Algemeen Dagblad logo

178 kilometer fietsgenot in 5 routes

Tijd om te genieten! Pak je tandem, toerfiets, e-bike of racefiets en luister naar de stille stad, het ruisende platteland, de pols van de havens, stemmen uit het verleden en het grazen van schapen.

Utrecht - stad en snelweg

De geur van verse koffie, het gesuis van de snelweg, de stilte van de stad en het groen daaromheen. Vincent Bijlo fietst met zijn chauffeur Mariska. Samen rijden ze 'Een klein rondje Utrecht'. Ze doen daar een 1.15 uur over.

Fietsroute 359903 -
16,34 km

Fietsroute 359903 | Utrecht |Utrecht | 16,34 km

Fietsen zijn niet weg te denken uit het straatbeeld van Utrecht. De kleine, gezellige weggetjes en steegjes en de vele bruggetjes over grachten vormen een perfect decor voor fietsers, dus het is niet gek dat dit vervoersmiddel zo populair is in deze stad. Deze route neemt je mee door het centrum van Utrecht naar de groene gebieden een stukje buiten de stad.

Fort Vechten en Fort Rhijnauwen
Het startpunt van deze route ligt op een parkeerplaats in het centrum van Utrecht. Vanuit hier fiets je naar het buurtschap Wayen dat bestaat uit boerderijen en lintbebouwing. Vervolgens fiets je door groene gebieden naar het plaatsje Vechten. Voordat je Vechten inrijdt heb je een prachtig uitzicht over Fort Vechten, het op één na grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit fort is maar liefst 17 hectare groot en het werd gebouwd tussen 1867 en 1870. Een stukje verder op de route kijk je uit over Fort Rhijnauwen. Ook dit fort maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Afsluiten met een hapje en een drankje
Vervolgens fiets je door het centrum van Utrecht terug naar het beginpunt van de route. Na je fietstocht kun je dan even lekker langs de grachten slenteren of op een terrasje neerstrijken voor een hapje en een drankje. De mogelijkheden zijn eindeloos in Utrecht.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie
De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een militaire verdedigingslinie die werd gebruikt tussen 1815 en 1940. Water werd bij deze verdedigingslinie gebruikt als bescherming tegen de vijand door gebieden onder water te zetten. De Waterlinie is 85 kilometer lang. Een bezoekje aan een van de forten van de waterlinie is zeker de moeite waard. Je waant je als vanzelf in een andere tijd als je hier rondloopt.

Wil je meer weten over deze fietsroute? Lees dan het verhaal van Vincent en Mariska die deze route op een tandem verkennen.

Friesland - Strak akkerland

Stap in Franeker op voor een rondje Noordwest-Friesland en vergaap je een kleine 2 uur aan alle verborgen schatten.

Fietsroute 137866 -
24,06 km

Fietsroute 137866 | Friesland |Franekeradeel | 24,06 km

Een rit door het Friese landschap met zijn vele molens en windmolens en met de karakteristieke dubbele vermelding op de plaatsnaamborden: een keer in het Nederlands en een keer in het Fries. Dat vind je op deze route. 

Molen de Korenaar
De tocht start bij Tulip Inn Franeker. Begin er de dag met een lekker kopje koffie of rust er na je rit even uit met een drankje of een maaltijd. Wil je meer zien van dit gebied? Kruip hier dan lekker onder de wol en stap de volgende dag weer op de fiets met route 137867. Een bezienswaardigheid op deze route is Molen de Korenaar in Sexbierum. Deze molen werd gebouwd in 1868. De korenmolen heeft ooit ook als pelmolen gefungeerd. Met twee koppels maalstenen wordt nu nog regelmatig op vrijwillige basis graan gemalen. 

Pittoresk Franeker
Je fietst door de open velden naar de Waddendijk en je vervolgt je weg een eindje langs de zee. Er gaat bij het Wad niets boven de wind in je haren en de zilte lucht van de Waddenzee. Een gedeelte van Franeker, een van de Friese elf steden, heeft een beschermd stadsgezicht. Je kunt in het pittoreske plaatsje tientallen rijksmonumenten bewonderen. Neem bijvoorbeeld kasteel Cammingahuis of Sjaerdemahuis. Een gedeelte van de oostzijde van dit monumentale pand dateert uit 1400. Een ander deel ervan dateert uit het begin van de 16e eeuw en de westzijde uit de 15e eeuw. Tot 1969 was het pand in gebruik als herberg. Nu zijn er twee musea en een bank in gevestigd. 

Het Botniahuis
Het Botniahuis, of Klein Botnia, werd al voor 1530 gebouwd. In 1853 werd het huis in gebruik genomen als weeshuis. Boven de ingang zie je inschriftstenen waarvan de bovenste geflankeerd wordt door beelden van weeskinderen.

Ben je geïnteresseerd in de historie van Friesland? Neem dan eens een kijkje bij dit artikel.

Rotterdam haven - laden en lossen

Op een e-bike trap je van het hart van Rotterdam in dik 2 uur op je gemak door de grootste haven van Europa.

Fietsroute 115137 -
38,30 km

Fietsroute 115137 | Zuid-Holland |Binnenwegplein | 38,30 km

Rotterdam is wereldberoemd om de haven, de grootste van Europa. Deze route leidt je langs Het Historisch Delfshaven, langs Schiedam en langs de indrukwekkende havens van Pernis.

Genoeg te zien in Rotterdam
De route start bij VVV Rotterdam.info. Vanuit hier fiets je richting de Leuvehaven. Via de Veerhaven en het Park bij de Euromast kom je bij het Historisch Delfhaven en Scheepswerf de Delft. De Euromast is zeker een bezoekje waard. Wereldstad Rotterdam laat zich graag van bovenaf bewonderen. Op 100 meter hoogte heb je een fantastisch panoramisch uitzicht van 360 graden over de stad en tot ver daarbuiten. 

Genieten bij de haven
Mooi om te bezoeken: het Jenevermuseum. Schiedam is dé jeneverstad van Nederland. Aan de Lange Haven in het centrum staat het Jenevermuseum. Een oud branderspand met werkende branderij werd in 1996 een museum. De vuren worden nog steeds opgestookt voor hun eigen moutwijnjenever, Old Schiedam, precies zoals 300 jaar geleden. Via de Waalhaven en het Zuiderpark fiets je terug naar de Kop van Zuid. Bij de laatste kilometer kom je aan bij het mooie cruiseship SS Rotterdam. Het is het grootste cruiseschip dat ooit in Nederland is gebouwd. Een unieke locatie voor ontbijt, lunch, diner, een overnachting of gewoon een kopje koffie.

De Erasmusbrug
De fietstocht eindigt aan de voet van de Erasmusbrug, het symbool van Rotterdam. Raak je niet uitgekeken op de haven dan is hier nog veel te zien en te doen. Van de exposities in Maritiem Museum, het Havenmuseum of de Rotterdam Port Experience tot een rondvaart met Spido. Vanuit de Erasmusbrug gaan we weer terug naar VVV Rotterdam.info, het startpunt van deze fietsroute.

Meer weten over de haven van Rotterdam? Lees hier dan verder.

Natte heide van Dwingelderveld

In 2,5  uur rijd je vanuit Dwingeloo over de heide en door de bossen het Nationaal Park Dwingelderveld rond.
Fietsroute 199418 -
45,10 km

Fietsroute 199418 | Drenthe |Westerveld | 45,10 km

Het nationaal park Dwingelderveld is het pareltje waar deze route om draait. Dit 3692 hectare grote Nationaal Park bestaat uit nat heidegebied, omsloten door bossen, beekdalen en esgronden. 

Dwingeloo
Dwingeloo is een van de plaatsen waar je doorheen fietst op deze route. Hier vind je bijzondere bezienswaardigheden zoals de hervormde Nicolaaskerk uit de 15e eeuw, havezate Westrup, het Schultehuis uit 1680 en verschillende Saksische boerderijen. 

Astron
Astron is een andere bezienswaardigheid op deze route. Astron staat voor Stichting Astronomisch Onderzoek in Nederland. Het hoofdkantoor bevindt zich aan de rand van de Dwingeloosche Heide. Astron bedenkt en maakt instrumenten voor sterrenkundig onderzoek. Deze instrumenten worden in de meest geavanceerde telescopen gebruikt. 

Nationaal Park Dwingelderveld
De kern van het 3692 hectare grote Nationaal Park Dwingelderveld is het natte heidegebied tussen Dwingeloo en Ruinen, het grootste van Europa. Het gebied wordt omsloten door bossen, beekdalen en esgronden. De belangrijkste voorwaarde voor de natte heide is de aanwezigheid van keileem in de bodem. Deze leem is afgezet in de voorlaatste IJstijd, 120.000-150.000 jaar geleden. Door beheer, plaggen en begrazing door vee wordt de heide in stand gehouden. In dieper gelegen plekken zijn vennen ontstaan. Een aantal hiervan zijn pingo-ruïnes, ontstaan door het smelten van een ijslens in de grond, waardoor er een kom met een walletje ontstaat. De voedselarme heide- en veengebieden zijn rijk aan allerlei bedreigde planten waaronder beenbreek, gevlekte orchis en klokjesgentiaan en dieren als veenbesparelmoervlinder, gentiaanblauwtje, adder, roodborsttapuit en geoorde fuut. Bijzonder zijn de jeneverbesstruwelen in het Lheebroekerzand. In het Dwingelderveld zijn twee schaapskuddes met herder en één samen met runderen binnen de afrastering. De schapen zorgen er voor dat het gras niet de overhand dreigt te krijgen.


Wil je meer lezen over de heidevelden van het Dwingelderveld? Lees dat dit artikel.

Natuur en Techniek in Oldenzaal

In 2,5 of 3,5 uur op de tweewieler vanuit Oldenzaal langs industrieel erfgoed, historische hoogtepunten en afwisselende natuur.
Fietsroute 188190 -
45,17 km

Fietsroute 188190 | Overijssel |Oldenzaal | 45,17 km

Deze fietsroute neemt je mee door Oldenzaal en De Lutte, plaatsen die enorm veel profijt hebben gehad van de industriële revolutie. Op deze route waan je je eeuw in de 19e en 20e eeuw. Bewonder prachtige landgoederen, textielvilla’s en het gezellige centrum van Oldenzaal.

Villa’s en Landgoederen van de vroegere textielbaronnen
Het startpunt van deze route ligt in het centrum van Oldenzaal. Vanuit hier fiets je eerst door de natuurgebieden ten zuidwesten van Oldenzaal. Tijdens het tweede gedeelte van de route verken je de mooie gebieden ten noordoosten van Oldenzaal. Onderweg fiets je langs verschillende villa’s en landgoederen van de vroegere textielbaronnen. Echte pareltjes om te bekijken. Wat dacht je bijvoorbeeld van Villa de Haer? Deze villa werd in 1881 gebouwd in opdracht van een textielfabrikant. Andere bezienswaardigheden uit deze tijd zijn onder andere het landhuis Koppelboer, Villa de Hulst en Villa Egheria.

Eindigen in Oldenzaal
Aan het einde van de route kom je weer uit in Oldenzaal. Hier kun je de dag feestelijk afsluiten met een drankje op een terrasje of ga lekker eten in een van de vele restaurants die je hier vindt. Dat heb je wel verdiend na al dat fietsen.

De vroegere textielstad
Oldenzaal is een stad met een rijke geschiedenis. In de negentiende eeuw kwam de textielindustrie op in deze stad. Deze industrie groeide snel en een groot gedeelte van de bevolking van Oldenzaal was dan ook werkzaam in de textielindustrie. De bekendste fabriek uit deze tijd is die van Gelderman. Leuke plekjes waar je terecht kunt onderweg voor een hapje en een drankje of een overnachting zijn Grand Café Markant, Landgoedhotel De Wilmersberg, Restaurant & Buitenplaats Florilympha, Landhuishotel & Restaurant De Bloemenbeek en Hotel Restaurant ’t Kruisselt.

Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van Oldenzaal? Lees dan dit artikel.

AD Fietsspecial

Bekijk hier de digitale versie