Regionaal Bureau voor Toerisme Heuvelrug & Vallei logo
Al fietsend door de bossen, langs de vele landgoederen en kastelen en de uitgestrekte velden, ontdek je de grootse natuur, maar verken je ook ieder detail. De Heuvelrug is het mooiste en meest veelzijdige fietsgebied van Nederland. De Heuvelrug biedt het geschikte terrein voor elke tocht, of je op zoek bent naar een vlak parcours of juist heuvelachtig, over bospaden of verharde weg, op de Heuvelrug is alles mogelijk! Er zijn veel indrukwekkende afstapmomenten en ook meer dan voldoende leuke en verrassende locaties waar je jezelf en je fiets kan opladen. Kijk voor insider tips op fietsen.opdeheuvelrug.nl

Zie de Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug bestaat uit een hoge zandrug vol uitgestrekte bossen en heidevelden die een perfect decor vormen voor mooie fietstochten en wandelingen. Naast mooie natuurgebieden vind je op de Utrechtse Heuvelrug historische dorpjes en steden met bijzondere verhalen zoals Doorn en Leersum en eeuwenoude bijzondere plekjes die je meenemen naar een andere tijd. Het maakt niet uit of je een echte natuurliefhebber bent of juist meer van cultuur houdt, op de Utrechtse Heuvelrug krijg je de dag wel om.

Ontdek de sporen in de natuur

Uitgestrekte heuvelachtige bossen vol vogels en andere dieren, heidevelden die prachtig paars kleuren als ze in bloei zijn, vennen die een beetje verkoeling bieden op warme dagen en eeuwenoude stuifzandgebieden, je vindt het allemaal op de Utrechtse Heuvelrug. Je zou bijna vergeten dat Nederland zo mooi en gevarieerd kan zijn. 



Ontdek de historische sporen

De Utrechtse Heuvelrug staat niet alleen bekend om de mooie natuur, maar ook om de verschillende landgoederen met prachtige kastelen. Deze sporen uit het verleden geven je een kijkje in het leven van vroeger. Droom weg in een prachtig kasteel en waan je in lang vervlogen tijden.



Sporen in de tijd

Aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug, maar ook op de stuwwal zelf vind je allerlei authentieke dorpjes met een rijke historie. Geniet van de gemoedelijke sfeer in deze dorpjes en bekijk de eeuwenoude huizen en andere mooie gebouwen. Ieder dorpje heeft haar eigen unieke karakter.


Spoorzoeken op de fiets

Alle pareltjes op de Utrechtse Heuvelrug kun je het beste ontdekken op de fiets. We hebben een route voor je uitgestippeld die je meeneemt langs cultuurhistorische sporen op de Heuvelrug. Je kijkt je ogen uit bij onder andere Museum Huis Doorn, het Landgoed Kraaybeekerhofhet Landhuis Darthuizen en Kasteel Amerongen. Het lijkt wel alsof je een sprookje binnen bent gestapt. Verder maak je op deze route kennis met de prachtige natuur van de Utrechtse Heuvelrug. Snuif de frisse bosgeur op, luister naar alle natuurgeluiden en dompel jezelf even helemaal onder in de rust die je hier kunt vinden.

Fietsroute 420545 - Ontdek de sporen op de Heuvelrug
58,78 km

Fietsroute 420545 | Utrecht |Driebergen-Rijsenburg | 58,78 km

Ontdek de sporen op de Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug is vooral bekend om haar lommerrijke bossen, heidevelden en zandverstuivingen. Maar wist je dat dit Nationaal Park ook een heleboel cultuurhistorische sporen herbergt. Langs de zuidflank van de Heuvelrug loopt een reeks van excentrieke buitenenplaatsen en kastelen met prachtig aangelegde tuinen en parken. De route voert je naast deze stijlvolle buitenplaatsen langs kronkelende paden, door pittoreske dorpen, dichte bossen en prachtige duin- en heidegebieden. Een verassende en originele route om kennis te maken met de diversiteit van de Heuvelrug.

Wil jij deze omgeving ook ontdekken? Fiets dan met ons mee op vrijdag 19 mei 2017 tijdens het route.nl fietsevenement op de Heuvelrug. Schrijf je nu in

Kijk je ogen uit

Deze route is een grote verzameling van mooie bezienswaardigheden. Stap van je fiets af en maak een wandeling over de slingerende paadjes van de Heidetuin. Er staan hier zoveel soorten heide dat er altijd wel iets in bloei staat. Even verderop kun je tot rust komen bij het Landgoed Kraaybeekerhof en als je dan nog een stukje verder fietst kun je de Buitenplaats Sparrendaal bewonderen. Vervolgens fiets je een stukje door Driebergen-Rijsenburg naar de Historische moestuin Bartiméus. Deze moestuin hoort bij de zorginstelling Bartiméus en je vindt hier een rosarium, kassen en een theehuis. Een echte must om te bezoeken tijdens je tochtje. Daarna fiets je verder naar Doorn, waar je een bezoekje kunt brengen aan Museum Huis Doorn. In het museum staat de geschiedenis van Nederland ten tijde van de Eerste Wereldoorlog centraal.

Sluit je tocht gezellig af

Andere bezienswaardigheden op de route zijn Landhuis Darthuizen, Kasteel Amerongen en het Zwerfsteneneiland. De uitvalsbasis van deze route is Chalet Klein Zwitserland. Hier kun je terecht voor een lekker hapje en een drankje.

Het pareltje van de Utrechtse Heuvelrug

De mooiste bezienswaardigheid op deze route is zonder twijfel Kasteel Amerongen. Dit kasteel wordt wel eens het mooiste Nederlandse kasteel uit de Gouden Eeuw genoemd. Van buiten en binnen ademt dit kasteel nog de sfeer van weleer. Neem een kijkje in het leven van de voormalige bewoners, waaronder de Sterke Vrouwen die in ’t Huys hebben gewoond en in hun excentrieke interieur. Maar maak ook zeker een wandeling door de prachtige kasteeltuin waar je in de zomer fantastisch kunt picknicken.

route.nl Live Event

vrijdag 19 mei 2017

Foto © Anne Hamers

Voel je vrij op de Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug staat bekend om haar prachtige bossen en de verschillende kastelen en landgoederen die je er kunt bewonderen, maar er valt meer te ontdekken in dit mooie gebied. Zo heeft de Heuvelrug ook een boeiend militair verleden. Wij leerden samen met ruim vijftig fietsers meer over deze kant van de geschiedenis van de Heuvelrug tijdens het tweede Live Event op 19 mei 2017. Vrijheid is niet zo vanzelfsprekend als wij het vaak vinden en tijdens deze dag stonden we daar even bij stil, maar er was ook genoeg tijd om te genieten van de prachtige natuur op de Heuvelrug.

Impressiefilm

Tijdens het route.nl Live Event op vrijdag 19 mei 2017 hebben we een sfeerimpressie gemaakt in de vorm van een filmpje. Ben jij benieuwd hoe het route.nl Live Event eruitziet? Bekijk dan de film, of lees het belevingsverhaal. Kijk voor meer leuke lokale tips op fietsen.opdeheuvelrug.nl. Wil jij graag deze tocht ook fietsen? Open route.


De mooiste plekjes

om af te stappen

Bij een leuk dagje uit op de Utrechtse Heuvelrug hoort een kopje koffie, een lunch of een diner. Wij hebben de leukste plekjes in en rondom de Heuvelrug voor je uitgezocht, zodat je weet waar je terecht kunt als je toe bent aan een pauze. Een nachtje blijven slapen kan natuurlijk ook in een van de overnachtingsmogelijkheden die we verzameld hebben. Eén dag is eigenlijk ook veel te kort om alle moois op de Heuvelrug te bekijken.