Hoewel de Utrechtse Heuvelrug prachtig is en ook de randen prachtige natuurgebieden hebben, worden de meeste hoogtepunten van deze fietstocht gevormd door gebouwen. Fraaie landgoederen, buitenplaatsen en oude molens voeren de boventoon tijdens deze bijna 53 kilometer lange fietstocht.
Deze route leidt je via allerlei bezienswaardigheden naar het leuke Wijk Bij Duurstede, waar in de Romeinse tijd zich aan de Rijn een Romeins Castellum bevond. Het dorp breidde zich door de tijd heen uit en werkte zich op tot één van de belangrijkste handelsplaatsen van Noordwest-Europa, maar rond 1850 werd de stad aangevallen door Vikingen. De Rijnbedding heeft zich over de laatste jaren verplaatst waardoor de haven begon te verzanden. Het verval van de stad betekende bloei voor Tiel, Deventer en Utrecht, steden die de functie als handelsplaats langzaam overnamen van Wijk bij Duurstede.
Vanaf Hotel Bergse Bossen, waar je gratis je auto parkeert, fiets je naar buitenplaats Leeuwenburgh. Al zo lang als het bestaat is het in particulier bezit. Het pand werd gebouwd in1657, maar werd in die tijd nog Zoudenbalch genoemd. Tien jaar later werd het huis gekocht door Melchior Toussain en hij veranderde de naam van het huis in Leeuwenburgh. Sindsdien wisselde het huis nog vaak van eigenaar, maar de naam bleef behouden. Omdat het huis particulier bewoond wordt, is het niet toegankelijk voor bezichtiging.
Ook het nabij gelegen Hindersteijn, waarvan de oudste melding wordt gemaakt rond 1300, is particulier bezit en om die reden niet te bezoeken. Op het landgoed staat een woontoren die het begin van de geschiedenis van de buitenplaats werd gebouwd. Het kasteel valt onder de Natuurschoonwet van 1928 en wordt beschermd als rijksmonument.
Vervolgens staat een voormalig kasteel en ridderhofstad op het programma. Kasteel Groenestein werd waarschijnlijk tussen 1377 en 1414 gebouwd en bestond uit een gebouwencomplex op een vierkant terrein. Er lang een gracht omheen, zodat je over een ophaalbrug de vesting moest betreden. In de tweede helft van de achttiende eeuw werd Groenestein ingrijpend verbouwd en omgevormd tot een landhuis. Het grootste deel van het statige kasteel is verdwenen, alleen het poortgebouw en een deel van de grachten zijn nog te zien.
Dan fiets je naar molen Rijn en Lek. Deze prachtige ronde stenen molen uit 1659 werd gebruikt als korenmolen. De molen werd in 1924 bijna gesloopt, tot een plaatselijke stichting zich ging inzetten voor het behoud van de stellingmolen. De molen werd gerestaureerd in 1930. De molen raakte in 1959 weer beschadigd en het duurde tot 1998 voor de molen weer volledig goed functioneerde en hersteld was. In 2010 werd de Rijn en Lek nog helemaal opnieuw geschilderd en vormt hij weer een fraai aanzicht in de prachtige omgeving.
Op 200 meter afstand van de Rijn en Lek tref je de Molen van Ruysdael (romp/restant). Dit molenrestant is van een molen gebouwd in 1555 en diende voorheen als korenmolen. Deze molenruïne is een van de meest bijzondere die er bestaat, vanwege zijn betekenis. De molen dankt zijn naam aan degene die hem ooit in een schilderij vastlegde: schilder Jacob van Ruysdael.
Kasteel Ten Goye de volgende stop. Het huis wordt al in 1259 genoemd en dateert mogelijk zelfs al uit de tiende eeuw. Het kasteel was omwald én omgracht en lag op een hoger terrein, wat kenmerkend is voor oude kastelen. Halverwege de veertiende eeuw werd het kasteel vernield, en in 1380 nog eens. Vermoedelijk was het kasteel in 1640 ook al vervallen tot een ruïne, want op een tiendkaart uit die tijd komt het niet voor. Anno 2014 wordt het kasteelterrein gebruikt als boomgaard en als tuin. Wie goed kijkt, ziet wellicht nog restanten van de wallen en grachten.
Een fraaier aanzicht biedt buitenplaats Wickenburgh. In een landschappelijk parkbos tussen de weilanden leiden twee oprijlanen naar een eenvoudig, wit hoofdgebouw. Een gezellige moestuin met ernaast een oude tuinmanswoning siert het terrein en voor het huis is een prachtige slingervijver aangelegd, met aan de rand een ronde duiventoren. Ook het koetshuis met koetsierswoning en een washuisje zijn behouden gebleven.
De route leidt je dan langs Beverweerd, een kasteel dat sinds enkele jaren weer witgepleisterd uittorent boven het Werkhovense groen. De buitenkant van het kasteel is teruggebracht in de toestand waarin hij midden 19e eeuw werd opgeleverd. De toenmalige eigenaar, liet Beverweerd in 1835 namelijk ingrijpend verbouwen. Het middeleeuwse kasteel uit de 13e eeuw ging op in een regelmatig gevormd landhuis. De bakstenen uit de verschillende bouwfasen werden verborgen achter een dikke pleisterlaag. Het nieuwe Beverweerd had een souterrain, twee verdiepingen en een zolderetage en telde zo'n 25 vertrekken. Inmiddels is het kasteeleigendom van de religieuze Quakergemeenschap, die in het kasteel en op het landgoed een internationale school vestigde. Sindsdien is er veel vertimmerd aan het interieur maar gelukkig zijn er ook veel 19e-eeuwse interieurelementen behouden.
Tenslotte kom je dan weer bij Hotel Bergse Bossen. Je kunt er gratis gebruik maken van de parkeerplaats, maar natuurlijk leent de het hotel zich ook uitstekend voor een fietsweekend. Route 179969 begint en eindigt er namelijk ook. In de fijne sfeer van het hotel kun je ontspannen lunchen of dineren, en het is het heerlijk ‘thuiskomen’ na een lange tocht. Er is een restaurant waar je lekker kunt dineren en een leuke bar waar je dag met een slaapmutsje afsluit.
- Utrecht
- Driebergen-Rijsenburg
- 56,27 km
- Fietsroute 179967
Bekijk de route