Fietsen in Sittard

Top fietsroutes in Sittard

Fietsroute 114738 - Rondje Brunssummerheide en Kasteel Hoensbroek
50,33 km

Rondje Brunssummerheide en Kasteel Hoensbroek

Fietsroute 114738 | Limburg | Wijnandsrade | 50,33 km

Deze fietsroute begint met een kop koffie bij Wandelcafé Blauwe Steen. Een opmerkelijk gebouw in Oirsbeek is de Schepenbank, tegenover de kerk. Hier zijn diverse leden van de Bokkenrijders ter dood veroordeeld. Vanaf knooppunt 74 fietst je de Brunssummerheide op. Dit heidegebied is door mensen aangelegd. Je zou het niet zeggen, maar het gebied rondom het bezoekerscentrum is gebouwd op een voormalige vuilnisstortplaats. Je fietst door een heuvelachtig gebied waar een kudde Schoonbeeker schapen leeft. De schaapskooi van deze kudde kom je ook tegen. Kasteel Hoesbroek is een van de grootste kastelen van Nederland. Het oudste gedeelte van het kasteel dateert van rond 1360. In de 14e, 17e en 18e eeuw is het kasteel flink verbouwd en vergroot. De verschillende bouwstijlen zijn mooi te zien.
Fietsroute 114740 - Hoog water
40,56 km

Hoog water

Fietsroute 114740 | Limburg | Geulle | 40,56 km

We starten de route net onder Geulle aan de Maas. Vanuit hier fietsen we na knooppunt 14 in de richting van knooppunt 8 in Maastricht. Ondertussen komen we langs de dorpjes Itteren en Borgharen. Deze twee dorpen waren in januari 2011 niet te bereiken. De toevoerwegen stonden onder water door de hoge stand van de Maas. De dorpelingen konden hun huis en werk alleen bereiken met behulp van legervoertuigen terwijl zij hun auto’s parkeerden op hoger gelegen parkeerplaatsen buiten de dorpen . Vanuit knooppunt 8 gaan we verder naar Meerssen. Onderweg komen we langs kasteel Vaeshartelt en Wijngaard de Boekenerhof. Deze wijngaard bestaat uit twee duurzaam aangelegde en beheerde wijngaarden. De wijngaarden van Wijngaard de Boekenderhof liggen vlakbij het landgoed Vaeshartelt tegen Villa Zonnevang aan, in het relatief warme Maasdal. Fruittelers in dit gebied vertellen dat hun fruit ongeveer tien dagen eerder kan worden geplukt dan bij hun collega's op het hoger gelegen Zuid-Limburgse plateau, terwijl die op hun beurt tien tot veertien dagen eerder met de pluk kunnen beginnen dan hun collega's in bijvoorbeeld de Betuwe. In Meerssen vinden we de Basiliek van het Heilige Sacrament. Deze dateert uit de 14e eeuw en is een pronkstuk van de Maasgotiek. In deze kerk bevindt zich een 12 meter hoge sacramentstoren, ter herinnering aan de wonderen die hier plaatsgevonden zouden hebben. Deze kerk is zeker het bezoeken waard. Onder andere bij de VVV in Meerssen kunnen ze je hier alles over vertellen. Ook vinden we in Meersen de Groote Molen. Tijdens het vervolg van deze fietsroute dien je rekening te houden met matige hellingen. Dit komt mede doordat we ons dicht bij het gebied van het Geuldal bevinden. Tijdens deze route kun je een van de vele vliegtuigen spotten die dagelijks landen op Maastricht Airport. We fietsen verder naar Beek. Onderweg komen we nog langs molen St. Hubertus. In 2005 werden tijdens werkzaamheden tussen Beek en Neerbeek de resten gevonden van een versterkte dorpsnederzetting, daterende uit 5000 voor Christus. Daar er zover bekend geen oudere resten van een versterkte nederzetting in Nederland gevonden zijn, maken deze dit dorp tot het oudste dorp in Nederland. Vanuit Beek fietsen we verder voorbij Elsloo weer terug richting Geulle aan de Maas. Dit is tevens ons eindpunt.
Fietsroute 115070 - Milsbeek, Cuijk, Boxmeer, Gennep
44,50 km

Milsbeek, Cuijk, Boxmeer, Gennep

Fietsroute 115070 | Limburg | Milsbeek | 44,50 km

De fietsroute starten we in Milsbeek. Het dorp Milsbeek dankt zijn naam aan een beek met roestbruin water, dat afkomstig is van een moerassig veen. Mil betekent dan ook roestkleurig water. Tegenwoordig wordt de beek de Kroonbeek genoemd. Vanuit hier gaan we in de richting van Cuijk verder. De naam Cuijk is afgeleid van het Keltische woord ‘Keukja’, wat ‘kromming’ of ‘bocht’ betekent. Dit duidt op de kromming of bocht in de Maas ter hoogte van Cuijk. ‘Keukja’ werd later verbasterd tot ‘Ceuclum’, waaruit uiteindelijk de naam Cuijk ontstond. Al honderden jaren voor Christus woonden er relatief veel mensen in deze streek. De Kelten hadden een zekere cultuur, hielden vee, bebouwden op nog primitieve manier hun land en woonden in grote houten hutten of schuren. Wanneer we Cuijk verlaten komen we aan in Sint Agatha. In deze plaats bevindt zich een witgeschilderde stenen beltmolen, de Jan van Cuijk, die is gerestaureerd en nog regelmatig in bedrijf te zien is. In het voorjaar van 2010 is de molen geheel geschilderd en daarbij zijn de kleuren van 1942 weer gebruikt. In de molen wordt op vrijwillige basis graan gemalen. Langs het spoor gaan we verder naar Boxmeer. Ook rond Boxmeer zijn uit de Romeinse tijd sporen van bewoning bekend: de Romeinse heerweg Nijmegen-Maastricht liep over dit gebied. Uit stukken is bekend dat in de 13e eeuw de (dan nog) graaf van Gelre het dorp Mere in leen gaf aan een zekere Jan Boc de Mere: deze woonde op het dan al bestaande kasteel. Zijn naam raakte vast verbonden aan die van het dorp: Boc’s Mere werd Boxmeer. Vanaf knooppunt 70 volgen we dezelfde weg weer terug naar Milsbeek.