Nationaal Park de Hoge Veluwe

Nationaal Park de Hoge Veluwe is de perfecte plek om te fietsen en wandelen. Het landschap wisselt zich continu af tijdens jouw wandel- of fietstocht.

Lees meer

Het Nationale Park De Hoge Veluwe is ongeveer 5.500 hectare groot. Daarmee is het één van de grootste Nationale Parken in Nederland. De natuur van Het Nationale Park de Hoge Veluwe is overweldigend. De verschillende oud-Veluwse landschappen wisselen elkaar continu af. Tijdens je tocht door het Park kom je door loof- en naaldbossen en gemengde bossen, maar ook langs heidevelden (nat en droog), grasvlakten en stuifzandlandschappen.

Die landschappen herbergen een ongekende diversiteit aan planten- en diersoorten. Van de zeldzame parelmoervlinder tot het imposante edelhert, van het gentiaanblauwtje tot de kleine schorseneer. Het Park kent meer dan honderd Rode Lijst-soorten, zoals de tapuit, de draaihals, de heikikker en de ringslang.

Fietsen en Wandelen in de Veluwe

Het park heeft maar liefs 42 kilometer fiets- en wandelpaden. Voor kinderen zijn er kinderfietsen en voor mindervaliden zijn er ook speciale fietsen te huur. In het park hoeft je niet op de paden te blijven. Struinen door de stuifzandlandschappen of dwars door de heidevelden lopen is toegestaan. Regelmatig worden er activiteiten georganiseerd zoals wandelen met een gids, een cursus natuurfotografie en nog veel meer. Houd je van paardrijden? Ook dat kan. Het park heeft speciale ruiterpaden. Ook de hond is welkom mits aangelijnd. Naast dit alles vind je er diverse mogelijkheden om iets te eten of te drinken. Je kunt er zelfs kamperen.

Verschillende ingangen

Bijzondere dieren in de Veluwe

De Hoge Veluwe is gelegen tussen Arnhem, Ede en Apeldoorn. Er zijn verschillende toegangsmogelijkheden tot het park:

  • Hoenderloo
  • Otterlo
  • Schaarsbergen

De ingangen zijn bereikbaar met de auto of met het openbaar vervoer. Het park is ook toegankelijk voor auto`s maar het leukste is om de auto vlak voor de ingang van het park te parkeren ,een toegangskaartje te kopen en op een van de vele witte fietsen te stappen die je gelijk na de ingang vindt.

Oud cultuurlandschap

Bijzondere dieren in de Veluwe

Het park is een oud cultuurlandschap en het bestaat uit een parkbos (bos met een parkachtig karakter met name gericht op esthetische waarde en recreatieve aantrekkelijkheid), een natuurbos (met name vliegdenbossen) en een cultuurbos (geplant bos met een hoge cultuur historische waarde). Verder zijn er vlakten levend stuifzand te vinden, ook wel wandelende binnenlandse duinen genoemd, en diverse heidelandschappen en tuinen. Je kunt dit uitgebreide landschap ontdekken door gebruik te maken van de 42 kilometer lange fiets- en wandelpaden.

In het park lopen ongeveer 200 edelherten, 200 reeën, 50 wilde zwijnen en 200 moeflons in het wild rond. Het park staat vooral bekend om haar zeldzame dieren- en plantensoorten die thuishoren in een heide en stuifzandlandschap.

Ongeveer 10 minuten wandelen vanaf het centrum komt u uit bij wildobservatie Koeverbos. Hier staan schermen waardoor u een goed uitzicht heeft op de weide zonder gezien te worden.

Wilde zwijnen

Van november tot januari vindt de bronsttijd (paartijd) van de wilde zwijnen plaats. Na een draagtijd van ongeveer vier maanden krijgen de zeugen hun jongen. Een gezonde volwassen zeug kan wel vier tot twaalf jongen werpen in het speciaal door haar gemaakte 'kraambed' van sparrentakken, mos en gras.

De biggetjes, ook wel 'frischlingen' genoemd, zijn graag geziene bewoners van De Hoge Veluwe. Met hun gestreepte vacht lijkt het net alsof ze een pyjama dragen. Al vanaf een week na de geboorte volgen ze hun moeder, op zoek naar voedsel. Tegen de avond trekken ze regelmatig naar de wildweiden bij de wildobservatieplaatsen van het Park.