Regionaal Bureau voor Toerisme Heuvelrug & Vallei logo
De Utrechtse Heuvelrug is een groene oase in een gebied dat voornamelijk wordt beheerst door steden. Ontvlucht de drukte van de stad en kom hier heerlijk tot rust in de natuur. Onthaasten kost geen enkele moeite in de heuvelachtige bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Luister naar de fluitende vogeltjes, voel de zon op je gezicht en bewonder de prachtige landgoederen die verspreid liggen over de Heuvelrug. Als je avontuurlijk bent ingesteld kun je gaan spoorzoeken in de natuur. Let goed op en kijk eens welke sporen van dieren je kunt vinden of breng een bezoekje aan een van de vele kastelen die hier te vinden zijn en maak kennis met de cultuurhistorische sporen van de Utrechtse Heuvelrug. In deze prachtige oude bouwwerken vang je een glimp op van hoe het leven hier vroeger was. Je raakt niet uitgekeken op de Utrechtse Heuvelrug.

Zie de Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug bestaat uit een hoge zandrug vol uitgestrekte bossen en heidevelden die een perfect decor vormen voor mooie fietstochten en wandelingen. Naast mooie natuurgebieden vind je op de Utrechtse Heuvelrug historische dorpjes en steden met bijzondere verhalen zoals Doorn en Leersum en eeuwenoude bijzondere plekjes die je meenemen naar een andere tijd. Het maakt niet uit of je een echte natuurliefhebber bent of juist meer van cultuur houdt, op de Utrechtse Heuvelrug krijg je de dag wel om.

Ontdek de sporen in de natuur

Uitgestrekte heuvelachtige bossen vol vogels en andere dieren, heidevelden die prachtig paars kleuren als ze in bloei zijn, vennen die een beetje verkoeling bieden op warme dagen en eeuwenoude stuifzandgebieden, je vindt het allemaal op de Utrechtse Heuvelrug. Je zou bijna vergeten dat Nederland zo mooi en gevarieerd kan zijn. Ontdek de historische sporen

De Utrechtse Heuvelrug staat niet alleen bekend om de mooie natuur, maar ook om de verschillende landgoederen met prachtige kastelen. Deze sporen uit het verleden geven je een kijkje in het leven van vroeger. Droom weg in een prachtig kasteel en waan je in lang vervlogen tijden.Sporen in de tijd

Aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug, maar ook op de stuwwal zelf vind je allerlei authentieke dorpjes met een rijke historie. Geniet van de gemoedelijke sfeer in deze dorpjes en bekijk de eeuwenoude huizen en andere mooie gebouwen. Ieder dorpje heeft haar eigen unieke karakter.


Spoorzoeken op de fiets

Alle pareltjes op de Utrechtse Heuvelrug kun je het beste ontdekken op de fiets. We hebben een route voor je uitgestippeld die je meeneemt langs cultuurhistorische sporen op de Heuvelrug. Je kijkt je ogen uit bij onder andere Museum Huis Doorn, het Landgoed Kraaybeekerhofhet Landhuis Darthuizen en Kasteel Amerongen. Het lijkt wel alsof je een sprookje binnen bent gestapt. Verder maak je op deze route kennis met de prachtige natuur van de Utrechtse Heuvelrug. Snuif de frisse bosgeur op, luister naar alle natuurgeluiden en dompel jezelf even helemaal onder in de rust die je hier kunt vinden.

Fietsroute 420545 -
61,16 km

Fietsroute 420545 | Utrecht |Driebergen-Rijsenburg | 61,16 km

Ontdek de sporen op de Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug is vooral bekend om haar lommerrijke bossen, heidevelden en zandverstuivingen. Maar wist je dat dit Nationaal Park ook een heleboel cultuurhistorische sporen herbergt. Langs de zuidflank van de Heuvelrug loopt een reeks van excentrieke buitenenplaatsen en kastelen met prachtig aangelegde tuinen en parken. De route voert je naast deze stijlvolle buitenplaatsen langs kronkelende paden, door pittoreske dorpen, dichte bossen en prachtige duin- en heidegebieden. Een verassende en originele route om kennis te maken met de diversiteit van de Heuvelrug.

Kijk je ogen uit

Deze route is een grote verzameling van mooie bezienswaardigheden. Stap van je fiets af en maak een wandeling over de slingerende paadjes van de Heidetuin. Er staan hier zoveel soorten heide dat er altijd wel iets in bloei staat. Even verderop kun je tot rust komen bij het Landgoed Kraaybeekerhof en als je dan nog een stukje verder fietst kun je de Buitenplaats Sparrendaal bewonderen. Vervolgens fiets je een stukje door Driebergen-Rijsenburg naar de Historische moestuin Bartiméus. Deze moestuin hoort bij de zorginstelling Bartiméus en je vindt hier een rosarium, kassen en een theehuis. Een echte must om te bezoeken tijdens je tochtje. Daarna fiets je verder naar Doorn, waar je een bezoekje kunt brengen aan Museum Huis Doorn. In het museum staat de geschiedenis van Nederland ten tijde van de Eerste Wereldoorlog centraal.

Sluit je tocht gezellig af

Andere bezienswaardigheden op de route zijn Landhuis Darthuizen, Kasteel Amerongen en het Zwerfsteneneiland. De uitvalsbasis van deze route is Chalet Klein Zwitserland. Hier kun je terecht voor een lekker hapje en een drankje.

Het pareltje van de Utrechtse Heuvelrug

De mooiste bezienswaardigheid op deze route is zonder twijfel Kasteel Amerongen. Dit kasteel wordt wel eens het mooiste Nederlandse kasteel uit de Gouden Eeuw genoemd. Van buiten en binnen ademt dit kasteel nog de sfeer van weleer. Neem een kijkje in het leven van de voormalige bewoners, waaronder de Sterke Vrouwen die in ’t Huys hebben gewoond en in hun excentrieke interieur. Maar maak ook zeker een wandeling door de prachtige kasteeltuin waar je in de zomer fantastisch kunt picknicken.

De mooiste plekjes

om af te stappen

Bij een leuk dagje uit op de Utrechtse Heuvelrug hoort een kopje koffie, een lunch of een diner. Wij hebben de leukste plekjes in en rondom de Heuvelrug voor je uitgezocht, zodat je weet waar je terecht kunt als je toe bent aan een pauze. Een nachtje blijven slapen kan natuurlijk ook in een van de overnachtingsmogelijkheden die we verzameld hebben. Eén dag is eigenlijk ook veel te kort om alle moois op de Heuvelrug te bekijken.