Jacob van Lennep-route, Deel 15 (Emmen - Hoogeveen)

Fietsroute 954901

Aangeboden door:

711 8

Omschrijving

Deze route is één van de 42 etappes uit de Jacob van Lennep-belevingstocht. Een rondreis die is geïnspireerd door de tocht die Van Lennep in 1823 met zijn studiegenoot Van Hogendorp door Nederland maakte. Klik hier voor het overzicht van alle etappes.

Luchtspiegeling
Op woensdag 2 juli zijn Van Lennep en Van Hogendorp onderweg naar Zweeloo. Het is bloedheet, ze wandelen al tweeënhalfuur zonder enige vorm van beschutting door stuifzand en heide. In de verte menen ze grote zeeën, bossen en dorpen te zien. Het blijkt een fata morgana.

Wegwijzers
Na een verfrissing in Zweeloo gaan ze verder. “Wij (…) doorploegden de akelige zandgrond”, schrijft Van Lennep. Even later staan ze op een onafzienbare heide waar honderden sporen door elkaar lopen. Ze trekken er dwars doorheen, de wegwijzers volgend die meestal op zo’n twintig minuten van elkaar staan. Zoals in de eerste radioaflevering te horen is, bestonden er in die tijd kaarten. Alleen de militaire stafkaarten waren echt betrouwbaar, maar die kon je als burger niet verkrijgen. Waarschijnlijk maakten Van Lennep en Van Hogendorp geen gebruik van de commercieel verkrijgbare kaarten. Veel wegen en paden leiden immers rechtstreeks naar nabije dorpen. Soms vroegen de wandelaars de weg aan boeren die op het land aan het werk waren, maar ook dat was geen garantie voor succes.

Nachtmerrie
Na enkele uren zien ze vanuit de verte Hoogeveen liggen. Het duurt echter nog twee uur voordat ze deze plaats bereiken, omdat het pad nogal bochtig is. In de herberg van brandewijnstoker Meijer genieten ze van een overheerlijk souper. Van Lennep eet zo veel, dat hij ’s nachts wakker wordt: “Ik had het gevoel alsof een boze geest mij voortdurend de kamer rond joeg.”

Verdiepingsbronnen
-Jakob van Lennep, “De zomer van 1823”: deel 2, hoofdstuk 1.
-Geert Mak, De zomer van 1823 als televisieserie: aflevering 4.
-Maya Schepers, De zomer van 1823 als radioserie: aflevering 1 en 4.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Treinstation Emmen (Stationsplein, 7811 GW, Emmen, Drenthe, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Treinstation Emmen
Stationsplein
7811 GW Emmen
Plan route naar startpunt

Parkeren

Weerdingerstraat 256
7811 CM Emmen

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Havezate De Klencke

Havezate De Klencke

Kasteel

Deze havezate is een klein landgoed uit Zuidoost-Drenthe, best...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Saoudd, Anders

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 954901 | Toegevoegd op 27-8-2018 | Laatst gewijzigd op 11-5-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding