Wat is er nu lekkerder dan de morgen goed beginnen met een croissantje met zelfgemaakte aardbeienjam. Heerlijk vers, zonder conserveringsmiddelen en duizend keer lekkerder dan jam uit de supermarkt. Het fijne aan zelfgemaakte jam is dat je zelf precies kunt bepalen hoe zoet je de jam wilt maken.

Ingrediënten (voor 1 potje)

  • 500 gram aardbeien
  • 450 gram suiker
  • 1 citroen

Benodigdheden

  • Mes
  • Schaal
  • Huishoudfolie
  • Diepe pan (met dikke bodem)
  • Schoteltje
  • Schoon glazen potje

Bereidingswijze (bereidingstijd: ±50 minuten + 1 nacht)

  1. Maak de aardbeien schoon en verwijder de kroontjes.
  2. Doe de aardbeien en de suiker samen in een kom, dek deze af met huishoudfolie en zet het een nachtje buiten de koelkast.
  3. Vul een diepe pan met een dikke bodem met de aardbeien en de suiker.
  4. Zet ondertussen vast het schoteltje in de koelkast en laat dit koud worden, hiermee ga je straks testen of de jam goed is.
  5. Pers de citroen uit en voeg het sap toe aan de aardbeien.
  6. Zet het vuur halfhoog en breng het mengsel aan de kook.
  7. Zet het vuur zachter en laat de jam 25-30 minuten zachtjes inkoken. Roer af en toe.
  8. Om te testen of de jam klaar is, haal je het schoteltje uit de koelkast en druppel je daar wat jam op. Als de jam begint te stollen en niet van het schoteltje afglijdt, is-ie goed.
  9. Bewaar je jam in de glazen pot. 
  10. Sluit de pot goed af en laat de jam op z’n kop afkoelen. Op deze manier kan de lucht ontsnappen.
  11. Je kunt de jam in de pot een paar maanden bewaren!

Eet smakelijk!

image
Bron: Chickslovefood