Algemeen Dagblad logo

Op de fiets kun je plekken ontdekken waar je normaal gesproken misschien niet zo snel zou komen. Gezellig drukke steden, lieflijke dorpjes, het platteland waar de tijd soms stil lijkt te hebben gestaan, adembenemend mooie natuurgebieden, rumoerige havens waar het werk altijd doorgaat, uitgestrekte weidevelden vol schapen die op hun gemak staan te grazen, bezienswaardigheden uit lang vervlogen tijden, je kunt het allemaal ontdekken per fiets. Route.nl en het AD hebben prachtige routes voor jou geselecteerd die stuk voor stuk de moeite waard zijn. Tijd om op je fiets te stappen en te genieten!

Stap op je fiets

Zuid-Holland | Rotterdam

Rotterdam is energiek, kosmopolitisch en altijd in beweging. Voortdurend openen nieuwe restaurants, (coffee)bars, food markets en winkels er hun deuren. Keer op keer weten theaters, musea en kunstinstellingen er het publiek te raken. De indrukwekkende wereldhaven zorgt voor constante activiteit en de skyline verandert jaarlijks door nieuwe gebouwen zoals de Markthal, De Rotterdam, het Centraal Station en het Timmerhuis. De afwisseling van oude en nieuwe architectuur – hoog en laag, gereed en in aanbouw – hoort voor de Rotterdammer thuis in het vertrouwde straatbeeld. Een straatbeeld van een stad die nooit stilstaat en daardoor blijft boeien.

Fietsroute 114737 - Dwars door bruisend Rotterdam naar de Kralingse Plas
36,33 km

Fietsroute 114737 | Zuid-Holland |Rotterdam | 36,33 km

Deze route neemt je mee door het centrum van Rotterdam naar de rand van de stad. Onderweg kun je kennismaken met de gezellige drukte van de stad en de vele bezienswaardigheden die je hier vindt. Verder verruil je de bruisende stad ook eventjes voor de rust van het Kralingse Bos.

De Euromast
Het startpunt van deze route ligt aan de rand van de Kralingse Plas. Deze oase van rust midden in Rotterdam is ongeveer 300 hectare groot. Vanuit hier fiets je door verschillende mooie gebieden in Rotterdam in de richting van de Maashaven. Onderweg fiets je langs molen de Speelman, de molenromp De Graankorrel en de molenromp Het Vertrouwen. Na ruim 19 kilometer fietsen kom je aan bij de Euromast, een van de bekendste gebouwen van Rotterdam. Deze toren is met zijn 185 meter de hoogste toren van Nederland. Hier kun je genieten van een hapje en een drankje bij de brasserie die is gevestigd in deze toren.

Bewonder molen na molen
Daarna is het tijd om je tocht te vervolgen door Rotterdam. Je komt daarbij onder andere langs molen Zandweg, het landhuis De Oliphant, molen De Ster en molen de Lelie. Je eindigt je tochtje weer aan de rand van de Kralingse Plas.

De haven van Rotterdam
De haven van Rotterdam is het grootste haven- en industriecomplex van Europa. De haven van Rotterdam was zelfs ooit de grootste ter wereld, maar tegenwoordig gaat die titel naar de haven van Shanghai. Een stelsel van havenbekkens en bedrijfsterreinen, direct gesitueerd aan de Noordzee, wordt 24 uur per dag gebruikt voor de aan- en afvoer en op- en overslag van goederen. Wereldwijd zijn er zo’n 1.000 havens verbonden met Rotterdam.

Fiets mee met een route.nl Live Event
Tijdens de Meimaand Fietsmaand organiseren we twee volledig verzorgde fietsevents waar je gezellig aan mee kunt doen. Op vrijdag 5 mei maken we samen met een groep fietsliefhebbers een tocht door Laag Holland en op vrijdag 19 mei gaan we op avontuur op de Utrechtse Heuvelrug. Onderweg lassen we regelmatig een pauze in voor een lekker hapje en een drankje, leuke rondleidingen en andere activiteiten. Lijkt het je luk om een gezellig dagje uit te beleven met een groep fietsers? Schrijf je dan nu in voor een van onze Live Events.

Noord-Brabant | Drunen

In de Loonse en Drunense Duinen kun je met gemak uren fietsen, want het gebied is 3500 hectare groot. Een groot gedeelte van het gebied bestaat uit levende stuifzanden. Nergens in Europa vind je stuifzanden op zo’n grote schaal als hier. Maar er is meer dan alleen zand. 

Fietsroute 183724 - Kom tot rust in de Duinen en de Meierij
41,58 km

Fietsroute 183724 | Noord-Brabant |Drunen | 41,58 km

Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen is een oase van rust tussen een aantal grote Brabantse steden. Deze route voert je vanuit Giersbergen dwars door het nationaal park naar Loon op Zand, Helvoirt en Cromvoirt. Een fijne combinatie van rustige natuurgebieden en gezellige plaatsjes.

Eindeloze stuifzandgebieden

In de Loonse en Drunense Duinen kun je met gemak uren fietsen, want het gebied is 3500 hectare groot. Een groot gedeelte van het gebied bestaat uit levende stuifzanden. Nergens in Europa vind je stuifzanden op zo’n grote schaal als hier. Maar er is meer dan alleen zand. Je fietst ook door dichte loof- en naaldbossen, beekdalen en heidevelden die in augustus prachtig bloeien. Kun jij wel een kalm dagje in de natuur gebruiken? Dan is deze route echt iets voor jou, want er is hier altijd wel een rustig plekje te vinden om even het uitzicht over de heide te bewonderen.

De Drie Linden

Het start- en eindpunt van deze route ligt bij Herberg De Drie Linden in het historische gehucht Giersbergen. Natuurpoort De Drie Linden is hier ook te vinden. Eet een lekker hapje bij de herberg of rust even uit met een drankje. Het menu bestaat onder andere uit pannenkoeken, spareribs, saté en luxe pistoletjes.

Kasteel Zwijnsbergen

Na zo’n 15 kilometer fietsen kom je langs Kasteel Zwijnsbergen. Dit kasteel ligt aan de waterloop Zandleij en in het Brabantse plaatsje Helvoirt. Het landgoed waar het kasteel op gebouwd is bestaat voor de helft uit bos en voor de andere helft uit weilanden. Op de wegen en paden van dit gebied is het toegestaan om te wandelen, dus verken het landgoed gerust op eigen houtje. Het kasteel werd rond 1552 gesticht als een adellijk huis, maar door de jaren heen verviel het huis. In 2001 brandde het hoofdhuis en de oude traptoren helemaal af. De eigenaren hebben het kasteel toen laten herstellen met behulp van oude foto’s.

Zeeland | Burgh-Haamstede

Brede, goed toegankelijke en schone zandstranden. Gezellig levendig volop sportieve mogelijkheden of juist helemaal verlaten zodat je alleen het ruisen van de branding hoort. Lekker voor je strandhuisje een boek lezen in de voorjaarszon, luxe loungen bij een beachclub wanneer de zon ondergaat, in de golven duiken tot je buiten adem bent of door de najaarsstormen van je sokken geblazen worden. Strand en zee zijn in Zeeland het hele jaar door goed!

Fietsroute 548358 - Uitwaaien in Boswachterij Westerschouwen
30,53 km

Fietsroute 548358 | Zeeland |Burgh-Haamstede | 30,53 km

Deze tocht bestaat uit een heerlijke vakantieroute door Boswachterij Westerschouwen en langs de oever van de Oosterschelde. Ook kom je door de duinen en leuke toeristendorpjes zoals Renesse en Burgh-Haamstede. Stap op je fiets en waai lekker uit aan het water. Daarna voel je je weer helemaal opgeladen en fris. 

Burgh-Haamstede
De route begint meteen goed. Je fietst namelijk dwars door het leuke dorp Haamstede heen met het gelijknamige kasteel. Slot Haamstede, een rijksmonument uit de dertiende eeuw, werd in 1525 bijna compleet verwoest door een brand, waarna het kasteel in de zestiende eeuw herbouwd werd. Tegenwoordig is het in handen van de Vereniging Natuurmonumenten. Vanuit hier fiets je verder naar Burgh, dat aan Haamstede vast is gegroeid. Samen vormen deze dorpjes Burgh-Haamstede.

Boswachterij Westerschouwen

Even later duik je Boswachterij Westerschouwen in dat aan het begin van de twintigste eeuw werd aangeplant in het kader van de werkverschaffing. Even verderop geniet je juist weer van de weidse uitzichten over Nationaal Park de Oosterschelde. Je route start en eindigt bij Landwinkel De Fruitgaard aan de rand van Haamstede, waar je leuk kunt ‘landwinkelen’. Neem dus zeker even de tijd om hier rond te kijken aan het einde van je tochtje. Ook kun je hier kamperen in de boomgaard.

Uitkijktoren de Plompe Toren

Aan het water van de Oosterschelde vind je de Plompe Toren. Deze toren was honderden jaren geleden het middelpunt van het dorp Koudekerke. Dit dorp is volledig verdwenen, maar de toren staat er wel nog steeds. Deze toren die uit de veertiende eeuw stamt, is iedere dag geopend voor bezoekers, dus neem hier zeker even een kijkje als je van historische bouwkunst houdt.'

Fiets mee met een route.nl Live Event
Tijdens de Meimaand Fietsmaand organiseren we twee volledig verzorgde fietsevents waar je gezellig aan mee kunt doen. Op vrijdag 5 mei maken we samen met een groep fietsliefhebbers een tocht door Laag Holland en op vrijdag 19 mei gaan we op avontuur op de Utrechtse Heuvelrug. Onderweg lassen we regelmatig een pauze in voor een lekker hapje en een drankje, leuke rondleidingen en andere activiteiten. Lijkt het je leuk om een gezellig dagje uit te beleven met een groep fietsers? Schrijf je dan nu in voor een van onze Live events.

Utrecht | Driebergen-Rijsenburg

Uitgestrekte heuvelachtige bossen vol vogels en andere dieren, heidevelden die prachtig paars kleuren als ze in bloei zijn, vennen die een beetje verkoeling bieden op warme dagen en eeuwenoude stuifzandgebieden, je vindt het allemaal op de Utrechtse Heuvelrug. Je zou bijna vergeten dat Nederland zo mooi en gevarieerd kan zijn.
Fietsroute 420545 - Ontdek de sporen op de Heuvelrug
58,78 km

Fietsroute 420545 | Utrecht |Driebergen-Rijsenburg | 58,78 km

Ontdek de sporen op de Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug is vooral bekend om haar lommerrijke bossen, heidevelden en zandverstuivingen. Maar wist je dat dit Nationaal Park ook een heleboel cultuurhistorische sporen herbergt. Langs de zuidflank van de Heuvelrug loopt een reeks van excentrieke buitenenplaatsen en kastelen met prachtig aangelegde tuinen en parken. De route voert je naast deze stijlvolle buitenplaatsen langs kronkelende paden, door pittoreske dorpen, dichte bossen en prachtige duin- en heidegebieden. Een verassende en originele route om kennis te maken met de diversiteit van de Heuvelrug.

Wil jij deze omgeving ook ontdekken? Fiets dan met ons mee op vrijdag 19 mei 2017 tijdens het route.nl fietsevenement op de Heuvelrug. Schrijf je nu in

Kijk je ogen uit

Deze route is een grote verzameling van mooie bezienswaardigheden. Stap van je fiets af en maak een wandeling over de slingerende paadjes van de Heidetuin. Er staan hier zoveel soorten heide dat er altijd wel iets in bloei staat. Even verderop kun je tot rust komen bij het Landgoed Kraaybeekerhof en als je dan nog een stukje verder fietst kun je de Buitenplaats Sparrendaal bewonderen. Vervolgens fiets je een stukje door Driebergen-Rijsenburg naar de Historische moestuin Bartiméus. Deze moestuin hoort bij de zorginstelling Bartiméus en je vindt hier een rosarium, kassen en een theehuis. Een echte must om te bezoeken tijdens je tochtje. Daarna fiets je verder naar Doorn, waar je een bezoekje kunt brengen aan Museum Huis Doorn. In het museum staat de geschiedenis van Nederland ten tijde van de Eerste Wereldoorlog centraal.

Sluit je tocht gezellig af

Andere bezienswaardigheden op de route zijn Landhuis Darthuizen, Kasteel Amerongen en het Zwerfsteneneiland. De uitvalsbasis van deze route is Chalet Klein Zwitserland. Hier kun je terecht voor een lekker hapje en een drankje.

Het pareltje van de Utrechtse Heuvelrug

De mooiste bezienswaardigheid op deze route is zonder twijfel Kasteel Amerongen. Dit kasteel wordt wel eens het mooiste Nederlandse kasteel uit de Gouden Eeuw genoemd. Van buiten en binnen ademt dit kasteel nog de sfeer van weleer. Neem een kijkje in het leven van de voormalige bewoners, waaronder de Sterke Vrouwen die in ’t Huys hebben gewoond en in hun excentrieke interieur. Maar maak ook zeker een wandeling door de prachtige kasteeltuin waar je in de zomer fantastisch kunt picknicken.