'Elberadweg' - Noord

Fietsroute 766069

Aangeboden door:

4190 39

Omschrijving

Cuxhaven/ Brunsbüttel naar Freiburg/Glückstadt (57 km)

Met dit traject laat de Elberadweg zich van zijn maritieme kant zien. De Elbe mondt uit tussen Cuxhaven en Brunsbüttel, waardoor je dit traject in een van deze twee plaatsen kunt beginnen. De visserij en de scheepvaart hebben hier hun sporen achtergelaten. De 57 kilometer lange tocht eindigt in Freiburg of Glückstadt. De omgeving van Freiburg is met zijn 'Vogelkiekerbus' en beschermde natuurgebieden zeker de moeite waard. Glückstadt staat vooral bekend om zijn culinaire specialiteiten als de Glückstädter haring en evenementen als de 'Matjeswochen'.

Freiburg/Glückstadt naar Lühe/Schulau (54 km)

Glückstadt en Stade zijn de hoogtepunten van dit traject. De Elbe wordt nu steeds breder, met uitgestrekte zandstranden langs de oevers. Je ontdekt eilandjes in de Elbe, de dijken zijn zwaarder en hoger. Het uitzicht wordt gedomineerd door fruitboomgaarden en industriecomplexen. In het voorjaar en in de herfst zijn hier grote zwermen vogels te zien. Eindpunten van dit traject zijn Lühe en Schulau. In Lühe is het scheepvaartmuseum in de Alte Leuchtturm de moeite waard. Schulau is vooral bekend vanwege de veerponten en scheepvaart.

Lühe/Wedel naar Ochsenwerder/Zollenspieker

Dit traject mag met een gerust hart het meest bijzondere traject genoemd worden. De fietsroute loopt namelijk dwars door een wereldstad. Hanzestad Hamburg heeft het allemaal: een prachtige haven, een modern en historisch centrum en het maritieme landschap van de benedenloop van de Elbe.
Dit bijzondere traject laat je niet alleen de centrumkant van Hamburg zien, maar neemt je mee naar bijzondere stadswijken die je tijdens een gewone stedentrip nooit gezien zou hebben.

Zollenspieker naar Bleckede

Dit traject wordt gekenmerkt door de kleigronden aan de linkeroever van de Elbe en de steile hellingen rechts van de rivier. Langs de hoge oever tussen Geesthacht en Lauenburg heb je een prachtig uitzicht over de kleipolders. De stuw met sluis en vistrappen verraadt de opvallende vloedwerking van de zee. Tussen de steden door zorgt de eeuwenoude landelijke cultuur voor de nodige afwisseling. Techneuten kunnen hun hart ophalen in Scharnebeck: daar vind je de grootste scheepsliften ter wereld. Voor wie nog wat cultuur wil opsnuiven is de 800 jaar oude schippersstad Lauenburg zeker een bezoek waard.

Bleckede naar Hitzacker

In Lauenburg begint het UNESCO Biosfeerreservaat Flusslandschaft Elbe dat zich uitstrekt over een lengte van 400 km. Het reservaat wordt gekenmerkt door dunbevolkte gebieden en een indrukwekkende dierenwereld. Pauzeren doe je in de knusse stadjes onderweg, zoals het kunstenaarsstadje Bleckede, Boizenburg en Lauenburg. Onderweg langs dit traject ontdek je sporen van het voormalig DDR-gebied, zoals bij Amt Neuhaus. Hitzacker ligt midden in het biosfeerreservaat en is een absolute aanrader.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: Elberadweg

De rivier de Elbe ontspringt in het Tsjechische Reuzengebergte en loopt ruim 800 kilometer door Duitsland, waar hij uitmondt in de Noordzee bij Cuxhaven. De bijzondere fietsroute langs deze rivier, de Elberadweg, is door de Duitse fietsersbond jaren achtereen uitgeroepen tot de mooiste fietsroute van Duitsland. Onderweg passeer je de mooiste steden zoals Hamburg, Lutherstadt Wittenberg en Dresden.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Landschaftsschutzgebiet, 27476, Cuxhaven, Nedersaksen, Duitsland
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Cuxhaven
Landschaftsschutzgebiet
27476 Cuxhaven
Plan route naar startpunt

Landschaftsschutzgebiet
27476 Cuxhaven

Veranstaltungszentrum

Landschaftsschutzgebiet
27476 Cuxhaven

Behindertenparkplätze

Cassen-Eils-Straße
27472 Cuxhaven

Meyerstraße
27472 Cuxhaven

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Aart, Utrecht

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 766069 | Toegevoegd op 22-2-2018 | Laatst gewijzigd op 4-1-2021

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding