Kyll-Radweg

Fietsroute 773709

Aangeboden door: Noordrijn-Westfalen

3649 46

Omschrijving

Wie denkt dat de langste en waterrijkste rivier van de Eifel ontspringt bij een kleine, bruisende bron in het bos, vergist zich. Het zijn verschillende bronbeekjes die bij de Losheimergraben bijeenkomen, een rivier vormen en zich voortaan onder de gezamenlijke noemer ‘Kyll’ een weg richting Moezel banen. Over ca. 123 kilometer heeft deze twee voortdurende begeleiders: het Kyll-fietspad en de rails van de treinverbinding Keulen-Trier met 22 stations langs de route. Een voordeel waar je na 72 gefietste kilometers van kan profiteren, want het steile stuk tussen Kyllburg en Bitburg-Erdorf kan je comfortabel met de trein afleggen. Verder loopt het fietspad voornamelijk vlak tot licht heuvelachtig; al met al lichtjes bergaf.


Recreatieve fietsers starten de fietstocht in Kronenburg, bij station Dahlem of in de Hoge Venen in België. Via het voormalige spoortracé tussen Jünkerath aan Duitse en Weywertz aan Belgische zijde is het Kyll-fietspad aangesloten op het Vennbahn-fietspad. Om de Kasselburcht in Pelm te ontdekken hoef je geen Sherlock Holmes te zijn – het fietspad loopt direct onder het majestueus opdoemende kasteel. Om echter boven bij het uitgestrekte kasteelcomplex met adelaars- en wolfspark te komen zijn oefening en conditie voor de ca. 2 km lange, zeer steile klim onontbeerlijk. Vooral gezinnen kunnen speciaal voor dit bezoek het beste een halve dag inplannen. De drinkfles kan worden bijgevuld bij de Helenenbron in het Kuurpark Gerolstein. De tocht gaat verder over smalle bruggetjes, langs de Bertradaburcht in Mürlenbach, waar Karel de Grote geboren zou zijn, voorbij aan een voormalig klooster van de cisterciënzerinnen in St. Thomas en zelfs door een verlichte tunnel kort na Kyllburg. Wie slaagt in de reeds genoemde klim (meer dan 10 procent), wordt beloond met een schitterend panorama. Na de razendsnelle afdaling passeer je al snel de brug over het Kylldal, de grootste staal-beton boogbrug van Duitsland.

De volgende kilometers staat je fietsen door puur natuur te wachten. Waarom niet een paar minuten pauzeren langs de rivier en kijken of je in daarin een van de fraai getekende beekforellen kunt ontdekken? Voordat je het Moezeldal bereikt, kun je bij Kordel nog de kasteelruïne Ramstein bezoeken. Prachtige bouwwerken, zoals de Porta Nigra of de dom van Trier markeren de ‘finish’ al van verre.
BELANGRIJK! Momenteel zijn er werkzaamheden aan de route, deze werkzaamheden duren tot eind 2020. Zie ook. https://www.eifel.info/a-kyll-radweg

Omleiding op de route tot einde 2020

Bij de ‘Kuckuckslay’-tunnel is de Kyll-fietsroute tot einde 2020 afgesloten vanwege omvangrijke bouwwerkzaamheden tussen Kordel en Trier-Ehrang. Vanaf april tot oktober rijdt er een pendelbus tussen de twee stations.

  • Voor treinreizigers: langs de Kyll-fietsroute liggen tussen Dahlem en Trier in totaal 22 stations, zodat de route comfortabel te bereiken is. Met name de stations in Jünkerath, Gerolstein, Kyllburg, Bitburg-Erdorf, Kordel en Ehrang zijn ideaal voor fietstochten in combinatie met ‘Bahn und Bike’ omdat hier alle treinen stoppen (meestal elk half uur). >> www.bahn.de
  • https://www.rolph.de/

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: Noordrijn-Westfalen

Net over de Nederlandse grens, op zo’n twee uur afstand van de Randstad, vind je Noordrijn-Westfalen. Deze mooie regio leent zich perfect voor korte actieve vakanties met voor elk wat wils. Van levendige en historische steden tot een subliem cultureel aanbod en afwisselende natuurlandschappen. Met de 50.000 km wandelpaden en 14.000 km fietspaden in Noordrijn-Westfalen kun je in ieder geval wel even vooruit.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

53940, Hellenthal, Noordrijn-Westfalen, Duitsland
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Hellenthal
53940 Hellenthal
Plan route naar startpunt

Prümer Straße
53940 Hellenthal

Weißer Stein City - Parkplatz

Am Weisser Stein
53940 Hellenthal

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Stan

op:

"Prachtige fietsroute!"

 geplaatst op:

Fietsend door het prachtige landschap en dan met de trein weer terug. De fiets mag na 9.00 uur 's morgens gratis mee.

"Supermooie fietsroute!"

 geplaatst op:

Op enkelw korte stukken na proma te doen met een hybride fiets.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 773709 | Toegevoegd op 20-3-2018 | Laatst gewijzigd op 7-7-2020

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding