Vorarlberg logo

Landschappelijke diversiteit en de uitstekende wandelroutes

Vorarlberg combineert fascinatie voor de bergen met frisse impulsen. Architectuur en cultuur hebben een modern elan.

Zo indrukwekkend! De rust boven op de berg, het weidse uitzicht. Aan de horizon glinstert de Bodensee. In het zuiden presenteert zich een zee van bergtoppen tot 3.000 meter hoog. En in alle Vorarlberger vakantieregio’s zijn er verbazingwekkende dingen te ontdekken.

Met paden langs het water, zoals de Lechweg, met bloeiende weiden en schilderachtige bergmeren maakt Lech Zürs am Arlberg de magie van de bergen voelbaar. In het Brandnertal waarderen vooral gezinnen de originele mogelijkheden om samen in de bossen of de bergen nieuwe dingen te proberen. Imposante bergen en de grotendeels ongerepte, beschermde natuur bepalen het beeld in het biosferenpark Großes Walsertal.

Het Bregenzerwald, ook bekend om de uitstekende bergkaas, geeft inzicht in de vele facetten van de architectuur en innovatieve ambachten. In het Kleinwalsertal maakt de combinatie van zachte alpen en rotsachtige hoogten het makkelijk diep adem te halen en je ritme weer te vinden. Het Montafon belooft stille momenten en unieke bergervaringen voor actievelingen en ook voor cultuurliefhebbers.

Hoe verschillend de dalen en dorpen ook zijn, overal kunnen de bezoekers rekenen op de hoge kwaliteit bij het verblijf en bij het eten. De grote en kleine festivals presenteren gevarieerde muziek – van klassiek tot pop. Musea wijden zich aan hedendaagse kunst of belichten de bijzonderheden uit de natuur en de geschiedenis. Ook voor liefhebbers van moderne architectuur en innovatief handwerk valt er veel te ontdekken.


Waar ligt Vorarlberg?

Vorarlberg is gelegen in het uiterste westen van Oostenrijk. Deze deelstaat wordt ingesloten door de bekende Bodensee en hoge bergen tot zo’n 3.000 meter hoogte. In het noorden grenst de deelstaat aan Duitsland en aan de andere kanten grenst Vorarlberg aan Tirol, Liechtenstein en Zwitserland. Vorarlberg is de deelstaat die het dichtste bij Nederland en België ligt. Vanuit Utrecht doe je er ongeveer 8 uur over met de auto om Vorarlberg te bereiken. Vind je dat toch te lang rijden met de auto? Dan kun je ervoor kiezen om naar Friedrichshafen, Zürich of Innsbruck te vliegen. Vervolgens kun je een auto huren om door te reizen naar Vorarlberg of leg het laatste stuk naar je bestemming met de trein af. Vorarlberg beschikt zelf niet over een luchthaven.


Wandelen in Vorarlberg

Themaroute Gauertaler AlpkulTour

Kom op 1.744 meter tot rust  in de Lindauer Hütte, met uitzicht op het bergpanorama. 
routes
Misschien vind je deze regio's ook leuk om te wandelen

Brandnertal & Großes Walsertal Bregenzerwald Kleinwalsertal Montafon Lech Zürs


Op pad in het Brandnertal
en in het biosferenpark Großes Walsertal

Foto © Bernhard Huber - Alpenregion Bludenz Tourismus GmbH

Brandnertal & Großes Walsertal

Het hele gezin beleeft spannende zomerdagen vol afwisseling in de natuur in het Brandnertal en in het biosferenpark Großes Walsertal in Vorarlberg.

Ontdek het Brandnertal

Je kunt alle kanten op in de natuur dichtbij de Alpenstad Bludenz. Wil je graag met het hele gezin op pad? Trek er dan op uit in het gezinsvriendelijke Brandnertal. Vriendelijke gastheren en gastvrouwen creëren hier het fijne kader voor onbezorgde vakantiedagen. Restaurants, hutten en beheerde alpen verwennen met culinaire specialiteiten. De natuur in, avonturen beleven, geheimen ontdekken in het bos en op de weiden, dat is het motto in het Brandnertal. Het hele jaar door maakt de interactieve wandelroute “Natursprünge”, die ook begaanbaar is met kinderwagens, grote en kleine ontdekkers enthousiast. De “dierenwereldenweg” is ook interactief, sluit aan op de Natursprünge-route en vertelt over bijen, bergmarmotten, uilen, mieren en andere bergbewoners. Avonturiers kunnen zich uitleven in het klimbos, bij het paardrijden of op een wandeling met husky’s. Expedities voeren door de wildernis en naar bijzondere plekken zoals de magische steencirkels of de mooie Lünersee, waar een kabelbaan heen gaat. 

Op avontuur in het Großes Walsertal

Ga je liever voor tochten die puur in het teken van natuur staan? Ga dan voor het Große Walsertal, dat sinds 2000 een biosferenpark is. De bergnatuur in het biosferenpark Großes Walsertal is erg indrukwekkend. “Vakantie vieren in harmonie met de natuur” is het motto voor gasten. De tentoonstelling in het architectonisch interessante biosphärenpark.haus vertelt er meer over. Wandelpaden en mountainbike-routes voeren naar beheerde alpen en naar bijzondere plaatsen zoals de echowand. Op begeleide wandelingen ga je de de kernzone van het biosferenpark in, waar de natuur zich vrij kan ontplooien. Er is ook een zwemmeer, de Seewaldsee. Het culturele en spirituele centrum van het dal is de proosdij St. Gerold, waar concerten worden gegeven.

Meer informatie vind je op www.vorarlberg.travel en op www.alpenregion-vorarlberg.com/nl

Inspiratie in het Bregenzerwald

Foto © Popp Hackner - Vorarlberg Tourismus

Bregenzerwald

Het Bregenzerwald in Vorarlberg onderscheidt zich door gevoel voor schoonheid en doordachte oplossingen. Dat zie je bij het bouwen, bij het landschapsonderhoud en op het gebied van ambacht en gastronomie.

Bergen, weiden, bossen, 22 mooie dorpen: je zou denken dat het om een ‘typische alpenregio” gaat. Maar het Bregenzerwald is anders. De spannende mix van oude en nieuwe houtarchitectuur, het innovatieve ambachtelijke werk, de uitgebreide cultuurkalender zijn verrassend. De Bregenzerwälder weten hoe ze hun leefruimte creatief moeten vormgeven, met gevoel voor traditie en een open blik voor nieuwe dingen. Twaalf dorpswandelingen met de naam “Umgang Bregenzerwald” geven inzicht in bijzonderheden op het gebied van vormgeving. ‘s Zomers verkennen wandelaars en mountainbikers het uitgebreide routenet. Culinaire wandelingen combineren beweging en genieten. Ze voeren van het ontbijt naar de lunch en verder naar het dessert. Praktisch: voor gasten die drie of meer nachten in de regio doorbrengen is de Bregenzerwald Gäste-Card bij de overnachtingsprijs inbegrepen. Deze kaart is geldig voor de bussen, bergbanen en openluchtzwembaden.

Festivals zoals de Schubertiade Schwarzenberg en concerten vullen het culturele aanbod aan. FAQ, het nieuwe forum met festivalkarakter, presenteert muziek en gastronomie. In het Frauenmuseum Hittisau en het moderne Werkraumhaus in Andelsbuch, de etalage voor innovatie ambachtelijk werk uit het Bregenzerwald, zijn exposities te zien. Ook de Bregenzer Festspiele zijn dichtbij.

De regio verwent culinair op voortreffelijke wijze. De bekendste specialiteit is de Bregenzerwälder bergkaas, die in kleine kaasmakerijen en op de alpen wordt gemaakt. Er worden ook veel bijzondere producten gemaakt, bijvoorbeeld cosmetica uit melkwei. Hoe dat ontstaat en hoe het precies zit met melkwei kom je te weten op rondleidingen op de open boerderij in Egg.

Meer informatie vind je op www.vorarlberg.travel en op www.bregenzerwald.at

Verfrissend Kleinwalsertal

Foto © Oliver Farys / Kleinwalsertal Tourismus

Kleinwalsertal

36 bergtoppen omringen het idyllische dal, dat over de weg alleen vanuit Duitsland bereikbaar is. Wandelaars, mountainbikers en rustzoekers waarderen de intacte, grotendeels ongerepte bergnatuur.

Het groen van de alpenweiden en dennen, het blauw van de hemel, het geel en wit van de bergbloemen: het kleurenspel van de natuur is net zo gevarieerd als het vakantieaanbod in de Kleinwalsertaler bergzomer. Wandelaars verkennen het grensoverschrijdende routenet tussen Oostenrijk en Duitsland. Je kunt kiezen tussen wandelingen in het op 1.000 meter hoog gelegen dal, op gemiddelde hoogten of op de meer dan 2.000 meter hoge bergen. Verschillende toppen en uitzichtpunten zijn per bergbaan bereikbaar, bijvoorbeeld het geologisch bijzondere Gottesacker-plateau met zijn vele spleten. Wie in een van de “Grenzeloos wandelen”-hotels verblijft reist gratis met de bergbanen. Er staan dagelijks begeleide wandelingen en informatieve excursies op het programma.

Voor mountainbikers, klimmers en bergwandelaars zijn er talrijke routes en bergpaden. Bij het bergbelevenisprogramma gaan kinderen op ontdekkingsreis. Liefhebbers van cultuur komen aan hun trekken tijdens de sfeervolle traditionele evenementen.

Regionaliteit en gastvrijheid staat in het Kleinwalsertal voorop. Er wordt voornamelijk gekookt met ingrediënten uit de directe omgeving, vooral bij de “GenussWirten” en in de “GenussHütten”. Typisch voor het dal zijn de rund- en wildspecialiteiten. En er worden verschillende gerechten bereid met berghooi. Eenmaal per week kun je een verkenningstocht maken door de “Genussregion”. Natuurlijk inclusief proeverijen.

Grote plus: wie in het Kleinwalsertal overnacht reist gratis met de Walserbus, die het hele dal ontsluit.

Meer informatie vind je op www.vorarlberg.travel en op www.kleinwalsertal.com.

Opbloeien in Lech Zürs

Foto © Christoph Schoech - Lech Zuers Tourismus

Lech Zürs am Arlberg

"Meer ruimte - meer tijd" belooft het schilderachtige bergdorp in een ongerepte natuur. Waar ’s winters de skiërs vrolijk over de pistes glijden, worden bezoekers ’s zomers blij van bloeiende weiden, markante bergen, smaragdgroene bergmeren en fantastische uitzichtpunten.

Wie een ongerepte bergnatuur en hoge kwaliteit bij overnachten en eten belangrijk vindt, brengt zijn vakantie door in het op 1450 meter gelegen dorp Lech Zürs am Arlberg. Waar ’s winters skiërs uit de hele wereld door het grootste skigebied van Oostenrijk skiën, wandel je in de zomer over bloeiende weiden, over markante bergen, naar smaragdgroene bergmeren en fantastische uitzichtpunten. Je kunt ongeveer 20 verschillende soorten orchideeën ontdekken. Versteende koralen, schelpen en andere fossielen vertellen van het 200 miljoen jaar oude oermeer. Wandelroutes zoals de “Grüne Ring” of de "Lechweg" voeren door prachtige landschappen. De Formarinsee is prachtige gelegen en makkelijk bereikbaar. Het meer is in 2015 uitgeroepen tot de mooiste plek in Oostenrijk.

Voortreffelijke festivals met klassieke muziek, traditionele concerten en sportevenementen maken het aanbod compleet. Voor een prettig verblijf vind je verschillende accommodaties, van gezellig appartement tot tophotel. Overal bieden de gastheren en gastvrouwen eersteklas kwaliteit. Ook fijnproevers zijn enthousiast over Lech Zürs am Arlberg. Aan het grote aantal restaurants dat met koksmutsen en sterren is onderscheiden dankt Lech zijn titel "wereldgourmetdorp".

Bij de Lech Card zijn gratis reizen met de bergbanen en wandelbussen en een gevarieerd kinderprogramma inbegrepen. De kaart kost slechts € 24,- (vanaf 2 overnachtingen, kinderen tot 14 jaar gratis).

Meer informatie vind je op www.vorarlberg.travel en op www.lech-zuers.at.

Fascinerende bergen in het Montafon

Foto © Daniel Zangerl - Montafon Tourismus GmbH, Schruns

Montafon

Bergketens met klinkende namen - Silvretta, Rätikon en Verwall - omringen het dal in het zuiden van Vorarlberg.11 plaatsen bieden alles wat actievelingen en natuurgenieters wensen: indrukwekkende wandelpaden, (e-)mountainbiketrajecten en klettersteige. De energie van de bergen voelen. Genieten van de stilte van de natuur. En je lekker laten verwennen: daarvoor nodigt het Montafon met zijn 11 dorpen uit.

De bergen in, dat is het devies in de zomer. Dit jaar in het middelpunt: de Rätikon, de bergketen bij de grens met Zwitserland, goed herkenbaar aan de "drie torens", het rotsige symbool van het dal. Markant is ook de "Zimba", want qua vorm lijkt die op de Matterhorn. Waar vroeger handelaars en smokkelaars op pad waren, genieten nu wandelaars van de natuur en de fascinerende uitzichten. Voor klimmers bieden de wanden vol stenen grote uitdagingen. Authentieke hutten nodigen uit voor een pauze.

Wandelpaden en (e-)mountainbikeroutes inspireren om de cultuurgeschiedenis van het dal te ontdekken. De artistiek gerealiseerde themaroute Gauertaler AlpkulTour vertelt over de boerenbedrijven op de alp, die je hier nog steeds vindt. Een ontdekkingspad en de Knappenkapelle op de Kristberg geven inzicht in de traditie van de mijnbouw. Wie onder deskundige leiding op pad wil gaan, kan kiezen uit een omvangrijk aanbod aan begeleide programma’s.

De Montafoner Resonanzen geven ook concerten op historische plekken, zoals kerken of een prachtig klooster. Uit de jongere geschiedenis, indrukwekkend geënsceneerd, vertelt de theaterwandeling "Auf der Flucht" (Op de vlucht), die ‘s zomers meerdere keren plaatsvindt. De Montafoner keuken verwent met oorspronkelijke en met creatief verfijnde gerechten. Een culinair cultuurgoed, van oudsher bekend en jaren geleden opnieuw ontdekt is de "Sura Kees", een mild-aromatische magere kaas. Over "Sura Kees" en andere kaasspecialiteiten kom je meer te weten in het Käsehaus in Schruns. Daar kun je trouwens ook een cursus kaasmaken volgen.

Meer informatie vind je op www.vorarlberg.travel en op www.montafon.at/nl.