Stichting Achterhoek Toerisme logo

In de Achterhoek vind je het prachtige Nationaal Landschap Winterswijk. Dit gebied bestaat uit een unieke verzameling van eeuwenoude natuurkernen, omgeven door een mozaïek van landerijen, scholtengoederen, vestingstadjes en grensmarkeringen. Maak een mooie wandeling of fietstocht en ontdek dit prachtige landschap dat Winterswijk, Aalten en Oost Gelre met elkaar verbindt.

Binnen het Nationaal Landschap Winterswijk vind je een enorme variatie aan landschappen. Heideontginningen, bossen, landgoederen, broek- en gootontginningen, essenlandschappen, hoogveen, weilanden, houtwallen, heggen, beekjes en beschermde natuur, je kunt er hier allemaal van genieten. Al deze gebieden hebben hun eigen bijzondere en zelfs zeldzame flora en fauna. Dat maakt het Nationaal Landschap Winterswijk absoluut uniek en de moeite waard. Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de diverse mooie natuurgebieden in het Nationaal Landschap Winterswijk.


De natuur in volle glorie

Korenburgerveen© Vereniging Natuurmonumenten

Korenburgerveen

Het uitgestrekte beschermd natuurgebied Korenburgerveen ligt in een omgeving waar je heerlijk kan dwalen door een historisch hoevelandschap met prachtige bossen, houtwallen, heide en hoogveen. Ook loop je hier een stuk langs de meanderende Slingebeek.
Vragenderveen© Stichting Marke Vragender Veen

Vragenderveen

Het veen in dit hoogveengebied tussen Lichtenvoorde en Winterswijk is levend en groeit nog steeds. Dit kom je bijna nergens meer tegen in Nederland. Het gebied is een restant van een oud moerasgebied. Vanuit de obersevatiepost (einde Manenschijnweg, Vragender) in het gebied heb je een prachtig uitzicht.
Kloosterbos en Kloosterschans

Kloosterbos en Kloosterschans

Het Kloosterbos maakt deel uit van een landgoed waar vroeger een klooster op stond. In het bos vind je de Kloosterschans, een stelsel van oude wallen. Het is tot op de dag van vandaag een mysterie waar deze wallen precies voor dienden.

Wat kom je onderweg tegen
aan bijzondere dieren en planten?

1.

Venwitsnuitlibellen

Deze libellesoort vliegt voornamelijk rond van eind april tot eind augustus. De zandgronden en bosrijke gebieden met vennen en hoogveen in het oostelijke deel van Nederland zijn vooral geliefd bij deze insecten.

2.

Kraanvogels

In het Nationale Landschap Winterswijk kun je ook kraanvogels spotten. Je herkent deze vogels aan hun manier van vliegen. Je herkent ze aan hun typische luide getrompetter. In de lente en herfst vliegen ze soms in groepen van wel tientallen dieren over.

3.

Zilveren maan-vlinders

De graslanden in het Korenburgerveen vormen het leefgebied van de zilveren maanvlinder. Deze vlinders hebben deze naam gekregen omdat de onderkant van hun vleugels parel-moerkleurig is.

4.

Lavendelheide

Deze plant is op steeds minder plekken te zien. De struiken krijgen van april tot juni lichtroze, knikkende bloemen. Deze planten komen voor tussen het veenmos in hoogveen en in heivennen.

5.

Kleine veenbes

De kleine veenbes is een zeldzame plant uit de heidefamilie die vooral voorkomt in gebieden met een koel klimaat. Dit plantje met besjes is hier en daar te vinden in de Achterhoek.

6.

Rijsbes

De rijsbes is een zeer zeldzaam plantje dat nog voorkomt in het Vragenderveen. In mei en juni heeft de plant wittige tot roze bloemetjes en in de nazomer rijpen de bessen van de plant.Routetip

Deze wandeling van 20 kilometer neemt je mee langs verschillende mooie plekjes van het Nationaal Landschap Winterswijk. Maak kennis met de mooie natuurgebieden, het vestingstadje Bredevoort en bezienswaardigheden die je in deze omgeving tegenkomt. Wil je nog meer moois zien? Je kunt de route uitbreiden tot 26,5 km met een rondje rond het Korenburgerveen. Ga je liever voor een minder lange route? Dan kun je je tocht gemakkelijk inkorten naar 13 kilometer.


Tijd voor een pauze
Op zoek naar een leuk adresje om een pauze te houden met een hapje en een drankje? Strijk dan neer bij Hotel Restaurant Bertram. Je kunt hier ook terecht voor een comfortabele overnachting als je iets langer in deze mooie omgeving wilt verblijven.

Wandelroute 598395 - Op pad door het Nationaal Landschap Winterswijk
25,85 km

Op pad door het Nationaal Landschap Winterswijk

Wandelroute 598395 | Gelderland | Bredevoort | 25,85 km

In het oosten van ons land in de Achterhoek vind je het best bewaarde geheim van Nederland: het Nationaal Landschap Winterswijk. Dit prachtige gebied wordt aan drie kanten omsloten door Duitsland. Ontdek deze unieke verzameling van eeuwenoude natuurkernen, omgeven door een mozaïek van landerijen, scholtengoederen, vestingstadjes en grensmarkeringen. Het Nationaal Landschap Winterswijk verbindt de drie gemeenten Winterswijk, Aalten en Oost Gelre.

Gevarieerde landschappen
Trek je wandelschoenen aan en ontdek vanuit de Vestingstad Bredevoort het prachtige landschap in de omgeving met weilanden, boerenhoeves, houtwallen, heggen, beekjes, bossen en beschermde natuur. Het Nationaal Landschap is beslist uniek en vol zeldzame dieren en planten. De natuurliefhebber kan zijn hart ophalen in de diverse prachtige natuurgebieden die op of aan de route liggen. Op deze route doe je verschillende landschapstypen aan: heideontginningen, beboste landgoederen, broek- en goorontginningen, essenlandschappen en hoogveen met elk hun eigen flora en fauna.

Een hapje en een drankje
Aan het begin van de route kun je een kopje koffie drinken of iets eten bij Brasserie 't Grachthuys. Las je liever wat later op de route een pauze in? Dan kun je terecht bij Restaurant de Schoppe na iets meer dan 20 kilometer wandelen. Geniet hier van een lekker hapje en een drankje om nieuwe energie op te doen.

Van molens tot natuurgebieden
Verder maak je kennis met Bredevoort en verschillende mooie natuurgebieden, waaronder het Korenburgerveen en het Vragenderveen. Ook kun je onderweg mooie bezienswaardigheden bewonderen zoals het Nationaal Lindearboretum met prachtige lindebomen, de Meenkmolen en de molen Prins van Oranje. Aan het einde van de route kun je neerstrijken bij Hotel Restaurant Bertram voor een lekker hapje en een drankje of een overnachting.

Je kunt deze route van 20 km ook inkorten tot 13 km of verlengen met een rondje rondom het Korenburgerveen tot 26.5 km. Vanaf 23 juni is het routeboekje ‘Route Nationaal Landschap Winterswijk’ verkrijgbaar bij de VVV in Bredevoort, Aalten, Dinxperlo, Winterswijk, Groenlo en Lichtenvoorde voor €1.95. Met dit gidsje kun je verder op pad in deze regio.

Meer weten over de achtergrond en bijzonderheden van Nationaal Landschap Winterswijk voordat je deze route zelf daat verkennen. Lees dan dit artikel.