Karinthië logo

Karinthië – Wandelen aan de zuidzijde van de Alpen

Bergen van machtige drieduizenders tot en met zacht glooiende Nockberge, plus een zee van schone en warme zwemmeren midden in de Alpen, plus de culturele verscheidenheid van het Alpen-Adria-gebied met oprecht hartelijke mensen - dat is vakantie in Karinthië.

wandelen.karinthie.com

Meer over wandelen in Karinthië

In Karinthië kunnen recreatiewandelaars op heel veel manieren genieten van actieve ontspanning en beweging in het wandelparadijs aan de zuidzijde van de Alpen. Gemoedelijke tochten via schilderachtige paden, alpine avonturen in het nationale park Hohe Tauern, grensoverschrijdende wandeltochten in de Karnische Alpen of via zacht glooiende paden wandelen in biosferenpark Nockberge - de diversiteit van Karinthië biedt in elk seizoen een mix van bonte kleurenpracht, turkooisblauwe meren en verreikende uitzichten. Afhankelijk van conditie en uithoudingsvermogen kunt u naar hartenlust kiezen uit talloze bewegwijzerde routes, van licht tot zwaar. Wie heel diep in het Zuiden en zijn cultuur wil duiken, gaat voor de langeafstandswandelroute Alpe-Adria-Trail. Deze 750 kilometer lange ontdekkingsreis verdeeld over 43 etappes, loopt door drie landen – Oostenrijk, Italië en Slovenië. Een reis van de voet van de majestueuze Großglockner naar Muggia tot aan de azuurblauwe Adriatische Zee. Geniet bij elke stap van heerlijke ontmoetingen, want midden in een indrukwekkend panorama van bergen en meren, serveren de gastheren en gastvrouwen heerlijke culinaire lekkernijen uit de Alpen-Adriatische-Zee-regio. Altijd gekruid met veel hartelijkheid. Deze zuidelijke sfeer proef je niet alleen op je bord, je ziet deze ook aan de lachende gezichten, die je tijdens het wandelen tegenkomt. Het motto luidt hier namelijk: met veel zin leven en rustig genieten.


Waar ligt Karinthië?

Karinthië is de zuidelijkste deelstaat van Oostenrijk, grenzend aan Italië en Slovenië. Deze deelstaat is de plek in Oostenrijk waar zonaanbidders hun hart kunnen ophalen, want Karinthië heeft de meeste zonuren van het hele land. Vanuit Utrecht doe je er ongeveer 11 uur over met de auto om deze deelstaat te bereiken. Je moet er dus wat uurtjes in de auto voor over hebben, maar daar krijg je wel prachtige natuurgebieden, kraakheldere meren en een mediterraan klimaat voor terug. Je kunt natuurlijk ook met het vliegtuig naar Karinthië reizen. Boek een vliegticket naar het Duitse München en leg de rest van de reis af per trein of vlieg direct naar Klagenfurt, de hoofdstad van Karinthië. Vanuit Klagenfurt reis je verder naar je bestemming met het openbaar vervoer.

Bad Kleinkirchheim

Mallnock-Alpinrunde

Bad Kleinkirchheim Mallnock-Alpinrunde

De Mallnock-Alpinrunde begint in de buurt van de Wegerstadel en loopt voor het eerste 1/3 deel via het eeuwenoude bergpad voor het vee. Na de flinke klim naar de Brunnachgatter begint het hoogalpine deel van de route, dat naar de eerste top van de wandeltocht loopt - de 2.226 meter hoge, groene Mallnock. Je hebt hier een mooi uitzicht op biosferenpark Nockberge. Je kunt vanaf hier ook de Nockalmstraße goed herkennen. Vervolgens klim je via de vriendelijke bergrug naar de Klomnock (2.331 meter) met zijn steile rotsige noordflank. Pas in het laatste 1/3 deel van de Mallnock-Alpinrunde - mooi op tijd voor een gezellige afsluiting van de wandeltocht - kun je in de Lärchenhütte en het Falkerthaus bijkomen en genieten van hartelijke gastvrijheid. Je kunt de flinke klim eventueel ook overslaan en in plaats daarvan de Nationalparkbahn Brunnach nemen.


5 hotspots langs de route

 • De Mallnock-Alpinrunde begint in de buurt van de Wegerstadel.
 • Aan de weg naar de top van de Mallnock – Alpe-Adria-Trail – vind je een magische plek met een cirkelvormig houten platform. 
 • Vanaf hier zie je ook het kunstwerk 'Ende neu' van Michael Strasser ('land art') http://nockart.at/cms/ende-neu 
 • Tijdens de tocht van de top van de Mallnock (2.226 meter) naar de Klomnock (2.331 meter), ruik je de betoverende geur van de speik-plant.
 • Afdaling naar de Lärchenhütte en het Falkerthaus, waar je kunt genieten van een verkwikkend speik-voetenbad en je verwend wordt met authentieke Karinthische gerechten en visspecialiteiten uit de Karinthische Alpen-Adria-keuken. (Forellen uit eigen bergvijver).

Unieke natuurpracht!

Ortsee via Ronacherfels en Kleine Steinwand - Weissensee

Deze landschappelijk mooie wandeltocht met geringe hoogteverschillen, mag je niet missen. Het is de enige route over land in het meergebied tussen west en oost. Unieke natuurpracht!

Na 35 minuten vanaf de Ronacherfels vind je een openbare schuilhut met een daarnaast liggende bron (Tschöllankofel). Na nog eens 15 minuten bereik je een rotsige inham voor de 'Kleine Steinwand' (aanlegplaats voor boten). Na het overwinnen van dit stuk bos daal je af richting oever en kom je aan bij de 'Hohe Steinwand'. Vanaf dit 60 meter boven het meer liggende pad heb je een prachtig uitzicht op het meer - dat hier op zijn diepst is (99 meter) - en op de tegenoverliggende, donkere flanken van het Lakagebergte. Hier vind je de in Oostenrijk unieke 'Genista radiata' (heidebrem). Vanaf hier ga je verder via de camping (eet- en drinkgelegenheid) naar Gasthof Dolomitenblick (eet- en drinkgelegenheid en aanlegplaats voor boten). Met het lijnschip terug naar Techendorf.


5 hotspots langs de route  Het absolute hoogtepunt

  Op het spoor van de mijnbouw

  Beginpunt en eindpunt: dalstation Panoramabahn

  De mijnbouw bij de Turracher bergen doet denken aan vervlogen tijden. Langs de Barbara-route kun je de stille getuigen van die periode nog zien. De route loopt langs een deels vervallen onderkomen voor de mijnwerkers van destijds en de vroegere Zinnober-mijn. Na de grasgroene Alpenweiden kom je aan bij het 3-meren-uitkijkpunt, waar je even gezellig kunt pauzeren. De route is bewegwijzerd met houten pijlen met het opschrift 'Barbaraweg'.


  5 hotspots langs de route

   • Turrachersee, Grünsee en Schwarzsee - drie natuurjuweeltjes bij elkaar, midden in een indrukwekkend woud van alpendennen en lorken.
   • Mythos Edelstein Kranzelbinder - In de grootste 'schatkamer van de natuur in Oostenrijk' bieden gigantische kristallen, 250 miljoen jaar oude versteende bomen en meer dan 10.000 objecten uit de hele wereld, een onvergetelijke ervaring in een fascinerende tentoonstelling. 
   • Nocky Flitzer - Snelheid en bochten vanaf een hoogte van 2.000 meter – door idyllische bergweiden, tussen open stukken bos, via de panorama-afdaling terug naar het dal. En voor nog meer opwinding zorgen de jumps, golven en 3 rotondes. Prettige spanning voor het hele gezin.
   • Nocky´s AlmZeit - Op het prachtige hoogplateau rond het bergstation van de Panoramabahn kunnen ouders en kinderen genieten van 'Nocky’s AlmZeit' - een belevenisattractie met bergen en natuur. Aan de 'AlmZeit-Rundweg' kunnen groot en klein rekenen op zeven leuke haltes rond berghaasje Nocky en het thema tijd. Nocky leeft in een wereld van tijdloosheid en nodigt alle bezoekers van de Turracher Höhe uit, hem te volgen - daarvoor is bij het dalstation een gratis kinderboekje verkrijgbaar. En tot slot: in de 'AlmZeit'-hut vind je culinaire verwennerijen. Deze hut vormt een ideaal begin- en/of eindpunt van 'Nocky's AlmZeit'-avonturen. Bovendien kunnen ouders en kids hier even uitrusten en hun trek stillen.
   • Biosferenpark Nockberge De Turracher Höhe behoort tot de regio Nockberge en ligt midden in biosferenpark Nockberge.
   • Het absolute hoogtepunt van de regio qua natuur, is biosferenpark Nockberge - een beschermde natuuridylle. Dit natuurreservaat ten westen van de Turracher Höhe is 216 vierkante kilometer groot. Dit paradijs voor bergliefhebbers kan vanaf de Turracher Höhe op verschillende manieren te voet ontdekt worden.

   De grootste gletsjer van Oostenrijk

   Foto © K. Dapra

   Gamsgrubenweg - langs de grootste gletsjer van Oostenrijk

   Afstand: 10,9 km | Tijdsduur: 3 uur

   Een ongeëvenaarde wandelroute. Comfortabel, breed en zonder noemenswaardige hellingen - dat zijn de kenmerken van deze panoramaroute boven de indrukwekkende gletsjerstroom van de Pasterze, precies tegenover de alles overheersende Großglockner, midden in het nationale park! 

   Aan het begin van de route lopen de wandelaars eerst een kort stuk door meerdere tunnels. Maar in de tunnels zijn wel exposities te zien van de sagenwereld rond de Großglockner. Na 800 meter genieten de wandelaars weer van het zonlicht en een overweldigend panorama, met onder andere gletsjerbruggen, messcherpe bergruggen, de Pasterze gletsjer en de alles overheersende, hoogste berg van Oostenrijk - de Großglockner. Na het speciaal beschermde natuurgebied Gamsgrube - leefgebied van een aantal van de meest zeldzame planten in heel Europa - bereiken de wandelaars ten slotte de rand van het eeuwige ijs: 'Wasserfallwinkel Kees'.