Geheim over de grens logo
Stel je voor: een gebied dat in al zijn uitgestrektheid nog niet half zo groot is als Nederland. En tóch alle charmes van een verre, buitenlandse vakantie heeft. Gewoon in de achtertuin van ons eigen Twente en de Achterhoek. Vier regio's die samen een kleine staalkaart laten zien van wat een weekje weg zo plezierig maakt: een kasteel op een bergtop, glooiende heuvels die wel wat aan Toscane doen denken, een stadje dat typisch Duits is in zijn sprookjesachtige knusheid. Dan weer een landschap met kanalen, rivieren en bossen dat je als laagland-Nederlander heel bekend voorkomt. Welkom!
100 Schlösser Route, Kastelen en paleizen in het hart van Europa

100 Schlösser Route, Kastelen en paleizen in het hart van Europa

De 100 Schlösser Route is de koningin onder de Duitse fietsroutes. De totale lengte van de routes is 960 km, maar ingeleed in vier rondjes door het Münsterland tussen de 210 en 310 km.

Hermannshöhen

Hermannshöhen

De Hermannsweg, over toppen tot 400 meter, geld als een van Duitslands allermooiste bergwandelingen.

Teutoschleifen - het balkon van het Münsterland

Teutoschleifen - het balkon van het Münsterland

Als de eerste zonnestralen op het nog helemaal frisse groen van de weiden en de bomen dansen, maken ze ook de zin in vakantie, verkwikkende weekenduitjes en dagtochten wakker.

Münsterland

De prachtige omgeving van de stad Münster wordt vaak omschreven als ‘Parklandschaft’. Een dunbevolkt gebied dat compleet lijkt aangelegd door een goede landschapsarchitect. Het ideale terrein voor een actieve vakantie met hier en daar een uitstapje naar cultuur. Beroemd om de oude Westfaalse glorie - burchten, paleizen, kastelen, gevels van koopmanshuizen en vakwerkboerderijen - en de moderne allure: eigentijdse musea en bruisende winkelstraten.

Emsland

Soms net Nederland, maar ook weer helemaal niet. Een beetje meer ruimte en hier en daar wat ruiger. Vruchtbare akkers en mooie vergezichten, doorsneden door de bovenloop van de Ems, langzaam op weg naar de Waddenzee. Een traditierijk cultuurlandschap met molens, boerderijen, tuinders en kwekers, stille veenmoerassen en lommerrijke bossen. Heerlijk om er te fietsen langs kanalen of vaarten. Ook het land van grappige stadjes aan het water.

Het Emsland: Een echte ontdekking!

Fietsroute 357052 - De Emsland route
267,87 km

Fietsroute 357052 | Nedersaksen |Geeste | 267,87 km

Ga lekker op pad door het Emsland met deze riante ronde van ruim 270 kilometer. Onderweg maak je kennis met bijna alle hoogtepunten van deze verleidelijke streek met de rivier de Ems als het stralende middelpunt. Dit gebied is zowel toegankelijk voor fanatieke fietsers als voor beginners, want er zijn nauwelijks stijgingen te vinden hier.

Sporen uit de oertijd
De enige kleine natuurlijke stijging onderweg is de bescheiden heuvelrug ‘Hümmling’. Deze heuvelrug is ontstaan als grondmorene van een gletsjer en het vormt dan ook een bijzonder natuurgebied dat stamt uit de oertijd. Het begin- en eindpunt van deze route ligt in Meppen, maar je kunt deze tocht natuurlijk ook vanuit een ander punt op de route maken. Fiets over stille binnenwegen, langs een stukje kanaal, over de dijk en langs boeiende cultuurlandschappen terwijl je oude molens en ander architectuur met een verleden bewondert. Er valt zoveel moois te zien in het Emsland.

Jachtslot Clemenswerth
Op sommige plekken op deze route kun je heerlijk genieten van de rust. Geniet van het geluid van de fluitende vogeltjes om je heen en ontspan. Even verderop kun je een bekende trekpleister bewonderen: het barokke jachtslot Clemenswerth. Dit jachtslot is alleen al de moeite waard door de tuinen met stervormige lanen waarmee het slot omringd wordt.

De zeehaven van Emsland
In Papenburg, de noordelijkste stad van Emsland, kun je de gezellige drukte van een echte ‘zeehaven’ beleven. Hier kun je de bekende scheepswerf Meyer Werft bezichtigen. Vanuit hier kun je ook andere prachtige routes volgen door uitgestrekte moerassen en wetlands of door het oogverblindend mooie Hasetal. Stop dan ook even in Haselünne, het oudste stadje van de streek.

Meer informatie over fietsen in het Duitse grensgebied vind je hier: www.geheimoverdegrens.nl
Osnabrücker Land
De eerste Duitse heuvels net over de grens, het Teutoburger Wald. De grillige geologische natuurmonumenten van werelderfgoed TERRA.vita zijn meer dan een miljoen jaar oud; maar ook veel 'jonge' natuur is hier beschermd gebied. Een streek met een rijke historie: de Germanen vochten er tegen de onoverwinnelijk geachte Romeinen en later werd precies hier de Vrede van Westfalen getekend. Land van de wandelklassiekers als de Ahornweg, de Hünenweg en veel meer fietsroutes dan vakantiedagen.
Wandelen op de Ahornweg
Wandelroute 357051 - Ahornweg
90,31 km

Wandelroute 357051 | Nedersaksen |Bad Iburg | 90,31 km

Ahornweg

Wandelen met vergezichten
Voor natuurliefhebbers is het Osnabrücker Land een goede keuze, want deze streek ligt midden in het Natur- und Geopark TERRA.vita, dat zich sinds kort UNESCO Global Geopark mag noemen. De Ahornweg is dé wandelroute in de regio. Hij voert over de kammen van het Teutoburger Wald en het Wiehengebirge. Onderweg uitgestrekte bossen die in de zomer voor verkoeling zorgen en in de herfst in schitterende kleuren oplichten.
De 104 km lange Ahornweg is een van de oudste en populairste wandelroutes van het Osnabrücker Land. Het is een rondlopende route met een lange (60 km) en korte lus (40 km). De lussen kruisen elkaar in Bad Iburg. De wandelliefhebbers die de route zo´n 50 jaar geleden ontwikkelden, legden de nadruk op genieten van het landschap: 5 uitkijktorens en nog talrijke andere uitkijkpunten bieden telkens weer nieuwe vergezichten op het omringende landschap.

Vanaf de Hermannsturm op de Dörenberg bijvoorbeeld, met zijn 331 m het hoogste punt van de route, heeft u zicht over de kammen van het Teutoburger Wald die zich tot ver in de Noord-Duitse laagvlakte uitstrekken. Op de maar 3 km verder gelegen Varusturm kunt u, in de andere richting, Osnabrück en bij helder weer het Wiehengebergte zien liggen.
Betoverende bloemenpracht

De kleine lus van de Ahornweg ligt grotendeels op de heuvelrug van het Teutoburger Wald en voert door dichte beukenbossen waar vanaf maart de bodem bedekt is met bloeiend lievevrouwebedstro, bosanemonen en helmbloemen. Hagen a.T.W. is vanaf medio april, als meer dan 3.000 kersenbomen in bloei staan, een must. Soms staan ze in boomgaarden, soms gaat het om een enkele oude boom bij een boerderij.
Landesgartenschau 2018 in Bad Iburg
Van april t/m oktober 2018 wordt Bad Iburg omgetoverd in een paradijs voor liefhebbers van tuinen.

Meer informatie hier:
http://www.geheimoverdegrens.nl/wandelen-in-duitsland/ahornweg/
Grafschaft Bentheim
Een hooggelegen graafschap met twee gezichten. Op de stoere bergrug die rakelings langs ons land scheert staat de Burg Bentheim. Diep onder de grond borrelt het zuiverste mineraalhoudende bronwater dat van het stadje Bentheim een echt heilzaam ‘Bad Bentheim’ heeft gemaakt. Meer naar het noorden ligt het laagland met riviertjes en kanalen, waar vroeger de veenarbeiders en smokkelaars de grens niet zo heel nauw namen. Overal verspreid pareltjes van dorpen als historisch Schüttorf.
De meest fietsvriendelijke regio van Niedersachsen
Fietsroute 361086 - Grafschafter Fietsentour door Bentheim
214,59 km

Fietsroute 361086 | Nedersaksen |Benthem | 214,59 km

Het graafschap Bentheim is een van de meest fietsvriendelijke regio’s in Nedersaksen. Deze route neemt je mee langs de mooiste plekjes van Bentheim. Langs de route vind je bordjes met de naam ‘Fietsentour’, want in dit eigenwijze stukje Duitsland zeggen ze niet ‘Fahrrad’ maar gewoon ‘fiets’.

Na iedere bocht een verrassing
De Grafschafter Fietsentour is een meerdaagse fietstocht van maar liefst 220 kilometer lang die in beide richting bewegwijzerd is. Neem de tijd om deze route te verkennen, want het is hier zo mooi dat hard fietsen zonde is. Dan loop je namelijk de kans dat je prachtige uitzichten of bezienswaardigheden mist. Na elke bocht in de weg staat je weer een nieuwe verrassing te wachten. Onderweg kun je genieten van gezellige dorpjes en kleine steden die bruisen van het leven, kunstwerken in de natuur die deel uitmaken van een uniek museumproject in de buitenlucht, kanalen, veenmoerassen, weelderige bossen, stille zijweggetjes, het riviertje de Vecht, oude kloosters en kastelen en nog veel meer mooie bezienswaardigheden.

Pareltjes in Bentheim
De uitzichttoren op de Isterberg, het laagland bij de Vecht, de Bentheimer zandsteenburcht, het zijn slechts enkele pareltjes die je onderweg tegenkomt als je deze route volgt. Vooral het kasteel dat hoog op de rotsen in Bad Bentheim ligt is een echte must-see.

Tip: De Fietsenbus
Tussen mei en september rijdt er een ‘Fietsenbus’ over deze route. Eén keer per uur rijdt er in het weekend een bus tussen Bad Bentheim, Nordhorn, Neuenhaus, Uelsen en Emlichheim. Met deze bus kun je een stukje meereizen als je benen moe zijn na een lange dag op de fiets. Handig als je aan het einde van de dag echt doodop bent. Kijk hier voor meer informatie over de dienstregeling.
Andere prachtige routes
door het Duitse grensgebied