Bureau Toerisme Laag Holland logo
Eindeloos Genieten: Laag Holland, het Nationaal Landschap dat zich direct ten noorden van Amsterdam zo weids en landelijk uitstrekt heeft je ontzettend veel te bieden. Deze veelheid aan mooie, leuke en lekkere dingen in het gebied komen het beste 'live' tot hun recht. Kom dus snel met je fiets deze kant op om zelf te dwalen over de uitgestrekte velden, het vers gehooide gras te ruiken en te luisteren naar het gekwetter van de vele soorten weidevogels die hier rondfladderen. Of om te genieten van de goed bewaarde monumenten in de beschermde stads- en dorpskernen, die vaak bijzondere verhalen en geheimen uit vroegere tijden met zich meedragen. En onderweg geniet je natuurlijk van een vers streekgerecht in één van de vele toprestaurants.


Te voet of per fiets door Laag-Holland

Vanwege haar open en overzichtelijke karakter en haar oneindige vergezichten is Laag Holland de uitgelezen plek om in rond te reizen. Er zijn door de jaren heen heel wat routes uitgestippeld. Routes om te fietsen en te wandelen. Bijgaand geven we je een aantal mooie en karakteristieke routes van dit gebied.

De highlights van

Laag Holland

Laag Holland beschikt over vele hoogtepunten waarvan de Zaanse Schans en Volendam de meest bekende zijn. Maar er is nog meer. Pittoreske dorpjes zoals Broek in Waterland met haar houten huizen en Graft-De Rijp met zijn rijke, historische verleden. Sfeervolle Zuiderzeestadjes zoals Monnickendam met een prachtig vergezicht richting het schilderachtige eiland Marken. Daar lijkt het soms net een openlucht museum. En wat dacht je van de bijzondere strak geometrische indeling van de Beemster? De forten van de Stelling van Amsterdam vormen hier zelfs een Werelderfgoed in een Werelderfgoed. Hoe bijzonder is dat! Kortom Laag Holland is je bezoek meer dan waard!Ontdek de uitgestrekte polder- en veenweidelandschappen met vrolijk kwetterende vogels in Laag-Holland en kom tot rust. De blauwe lucht op een mooie dag steekt prachtig af tegen het groen van de weilanden, waardoor je het gevoel krijgt dat je een ansichtkaart binnen ben gefietst. Laag Holland maakt het schilderachtige beeld dat veel buitenlanders van Nederland hebben meer dan waar.


In Laag Holland vind je verschillende steden en dorpjes met een rijke cultuurhistorie. Bekijk monumentale gebouwen met prachtige oude gevels, neem een kijkje in interessante musea en leer meer over het gebied, bewonder kunstwerken in een van de vele ateliers en maak kennis met bekende bezienswaardigheden.


Water is overal om je heen in Laag Holland. Beleef dit waterrijke gebied op verschillende manieren. Fiets langs de Gouwzee met prachtige vergezichten, geniet van het kabbelende water bij allerlei meertjes en riviertjes of maak een tochtje met een pont om te kijken wat er aan de andere kant van het water te doen en te zien is


De klederdracht uit Volendam is misschien wel het bekendste van heel Nederland en ook de klederdracht van Marken is een echte toeristentrekpleister. Achter deze klederdracht, maar ook achter andere traditionele gebruiken schuilen de meest boeiende verhalen.


Laag Holland ligt in een landelijke omgeving vol polders en boerderijen waar producten op ambachtelijke manier worden bereid. Streekproducten zoals kaas en wijn uit Laag Holland moet je gewoon eens proberen. Breng een bezoekje aan Laag Holland en proef de Hollandse polders. 
Bevrijdingsroute door Laag Holland

Zaandam, Purmerend, de Zaanse Schans en de omgeving van deze gebieden in Laag Holland barsten van de interessante verhalen die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding die daarop volgde. Het is dan ook niet gek dat het route.nl Live Event op 5 mei voor een deel in het teken stond van de oorlogshistorie van het gebied. Samen met ruim vijftig fietsliefhebbers blikten we tijdens dit fietsevent terug op de oorlog én vierden we de vrijheid op de fiets.

Impressiefilm

Tijdens het route.nl Live Event op vrijdag 5 mei 2017 hebben we een sfeerimpressie gemaakt in de vorm van een filmpje. Ben jij benieuwd hoe het route.nl Live Event eruitziet? Bekijk dan de film, of lees het belevingsverhaal. Kijk voor meer leuke lokale tips op www.laagholland.com. Wil jij graag deze tocht ook fietsen? Open route.De Watersnoodramp van 1916


In januari 2016 was het precies honderd jaar geleden dat de Zuiderzee met zijn grillige klauwen langs de kust van Noord-Holland raasde. Aangezet door een fikse noordwesterstorm wist hij hier in de nacht van 13 op 14 januari door de dijken heen te breken en nam vervolgens zegevierend bezit van het achtergelegen land. Maar liefst een derde deel van Noord-Holland lag onder water. Hier en daar reikte het waterpeil zelfs tot de daken. Het was overigens niet de eerst keer dat de Zuiderzee zich zo liet gelden. Dijkdoorbraken hoorden al eeuwen bij het dagelijkse leven getuige de aanwezigheid van poelen, braken, wielen, waaien en kolken. Toch was voor de overheid de maat dit keer vol. In 1918 wordt de Zuiderzeewet aangenomen en niet lang daarna werd – onder leiding van ir. Cornelis Lely – een start gemaakt met de bouw van de Afsluitdijk. Naar aanleiding van deze herdenking zijn er op diverse plekken in het gebied waterpeilbordjes geplaatst die aangeven hoe hoog het water hier in 1916 stond.

Route-tip - Ervaar de invloed van het water...

Fietsroute 345568 -
37,90 km

Fietsroute 345568 | Noord-Holland |Volendam | 37,90 km

Tijdens het route.nl Live Event fietsen we onder andere door de karakteristieke omgeving van Volendam en Marken in Laag Holland. De watersnoodramp in Laag Holland is dit jaar 100 jaar geleden. Tijdens deze tocht leren we meer over deze ramp en de invloed die water op het gebied heeft.

Bijzondere historische binnenstad
We beginnen de dag met een kopje koffie bij Restaurant Pieterman. Vanuit hier fietsen we naar the Experience Volendam, waar je de watersnoodramp met eigen ogen kunt beleven met een virtual reality bril. Daarna vervolgen we onze weg naar de Monnickendam. Hier kun je de historische binnenstad vol huizen uit de zeventiende en achttiende eeuw bewonderen. Heb je al een beetje trek gekregen? Dat komt goed uit, want bij Theetuin Overleek is het tijd voor een hapje en een drankje. Je lunch kun je lekker opsmullen tijdens een gezellig tochtje met een fluisterboot naar Broek in Waterland.

Het eilandje Marken
De Waterlandse Zeedijk voert ons vervolgens naar het eiland Marken, waar je je in een andere tijd waant tussen de historische huisjes. Vervolgens slaan we een hobbelig paadje in om uiteindelijk uit te komen bij de beroemde vuurtoren Het Paard van Marken. Vervolgens houden we een korte pauze bij Hotel Hof van Marken voor een drankje en iets lekkers. Daarna kun je even lekker de benen strekken tijdens een rondleiding door Marken met extra aandacht voor de gevolgen die de watersnoodramp van 1916 hier had. Vanuit Marken gaan we met het veerpont de Volendam Marken Express weer terug naar Volendam. Deze oude veerdienst bestaat al sinds 1933. We eindigen weer bij Restaurant Pieterman.

Lees hier de ervaringen van fietsliefhebbers zoals jij. Of open het belevingsverhaal van Linda, zo heb je een goed beeld wat je mag verwachten tijdens een mooi dagje uit in Laag-Holland.

De inschrijving is gesloten. Wil jij het volgende route.nl evenement niet missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Het route.nl Live Event 2016 wordt mede mogelijk gemaakt door:

Deze route is één van de 31 geselecteerde routes voor de Meimaand Fietsmaand 2016. De Meimaand Fietsmaand is al jarenlang een groot evenement voor recreatieve fietsers. Route.nl voorziet fietsliefhebbers ieder jaar weer in de maand mei van mooie fietsroutes in samenwerking met VVV en partners. Benieuwd naar het ontstaan van deze maand voor fietsliefhebbers?
Lees dan dit artikel

Meer weten over de achtergrond van deze streek voordat je deze route zelf gaat verkennen? Lees dan de volgende artikelen:

De mooiste plekjes

om af te stappen

Op zoek naar een gezellige theetuin met een mooi terras aan het water? Of is het een bewolkte dag en ga je liever naar het museum? En als je meerdere dagen in Laag Holland wil fietsen heb je natuurlijk ook een overnachtingsadres nodig. Onder dit kopje vind je de mooiste plekjes van Laag Holland. Dus neem gauw een kijkje en maak een plan voor een leuk dagje uit of vakantie in Laag Holland!


Laag Holland is een gebied dat bijkans uit zijn voegen barst van de ongerepte natuur, de gezellige stadjes en de originele activiteiten. Logisch dus dat deze streek op het gebied van overnachtingsaccommodaties ook wel het een en ander te bieden heeft. De mogelijkheden om hier te blijven slapen zijn dan ook schier oneindig en het ene adres is nog leuker en origineler dan het andere. Blijf je slapen?


Artikelen

Lees onze nieuwste, populairste en leukste artikelen over Laag Holland.
Ontdek de leukste verhalen met ons.

Download
de Laag Holland appLaag Holland Android App