enkhuizen. Geniet van deze laatste tocht langs de oever van het IJsselmeer en bewonder alle pareltjes die je onderweg tegenkomt.

De Stelling van Amsterdam
Stap in Purmerend op je fiets en zet koers naar Edam. Aan het begin van de route kom je meteen langs twee bezienswaardigheden: het Raadhuis Edam uit 1737 en het Fort bij Edam. Het fort is de meest noordoostelijke punt van de Stelling van Amsterdam. Dit bouwwerk werd tussen 1908 en 1913 gebouwd en het wordt regelmatig opengesteld voor bezoekers. Vanuit hier fiets je langs het water en door verschillende kleine plaatsjes naar Hoorn, Broekhaven, Bovenkarspel en Enkhuizen.

Op naar het eindpunt
Neem onderweg de tijd om bij twee molens en andere historische bezienswaardigheden zoals de Koepoort en Waterpoort de Oude Gouwsboom in Enkhuizen te kijken. Het eindpunt van deze tocht ligt bij het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, waar je ook begonnen bent aan de Zuiderzeeroute. Geef jezelf maar een schouderklopje als je de gehele route hebt afgelegd. Dat heb je wel verdiend!

Historisch Enkhuizen
In Enkhuizen vind je allerlei overblijfselen uit de tijd van de VOC. Vooral de haven en de gebouwen in deze omgeving zijn de moeite waard om te bekijken, maar ook het historische centrum van de stad mag er zijn. Vergeet dus niet om een ommetje te maken door Enkhuizen om al dat moois te bekijken. Zo waan je je eventjes in lang vervlogen tijden.

Bekijk de andere etappes en de gehele route hier.
Meer lezen over Noord-Holland? Neem dan hier een kijkje.