Zillertal  logo
Een wandeltocht is een van de mooiste manieren om het Zillertal te leren kennen. Op een hoogte tussen de 500 en 3.500 meter vind je hier wandelpaden met een totale lengte van 1.400 kilometer. Bijna 40 procent van het hele Zillertal is beschermd natuurgebied. "Samen met de lange traditie van het Zillertal, die vooral in de zomer tot uitdrukking komt dankzij het veelzijdige aanbod van muziek en evenementen, bieden wij met het hooggebergte natuurpark Zillertaler Alpen en ons natuuraanbod een optimale plek voor mensen die ontspanning zoeken", aldus Willi Seiffert directeur van natuurparkbeheer Zillertaler Alpen. 

Wie een keer in de zomer op de latten de berg wil afsuizen, is voor dit avontuur in het enige skigebied in Oostenrijk dat het hele jaar door geopend is - de Hintertuxer gletsjer - aan het juiste adres.

Op pad door natuurpark Zillertaler Alpen

In het natuurpark kun je kiezen uit ruim 30 verschillende themawandeltochten. Zeldzame dieren en planten, venen en verschillende gesteenten – het is absoluut interessant om op pad te gaan in dit oorspronkelijke paradijs. Een ongerepte natuur is een voorwaarde voor het leefgebied van de Edelweiss en de marmot. Hier heeft 100 procent van het water drinkwaterkwaliteit. Het water komt uit ruim 1.500 bronnen die gevoed worden met regenwater en smeltwater van de gletsjers. Het water hier wordt niet alleen gebruikt voor het brouwen van het uitstekende Zillertal Bier - het bevordert ook het algemeen welzijn. 

Vooral in het achterste Zillertal met zijn circa 80 gletsjers, storten de bergbeken zich over hoge rotsen naar beneden. Bij het neerslaan van de watermassa op de rotsen ontstaat een heel fijne nevel, die op de huid en voor de ademhaling als zeer aangenaam wordt ervaren. Het bruisende, verstuivende water zorgt ook voor een weelderige flora en fauna bij de watervallen en al het groen is heel intens van kleur. Afgezien daarvan: beweging in de gezonde berglucht en een dagelijkse, bewuste afwisseling van activiteit en ontspanning, doet echt iedereen goed.

Waar ligt het Zillertal?

Het Zillertal is een zijdal van het Inndal in de Oostenrijkse deelstaat Tirol. Het dal is ongeveer dertig kilometer lang en reikt van Strass im Zillertal tot aan Mayrhofen, waar het overgaat op vier verschillende dalen. Het Zillertal vormt de grens tussen de Tuxer Alpen in het westen en de Kitzbüheler Alpen in het oosten. Dwars door het dal heen stroomt de rivier de Ziller waar je heerlijke fietstochten of wandelingen langs kunt maken terwijl je geniet van prachtige uitzichten op de omliggende bergen. Vanuit Utrecht is het zo’n 9 uur rijden om het Zillertal te bereiken. Je kunt er ook voor kiezen om met het vliegtuig naar Innsbruck, de dichtstbijzijnde stad met een vliegveld, te reizen. Vervolgens is het nog een uurtje rijden naar het Zillertal.

Doen: haal diep adem en bewonder

Trek een keer op een mooi plekje je wandelschoenen uit, dompel je wandelvoeten in een verkwikkende, heldere bergbeek, haal diep adem en bewonder de indrukwekkende, vaak met sneeuw en ijs bedekte toppen van de drieduizenders. Als je de tijd neemt, kun je enkele marmotten zien, die op zoek zijn naar voedsel of gewoon aan het spelen zijn.

Doen: Sluit de dag af met een echt Zillertal biertje

Zillertal Bier van de oudste particuliere brouwerij in Tirol, bestaat al ruim 500 jaar en wordt uitsluitend in Tirol verkocht. Door de korte vervoersafstanden is het bier altijd vers en het is nog goed voor het milieu ook. De keuze aan soorten is groot: van pils en Märzen tot en met Weißbier. 

Onze tip: een in houten vaten gerijpt 'Zillertal Gauder Steinbock' biertje.


Wandelroutes in Zillertal

Watervalroute - natuurmonument ‘Schraubenfall

De Tuxer watervallen storten zich donderend en bruisend richting dal. Je kunt rekenen op een indrukwekkend natuurspektakel.
routes
Misschien vind je deze wandelingen ook interessant

Easy Trail Mayrhofen Wandeltocht 'Märzengrund' Arena Panoramaweg