Algemeen Dagblad logo

Op de fiets kun je plekken ontdekken waar je normaal gesproken misschien niet zo snel zou komen. Gezellig drukke steden, lieflijke dorpjes, het platteland waar de tijd soms stil lijkt te hebben gestaan, adembenemend mooie natuurgebieden, rumoerige havens waar het werk altijd doorgaat, uitgestrekte weidevelden vol schapen die op hun gemak staan te grazen, bezienswaardigheden uit lang vervlogen tijden, je kunt het allemaal ontdekken per fiets. Route.nl en het AD hebben prachtige routes voor jou geselecteerd die stuk voor stuk de moeite waard zijn. Tijd om op je fiets te stappen en te genieten!

264 kilometer fietsplezier: en route! 

Gelderland | Berg en Dal

Zyfflich, Kreis Kleve? Verhip, zijn we Duitsland binnen gefietst. Hebben ze daar wel Fahrradknotenpunkte?
TEKST: ROB WISSINK

Fietsroute 137734 - Woelige strijd tussen mens en Waal
41,79 km

Woelige strijd tussen mens en Waal

Fietsroute 137734 | Gelderland | Berg en Dal | 41,79 km

In de Ooijpolder zie je een landschap dat is gesmeed door een eeuwenlange strijd tussen het water van de grillige Waal en de mens. Tussendoor kom je door enkele bezienswaardige dorpjes.

Duivelsberg
Bij De Duivelsberg geniet je op je gemak van een lekkernij, voordat je op het zadel stapt. De eerste kilometers draaien de wielen vanzelf, terwijl je vanaf de heuvels afdaalt naar de Ooijpolder. Kijk vanaf het Wylerbergsmeer even terug voor een mooi uitzicht op de Duivelsberg. Bij Restaurant De Thornsche Molen kun je afstappen voor een pitstop, voordat je naar de Duffelt fietst: een korenmolen uit 1868.

Uitkijktoren
Op de dijken in de Millingerwaard kun je even lekker uitwaaien en uitkijken over het verruigde landschap en de Waal. In de polder zie je authentieke terpboerderijen die je herinneren aan de tijd dat de polders nog regelmatig overstroomden. Bij Oortjeshekken is het tijd voor een terrasje met iets lekkers. Vervolgens rij je naar de uitkijktoren die je een prachtig panorama over de Groenlanden en de Ooijpolder biedt. Bij De Duivelsberg kom je weer op krachten.

Zeeland | Borsele

Met een beetje fantasie zie je hem zwoegen langs de boorden van de Westerschelde. Hier legde wielericoon Jan Raas de basis voor zijn succesvolle carrière.
TEKST: RAYMOND DE FREL

Fietsroute 770988 - Jan Raas spookt met je mee
103,15 km

Jan Raas spookt met je mee

Fietsroute 770988 | Zeeland | Borsele | 103,15 km

Met een beetje fantasie zie je hem zwoegen langs de boorden van de Zesterschelde. Hier legde wieler icoon Jan raas de basis voor zijn succesvolle carrière.

Nu heeft Raas er zijn eigen route. Niet dat hij daar zelf nou zo van onder de indruk is. Denken we, want hij praat niet met de media. Sinds hij in 2003 stopte als manager van de Rabobank-ploeg leidt hij een teruggetrokken bestaan. En dus was het ook niet zo verwonderlijk dat hij in 2016 in zijn woonplaats ’s-Heerenhoek verstek liet gaan bij de opening van de naar hem genoemde route door Walcheren en Zuid-Beveland. Zijn zwager Cees Raas, die jarenlang de fiets verzorgde van de oud- wereldkampioen, nam de honneurs waar.

Op een of andere manier voegt het rookgordijn iets toe aan de route. Raas raast onzichtbaar met je mee. Voegt zich als een spookrijder aan je achterwiel. Al snel denk je aan een van die tien Tour-etappes die het krachtmens won, vaak solo maar ook als sterkste in de sprint. Of klassiekers als Parijs-Roubaix, Milaan-San Remo en de Ronde van Vlaanderen die op zijn palmares staan. Zeker als je de 101 kilometer lange tocht op de racefiets aflegt. Wie dat te lang vindt, heeft nog geen excuus om thuis te blijven. De route is namelijk in te korten tot 46 en 55 kilometer en dus ook prima op de gewone fiets of e-bike af te leggen.

Hotspots

Wie een dagje Zeeland doet, op de fiets, kiest al snel voor de Oosterschelde. Of de Stormvloedkering. Of de Zeelandbrug. Die spreken altijd tot de verbeelding. Toch laat de Jan Raasroute deze hotspots rustig links liggen. De pijlen wijzen de weg langs de oevers van de druk bevaren Westerschelde, waar de wind altijd wel een beetje vervelend doet. Neem Raas’ woonplaats als startpunt en je gaat eerst door het havengebied Vlissingen-Oost, een minder charmant tracé. Vlak voor Vlissingen buigt de route af naar Ritthem (met een fijn stukje langs Fort Rammekens), waarna je via Nieuw- en Sint Joosland Walcheren weer verlaat.

Terug in de Zak van Zuid- Beveland begint het slingeren over de dijkjes
Eenmaal terug in de Zak van Zuid- Beveland begint het slingeren over dijkjes, langs fruitboomgaarden en lieflijke polderwoningen. Het lijkt hier soms of de tijd heeft stilgestaan. Bij kraampjes aan de opritten van boerenerven liggen aardappelen en fruit te koop. Via Langeweegje (de voormalige woonplaats van de naar Oostenrijk geëmigreerde wielrenner Johnny Hoogerland), komt bij Hoedekenskerke de Westerschelde weer in het vizier. Hier en iets verderop bij Ellewoutsdijk kun je de overkant (Terneuzen) haast aanraken. Hoedekenskerke heeft nog iets leuks: op de dijk staat De Restauratiewagen, een oud treinstel dat is omgebouwd tot een schattig barretje.

Killer

Het stuk langs de Westerschelde is ongeveer 20 kilometer lang en kan bij tegenwind voor menigeen een killer zijn. Misschien is het wel daarom dat op alle routebordjes een symbooltje van een windvanger staat. Als een waarschuwing. Want in Zeeland keert de wind zich vroeg of laat tegen je. In de gemeente Borsele keer je via Jan Raas’ geboorteplaats Heinkenszand, ooit ontstaan op een zandplaat, terug in ’s-Heerenhoek. Als het goed is met met vermoeide benen. Maar wie het in zijn hoofd haalt daarover te zeuren, moet toch nog maar een laatste keer aan Jan Raas denken. Die hebben we namelijk namelijk ook nooit horen klagen.

Tekst: Raymond de Frel

Overijssel | Hellendoorn

Veel te zien hoor, op de grens van Twente en Salland. Maar het mooist zijn de ingenieuze vistrappen in de meanderende Regge.
TEKST: KARIN VELDWACHTER

Fietsroute 181686 - Langs de trappen
40,83 km

Langs de trappen

Fietsroute 181686 | Overijssel | Hellendoorn | 40,83 km

Veel te zien hoor, op de grens van twente en salland. Maar het mooist zijn de ingenieuze vis trappen in de meanderende regge.

Alleen wie een fiets neemt waarvan nog maar één van de zeven versnellingen werkt, moet echt zwoegen om vanuit beginpunt Hellendoorn het klimmetje naar de Sallandse Heuvelrug te voltooien. Boven is de rust tussen de hoge stammen de beloning. En gelukkig: wat naar boven gaat komt weer naar beneden, dus zonder enige moeite bereikt de eenzame fietser Nijverdal, waar een stukje door het dorp en over fietssnelweg F35 volgt. En daar duikt alweer de volgende strook natuurschoon op in de vorm van Reggeherstelgebied de Koemaste. De Regge mag weer meanderen, zoals vroeger: dat is de boodschap die op talloze panelen te lezen is. Een plaquette meldt: ‘Maar kijk, ze richt zich op, en danst weer als voorheen, de Regge, mooie vrouw’, doelend op de herstelwerkzaamheden.

Zwaan met lentekriebels

Sinds 1900 werd de rivier vergaand gekanaliseerd maar de laatste jaren maken door overheden en natuurbeschermers ingehuurde arbeiders dat weer ongedaan. Dat is goed voor de mensen, de dieren en de natuur.

En voor de fietser, want die meandert rustig mee over de paden langs de nu weer natuurlijk ingerichte rivier. Vloeiend gaat hij (zij) erlangs en overheen, en onderweg valt van alles te zien en te horen. Kwetterende vogels, snaterende eenden, zwanen met lentekriebels.

Ook vistrappen maken deel uit van het herstelproject: waterbouwkundige kunststukjes, leuk om te zien ook, die ervoor zorgen dat de vissen een door stuw of sluis ontoegankelijk geworden rivierdeel kunnen bereiken. Dat willen ze graag, de vissen, want dan kunnen ze zich voortplanten.

Voorbij Marle voert de tocht langs boerderijen, schaapskooien en kamelen. Kamelen? Jazeker, leuk om op de foto te zetten, net als het ‘huusie’ dat verderop bij stoppunt Boerderij de Brummel te vinden is. Een plas pauze is in dit volledig gerestaureerde buitentoilet uit 1908 een ware belevenis.

Tekst: Karin Veldwachter

Noord-Brabant | Werkendam

Bestaat er zoiets als dé Nederlandse Fietstocht? Deze komt zeker in de buurt.
TEKST: MARTIJN SCHRAVEN
Fietsroute 420545 - Ontdek de sporen op de Heuvelrug
57,25 km

Ontdek de sporen op de Heuvelrug

Fietsroute 420545 | Utrecht | Driebergen-Rijsenburg | 57,25 km

Deze route staat bol van de bezienswaardigheden. De Utrechtse Heuvelrug staat vooral bekend om haar lommerrijke bossen, heidevelden en zandverstuivingen. Maar wist je dat De Utrechtse Heuvelrug ook een Nationaal Park is en mede daardoor relatief schone (en stille) natuur herbergt? Kom opladen in de natuur en ontdek, naast dat het gezond is om in schone lucht te fietsen, het cultureel erfgoed. Langs de zuidflank van de Heuvelrug loopt een reeks van excentrieke buitenplaatsen en kastelen met prachtig aangelegde tuinen en parken. De route voert je naast deze stijlvolle buitenplaatsen langs kronkelende paden, door pittoreske dorpen, dichte bossen en prachtige duin- en heidegebieden. Een verrassende en originele route om kennis te maken met de diversiteit van de Heuvelrug. Stap in Doorn even af bij Rijwielspecialist van den Berg!

Utrecht | Oudewater

Midden in het groene hart an dit héél drukke stedelijke gebied, de Randstad, is het net of snelwegen niet bestaan.
TEKST: EGBERT JAN RIETHOF
Fietsroute 117031 - Op ontdekking door het Groene Hart
44,33 km

Op ontdekking door het Groene Hart

Fietsroute 117031 | Utrecht | Oudewater | 44,33 km

In het Groene Hart kun je heerlijk fietsen: het is een domein van onthaasting. Tijdens deze fietsroute kom je langs Gouda, dat net een groot openluchtmuseum lijkt, en Reeuwwijk. Vanuit daar fiets je langs hoekige bochten de Reeuwijkse plassen in. Geniet van het typisch Hollandse landschap waar je voorbijraast. Fiets niet te snel, maar doe alles juist op je gemak. Zo kun je pas echt onthaasten. Onderweg kom je langs Kwalitaria Goverwelle, waar je even kunt uitrusten onder het genot van een lekker hapje en drankje. Wat dacht je bijvoorbeeld van een broodje, of een frietje met een snack? Heerlijk! Daarna vervolg je de route en passeer je Museum Bisdom van Vliet in Haarstrecht, een authentiek ingericht woonhuismuseum. Alsof je even terug in de tijd gaat!