Marshoekroute

Fietsroute 766047

Aangeboden door: Peter, Overijssel

177

Omschrijving

De Vechtvallei tussen Dalfsen en Zwolle is een laaggelegen, drassige streek. Namen op de kaart als Marshoek en Broekhuizen zijn veelzeggend: zowel 'mars' als 'broek' betekent 'moeras'. Bewoning was in dit gebied alleen mogelijk op de rivierduintjes, die als iets hogere zandruggen (horsten) uit de vlakte oprijzen. De dorpjes Hoonhorst, Lenthe, Wythmen en Herfte liggen erop. Dit rivierduinlandschap is ontstaan doordat de wind tijdens de laatste ijstijd vat kreeg op de drooggevallen zandbanken in het oerstroomdal van de Vecht.

Dalfsen
In 1234 werd de plaatsnaam Dalfsen voor het eerst vermeld. In de huidige kerk (uit 1455) is een grafmonument van de familie Rechteren, de bezitters van het gelijknamige kasteel. De nabije Westermolen is nog steeds in bedrijf. Opmerkelijk is dat Dalfsen nooit stadsrechten heeft gekregen, terwijl andere plaatsen langs de Vecht (Ommen, Hardenberg en Gramsbergen) deze wel hadden. De oorzaak daarvan is waarschijnlijk de overheersende positie die het huis Rechteren al vroeg in dit gebied heeft ingenomen. Stadsrechten gaven in de middeleeuwen een stad een zelfstandige positie ten opzichte van de landadel. Dat verdroeg zich moeilijk met de machtspositie van de heren van Rechteren.

Edelmanshuizen
Rond Dalfsen en Heino ontstond in de late middeleeuwen een gordel van edelmanshuizen die bijna allemaal de status van havezate verwierven (de bezitter van een havezate had het recht een zetel te bekleden in het bestuur van Overijssel). Van die havezaten zijn er nog acht over: Rechteren, Hessum, Huize Den Berg, Den Aalshorst (met het bijhorende in Engelse landschapsstijl aangelegd park Het Engelse Werk), De Horte, De Mataram, De Leemcule en De Ruitenborg. U passeert onder meer Huis De Leemcule dat in 1320 voor het eerst wordt vermeld.Informatie over deze landgoederen vindt u op het ANWB-informatiepaneel bij het gemeentehuis van Dalfsen.

Schutsluis en vistrap
Bij Broekhuizen gaat u via de stuw naar de noordelijke oever richting Dalfsen. Naast de stuw, die de waterstand reguleert,ligt een schutsluis voor schepen. Bovendien is er een vistrap,waarlangs vissen als forel en winde stroomopwaarts kunnen zwemmen om te paaien.

Route-alternatief
Voor het geval de stuw bij Broekhuizen gesloten is kunt u als alternatief langs de zuidelijke oever blijven rijden. U fietst dan bij knooppunt 44 rechtdoor naar knooppunt 58.

Dalfsen
De esgronden rond de buurtschap Ankum waren in de middeleeuwen een aantrekkelijke vestigingsplaats, niet alleen voor landbouwers, maar ook voor de op Zwolle georiënteerde Sallandse adel die het liefst zo dicht mogelijk bij de stad woonde. De Ankummer Es was het eerste gebied buiten de IJsselvallei dat bewerkt en bebouwd kon worden. Tegenwoordig is het een woonwijk van Dalfsen.

Route aangeboden door: ANWB

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Groeneweg, 8012AK, Zwolle, Overijssel, Nederland
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Zwolle
Groeneweg
8012AK Zwolle
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Hanzelaan
8017JL Zwolle

Treinstation Zwolle

Stationsplein 16
8011 CW Zwolle

Tourist Info Zwolle - Zwolle Info & Gifts / Zwols Balletjeshuis

Grote Kerkplein 13
8011 PK Zwolle
+31 (0)6 51 55 65 06

Bezoekerscentrum

Bosweg
8017BR Zwolle

Dag- en activiteitencentrum 't Hagenhuus

Frankhuisweg 37
8043PA Zwolle
038 - 420 43 20
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Leemcule

Leemcule

Kasteel

Alleen het bouwhuis rest.

Meer informatie
Geen foto van Rutenberg

Rutenberg

Kasteel

De havezate Ruitenborgh, gelegen in de buurschap Ankum, werd v...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 766047 | Toegevoegd op 22-2-2018 | Laatst gewijzigd op 22-2-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding