Appelkruimeltaart is een echte klassieker die het altijd goed doet, welk jaargetijde het ook is. Denk in je gedachten eens aan een warm stuk appeltaart dat net uit de oven komt. Daar krijg je meteen trek van, toch? De frisse smaak van appels, het warme van koekkruiden en een knapperige kruimellaag maken deze huisgemaakte appelkruimeltaart onweerstaanbaar. Wij proefden tijdens het route.nl Live Event 2017 op de Utrechtse Heuvelrug van de heerlijke appeltaart van Restaurant De Dennen en we willen je het recept van deze taart niet onthouden. Begin maar snel met bakken en trakteer je partner, gezin, vrienden én jezelf op een lekkere punt appeltaart. Met slagroom of zonder, dat mag je zelf kiezen. 

Ingrediënten (voor een springvorm van 26 cm)


Voor de bodem:
250 gram koude (room)boter
250 gram witte basterdsuiker
400 gram bloem
1 eetlepel koek-speculaaskruiden

Voor de kruimellaag:
123 gram koude roomboter in kleine blokjes
110 gram witte basterdsuiker
230 gram bloem
½ eetlepel koek-speculaaskruiden
Citroenrasp van 1 citroen

Vulling:
2 kilo goudrenetten of jonagold appels
1 zakje vanillesuiker
250 gram gewelde krenten
375 gram gewelde rozijnen Kaneel
Hazelnoten, walnoten en pecannoten

Bereidingswijze

Bodem: Kneed de boter, basterdsuiker, bloem en speculaaskruiden tot een stevige bol deeg en zet deze in de koelkast.

Kruimellaag: Basterdsuiker, bloem, speculaaskruiden en citroenrasp mengen. Voeg vervolgens de boterblokjes toe en mix rustig tot de boter is opgenomen en er fijne kruimels ontstaan. Zet deze kruimels vervolgens in de koelkast.

Schil de appels, snij ze in vieren en verwijder het klokhuis. Snij de appels in dunne plakjes en maak de noten wat kleiner.

Vet een springvorm van ø26 cm in met een beetje boter en bekleed de bodem en de rand met het deeg. Druk het deeg goed aan in de rand. Vul de springvorm vervolgens met de vulling. Begin telkens met een laagje appels, gevolgd door wat krenten, rozijnen en nootjes en strooi er naar smaak wat basterdsuiker, vanillesuiker en kaneel overheen. Maak het af met de kruimellaag. Bak de taart 2 uur in de oven op 140 graden. Serveer de taart vervolgens warm of laat het even afkoelen.

Eet smakelijk!

image