De grote steden in ons land vind je tegenwoordig vooral in het westen van Nederland. In de middeleeuwen was dat heel anders. De Hanzesteden in het oosten van het land zoals Arnhem, Deventer, Nijmegen, Ommen, Zutphen en Zwolle vormden toen namelijk de machtigste handelssteden van heel Nederland. De Hanze was een samenwerkingsverband tussen zo’n 200 steden in onder andere België, Nederland, Duitsland, de Baltische Staten en Polen. De samenwerking was bedoeld om de handel tussen de landen te bevorderen, maar ook om individuele kooplieden te beschermen tegen piraterij op zee en andere gevaren.

Rijkdom in oude Hanzesteden

Handelswaar werd destijds vervoerd met koggeschepen over zeeën en rivieren naar de plek van bestemming. In Nederland vond de handel voornamelijk plaats in Gelderland en Overijssel, in steden aan de IJssel en in het Zuiderzeegebied. De handelswaar bestond vooral uit zout, vis, graan, hout, bier, wijn, textiel, bijenwas en pelzen. Het Hanzeverbond heeft zo’n vierhonderd jaar standgehouden en het heeft alle Hanzesteden veel rijkdom gebracht. Kampen werd de rijkste Hanzestad van Nederland door de gunstige ligging aan de Zuiderzee. Die rijkdom zie je nu nog terug aan alle prachtige historische gebouwen in de steden die vroeger lid waren van de Hanze.

Het einde van de Hanze

Aan het einde van de 15e eeuw raakte de Hanze de controle kwijt over verschillende gebieden. Steden stelden hun eigen belang vaak boven de Hanze en zo werd het verbond steeds minder belangrijk. Daarnaast kreeg de Hanze concurrentie van handelaren uit Holland, Zeeland en Engeland. In 1754 werd het laatste Hanzekantoor gesloten in Bergen en aan het einde van de 16e eeuw was het echt gedaan met de Hanze. Ondanks het verval van de Hanze zijn veel steden nog steeds trots op hun oude titel. Deze steden werken sinds 1980  weer opnieuw samen, maar dan op cultureel en toeristisch vlak.
Hanzesteden langs de IJssel

Langs de IJssel vind je zeven prachtige Hanzesteden met elk hun eigen unieke sfeer en historische bouwwerken uit de tijd van de Hanze. 
Plan een tripje naar een van deze steden en ervaar het zelf.

Bekijk de Hanzesteden langs de IJssel
Hanzesteden in Gelderland

Winkelen in eeuwenoude straatjes, monumentale gebouwen uit de tijd van de Hanze bekijken of neerstrijken op een gezellig terrasje op een historisch plein. 
Het kan allemaal in de Gelderse Hanzesteden. Maak kennis met deze authentieke steden. 

Bekijk de Gelderse Hanzesteden