Geheim over de grens logo
Stel je voor: een gebied dat in al zijn uitgestrektheid nog niet half zo groot is als Nederland. En tóch alle charmes van een verre, buitenlandse vakantie heeft. Gewoon in de achtertuin van ons eigen Twente en de Achterhoek. Vier regio's die samen een kleine staalkaart laten zien van wat een weekje weg zo plezierig maakt: een kasteel op een bergtop, glooiende heuvels die wel wat aan Toscane doen denken, een stadje dat typisch Duits is in zijn sprookjesachtige knusheid. Dan weer een landschap met kanalen, rivieren en bossen dat je als laagland-Nederlander heel bekend voorkomt. Welkom!
100 Schlösser Route, Kastelen en paleizen in het hart van Europa

100 Schlösser Route, Kastelen en paleizen in het hart van Europa

De 100 Schlösser Route is de koningin onder de Duitse fietsroutes. De totale lengte van de routes is 960 km, maar ingeleed in vier rondjes door het Münsterland tussen de 210 en 310 km.

Hermannshöhen

Hermannshöhen

De Hermannsweg, over toppen tot 400 meter, geld als een van Duitslands allermooiste bergwandelingen.

Teutoschleifen - het balkon van het Münsterland

Teutoschleifen - het balkon van het Münsterland

Als de eerste zonnestralen op het nog helemaal frisse groen van de weiden en de bomen dansen, maken ze ook de zin in vakantie, verkwikkende weekenduitjes en dagtochten wakker.

Münsterland

De prachtige omgeving van de stad Münster wordt vaak omschreven als ‘Parklandschaft’. Een dunbevolkt gebied dat compleet lijkt aangelegd door een goede landschapsarchitect. Het ideale terrein voor een actieve vakantie met hier en daar een uitstapje naar cultuur. Beroemd om de oude Westfaalse glorie - burchten, paleizen, kastelen, gevels van koopmanshuizen en vakwerkboerderijen - en de moderne allure: eigentijdse musea en bruisende winkelstraten.

Emsland

Soms net Nederland, maar ook weer helemaal niet. Een beetje meer ruimte en hier en daar wat ruiger. Vruchtbare akkers en mooie vergezichten, doorsneden door de bovenloop van de Ems, langzaam op weg naar de Waddenzee. Een traditierijk cultuurlandschap met molens, boerderijen, tuinders en kwekers, stille veenmoerassen en lommerrijke bossen. Heerlijk om er te fietsen langs kanalen of vaarten. Ook het land van grappige stadjes aan het water.

Het Emsland: Een echte ontdekking!

Fietsroute 357052 -
266,10 km

Fietsroute 357052 | Nedersaksen |Geeste | 266,10 km

Een riante ronde van ruim 300 km door het Emsland, met bijna alle hoogtepunten van deze genadeloos verleidelijke streek met als stralend middelpunt de rivier de Ems. Echt fietsersterrein, ook voor beginners: nauwelijks stijging, want afgezien van een enkel bruggetje is de enige kleine natuurlijke ‘bult’ onderweg de bescheiden heuvelrug Hümmling. Ook meteen de naam van een uniek, charmant natuurmonument met roots in de oertijd, als grondmorene van een gletscher. Beginpunt en eindpunt is Meppen, maar alle typisch-Emsland bezienswaardigheden in een totaal andere volgorde bekijken mag natuurlijk ook. Veel stille binnenwegen, een dijkje, een stukje kanaal, sappige groene weiden, molens langs de weg, boeiende cultuurlandschappen en architectuur met een verleden.

Plekken waar je alleen vogels hoort fluiten, maar ook landelijk bekende trekpleisters. Neem nou het barokke jachtslot Clemenswerth. Alleen al voor de beroemde tuinen met ster-vormige lanen zou je er heen gaan. Beleef de gezellige drukte van een echte ‘zeehaven’ in de noordelijkste stad van het Emsland: Papenburg. Hier kun je heen om de bekende scheepswerf Meyer Werft te bezichtigen. Tijdens een andere etappe glijd je weer langs uitgestrekte moerassen en wetlands, of door het oogverblindend mooie Hasetal, met alleen een stop in het oudste stadje van de streek, Haselünne.

Osnabrücker Land
De eerste Duitse heuvels net over de grens, het Teutoburger Wald. De grillige geologische natuurmonumenten van werelderfgoed TERRA.vita zijn meer dan een miljoen jaar oud; maar ook veel 'jonge' natuur is hier beschermd gebied. Een streek met een rijke historie: de Germanen vochten er tegen de onoverwinnelijk geachte Romeinen en later werd precies hier de Vrede van Westfalen getekend. Land van de wandelklassiekers als de Ahornweg, de Hünenweg en veel meer fietsroutes dan vakantiedagen.
Wandelen op de Ahornweg
Fietsroute 357051 -
94,60 km

Fietsroute 357051 | Nedersaksen |Bad Iburg | 94,60 km

De ideale fietsvakantie? Dan tellen niet alleen de kilometers. De échte ontspanning zit hem in nieuwe vergezichten. Betoverende natuur en de charme van het ‘buitenlandgevoel’. De Werse Rad Weg, een van Duitslands mooiste rivierenroutes, heeft het allemaal. Fietsen in het stroomgebied van een riviertje heeft zo zijn voordelen. Steile hellingen zijn zeldzaam. Als lunch improviseer je een picknick aan de oever. Even uitrusten op een bankje bij zo’n gezellige plattelandsherberg. Na de volgende bocht loopt het pad weer langs het water. Hier geen winderige dijken, maar een uniek rivierlandschap boordevol contrasten.

De Werse is overal anders: Aan de bovenloop watermolens en industrieel erfgoed dat herinnert aan honderd jaar bedrijvigheid. De benedenloop kronkelt door de agrarische lappendeken van het Münsterland, een parklandschap met kastelen en boerderijen. Nog verder naar de monding beginnen de weidse uiterwaarden: veel ruimte, afgewisseld met groepjes bomen, een kreekje of een dode arm van de hoofdrivier. Historische stadjes zoals Warendorf en Münster.

T I P
Ronde met twee rivieren: Werse en Ems. De fietstochten WERSE RAD WEG en Ems-Radweg zijn uitstekend te combineren! De WERSE RAD WEG heeft de rivier de Ems als begin- en eindpunt en is daarom makkelijk aan de EmsRadweg vast te knopen tot een ronde van in totaal 190 km.
Grafschaft Bentheim
Een hooggelegen graafschap met twee gezichten. Op de stoere bergrug die rakelings langs ons land scheert staat de Burg Bentheim. Diep onder de grond borrelt het zuiverste mineraalhoudende bronwater dat van het stadje Bentheim een echt heilzaam ‘Bad Bentheim’ heeft gemaakt. Meer naar het noorden ligt het laagland met riviertjes en kanalen, waar vroeger de veenarbeiders en smokkelaars de grens niet zo heel nauw namen. Overal verspreid pareltjes van dorpen als historisch Schüttorf.
De meest fietsvriendelijke regio van Niedersachsen
Fietsroute 361086 -
215,91 km

Fietsroute 361086 | Nedersaksen |Benthem | 215,91 km

Andere prachtige routes
door het Duitse grensgebied